Ulvang vil stoppe pengegaloppen: – Har eskalert veldig, drevet av de største nasjonene

FIS mener det brukes for mye penger på skismøring. I framtida kan VM- og OL-løyper bli stengt for testing et helt år, og det kan bli innført maksstørrelse på smøretrailere.

Therese Johaug

BEST I VERDEN: Ingen slår Therese Johaug og Norge på skitesting.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Grenkomiteene i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) er samlet til kalendermøte i Dubrovnik. Ett av de store temaene i langrennskomiteen er pengebruken på skismøring.

En fersk undersøkelse som blir lagt fram, viser at nasjonene i verdenscupen samlet bruker rundt 33 prosent av sine budsjetter på skismøring/-preparering/-testing. Til sammenligning brukes bare 15 prosent av budsjettene til treningssamlinger.

– Dette vet vi er en utvikling som har eskalert veldig de siste fem til ti år, drevet av de største nasjonene. Mange av de små føler at det er uoverkommelig å slåss mot, sier Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS.

– Og ski og glid er viktig, så spørsmålet er om vi klarer å påvirke det med politiske beslutninger, sier Ulvang til NRK.

Neppe luksusskatt

Kanadiske Alex Harvey har overfor NRK foreslått å innføre luksusskatt til nasjonene som bruker mest penger.

– Det tror jeg ikke er mulig, sier Ulvang til det.

Vegard Ulvang

VARSLER TILTAK: Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS, vil at langrenn i større grad skal avgjøres i løypa, ikke før start.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Komitelederen har heller ikke tro på så drastiske tiltak som det som ble testet ut under NM i kombinert sist vinter, der samtlige løpere fikk smurt skiene likt av et nøytralt smøreteam.

– På verdenscup og i andre store arrangementer tror jeg ikke det er mulig, sier Ulvang, som heller ikke mener det nødvendigvis er ønskelig med så drastiske tiltak.

– Å smøre riktig og få god glid er en del av prestasjonen, og det vil det fortsatt være. Hvis vi klarer å gjøre forutsetningene mer like, er det ønskelig. Men vi snakker om ting som er krevende og betinger at alle vil, påpeker han.

Kan innføre maksstørrelse

Her er noen av mulighetene som derimot vil bli diskutert, og kan bli vedtatt, i Dubrovnik:

 • Endre terminlista i verdenscupen
  Færre konkurransehelger og mer geografisk samling av konkurranser vil kunne redusere reisekostnader for støttepersonell.
 • Endre pengestøtten
  Kanskje får de nest beste nasjonene en større del av potten som betales ut fra FIS.
 • Begrense testmulighetene
  Det kan bli restriksjoner på skitesting i løypa både dagen før konkurranse og på selve konkurransedagen. Det kan bli ytterligere begrensninger på hvor mange skitestere hver nasjon kan benytte og begrensninger i antall testpar. Det kan også bli forbudt å teste ski i verdenscupløypene de to siste ukene før konkurranse – og det kan bli forbudt å gjennomføre testsamlinger i VM- og OL-løyper et helt år før mesterskapene.
 • Forbud mot flyttbare slipemaskiner
  Det kan bli innført maksstørrelse på smøretrailerne og strømforbruk.

Spørsmål om rettferdighet

Alle disse forslagene har spørsmålstegn bak seg i sakspapirene fra FIS. Det er med andre ord opp til nasjonene å bli enige om hvilke tiltak som skal iverksettes.

– Det blir til syvende og sist et spørsmål om hva folk synes er rettferdig. Men vi bruker totalt sett en for stor del av økonomien i langrenn på å smøre ski, og jeg håper vi finner tiltak som gjør at vi kan flytte mer av konkurransen ut av smørebua og inn i løypa, sier Vegard Ulvang til NRK.

Siste nytt

 • Full superliga-siger i spansk rett

  Ein spansk rett har slått fast at UEFA , FIFA og La Liga ikkje har lov til å sanksjonere mot den kontroversielle superligaen, melder den spanske avisa El Pais.

  Det betyr at dei inntil vidare ikkje får lov å straffe klubbar og spelarar som er tilknytta superligaen, i alle fall etter spansk lov.

  UEFA har trua med å sparke ut dei 12 klubbane av meisterligaen så raskt som mogeleg. Fredag skal UEFA ha ekstraordinært styremøte, og den danske fotballpresidenten Jesper Møller, som også sit i UEFAs eksekutivkomité, sa i går at han reknar med at Real Mdrid, Manchester City og Chelsea blir kasta ut av semifinalene i årets meisterliga.

  Men retten vil også forby UEFA, FIFA og La Liga å "førebu, oppfordre til, eller adoptere disiplinære tiltak mot klubbar, spelarar eller andre som er involvert i den planlagde private ligaen".

  Men det er ikkje lov, seier retten i Madrid. Heller ikkje kan La Liga kaste dei ut av den spanskje ligaen. Tre spanske klubbar er med i superligaen.

  Fotballens superliga
  Foto: Dado Ruvic / Reuters
 • Bayern seier nei til superliga

  Bayern München skriv på sin nettstad at dei er uaktuelle for den omstridde superligaen.

  Klubben hadde saman med Borussia Dortmund tilbod om å vere med, men avslo. Ifølgje Der Spiegel har begge fått ein månads frist til å ombestemme seg. Men det vil ikkje skje, ifølgje Bayern.

  – Våre medlemmer og tilhengarar ønskjer ikkje superligaen, seier klubbpresident Herbert Hainer.

  – For Bayern er Champions League den beste klubbturneringa i verda.

  Bayern München vant mesterligafinalen mot Paris Saint-Germain.
  Foto: Matthew Childs / Reuters
 • UEFA: - Vi er europeisk fotball

  UEFA med sine 55 medlemsforbund fordømmer i ein resolusjon planen om den europeiske superligaen.

  – Vi er europeisk fotball. Dei er det ikkje, skriv UEFA om dei 12 som dei kallar konspirasjonsklubbane.

  – UEFA-kongressen er klar over at ein lukka superliga strir mot alle konsept om kva det betyr å vere europeisk: Samla, open, støttande og prinisppfast i spørsmål om idrettslege verdiar, står det i resolusjonen frå UEFA-kongressen.

  – Det er ei fornærming mot europeiske verdiar når dei går ut frå at dei meiner at dei står utanfor og kan gjere krav på det alle har bygt saman, skriv UEFA

  UEFA-kongress april 2021
  Foto: Handout / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal