Ulvang vil stoppe pengegaloppen: – Har eskalert veldig, drevet av de største nasjonene

FIS mener det brukes for mye penger på skismøring. I framtida kan VM- og OL-løyper bli stengt for testing et helt år, og det kan bli innført maksstørrelse på smøretrailere.

Therese Johaug

BEST I VERDEN: Ingen slår Therese Johaug og Norge på skitesting.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Grenkomiteene i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) er samlet til kalendermøte i Dubrovnik. Ett av de store temaene i langrennskomiteen er pengebruken på skismøring.

En fersk undersøkelse som blir lagt fram, viser at nasjonene i verdenscupen samlet bruker rundt 33 prosent av sine budsjetter på skismøring/-preparering/-testing. Til sammenligning brukes bare 15 prosent av budsjettene til treningssamlinger.

– Dette vet vi er en utvikling som har eskalert veldig de siste fem til ti år, drevet av de største nasjonene. Mange av de små føler at det er uoverkommelig å slåss mot, sier Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS.

– Og ski og glid er viktig, så spørsmålet er om vi klarer å påvirke det med politiske beslutninger, sier Ulvang til NRK.

Neppe luksusskatt

Kanadiske Alex Harvey har overfor NRK foreslått å innføre luksusskatt til nasjonene som bruker mest penger.

– Det tror jeg ikke er mulig, sier Ulvang til det.

Vegard Ulvang

VARSLER TILTAK: Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS, vil at langrenn i større grad skal avgjøres i løypa, ikke før start.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Komitelederen har heller ikke tro på så drastiske tiltak som det som ble testet ut under NM i kombinert sist vinter, der samtlige løpere fikk smurt skiene likt av et nøytralt smøreteam.

– På verdenscup og i andre store arrangementer tror jeg ikke det er mulig, sier Ulvang, som heller ikke mener det nødvendigvis er ønskelig med så drastiske tiltak.

– Å smøre riktig og få god glid er en del av prestasjonen, og det vil det fortsatt være. Hvis vi klarer å gjøre forutsetningene mer like, er det ønskelig. Men vi snakker om ting som er krevende og betinger at alle vil, påpeker han.

Kan innføre maksstørrelse

Her er noen av mulighetene som derimot vil bli diskutert, og kan bli vedtatt, i Dubrovnik:

 • Endre terminlista i verdenscupen
  Færre konkurransehelger og mer geografisk samling av konkurranser vil kunne redusere reisekostnader for støttepersonell.
 • Endre pengestøtten
  Kanskje får de nest beste nasjonene en større del av potten som betales ut fra FIS.
 • Begrense testmulighetene
  Det kan bli restriksjoner på skitesting i løypa både dagen før konkurranse og på selve konkurransedagen. Det kan bli ytterligere begrensninger på hvor mange skitestere hver nasjon kan benytte og begrensninger i antall testpar. Det kan også bli forbudt å teste ski i verdenscupløypene de to siste ukene før konkurranse – og det kan bli forbudt å gjennomføre testsamlinger i VM- og OL-løyper et helt år før mesterskapene.
 • Forbud mot flyttbare slipemaskiner
  Det kan bli innført maksstørrelse på smøretrailerne og strømforbruk.

Spørsmål om rettferdighet

Alle disse forslagene har spørsmålstegn bak seg i sakspapirene fra FIS. Det er med andre ord opp til nasjonene å bli enige om hvilke tiltak som skal iverksettes.

– Det blir til syvende og sist et spørsmål om hva folk synes er rettferdig. Men vi bruker totalt sett en for stor del av økonomien i langrenn på å smøre ski, og jeg håper vi finner tiltak som gjør at vi kan flytte mer av konkurransen ut av smørebua og inn i løypa, sier Vegard Ulvang til NRK.

Sportsnyheter

Trosset kritikken og slo Auklands «uslåelige» rekord - gikk over 520 km på ski

Når man trodde Anders Aukland hadde satt skapet på plass i «kilometerkrigen», bestemte 45-åringen Henrik Sollie seg for å slå rekorden. På 32 timer gikk Sollie over 520 km på ski. 45-åringen mener han hadde kontroll på kroppen hele veien.

Siste nytt

 • Hevder kvinne-EM utsettes til 2022

  Det europeiske fotballforbundet har ifølge Danmarks Fotballforbund besluttet at neste års fotball-EM for kvinner flyttes til 2022.

  Det danske forbundet opplyser på sine nettsider at Uefa-ledelsen opplyste om flyttingen av mesterskapet på et telefonmøte med generalsekretærene fra de 55 medlemslandene onsdag.

  Kvinne-EM var opprinnelig lagt til perioden 11. juli til 1. august 2021, men viruspandemien har ført til store endringer i idrettskalenderen. Blant annet er Tokyo-OL flyttet til neste sommer, og det samme er EM-sluttspillet for menn.

  – Det er trist å se at det ikke virker mulig med herre- og kvinne-EM samtidig, men vi har gjort det vi kan for å få det til, sa NFF-generalsekretær Bjerketvedt til NTB onsdag. (NTB)

  Her jubler det norske kvinnelandslaget etter seier under VM i 2019. Nå kan det bli lenge til neste EM.
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Wimbledon-turneringen avlyst

  Den tradisjonelle tennisturneringen blir avlyst for første gang siden andre verdenskrig, grunnet viruspandemien.

  Arrangørene i The All England Club i London offentliggjorde selv avlysningen etter et krisemøte onsdag.

  De fleste hadde allerede skjønt at turneringen i London ikke kunne avvikles på sine opprinnelig oppsatte datoer fra 29. juni til 12. juli, men det ble vurdert å flytte turneringen til senere i år. Til slutt kom man til at det var for mye som talte mot en slik løsning. (NTB)

  Roger Federer har vunnet turneringen rekordmange åtte ganger, men får ikke sjansen til en ny seier i sommer.
  Foto: Will Oliver / AFP
 • Norge-Serbia utsettes

  Uefa bekrefter at alle landskamper i regi av organisasjonen utsettes inntil videre. Det gjelder også EM-omspillet mellom Norge og Serbia.

  Det ble onsdag holdt en telefonkonferanse der 55 medlemsland i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) var med. Det var der den nye planen for kampaktivitet ble lansert.

  Ifølge den tyske TV-kanalen ZDF legges det opp til en landslagsperiode til høsten, uklart når, der hvert lag skal kunne spille tre kamper i slengen. Det er i denne at Norge og Serbia trolig møtes.

  – Vi er trygge på at det blir playoff til høsten, sier NFF-generalsekretær Bjerketvedt til NTB.

  Kampen skulle opprinnelig vært avviklet 26. mars, men koronavirus-pandemien stoppet det.

  Trening Norge
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal