Vil tvinge Northug tilbake på landslaget

Vegard Ulvang mener Petter Northugs nåværende avtale med Norges skiforbund bør bli kortvarig. Langrennslegenden vil ha saken behandlet av skisportens høyeste organ.

Vegard Ulvang

Vegard Ulvang mener norsk langrenn er i trøbbel hvis stjernene får stå utenfor landslaget og promotere personlige sponsorer ti måneder i året.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hvis man vil verne om den modellen man har i dag – med landslag på junior, rekrutt og elitenivå, med den typen støtteapparat man har – så må man gjøre noen valg. Da er jeg overbevist om at de kommersielle rettighetene må ligge hos skiforbundet helt tydelig, og at den muligheten man har åpnet for i år ikke kan leve inn i framtida, sier Ulvang, som er leder av langrennskomiteen i FIS, til NRK.no.

I juni kom Vegard Ulvang med kraftig kritikk mot Petter Northug, etter at Northug gikk ut av landslaget og etablerte en privat satsing finansiert av Coop.

Etter langvarige diskusjoner signerte Northug en generell representasjonsavtale med et spesielt vedlegg som innebærer at han får representere Norge i verdenscupen og OL til vinteren, selv om han står fritt til å profilere sin personlige sponsor – som er en konkurrent av forbundets sponsorer – ti måneder i året.

Det er altså en løsning Ulvang mener norsk skisport ikke kan leve med på lang sikt. Han mener de beste må være til disposisjon for forbundets sponsorer hele året.

Derfor mener han forbundet nå må gå grundig igjennom måten saken er håndtert på.

Northug

Petter Northug er norsk skisports største stjerne. Denne sesongen står han utenfor landslaget.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

– Bør klargjøres tydelig

Ulvang mener Skiforbundet selv innenfor dagens regelverk kunne stoppet Northugs sololøp.

– Ja, jeg tror det. Det er ingen tvil om at det er skiforbundet som gir lisens og har rettighetene på løperne på alle mulige måter. Men hvis dette er uklart, så tror jeg det bør klargjøres veldig tydelig på sikt, sier Ulvang.

Med «på sikt», sikter Ulvang mer spesifikt til skisportens høyeste organ, Skitinget i 2014.

– Dette bør definitivt opp på Skitinget. Jeg tror det er veldig viktig for langrennssporten å klargjøre hvordan vi vil at framtida skal se ut, om vi vil ha et privatlagsfinansiert system eller om vi vil ha et sterkt landslag, sier OL-kongen fra Albertville i 1992.

– Finner seg ikke i det

At inntektene til Norges skiforbund har fortsatt å vokse også etter at Northug brøt med landslaget, ser han ikke som et tegn på at landslagsmodellen er bærekraftig selv uten den aller største stjernen.

Han tror nemlig sponsorene over tid ikke vil akseptere det.

– Jeg tror ikke sponsorene vil finne seg i at du går inn og ut av et opplegg så ofte. Hvis vi svekker hovedtilbudet, og muligheten for å finansiere det, så svekker vi landslaget og kanskje den, i mitt hode, viktigste årsaken til at norsk langrenn har prestert så godt som vi har gjort over lang tid, sier Ulvang.

Sportslig fleksibilitet

Ulvang understreker samtidig bør være mulig for enkeltutøvere å gå egne veier – sportslig.

– Man må få lov til å trene for seg selv hvis man har mest tro på det. Men kommersielle rettigheter må helt tydelig ligge hos Skiforbundet, og da kan det ikke være noe valg å gå inn eller ut av et system i november. Det må være et helårlig finansiert system, sier Ulvang, som mener det bør være mulig å kjøre et individuelt sportslig opplegg innenfor forbundets rammer.

– Det har alltid vært stor fleksibilitet innenfor systemet, hevder Ulvang.

– Aldri aktuelt å bryte ut

– Er du overrasket over at denne saken har endt som den har endt, med den avtalen som nå er undertegnet av partene?

– Nei, det har vel ligget i kortene. Petter Northug skal gå OL, VM og verdenscup, og det vil jo alle, så at man skulle bli enige om det kommersielle her, det har vel ligget i kortene.

– Hvor fristet var du som aktiv til å bryte ut av landslaget for å høste litt økonomisk gevinst av suksessen din?

– Det var aldri en aktuell problemstilling for noen i min tid. Landslaget sto sterkt. Men vi var selvfølgelig sterkt inne på hvordan kaka skulle deles og hvilke muligheter vi skulle ha til å gjøre arbeidsavtaler. Det var en diskusjon vi hadde, men det var aldri aktuelt å bryte ut av det systemet vi har i dag, fastslår han.

Northug: – Blir ikke påvirket

Petter Northug er for tiden på snarvisitt i Trondheim før han legger kursen mot helgens sesongåpning på Beitostølen.

Da NRK.no møtte skikongen i Livigno for noen uker siden, sa han følgende om sommerens angrep fra Vegard Ulvang:

– Ulvang klarer ikke å påvirke meg, selv om han prøver.

Petter Northug gikk som kjent ut av landslaget fordi han mente det var et avgjørende grep for å få ny motivasjon fram mot OL i Sotsji.

Siste nytt

 • Tour-avgjerd før 15. mai

  Trass i at Frankrike no er så godt som stengt på grunn av korona-viruset, vil ikkje arrangørane av Tour de France i juli avlyse rittet enno. Ifølgje cyclingnews.com er 15. mai sett som siste frist for ei avgjerd.

  Ei løysing som er diskutert, er å arrangere rittet utan publikum. Det likar ikkje ordførar Dniel Spagnou i Sisteron, byen med målgang i tredje etappe og starten i den fjerde.

  – Då er det betre å utseje starten til slutten av juli. Det er mogeleg no når OL er utsett, seier han.

  Tour de France er avvikla kvart år sidan 1903 med unntak av under verdskrigane.

  AFP_1J2376
  Foto: JEFF PACHOUD / AFP
 • Bodø/Glimt sikret seg stortalent

  G18-landslagsspiller Sebastian Tounekti forlater Tromsdalen til fordel for Bodø/Glimt, skriver Eurosport. Tounekti har vært aktuell for både Glimt og Tromsø, men valget falt til slutt på forrige sesongs sølvvinnere. 17-åringen signerer på mandag.

  Bodø/Glimt
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • TV-suksess for hviterussisk fotball

  Fotballen ruller fortsatt i Hviterussland. Det har ført til salgssuksess for landets øverste divisjon. Ifølge nyhetsbyråret Reuters har Hviterusslands fotballforbund solgt TV-rettighetene til ligaen til ti forskjellige land, deriblant Russland og India.

  I Hviterussland ruller fotballen fortsatt
  Foto: Sergei Gapon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal