Hopp til innhold

Ulvang får ikke se møtereferatene: – Et nytt regime jeg synes er betenkelig

Etter at milliardæren Johan Eliasch overtok presidentvervet i Det internasjonale Skiforbundet, har ikke Vegard Ulvang sett et eneste møtereferat fra FIS-styret. Det bekymrer den avtroppende lederen i langrennskomiteen.

Vegard Ulvang

SLUTT PÅ INNSYN: Vegard Ulvang er leder i langrennskomiteen i FIS, men får ikke lenger innsyn i det som diskuteres på øverste hold i organisasjonen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

4. juni i fjor ble den svensk-britiske milliardæren Johan Eliasch valgt til ny president i Det internasjonale Skiforbundet (FIS), etter at sveitseren Gian Franco Kasper hadde sittet i vervet siden 1998.

Drøyt to uker senere ble franske Michel Vion ansatt som ny generalsekretæren, som permanent etterfølger for britiske Sarah Lewis – som regelrett fikk sparken i oktober 2020 etter 20 år i jobben.

Etter snart et år med nytt regime har Vegard Ulvang merket forandring. Og den avtroppende lederen i langrennskomiteen i FIS liker ikke alt han opplever.

bf0X-xXTBYw

MEKTIG: FIS-president Johan Eliasch er alpinsporten nærmest som tidligere toppsjef i Head.

Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP

Det er mange endringer. Det mest nærliggende er at kommunikasjonen oppover til administrasjonen og FIS Council er blitt mindre. Det er ikke møtereferater eller agendaer å finne, forteller han.

FIS Council er altså styret i FIS. Ulvang sier han tidligere mottok referater fra Council-møtene på e-post. De var også tilgjengelige på nett for alle som er medlemmer i en FIS-komité.

Dette bekreftes av italienske Virginia de Martin Topranin, som er utøverrepresentant i langrennskomiteen.

– Det er blitt mindre formell informasjon. Jeg får informasjon fra Council-møtene gjennom utøverrepresentanten der, sier hun til NRK.

En snarlig svensk skirevolusjon

Ingen kontakt

Vegard Ulvang forteller at det tidligere var jevnlig kontakt mellom generalsekretær Sarah Lewis, administrasjonen og lederne av underkomiteene.

Og vi fikk agenda og referat før og etter møtene i FIS Council. Med nytt regime er dette falt helt bort. Det finner jeg betenkelig og bekymringsverdig, sier Ulvang.

Han får noe informasjon fra Erik Røste, som sitter i FIS Council.

Men hva som formelt sett er diskutert og vedtatt, det vet jeg ingenting om. Det er spesielt. Det kommer jo pressemeldinger om en del vedtak, men ikke det jeg kaller et offisielt referat, påpeker han.

Hva slags kontakt har du hatt med Eliasch siden han ble president?

Ingenting. Det var jo heller ikke ofte at vi møtte Kasper da han var president, men det hendte. Men jeg har heller ikke hatt kontakt med den nye generalsekretæren. Jeg har ikke snakket med dem og ikke hatt skriftlig kommunikasjon.

Hva syns du om det?

Det er nytt. Jeg finner det veldig spesielt og som sagt bekymringsverdig.

– Betenkelig

FIS har ofte blitt beskyldt for å være et udemokratisk gubbevelde. Det er en beskrivelse Ulvang ikke er enig i. Han påpeker at både den forrige og den nåværende FIS-presidenten er demokratisk valgt.

På direkte spørsmål om FIS er blitt mer demokratisk med ny ledelse, svarer Ulvang:

På papiret er det ikke mulig å angripe systemet. Men det at det ikke gis ut referater fra møtene, det er et nytt regime jeg synes er betenkelig. Så kan man si mye om forrige regime, men beslutningene i Council ble kommunisert. Man ble også spurt til råds i mange saker. Kommunikasjonen med generalsekretæren var jevnlig.

Etterlyste Russland-grep

Vegard Ulvang har tidligere kritisert FIS-ledelsen for å komme sent på banen da Russland okkuperte Ukraina. Da gikk Ulvang selv ut i media og tok til orde for at Russland måtte utestenges fra skiverdenscupene.

Ulvang skulle gjerne hatt mer innsikt i hva som faktisk ble diskutert i FIS-ledelsen da utestengelsen etter hvert kom, blant annet etter press fra Norge.

Det vi har å forholde oss til, er en pressemelding som kom ut som begrunnet utestengelsen med sikkerhetsmessige årsaker. Det finnes ikke noe offisielt møtereferat som jeg har tilgang til, så detaljene i begrunnelsen kjenner jeg ikke til. Og det er jo detaljer som er viktig for historien. Det er en ny måte å jobbe på som du må rette spørsmål om til FIS Council, sier den tidligere gullgrossisten fra langrennsløypa.

Støtter Eliasch-forslag

Johan Eliasch har holdt en lav profil i media etter at han ble skisportens mektigste mann, men det er godt kjent at han ønsker store endringer i skisporten.

Blant annet vil han at FIS skal eie sine egne arrangementer, slik det Internasjonale skiskytterforbundet (IBU) gjør. Per i dag eier alle nasjonale særforbund rettighetene til verdenscupkonkurransene de arrangerer.

Jeg deler det målet, sier Ulvang.

Jeg mener også at det er veien å gå i framtiden, at vi får kontroll på rettighetene, slik at vi kan ha kontroll på produktet og hvor det blir vist. Det er ikke bra at vi spres på ulike kanaler som en konsekvens av den regionale rettighetssituasjonen vi har nå, fastslår han.

Ulvang understreker at det er en kompleks sak det allerede har blitt jobbet lenge med.

Og så vet jeg ikke hvordan det jobbes med det nå, ettersom jeg ikke får noen informasjon om det som foregår på møtene.

10kMdZcuu_c

TAR IKKE GJENVALG: Vegard Ulvang har vært leder i langrennskomiteen i FIS siden 2006.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Gir seg

Vegard Ulvang går av som leder i langrennskomiteen på FIS-kongressen senere i mai.

Han understreker at det ikke har noe med den nye ledelsen å gjøre. Allerede for to år siden varslet Ulvang via NRK at han trolig gikk inn i sin siste periode.

Man bør ikke sitte for lenge i slike posisjoner. Det er viktig med nyrekruttering og Norge har funnet en glimrende ny kandidat i Guri Hetland, sier Ulvang.

Siste nytt

  • Ny opptur for Manchester United

    Manchester United fikk en ny opptur da Crystal Palace ble slått 3-0 i ligacupen.

    Erik ten Hag sendte et United-lag med både Harry Maguire og Mason Mount på banen fra start i den eneste kampen mellom to Premier League-lag tirsdag. Alejandro Garnacho satte inn ledermålet snaut midtveis i første omgang da han omsatte et innlegg fra Diogo Dalot.

    Casemiro nikket inn 2-0 etter en snau halvtime på innlegg fra Mount, og tidlig i 2. omgang punkterte Anthony Martial kampen med assist fra Casemiro.

    United brøt en rekke på tre strake tap med sliteseieren over Burnley lørdag. (NTB)

    rXvoOqlFr40
    Foto: AP
  • Magnus Carlsen vant på utrolig vis – klar for finale

    Magnus Carlsen vant semifinalen mot Jan Nepomnjasjtsjij i den sjette Champions Chess-turneringen og er på vei mot en ny topplassering.

    Etter remis i de to første partiene vant Carlsen det tredje med hvite brikker etter 47 trekk. Nepomnjasjtsjij måtte vinne det siste ordinære partiet og skaffet seg et stort overtak. På et tidspunkt sto han fem bønder over på brettet, men Carlsen forsvarte seg ypperlig i en tilsynelatende tapt stilling og sikret remis etter 129 trekk.

    Carlsen har vunnet tre av de fire CCT-turneringene han har deltatt i tidligere i år, og ble nummer tre i den siste. Onsdag møter han Maxime Vachier-Lagrave i første finale.

    Siden det spilles etter dobbelt utslagssystem, er det ikke over enten han vinner eller taper da. Vinner han, får han to muligheter til å sikre turneringsseieren mot vinneren av taperrunden.

    Taper han for Vachier-Lagrave, må han vinne to kamper i taperrunden og deretter slå Vachier-Lagrave to ganger for å gå helt til topps. (NTB)

    9NJzb0THUzc
    Foto: NTB
  • Opptur for Nyland og Sevilla

    Ørjan Nyland fikk nok en kamp mellom stengene da Sevilla slo Almería 5-1 og tok et langt steg bort fra bunnstriden i La Liga.

    Den norske landslagsmålvakten voktet Sevilla-målet for annen kamp på rad. Etter å ha holdt nullen i den målløse debutkampen mot Osasuna slapp han inn sitt første mål, men det kom på straffespark og da kampen allerede var avgjort.

    Nyland var etter det velplasserte straffesparket fra Luis Suárez, men manglet noen centimeter på å nå helt fram. Straffesparket ble dømt etter at Nyland enkelt fanget et innlegg. Bak ryggen hans var nemlig Suárez felt av Jesus Navas.

    Da ledet Sevilla allerede 4-0. I det 7. minutt nikket Youssef En-Nesyri inn returen fra tverrliggeren etter at Loïc Bades hodestøt på et hjørnespark.

    Minuttet senere doblet Dodi Lukebakio da han gjorde to lekre dragninger og skjøt i krysset. Samme mann hadde litt senere en akrobatisk avslutning på innlegg fra Erik Lamela, men keeper Luis Maximiano gjorde en kjemperedning.

    Suso sørget for at det sto 3-0 til pause, og tidlig i 2. omgang økte Lamela via en motspiller. Etter reduseringen satte Kike Salas punktum. (NTB)

    Fotball, EM-kvalifisering: Norge - Georgia (2-1)
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste