Hopp til innhold

Ulvang føler seg sikker på fluorjuks i OL: – Sjansen er stor

FIS-topp og langrennslegende Vegard Ulvang regner med at det kommer fluorjuks under OL i Beijing. Men det kommer neppe til å bli avslørt.

Ski Tour 2020

FRYKTER JUKS: Vegard Ulvang regner med at langrennsløpere kommer til å benytte seg av ulovlig fluor.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Et skikkelig testapparat for fluorsmurning er ikke på plass innen OL i Beijing, og det kan føre til brudd på reglene, tror Vegard Ulvang. Han er leder for langrennskomiteen i det internasjonale Skiforbundet (FIS).

Sjansen er stor for at noen bruker ulovlig fluor i Kina, sier Ulvang.

Han begrunner det med at man ikke kan kontrollere om det har blitt brukt C8-kjedet fluor, som er ulovlig, eller det lovlige alternativet C6-fluor.

Så lenge det ikke finnes kontrollapparat for dette, så må man regne med at noen lar seg friste. Selv om de har skrevet under på papir at det ikke er lov. Det er litt som at fartsgrensa er 80, mens noen velger å kjøre i 100 kilometer i timen, forklarer Ulvang.

Skipresidenten og FIS sendte påminnelse

Den norske FIS-toppen håper at OL-utøverne følger reglene.

Jeg synes man skal forholde seg til reglene, enten man kontrollerer eller ikke. Norges Skiforbund har skrevet under på at man ikke skal gjøre det, som alle andre nasjoner. Men det er som med fartsgrensa noen bryter den, sier Ulvang.

President i Norges Skiforbund og medlem av FIS-styret, Erik Røste, vil ikke spekulere rundt mulig fluorjuks.

– Det som er klart, er at det ikke er lov med C8-kjedet fluor i Kina. Senest i går ble det sendt ut brev fra FIS som bekrefter det alle har skrevet under på, og at det fortsatt gjelder under OL, sier Røste til NRK.

Pressetreff og verdenscup-arrangementer

MINNET OM FORBUD: Erik Røste og FIS sendte ut en påminnelse til andre skiforbund om fluorforbudet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Vil det ikke være stor fare for at man konkurrerer på ulike vilkår når man ikke kan sjekke om det brukes C8-fluor?

– Jeg må forholde meg til forbudet, og det gjelder alle. Det er slik at vi ser i andre sammenhenger at noen er villig til å tøye grensene. Men vi må være tydelige og si at dette ikke er lov. Som Vegard sier, så er det kun under spesielle fører at det gir en fordel med C8-kjedet fluor, svarer skipresidenten.

Ulvang understreker at ekspertene sier at forskjellen på lovlig og ulovlig fluor, når det kommer til konkurransedyktighet, er veldig liten.

Mot totalforbud neste sesong

Men det blir altså likevel ikke mulig å teste hvilken fluorsmurning som blir brukt under skiene i Kina.

Da må vi nok i så fall ta skiene og sende dem til et laboratorium i Tyskland. Det er ikke mulig. Sjansen er stor for at noen bruker ulovlig fluor i Kina, sier Ulvang.

Han forteller at det vil ta 14 dager å gjøre en slik omfattende test, noe som naturlig nok ikke lar seg gjøre under OL i Beijing.

Neste sesong håper han at et testsystem er på plass i FIS-konkurranser. De har jobbet i to år med et apparat som skal skille om det brukes fluor eller ikke, noe som i så fall vil bety totalforbud mot fluor.

Man holder på å verifisere det. De siste meldingene sier at det er veldig positivt. Forhåpentligvis så går vi inn i neste sesong med et apparat som sjekker skiene før start. Den testen vil ta rundt fem sekunder, forteller Ulvang.

Også Røste minner om at det etter all sannsynlighet kommer et totalforbud mot fluor til neste sesong.

Sportsnyheter

Eliteserien fotball 2022: Lillestrøm-Vålerenga

Krisen fortsetter for Vålerenga – kapteinen beklaget ydmykende tap

Vålerenga håpet å snu en vond trend i hatoppgjøret mot Lillestrøm, men i stedet ble avstanden opp til rivalen 13 poeng. Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation har likevel tillit til trener Dag-Eilev Fagermo.

Siste nytt

 • Roma vant serieligaen – slo «norske» Feyenoord 1–0 i finalen

  Roma og José Mourinho kunne onsdag juble som den første vinner av serieligaen.

  – Enten skriver man historie eller så gjør man det ikke. Vi gjorde det i dag. Jeg har vært i Roma i 11 måneder, og det øyeblikket jeg kom hit innså jeg at de ventet på noe som dette, sa Mourinho etter sin femte europacuptriumf.

  Et mål av Nicolo Zaniolo i første omgang avgjorde finalen mot Feyenoord i Tirana, men like mye matchvinner var keeper Rui Patrício, som tok fram noen meget gode redninger og holdt nullen selv om den nederlandske klubben presset kraftig i den andre omgangen.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen som Feyenoords midtbaneanker, mens Marcus Holmgren Pedersen ble spilte det siste kvarteret pluss tilleggstid. De greide ikke å avverge Roma-triumfen.

  – Du kan høre på fansen hvor mye dette betyr, klubbens første europacuptittel. Alle jobbet bakover i 2. omgang for å holde unna, sa Smalling til TV4 i lurvelevenet etter kampslutt.

  (NTB)

  Mourinho
 • AaFK snudde til seier mot Jerv

  Det så en stund ut til at Jerv skulle slå Aalesund på bortebane, men med to raske mål sent i kampen snudde hjemmelaget til seier og tre poeng.

  Isak Dybvik Määttä ble avgjørende da han på vakkert vis bøyde ballen i lengste hjørnet med ryggen mot mål ti minutter før slutt.

  Vinnermålet fullførte snuoperasjonen etter at Jerv tok ledelsen i det 65. minutt. Aral Simsir og Erik Brenden kombinerte fint da sistnevnte headet ballen over en utrusende Sten Grytebust og i mål.

  Etter 78 minutter var lagene likt. Simen Bolkan Nordli banket et frispark rett i mål da Jerv-keeper Øystein Øvretveit hadde forlatt sitt hjørne.

  Deretter avgjorde Määttä kampen med sin scoring to minutter senere. Det ga tre poeng og tok laget opp på en sterk 5.-plass på tabellen. Det skiller kun to poeng opp til medaljeplass for det nyopprykkede laget fra Sunnmøre.

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Jerv
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ny Odd-nedtur etter sjansesløseri

  Odd sløste fryktelig foran mål og gikk på et nytt tap i Eliteserien fotball. Sandefjord kjempet seg til 1-0-seier borte.

  Keanin Ayer fikset scoringen etter vel et kvarters spill. Han headet ballen i mål etter et langt innlegg fra venstre. Hjemmelaget kunne ha forsvart seg bedre enn det gjorde.

  Etter scoringen var det Odd for det meste i resten av 1.-omgangen. Hjemmelaget misbrukte flere store sjanser.

  Odd har tapt fem av de seks siste kampene og står med ni poeng på like mange forsøk

  Eliteserien fotball 2022: Odd - Sandefjord
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste