Ulvang vil stoppe pengegaloppen: – Har eskalert veldig, drevet av de største nasjonene

FIS mener det brukes for mye penger på skismøring. I framtida kan VM- og OL-løyper bli stengt for testing et helt år, og det kan bli innført maksstørrelse på smøretrailere.

Therese Johaug

BEST I VERDEN: Ingen slår Therese Johaug og Norge på skitesting.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Grenkomiteene i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) er samlet til kalendermøte i Dubrovnik. Ett av de store temaene i langrennskomiteen er pengebruken på skismøring.

En fersk undersøkelse som blir lagt fram, viser at nasjonene i verdenscupen samlet bruker rundt 33 prosent av sine budsjetter på skismøring/-preparering/-testing. Til sammenligning brukes bare 15 prosent av budsjettene til treningssamlinger.

– Dette vet vi er en utvikling som har eskalert veldig de siste fem til ti år, drevet av de største nasjonene. Mange av de små føler at det er uoverkommelig å slåss mot, sier Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS.

– Og ski og glid er viktig, så spørsmålet er om vi klarer å påvirke det med politiske beslutninger, sier Ulvang til NRK.

Neppe luksusskatt

Kanadiske Alex Harvey har overfor NRK foreslått å innføre luksusskatt til nasjonene som bruker mest penger.

– Det tror jeg ikke er mulig, sier Ulvang til det.

Vegard Ulvang

VARSLER TILTAK: Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS, vil at langrenn i større grad skal avgjøres i løypa, ikke før start.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Komitelederen har heller ikke tro på så drastiske tiltak som det som ble testet ut under NM i kombinert sist vinter, der samtlige løpere fikk smurt skiene likt av et nøytralt smøreteam.

– På verdenscup og i andre store arrangementer tror jeg ikke det er mulig, sier Ulvang, som heller ikke mener det nødvendigvis er ønskelig med så drastiske tiltak.

– Å smøre riktig og få god glid er en del av prestasjonen, og det vil det fortsatt være. Hvis vi klarer å gjøre forutsetningene mer like, er det ønskelig. Men vi snakker om ting som er krevende og betinger at alle vil, påpeker han.

Kan innføre maksstørrelse

Her er noen av mulighetene som derimot vil bli diskutert, og kan bli vedtatt, i Dubrovnik:

 • Endre terminlista i verdenscupen
  Færre konkurransehelger og mer geografisk samling av konkurranser vil kunne redusere reisekostnader for støttepersonell.
 • Endre pengestøtten
  Kanskje får de nest beste nasjonene en større del av potten som betales ut fra FIS.
 • Begrense testmulighetene
  Det kan bli restriksjoner på skitesting i løypa både dagen før konkurranse og på selve konkurransedagen. Det kan bli ytterligere begrensninger på hvor mange skitestere hver nasjon kan benytte og begrensninger i antall testpar. Det kan også bli forbudt å teste ski i verdenscupløypene de to siste ukene før konkurranse – og det kan bli forbudt å gjennomføre testsamlinger i VM- og OL-løyper et helt år før mesterskapene.
 • Forbud mot flyttbare slipemaskiner
  Det kan bli innført maksstørrelse på smøretrailerne og strømforbruk.

Spørsmål om rettferdighet

Alle disse forslagene har spørsmålstegn bak seg i sakspapirene fra FIS. Det er med andre ord opp til nasjonene å bli enige om hvilke tiltak som skal iverksettes.

– Det blir til syvende og sist et spørsmål om hva folk synes er rettferdig. Men vi bruker totalt sett en for stor del av økonomien i langrenn på å smøre ski, og jeg håper vi finner tiltak som gjør at vi kan flytte mer av konkurransen ut av smørebua og inn i løypa, sier Vegard Ulvang til NRK.

Siste nytt

 • Nok en remis for Carlsen

  Magnus Carlsen fortsetter sin lange rekke av sjakkpartier uten tap. Lørdag ble det en ny remis mot russeren Jan Nepomnjasjtsji i Sinquefield Cup i USA.

  Det sendte Carlsen opp på 86 strake langsjakk-partier uten nederlag. Han står imidlertid med sju strake remis i St. Louis-turneringen.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Salah-show senket Arsenal

  Joel Matip startet maktdemonstrasjonen i Liverpools 3-1-seier over Arsenal i Premier League lørdag. Mo Salah sikret så seieren med to mål, det ene på straffe. Liverpool er eneste lag i Premier League med full poengpott etter tre serierunder.

  Pre Season Friendly - Olympique Lyonnais v Liverpool
  Foto: Denis Balibouse / Reuters
 • Vos vant igjen i i Tour of Norway

  Den nederlandske sykkelstjernen Marianne Vos vant lørdagens etappe i Ladies Tour of Norway og går mot sin tredje strake sammenlagtseier i rittet.

  Den regjerende mesteren tok sin andre strake etappeseier i rittet.

  Vos
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal