NRK Meny
Normal

Ulvang om norsk lagtaktikk: – Hadde aldri godtatt det

OBERSTDORF (NRK.no): Vegard Ulvang skjønner godt at Chris Jespersen ble frustrert over å måtte hjelpe Martin Johnsrud Sundby til Tour de Ski-seier. Han ber landslaget diskutere med løperne om de vil fortsette med lagtaktikk.

Ulvang

Vegard Ulvang forteller at han selv aldri ville holdt tilbake krefter for å hjelpe andre på laget.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Chris Jespersen

Vegard Ulvang forstår Chris Jespersens frustrasjon.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg ville aldri holdt tilbake krefter for å hjelpe noen andre da jeg var aktiv. Jeg hadde aldri godtatt å få en slik beskjed, sier Vegard Ulvang.

Han sikter til fjorårets Tour de Ski, der Chris Jespersen ble bedt om å holde igjen og ikke dra opp tempoet i feltet bak Martin Johnsrud Sundby på langetappen i Tour de Ski.

Dette ble gjort for å sikre sammenlagtseier til Sundby, men Jespersen hadde selv en god posisjon.

Hendelsen er et typisk eksempel på lagtaktikk, slik man kjenner det fra sykkelsporten. I langrenn er det ikke like vanlig å drive med denne formen for taktikk. Tradisjonelt har løperne kun gått for egne sjanser.

Ulvang skjønner Jespersen godt

Jespersen ble nummer to i touren i fjor, bak nettopp Sundby, men har ofte lurt på hvordan det kunne endt om han fikk gå for fullt.

I et intervju med VG uttrykker han også misnøye over beskjeden han fikk om å holde tilbake.

– For en som aldri har tjent penger på idretten før, så var det et slag i trynet (å få beskjed om å ikke gå for fullt). Det er masse penger det er snakk om. Så det er vanskelig dette, sier Jespersen til VG.

Ulvang sier han skjønner Jespersen godt, og mener VG-intervjuet viser at den norske landslagsledelsen og løperne har litt de bør diskutere.

– Når jeg ser at Jespersen ikke er fornøyd, sier det for meg at man ikke har snakket godt nok sammen på forhånd. Det tror jeg ikke de har nå, heller. Man må definere på forhånd når man skal være individualister, når man skal gå for hverandre og hva man eventuelt skal gjøre med premiepenger. Det er naturlig at man diskuterer om premiepengene skal deles med de som hjelper andre til seier, sier Ulvang.

Martin Johnsrud Sundby

Chris Jespersen gliste bredt etter andreplassen i fjorårets Tour, men har i ettertid vært kritisk til at han måtte hjelpe Martin Johnsrud Sundby til seieren.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– To uheldige situasjoner

Han understreker at han ikke er i posisjon til å si om lagtaktikk i langrenn er riktig eller galt, men mener debatten må tas.

– Det har vært to uheldige episoder. Da sikter jeg til den med Jespersen, og så har du den der Ingvild Flugstad Østberg bremset foran målstreken for å slippe frem Kristin Størmer Steira, som hadde bedre muligheter i sammendraget. Den synes jeg var verre. Den var ikke pen, sier Ulvang.

Den gamle skikongen, som nå er sjef for langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet, spør også om Norge egentlig bør bruke det faktum at de har så mange gode løpere til sin fordel.

– Vi er en stormakt med mange gode løpere. Vi dominerer, og om vi i tillegg skal bruke det at vi er mange til å dominere ytterligere… Vel, det er noe man må diskutere, sier han.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Kristin Størmer Steira ligger best ann i sammendraget i Tour de Ski. Derfor lot Ingvild Flugstad Østberg lagveninnen gå forbi rett før mål - noe som ga Steira sikker finaleplass.

SE VIDEO: Her gir Ingvild Flugstad Østberg finaleplassen til Kristin Størmer Steira.

Vil diskutere med Ulvang

Ulvang er dessuten usikker på hvor stort utbytte man har av lagtaktikk i langrenn.

– Jeg har til gode å se en veldig vellykket lagtaktikk i langrenn. Det er ikke som i sykkel, der har man større fordel av å ligge bak, styre feltet og så videre. Det kommer nok av at langrenn er en individuell idrett, med løpere som føler som individuelle utøvere. Jeg er usikker på hvor mye det hadde å si for Martins seier at Chris ikke gikk for fullt.

Langrennssjef Vidar Løfshus sier han gjerne diskuterer temaene Ulvang tar opp. Han understreker at lagtaktikk foreløpig ikke er noe Norges lag satser veldig mye på – det er stort sett mest aktuelt under Tour de Ski, og da først mot slutten.

Han avfeier Ulvangs påstand om at man ikke har diskutert forutsetningene godt nok med løperne.

– Vi har en stående ordre om at når det drar seg til i Tour de Ski, så skal man i alle fall ikke ødelegge for hverandre. Da skal man heller bidra til at de som kan vinne får et godt utgangspunkt. Løperne vet at det kan bli aktuelt å hjelpe hverandre, men når det eventuelt skjer tar vi underveis, sier han.

Han er også helt uenig i at Norge ikke bør bruke bredden i laget til sin fordel gjennom lagtaktikk.

– Både svenskene og russerne har gjort lignende, sier Løfshus.

Håper på mer lagtaktikk

Sportssjefen var med på å ta avgjørelsene om at Østberg skulle bremse for Størmer Steira og at Jespersen skulle hjelpe Sundby.

Vidar Løfshus

Vidar Løfshus sier han gjerne vil diskutere temaene med Vegard Ulvang.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Når det gjelder Sundby, så hadde han en veldig god posisjon til å vinne touren. Det ville vært dumt om en lagkamerat dro med seg feltet og minket forspranget hans, forklarer Løfshus.

– Kommer vi til å få se lagtaktikk i årets tour?

– Det håper jeg, for det vil i så fall bety at vi har folk i posisjon til å vinne. Samtidig er dette en individuell idrett, og folk får lov til å gå for seg selv. Men det kommer nok dager der vi kan be enkelte om å bidra for andre, sier Løfshus.

– Hvordan blir det å eventuelt skulle be Petter Northug om å hjelpe Sundby?

– Det får vi ta den dagen det blir aktuelt. Det kan fort være andre veien også, sier Løfshus.

Diskuterte temaet med Jespersen

Han tror man kommer til å se mer lagtaktikk i langrenn fremover, men tviler på det blir like utbredt som i sykkelsporten. I høst hadde langrennsledelsen et møte hvor de diskuterte hvordan de skal jobbe med lagtaktikk fremover.

– Vi konkluderte vel ikke med noe, men hadde en generell diskusjon om hvordan vi kan løse forskjellig taktikk. Vi hadde med en person fra sykkelmiljøet som kom med innspill om hvordan de gjør det der. Lagtaktikk i langrenn er nok noe som må modnes, men jeg tror aldri vi kommer dit de er i sykkel, sier Løfshus.

Han har selvsagt fått med seg Jespersens utspill i VG.

– Vi har snakket med Chris om det. Løperne står fritt til å ha sine egne meninger, så det er helt greit, sier sportssjefen.

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Brann - Stabæk