Hopp til innhold

Ulset om utestengelsen: – Dette beviser at jeg ikke tok feil

Paralympics-utøver Nils-Erik Ulset (33) har selv observert russiske utøvere bli særbehandlet i dopingkontrollen. Nå er han glad de er utestengt.

Nils-Erik Ulset på herrenes sprint under sesongåpningen i skiskyting på Sjusjøen

ØYENVITE: Nils-Erik Ulset, her unnder sesongåpningen i skiskyting på Sjusjøen i fjor, har selv sett den russiske dopingkulturen.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Jeg så ting jeg reagerte på i Sotsji. Dette beviser at jeg ikke tok feil, og at jeg ikke gikk rundt og anklaget folk. Det er positivt å bli trodd, sier Nils-Erik Ulset rett etter at Den internasjonale paralympiske komité (IPC) informerte om valget om å utestenge alle russiske utøvere fra årets Paralympics.

33-åringen, som har representert Norge i både skiskyting og langrenn i en rekke mesterskap, lurte nemlig fælt på hva som foregikk i Sotsji for to år siden.

– Utenlandske utøvere ble hentet inn på ett rom, og russerne på et annet. Jeg registrerte også at de russiske utøverne bare var inne i tre til fire minutter. Så fort går det ikke an å gjennomføre en kontroll, sa Ulset til NRK allerede i fjor høst.

Spent på fremtiden

I kjølvannet av NRK-saken i fjor, ble han kontaktet av IPC, som ville høre nordmannens observasjoner.

Nå er han fornøyd med at organisasjonen tar et så tøft valg, og han håper at dette blir et vendepunkt.

– Jeg er spent på hva som skjer fremover. Jeg blir ikke overrasket om russerne er med igjen før vinteren. Da håper jeg at IPC er på plass med et strengere antidopingprogram for alle, avslutter Ulset.

Birgit Skarstein under pressetreff med rolandslaget på Årungen før OL i Rio.

FORNØYD: Birgit Skarstein, her under pressetreff med rolandslaget på Årungen i juli, mener det står respekt av bestemmelsen om å utestenge Russland.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Dette står det respekt av

– Det er synd at man må gå til så drastiske skritt. Samtidig så synes jeg det er bra at IPC tar grep, sier Birgit Skarstein, rett etter at at NRK har informert henne om at Russland ikke får delta i Paralympics.

Multitalentet skal representere Norge i Rio. Det samme gjorde hun i Sotsji for to år siden. Da deltok hun i langrennspigging. Nå er det i roing at 27-åringen skal utfordre verdenseliten, og selv om hun uansett ikke skulle ha konkurrert mot noen russere, gjør hun seg noen tanker om IPCs avgjørelse.

– Dette står det respekt av. Det er et veldig viktig signal å gi. Det er ikke greit å jukse, fastslår Skarstein.

– Har hørt mye rart

– Har du selv noen erfaringer med ting du har stusset på?

– Jeg har hørt mye rart, men jeg som utøver har alltid prøvd ikke å tenke på det, for jeg får ikke gjort noe med det. Doping er noe jeg i liten grad forholder meg til, påpeker Skarstein.

Hun erkjenner likevel at dopingmistanker kan være en snakkis innad i idrettsmiljøet.

– Når noen ser ting de stusser på, så hender det jo at de lufter det med andre, for å høre hva andre tenker. Men det er ikke noe vi ønsker å gjøre til en stor sak, understreker 27-åringen.

– Synd IOC ikke våget å gjøre det

Også Tommy Urhaug er Rio-klar. Bordtennisspilleren er svært fornøyd med dagens avgjørelse.

– Ut fra det jeg har lest i media om grunnen, så støtter jeg avgjørelsen 100 prosent. Jeg tror det er viktig for idretten at foten nå blir satt ned for å vise at doping ikke er greit. Det var synd at IOC ikke våget å gjøre det. Det hadde selvfølgelig gitt en enda større signaleffekt, mener 36-.åringen.

Han er på vei hjem fra treningsleir i Slovenia sammen med utøvere fra andre europeiske nasjoner.

– Vi fikk hint om at dette kunne skje for noen dager siden, og alle de landene er også enige i avgjørelsen. Jeg tror at mange nå er fornøyd med at noe gjøres, å får vi håpe at dette nå følges opp, og at vi får minimalt med dopede utøvere i fremtiden, avslutter gullhåpet.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    – Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar i går.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Landslaget bekrefter: Har satt av friplass til Johaug

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal