Ulvang bekymret: – Muligheten vil dø ut

Hvis ingen vil overta for Kikkan Randall, kan verdens beste langrennsløpere miste en historisk mulighet til å påvirke skipolitiske beslutninger.

Vegard Ulvang

IMPONERT: Vegard Ulvang mener Kikkan Randall har gjort en historisk jobb for å skaffe verdens skiløpere politisk innflytelse.

Foto: HÃ¥kon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mandag fortalte NRK at Kikkan Randall vil gå av som tillitsvalgt for verdens beste langrennsløpere. Foreløpig er det ingen som ønsker å overta.

Det bekymrer Randall – og det bekymrer også Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Kikkan Randall har skaffet utøverne en historisk god mulighet til å påvirke politiske beslutninger i FIS. Den prinsipielle muligheten til å påvirke vil jo være der, men den praktiske muligheten vil dø ut om ingen tar over vervet og engasjerer seg som Randall har gjort, sier Ulvang til NRK.

Kikkan Randall

HYLLES: Kikkan Randall har satt en ny standard for hva det er å være tillitsvalgt blant skiløperne.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Betydelig påvirkningskraft

Han beskriver innsatsen Randall har gjort for å skaffe utøverne innflytelse som helt unik, og det har ikke bare kommet langrennsløperne til gode.

Det var FIS-presidenten som i sin tid nedsatte et utøverutvalg med to representanter fra alle grener.

– Etter initiativ og påtrykk fra Kikkan Randall har nå utøverutvalget en representant med møterett i FIS Council, som er det høyeste organet i FIS, forteller Ulvang.

Randall har også sørget for at utøverrepresentanten har stemmerett i langrennskomitéen. Hun har vært med på alle møter – også under FIS-kongressen i Cancun i juni, der hun som nybakt mamma bidro på skype fra Alaska.

– Når hun tar ordet, har hun betydelig påvirkningskraft. Det er fordi hun snakker på vegne av alle, ikke bare på vegne av seg selv, sier Ulvang.

Manglende oppslutning

Han viser til den omfattende spørreundersøkelsen Randall årlig har avholdt blant de aktive.

– Det gjør at vi vet hva flertallet av utøverne mener når vi fatter beslutninger. Ulike utøvere har ulike preferanser, og derfor er det umulig å tilfredsstille alle. Takket være undersøkelsene vet vi hva flertallet mener, påpeker Ulvang.

Langrennskomitélederen er usikker på hva som skjer når Randall nå gir seg. Ifølge ham er det ikke bare manglende kandidater, men også dårlig oppslutning når valget faktisk foregår under VM.

– Jeg er like bekymret som henne, sier Ulvang til NRK.

– Tar tid

For samtidig som han hyller Randall, har han forståelse for at mange utøvere kvier seg. Blant dem som har latt seg velge, for så å forsvinne ut, er Øystein Pettersen og Pål Golberg.

– Jeg var med og overtalte Øystein. At han ikke følte han hadde tid nok, er forståelig. Jeg har full forståelse for at mange ikke vil, for det tar tid og fokus, påpeker Ulvang.

Ikke desto mindre er det viktig at noen gjør det.

– Hvis ingen utøvere vil ta seg tid, må de bare sette sin lit til de politiske lederne som er valgt. Men da kan de heller ikke komme å klage etterpå, fastslår Vegard Ulvang.

Sportsnyheter

Reddet seg inn i lufta: – Der holdt OL og Riiber på å ryke

Jarl Magnus Riiber så ut til å miste kontrollen fullstendig i hoppbakken i Seefeld. Heldigvis reddet han seg inn igjen, men at Riiber fikk hoppe, skaper reaksjoner

Siste nytt

 • Tønseth og Nyenget dropper Marcialonga etter norsk OL-smitte

  Både Didrik Tønseth og Martin Løwstrøm Nyenget har valgt å droppe årets 70 kilometer lange Marcialonga i Italia. Det gjør duoen for å ikke risikere å bli nærkontakt til eventuelt smittede i forbindelse med langløpet, bekrefter begge til NRK.

  Det velger de å gjøre for å holde seg i full beredskap fordi de begge kan ende med å bli sendt til OL i Beijing i løpet av neste uke. Derfor drar duoen nå til høyden i Seiser Alm. Simen Hegstad Krüger har Allerde testet positivt fra den norske herretroppen til OL.

  Landslagslege Øystein Andersen ville ikke bli overrasket om det kom flere tilfeller i landslaget. De tester seg nå hver dag før avreise mandag.

  Didrik Tønseth
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Dramatisk for Riiber - nesten tatt av vinden

  Jarl Magnus Riiber får store problemer i Seefeld-vinden og er nær ved å bli blåst over ende i lufta. Han henter seg imidlertid inn og lander på beina, men hoppet hans er fullstendig ødelagt.

  – Der holdt OL og Riiber på å ryke, utbryter NRK-kommentator Christian Nilssen på direkten.

  – Her spiller de hasard med Jarl Magnus Riiber.

 • Her blir den japanske treneren tatt av et lite snøskred ved hoppbakken

  Mens løperne ventet på at juryen skulle avgjøre om hoppdelen i lørdagens kombinertrenn i Seefeld kunne fortsette, gikk et lite snøskred ved siden av hoppbakken.

  TV-bildene viste at en person i det japanske støtteapparatet ble dratt med ned skråningen. Mannen kom seg derimot opp igjen, og han framsto som uskadd.

Sendeplan

Kl. Program Kanal