NRK Meny
Normal

Ulset om utestengelsen: – Dette beviser at jeg ikke tok feil

Paralympics-utøver Nils-Erik Ulset (33) har selv observert russiske utøvere bli særbehandlet i dopingkontrollen. Nå er han glad de er utestengt.

Nils-Erik Ulset på herrenes sprint under sesongåpningen i skiskyting på Sjusjøen

ØYENVITE: Nils-Erik Ulset, her unnder sesongåpningen i skiskyting på Sjusjøen i fjor, har selv sett den russiske dopingkulturen.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Jeg så ting jeg reagerte på i Sotsji. Dette beviser at jeg ikke tok feil, og at jeg ikke gikk rundt og anklaget folk. Det er positivt å bli trodd, sier Nils-Erik Ulset rett etter at Den internasjonale paralympiske komité (IPC) informerte om valget om å utestenge alle russiske utøvere fra årets Paralympics.

33-åringen, som har representert Norge i både skiskyting og langrenn i en rekke mesterskap, lurte nemlig fælt på hva som foregikk i Sotsji for to år siden.

– Utenlandske utøvere ble hentet inn på ett rom, og russerne på et annet. Jeg registrerte også at de russiske utøverne bare var inne i tre til fire minutter. Så fort går det ikke an å gjennomføre en kontroll, sa Ulset til NRK allerede i fjor høst.

Spent på fremtiden

I kjølvannet av NRK-saken i fjor, ble han kontaktet av IPC, som ville høre nordmannens observasjoner.

Nå er han fornøyd med at organisasjonen tar et så tøft valg, og han håper at dette blir et vendepunkt.

– Jeg er spent på hva som skjer fremover. Jeg blir ikke overrasket om russerne er med igjen før vinteren. Da håper jeg at IPC er på plass med et strengere antidopingprogram for alle, avslutter Ulset.

Birgit Skarstein under pressetreff med rolandslaget på Årungen før OL i Rio.

FORNØYD: Birgit Skarstein, her under pressetreff med rolandslaget på Årungen i juli, mener det står respekt av bestemmelsen om å utestenge Russland.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Dette står det respekt av

– Det er synd at man må gå til så drastiske skritt. Samtidig så synes jeg det er bra at IPC tar grep, sier Birgit Skarstein, rett etter at at NRK har informert henne om at Russland ikke får delta i Paralympics.

Multitalentet skal representere Norge i Rio. Det samme gjorde hun i Sotsji for to år siden. Da deltok hun i langrennspigging. Nå er det i roing at 27-åringen skal utfordre verdenseliten, og selv om hun uansett ikke skulle ha konkurrert mot noen russere, gjør hun seg noen tanker om IPCs avgjørelse.

– Dette står det respekt av. Det er et veldig viktig signal å gi. Det er ikke greit å jukse, fastslår Skarstein.

– Har hørt mye rart

– Har du selv noen erfaringer med ting du har stusset på?

– Jeg har hørt mye rart, men jeg som utøver har alltid prøvd ikke å tenke på det, for jeg får ikke gjort noe med det. Doping er noe jeg i liten grad forholder meg til, påpeker Skarstein.

Hun erkjenner likevel at dopingmistanker kan være en snakkis innad i idrettsmiljøet.

– Når noen ser ting de stusser på, så hender det jo at de lufter det med andre, for å høre hva andre tenker. Men det er ikke noe vi ønsker å gjøre til en stor sak, understreker 27-åringen.

– Synd IOC ikke våget å gjøre det

Også Tommy Urhaug er Rio-klar. Bordtennisspilleren er svært fornøyd med dagens avgjørelse.

– Ut fra det jeg har lest i media om grunnen, så støtter jeg avgjørelsen 100 prosent. Jeg tror det er viktig for idretten at foten nå blir satt ned for å vise at doping ikke er greit. Det var synd at IOC ikke våget å gjøre det. Det hadde selvfølgelig gitt en enda større signaleffekt, mener 36-.åringen.

Han er på vei hjem fra treningsleir i Slovenia sammen med utøvere fra andre europeiske nasjoner.

– Vi fikk hint om at dette kunne skje for noen dager siden, og alle de landene er også enige i avgjørelsen. Jeg tror at mange nå er fornøyd med at noe gjøres, å får vi håpe at dette nå følges opp, og at vi får minimalt med dopede utøvere i fremtiden, avslutter gullhåpet.

Siste nytt

 • Lundby leder etter 1. omgang

  Maren Lundby leder verdenscuprennet i Zao etter 1. omgang. Hun hoppet 97 meter, og er syv poeng foran toer Yuki Ito, som landet på 90,5 meter.

  Også Silje Opseth og Anna Odine Strøm er klare for finalen.

  Se hoppet til Maren Lundby
 • Tap for «Zucca» i NHL

  Mats Zuccarello og New York Rangers røk på et 1-3-tap borte mot Colorado Avalanche lørdag kveld norsk tid.

  Nordmannen var nest sist på pucken på Rangers' scoring.

  Mats Zuccarello
  Foto: Isaiah J. Downing / Reuters
 • Ødegaard tilbake for Heerenveen

  Martin Ødegaard var tilbake fra sin bruddskade da Heerenveen spilte 1-1 borte mot Vitesse i den nederlandske æresdivisjonen lørdag.

  Martin Ødegaard
  Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup langrenn: 10 km klassisk, kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk kvinner
V-cup alpint: Slalåm, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 1.omgang menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup langrenn: 15 km klassisk, menn
V-cup skiskyting: Fellesstart kvinner
V-cup langrenn: 15 km klassisk menn
V-cup kombinert: Laghopp