Hopp til innhold

Ulvang vil stoppe pengegaloppen: – Har eskalert veldig, drevet av de største nasjonene

FIS mener det brukes for mye penger på skismøring. I framtida kan VM- og OL-løyper bli stengt for testing et helt år, og det kan bli innført maksstørrelse på smøretrailere.

Therese Johaug

BEST I VERDEN: Ingen slår Therese Johaug og Norge på skitesting.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Grenkomiteene i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) er samlet til kalendermøte i Dubrovnik. Ett av de store temaene i langrennskomiteen er pengebruken på skismøring.

En fersk undersøkelse som blir lagt fram, viser at nasjonene i verdenscupen samlet bruker rundt 33 prosent av sine budsjetter på skismøring/-preparering/-testing. Til sammenligning brukes bare 15 prosent av budsjettene til treningssamlinger.

– Dette vet vi er en utvikling som har eskalert veldig de siste fem til ti år, drevet av de største nasjonene. Mange av de små føler at det er uoverkommelig å slåss mot, sier Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS.

– Og ski og glid er viktig, så spørsmålet er om vi klarer å påvirke det med politiske beslutninger, sier Ulvang til NRK.

Neppe luksusskatt

Kanadiske Alex Harvey har overfor NRK foreslått å innføre luksusskatt til nasjonene som bruker mest penger.

– Det tror jeg ikke er mulig, sier Ulvang til det.

Vegard Ulvang

VARSLER TILTAK: Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS, vil at langrenn i større grad skal avgjøres i løypa, ikke før start.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Komitelederen har heller ikke tro på så drastiske tiltak som det som ble testet ut under NM i kombinert sist vinter, der samtlige løpere fikk smurt skiene likt av et nøytralt smøreteam.

– På verdenscup og i andre store arrangementer tror jeg ikke det er mulig, sier Ulvang, som heller ikke mener det nødvendigvis er ønskelig med så drastiske tiltak.

– Å smøre riktig og få god glid er en del av prestasjonen, og det vil det fortsatt være. Hvis vi klarer å gjøre forutsetningene mer like, er det ønskelig. Men vi snakker om ting som er krevende og betinger at alle vil, påpeker han.

Kan innføre maksstørrelse

Her er noen av mulighetene som derimot vil bli diskutert, og kan bli vedtatt, i Dubrovnik:

 • Endre terminlista i verdenscupen
  Færre konkurransehelger og mer geografisk samling av konkurranser vil kunne redusere reisekostnader for støttepersonell.
 • Endre pengestøtten
  Kanskje får de nest beste nasjonene en større del av potten som betales ut fra FIS.
 • Begrense testmulighetene
  Det kan bli restriksjoner på skitesting i løypa både dagen før konkurranse og på selve konkurransedagen. Det kan bli ytterligere begrensninger på hvor mange skitestere hver nasjon kan benytte og begrensninger i antall testpar. Det kan også bli forbudt å teste ski i verdenscupløypene de to siste ukene før konkurranse – og det kan bli forbudt å gjennomføre testsamlinger i VM- og OL-løyper et helt år før mesterskapene.
 • Forbud mot flyttbare slipemaskiner
  Det kan bli innført maksstørrelse på smøretrailerne og strømforbruk.

Spørsmål om rettferdighet

Alle disse forslagene har spørsmålstegn bak seg i sakspapirene fra FIS. Det er med andre ord opp til nasjonene å bli enige om hvilke tiltak som skal iverksettes.

– Det blir til syvende og sist et spørsmål om hva folk synes er rettferdig. Men vi bruker totalt sett en for stor del av økonomien i langrenn på å smøre ski, og jeg håper vi finner tiltak som gjør at vi kan flytte mer av konkurransen ut av smørebua og inn i løypa, sier Vegard Ulvang til NRK.

Siste nytt

 • Wiklund med seier i verdenscupen

  Ragne Wiklund vant fredagens verdennscup-løp i Calgary.

  Hun tok en suveren seier med tiden 3.56,94.

  Wiklund har vært i strålende form og levert 1. plass, 3. plass og nå 1. plass i verdenscupen denne sesongen.

  Norske verdenscupseirer for kvinner i skøyter før denne sesongen:

  Bjørg Eva Jensen vant den første 3000-meteren som ble gått i kvinnenes verdenscup i 1985/86-sesongen (også samme sesongen man startet opp med verdenscup). Vant 3000-meteren i Inzell (Tyskland) 5. januar 1986. Edel Therese Høiseth vant så 1000 meter i Roseville (USA) 23. februar 1996 og 1000 meter i Calgary (Canada) 30. januar 2000.

  Ragne Wiklund smiler og vinker med den ene hånda samtidig som hun bøyer seg ned.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen
 • Southgate: Sterling blir involvert mot Frankrike

  Raheem Sterling er tilbake i Qatar og vil få en rolle i Englands VM-kvartfinale mot Frankrike lørdag, opplyste Englands landslagssjef Gareth Southgate.

  Sterling forlot VM-troppen etter at innbruddstyver hadde tatt seg inn i hjemmet hans. Fredag var han tilbake i Qatar.

  – Han vil bli involvert i morgen. Hva det blir til, må vi bestemme oss for, sa Gareth Southgate, ifølge Sky Sports.

  – Det er flott at han er tilbake med oss. Han ønsket å trene i dag. Normalt ville vi ikke gjort det når man har vært på en lang flyreise. Det var en lett økt, så det var ikke noe risiko i det, sa Southgate.

  Sterling har spilt to kamper for England i VM og scoret ett mål.

  England møter Frankrike klokken 20 lørdag. (NTB)

  WCup England Soccer
  Foto: Abbie Parr / AP
 • Går til søksmål mot Carlsen – nå kan de møtes i VM

  Hans Niemann stiller i VM i lyn- og hurtigsjakk, som starter 26. desember i Almaty, Kasakhstan. Det kommer frem i deltagerlisten som ble publisert fredag.

  Både Magnus Carlsen og Niemanns navn står på listen.

  Niemann har saksøkt blant andre Carlsen for store skader på hans rykte og karriere, etter Carlsen kom med juksanklager mot Niemann i september.

  Han krever minst 100 millioner dollar. Summen tilsvarer 1,07 milliarder kroner etter dagens kurs.

  Carlsen har nektet å spille mot Niemann, og nå kan de to altså møtes i VM. Med 34 runder er sjansen betydelig.

  Sist de møttes tapte nordmannen med vilje.

  – Dette blir utvilsomt et stort tema i romjula, som også kan avgjøre om Magnus klarer gull. Hvis de to møtes er spørsmålet om Magnus igjen taper med vilje – og dermed gir bort gullet. Svaret får vi neppe før de eventuelt sitter overfor hverandre, sier NRKs ekspert Torstein Bae.

  Lyn- og hurtigsjakk-VM spilles fra 26. til 30. desember. Turneringen sendes på NRK.

  Hans Niemann
  Foto: TIM VIZER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste