NRK Meny
Normal

Ulset om utestengelsen: – Dette beviser at jeg ikke tok feil

Paralympics-utøver Nils-Erik Ulset (33) har selv observert russiske utøvere bli særbehandlet i dopingkontrollen. Nå er han glad de er utestengt.

Nils-Erik Ulset på herrenes sprint under sesongåpningen i skiskyting på Sjusjøen

ØYENVITE: Nils-Erik Ulset, her unnder sesongåpningen i skiskyting på Sjusjøen i fjor, har selv sett den russiske dopingkulturen.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Jeg så ting jeg reagerte på i Sotsji. Dette beviser at jeg ikke tok feil, og at jeg ikke gikk rundt og anklaget folk. Det er positivt å bli trodd, sier Nils-Erik Ulset rett etter at Den internasjonale paralympiske komité (IPC) informerte om valget om å utestenge alle russiske utøvere fra årets Paralympics.

33-åringen, som har representert Norge i både skiskyting og langrenn i en rekke mesterskap, lurte nemlig fælt på hva som foregikk i Sotsji for to år siden.

– Utenlandske utøvere ble hentet inn på ett rom, og russerne på et annet. Jeg registrerte også at de russiske utøverne bare var inne i tre til fire minutter. Så fort går det ikke an å gjennomføre en kontroll, sa Ulset til NRK allerede i fjor høst.

Spent på fremtiden

I kjølvannet av NRK-saken i fjor, ble han kontaktet av IPC, som ville høre nordmannens observasjoner.

Nå er han fornøyd med at organisasjonen tar et så tøft valg, og han håper at dette blir et vendepunkt.

– Jeg er spent på hva som skjer fremover. Jeg blir ikke overrasket om russerne er med igjen før vinteren. Da håper jeg at IPC er på plass med et strengere antidopingprogram for alle, avslutter Ulset.

Birgit Skarstein under pressetreff med rolandslaget på Årungen før OL i Rio.

FORNØYD: Birgit Skarstein, her under pressetreff med rolandslaget på Årungen i juli, mener det står respekt av bestemmelsen om å utestenge Russland.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Dette står det respekt av

– Det er synd at man må gå til så drastiske skritt. Samtidig så synes jeg det er bra at IPC tar grep, sier Birgit Skarstein, rett etter at at NRK har informert henne om at Russland ikke får delta i Paralympics.

Multitalentet skal representere Norge i Rio. Det samme gjorde hun i Sotsji for to år siden. Da deltok hun i langrennspigging. Nå er det i roing at 27-åringen skal utfordre verdenseliten, og selv om hun uansett ikke skulle ha konkurrert mot noen russere, gjør hun seg noen tanker om IPCs avgjørelse.

– Dette står det respekt av. Det er et veldig viktig signal å gi. Det er ikke greit å jukse, fastslår Skarstein.

– Har hørt mye rart

– Har du selv noen erfaringer med ting du har stusset på?

– Jeg har hørt mye rart, men jeg som utøver har alltid prøvd ikke å tenke på det, for jeg får ikke gjort noe med det. Doping er noe jeg i liten grad forholder meg til, påpeker Skarstein.

Hun erkjenner likevel at dopingmistanker kan være en snakkis innad i idrettsmiljøet.

– Når noen ser ting de stusser på, så hender det jo at de lufter det med andre, for å høre hva andre tenker. Men det er ikke noe vi ønsker å gjøre til en stor sak, understreker 27-åringen.

– Synd IOC ikke våget å gjøre det

Også Tommy Urhaug er Rio-klar. Bordtennisspilleren er svært fornøyd med dagens avgjørelse.

– Ut fra det jeg har lest i media om grunnen, så støtter jeg avgjørelsen 100 prosent. Jeg tror det er viktig for idretten at foten nå blir satt ned for å vise at doping ikke er greit. Det var synd at IOC ikke våget å gjøre det. Det hadde selvfølgelig gitt en enda større signaleffekt, mener 36-.åringen.

Han er på vei hjem fra treningsleir i Slovenia sammen med utøvere fra andre europeiske nasjoner.

– Vi fikk hint om at dette kunne skje for noen dager siden, og alle de landene er også enige i avgjørelsen. Jeg tror at mange nå er fornøyd med at noe gjøres, å får vi håpe at dette nå følges opp, og at vi får minimalt med dopede utøvere i fremtiden, avslutter gullhåpet.

Siste nytt

 • EM i fare grunnet pølsevann

  Roer Nils Jakob Hoff står i fare for å miste EM etter at han sølte pølsevann på låret under en fjelltur, melder Bergens Tidende. Bergenseren pådro seg annengradsforbrenning, og med bare to uker til EM i Glasgow risikerer han å måtte stå over.

  Sommer-OL i Rio 2016
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Pušić ferdig etter 4 dager

  Den tidligere Brann-spilleren Martin Pušić forlater danske AC Horsens etter kun fire dager. Klubben opphever kontrakten etter at østerrikeren forklarte at han ikke lenger hadde lyst til å bo i landet. Til klubbens hjemmeside forteller han at han vil prøve lykken utenfor Danmark.

  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Stokke til dansk fotball

  Kristiansunds Benjamin Stokke er klar for danske Randers. 27-åringen gir seg etter halvannet år i klubben han kom til etter overgangen fra Levanger FK i januar 2017. Spissen scoret ett mål på 12 kamper i Eliteserien denne sesongen.

  Eliteserien fotball 2018: Kristiansund - Molde (1-0)
  Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale