Hopp til innhold

Ulset om utestengelsen: – Dette beviser at jeg ikke tok feil

Paralympics-utøver Nils-Erik Ulset (33) har selv observert russiske utøvere bli særbehandlet i dopingkontrollen. Nå er han glad de er utestengt.

Nils-Erik Ulset på herrenes sprint under sesongåpningen i skiskyting på Sjusjøen

ØYENVITE: Nils-Erik Ulset, her unnder sesongåpningen i skiskyting på Sjusjøen i fjor, har selv sett den russiske dopingkulturen.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Jeg så ting jeg reagerte på i Sotsji. Dette beviser at jeg ikke tok feil, og at jeg ikke gikk rundt og anklaget folk. Det er positivt å bli trodd, sier Nils-Erik Ulset rett etter at Den internasjonale paralympiske komité (IPC) informerte om valget om å utestenge alle russiske utøvere fra årets Paralympics.

33-åringen, som har representert Norge i både skiskyting og langrenn i en rekke mesterskap, lurte nemlig fælt på hva som foregikk i Sotsji for to år siden.

– Utenlandske utøvere ble hentet inn på ett rom, og russerne på et annet. Jeg registrerte også at de russiske utøverne bare var inne i tre til fire minutter. Så fort går det ikke an å gjennomføre en kontroll, sa Ulset til NRK allerede i fjor høst.

Spent på fremtiden

I kjølvannet av NRK-saken i fjor, ble han kontaktet av IPC, som ville høre nordmannens observasjoner.

Nå er han fornøyd med at organisasjonen tar et så tøft valg, og han håper at dette blir et vendepunkt.

– Jeg er spent på hva som skjer fremover. Jeg blir ikke overrasket om russerne er med igjen før vinteren. Da håper jeg at IPC er på plass med et strengere antidopingprogram for alle, avslutter Ulset.

Birgit Skarstein under pressetreff med rolandslaget på Årungen før OL i Rio.

FORNØYD: Birgit Skarstein, her under pressetreff med rolandslaget på Årungen i juli, mener det står respekt av bestemmelsen om å utestenge Russland.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Dette står det respekt av

– Det er synd at man må gå til så drastiske skritt. Samtidig så synes jeg det er bra at IPC tar grep, sier Birgit Skarstein, rett etter at at NRK har informert henne om at Russland ikke får delta i Paralympics.

Multitalentet skal representere Norge i Rio. Det samme gjorde hun i Sotsji for to år siden. Da deltok hun i langrennspigging. Nå er det i roing at 27-åringen skal utfordre verdenseliten, og selv om hun uansett ikke skulle ha konkurrert mot noen russere, gjør hun seg noen tanker om IPCs avgjørelse.

– Dette står det respekt av. Det er et veldig viktig signal å gi. Det er ikke greit å jukse, fastslår Skarstein.

– Har hørt mye rart

– Har du selv noen erfaringer med ting du har stusset på?

– Jeg har hørt mye rart, men jeg som utøver har alltid prøvd ikke å tenke på det, for jeg får ikke gjort noe med det. Doping er noe jeg i liten grad forholder meg til, påpeker Skarstein.

Hun erkjenner likevel at dopingmistanker kan være en snakkis innad i idrettsmiljøet.

– Når noen ser ting de stusser på, så hender det jo at de lufter det med andre, for å høre hva andre tenker. Men det er ikke noe vi ønsker å gjøre til en stor sak, understreker 27-åringen.

– Synd IOC ikke våget å gjøre det

Også Tommy Urhaug er Rio-klar. Bordtennisspilleren er svært fornøyd med dagens avgjørelse.

– Ut fra det jeg har lest i media om grunnen, så støtter jeg avgjørelsen 100 prosent. Jeg tror det er viktig for idretten at foten nå blir satt ned for å vise at doping ikke er greit. Det var synd at IOC ikke våget å gjøre det. Det hadde selvfølgelig gitt en enda større signaleffekt, mener 36-.åringen.

Han er på vei hjem fra treningsleir i Slovenia sammen med utøvere fra andre europeiske nasjoner.

– Vi fikk hint om at dette kunne skje for noen dager siden, og alle de landene er også enige i avgjørelsen. Jeg tror at mange nå er fornøyd med at noe gjøres, å får vi håpe at dette nå følges opp, og at vi får minimalt med dopede utøvere i fremtiden, avslutter gullhåpet.

Siste nytt

 • Mol og Sørum finaleklare i Doha

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum er klare for finale i verdenstouren i Doha etter seier mot italienske Adrian Carambula og Alex Ranghieri.

  De norske gutta vant semifinalen 2-1 i sett med sifrene 21-16, 18-21, 15-12 over italienerne. Dermed er Mol og Sørum klare for finale i den første turneringen av 2023-sesongen.

  I finalen møter duoen vinneren av den andre semifinalen som spilles mellom svenske David Ahman/Jonatan Hellvig og polske Bartosz Losiak/Michal Bryl. Finalen i Doha-turneringen spilles søndag kveld.

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Heljapansk i Willingen da de norske ble frahoppet

  Silje Opseths finalehopp på 134 meter ble den norske beholdningen i det siste verdenscuprennet før VM i Willingen. Japans Yuki Ito seiret. Opseth ble nummer 11.

  Mens de fire norske hopperne hadde problemer med å ta seg over 120 meter, var japanske Yuki Ito i en klasse for seg. Hun hadde 137- og 135,5 meter og vant foran to landskvinner.

  Nozomi Maruyaham hadde 133 og 136,5 meter endte på annenplassen. Veteranen Sara Takanashi hadde 137,5 og 133 meter og sikret tredobbelt japansk.

  Silje Opseth
  Foto: THOMAS KIENZLE / AFP
 • Hyperventilerte og brøt sist uke – gikk Norge inn til stafettseier

  Silje Theodorsen fikk en skikkelig opptur etter sist ukes dramatikk. Hun ble sendt ut i tet sammen med Tyskland på den siste etappen.

  Men dramaet om topplasseringene på stafetten var ikke ferdig før en god stund etter målgang. For premieutdelinga lot vente på seg, og etterhvert ble Tyskland disket fra sin andreplass.

  De skulle egentlig ha stilt opp med Coletta Rydzek på ankeretappen, men hun ble syk og måtte erstattes med Sofie Krehl. Det hadde de glemt å si fra om til FIS før start, og dermed ble laget disket.

  – Det er en enormt kjedelig måte å bli diska på. Da er det bedre å gjøre en feil i løypa, enn en sånn papirfeil. Men regler er regler. Selv om det er enormt kjedelig for dem, sier Ingvild Flugstad Østberg til NRK.

  Dermed ble Sverige nummer to, mens USA tok den siste pallplassen.

  Tyskland gikk i tet sammen med Theodorsen på den siste etappen, men noen kilometer før mål gikk Norges ankerkvinne på en langspurt og sikret Norge stafettseier i VM-generalprøven.

  – Jeg var så nervøs. Ingvild sa faktisk: «Hold roen», da vi veksla. Og det hjalp veldig. Jeg tror at når man først går uti der så må man tenke på sitt løp og spille på sine styrker. Så dårlig som jeg sov i natt er lenge siden faktisk, sier Theodorsen til NRK.

  Østberg var helt avgjørende for Norge. Hun tok igjen en 15 sekunders luke opp til Sverige i tet, og sendte Theodorsen ut med nesten et halvt minutt ledelse ned til de gule og blå.

  – Jeg sa vel gå smart eller behold roen? Det var det jeg klarte å få ut der ved veksling. Jeg tror hun hadde gjort det uansett, men man får jo prøve å gi noen gode råd da. Jeg er veldig imponert over Silje, sier Østberg til NRK.

  Dette var en skikkelig revansj for Theodorsen, som måtte bryte 20 kilometeren sist helg. Da gikk hun seg helt tom for pust, la seg ned i løypa og begynte å hyperventilere. Til slutt ble hun kjørt ut med snøskuter.

  – Hadde du sett denne komme for en uke siden?

  – Nei, det hadde jeg ikke. Det går opp og ned i langrenn, sier Theodorsen til NRK.

  Norge lå en del sekunder bak etter de to første etappene på stafetten i Toblach. Anne Kjersti Kalvå slet, og måtte slippe i motbakken på sin sisterunde.

  – Det er det stiveste jeg har vært i år tror jeg. Jeg måtte prøve å krige og holde følge så lenge jeg kunne. Jeg går mot verdens beste skiløper per dags dato. Det ble tøft oppe i bakken der, måtte bare prøve å henge så lenge jeg kunne, sier Kalvå til NRK.

  NM ski Gjøvik
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste