Hopp til innhold

Ukrainsk verdensmester raser mot Simon Fourcade: – Drittsekker

Den ukrainske skiskytterprofilen Dmytro Pidrutsjnyj er ikke nådig i kritikken av Simon Fourcades støtte til russiske utøvere.

Simon Fourcade

I KONFLIKT: Dmytro Pidrutsjnyj (til venstre) går hardt ut mot Simon Fourcade. Nå slår franskmannen tilbake.

Foto: dmytro.pidruchnyi / Instagram / NTB

Den tidligere verdensmesteren på jaktstart avsluttet sesongen etter OL for å forsvare landet mot den pågående russiske invasjonen av Ukraina. Da NRK snakket med Pidrutsjnyj i slutten av februar, var han innrullert i nasjonalgarden og på plass i byen Ternopil.

Siden har det vært stille fra 30-åringen, men etter at han så intervjuet Fourcade hadde gitt til MatchTV, la han ut et innlegg på Instagram.

Simon Fourcade

FÅR KRITIKK: Simon Fourcade er nå juniortrener for Frankrike.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Jeg har ikke kunne skrive her på lenge, men gårsdagens intervju Simon Fourcade ga til russiske journalister, gjorde meg rasende. Så jeg bestemte meg for å ta meg tid til å si min mening om idrettens rolle i politikk og krig, skriver Pidrutsjnyj og kommer med følgende melding til Simon Fourcade og den mer meriterte lillebroren Martin:

– Jeg håper barna deres aldri får føle den smerten ukrainske barn har opplevd. Barn som har forlatt hjemmene sine, som har hørt lydene av eksplosjoner, som har sett mødrene deres bli voldtatt og slektningene deres drept.

Les også Skiskytterprofil ledet Putins propagandashow: – Veldig sjokkerende

Fourcade imot utestenging

Tiraden på Instagram kommer altså bare dagen etter at Simon Fourcade, som er landslagstrener for de franske juniorene, uttrykte overfor russisk media at det er feil av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) å utestenge russiske utøvere, som følge av krigen i Ukraina.

– Det virker for meg som at IBU kun følger det andre forbund gjør. Kanskje de er under press på grunn av det. Men jeg tror ikke at utestengingen av russiske utøvere og forbundet er en god avgjørelse.

– Å fjerne utøvere er i seg selv veldig strengt. Derfor kan jeg ikke forklare hvorfor det nå er nødvendig å utestenge det russiske forbundet. Jeg er ikke et medlem av det forbundet, så jeg kan ikke påvirke det. Men for meg er dette en feil avgjørelse.

Biathlon - Men's 15km Mass Start

VERDENSMESTER: Ukrainske Dmytro Pidrutsjnyj er verdensmester på jaktstart.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

– Dritsekker

Det er altså disse uttalelsene som har fått Dmytro Pidrutsjnyj til å se rødt. I Instagram-innlegget skriver han at han beklager at han stemte Simons mer kjente bor Martin Fourcade inn i utøverkomiteen i den internasjonale olympiske komite (IOC).

– At så flotte idrettsutøvere viste seg å være drittsekker, skriver han.

– Hvordan kan man si at sport står utenfor politikk når det var mange utøvere som hadde Z på klærne under en konsert i Moskva til støtte for krigen? Er de så uskyldige og lider under makten? Sport har alltid vært et markedsføringsverktøy for ethvert land, så at idrett ikke er politikk, har aldri vært objektivt for meg, og enda mindre nå.

Han mener det er riktig at Russland og Hviterussland ikke får delta i internasjonale idrettskonkurranser.

Finland Biathlon Pursuit

TIDLIGERE SKISKYTTERSTJERNE: Martin Fourcade har ufrivillig blitt en del av konflikten mellom broren Simon Fourcade og Dmytro Pidrutsjnyj.

Foto: Jussi Nukari / AP

– Jeg tror at hele befolkningen i Russland og Hviterussland er ansvarlig for den de valgte og som de har tilgitt forbrytelsene til før.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra både Simon og Martin Fourcade. Vi har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar fra Simon, men Martin Fourcade skriver følgende:

– Min eneste kommentar er at jeg får fornærmelser etter meg fordi broren min ga et intervju med sine egne synspunkter.

Fourcade: – Jeg støtter ikke krig

Søndag publiserte Simon Fourcade et langt innlegg på sin Instagram-konto der han blant annet tydeliggjør at han er imot krigen.

– Så for å være klar en gang for alle: Jeg støtter ikke krig og jeg støtter ikke den russiske regjeringen. Er det tydelig nok?!

Han skriver videre at broren Martin ikke har noe med saken å gjøre og bør holdes unna konflikten. I innlegget understreker han imidlertid igjen at han ikke støtter utestengingen av russiske skiskyttere.

– Så, ja, jeg sa at jeg ikke støtter denne avgjørelsen om å ekskludere russiske idrettsutøvere fra internasjonale konkurranser fordi jeg synes det er totalt kontraproduktivt og et stort hykleri.

– Flertallet av russiske idrettsutøvere er imot krigen, men faktum er at de ikke kan si det.

Les også Ukrainsk verdensmester kalt inn til militær tjeneste: – Frykter ingenting

IBU World Biathlon Championships - Men's 12,5km Pursuit

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som har vært i aksjon har tatt seg videre til tredje runde.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Kristiansund, KFUM, HamKam og Odd tatt seg videre. Strømsgodset og Lillestrøm startet en time senere, og leder henholdsvis 2-0 og 4-0 over Jerv og Strømmen.

    Se Strømmen mot Lillestrøm på NRK 3.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde.Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    NM i fotball 2024: Ull/Kisa - Rosenborg
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal