Hopp til innhold

Ukrainsk verdensmester kalt inn til militær tjeneste: – Frykter ingenting

Den ukrainske skiskytteren Dmytro Pidrutsjnyj tok VM-gull i 2019. Nå skal han forsvare eget land mot den pågående russiske invasjonen av Ukraina.

IBU World Biathlon Championships - Men's 12,5km Pursuit

I TJENESTE: Skiskytter Dmytro Pidrutsjnyj (i midten) blir ikke å se i konkurranse i nærmeste fremtid.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Skiskyttersesongen endte brått for de ukrainske utøverne. I byen Ternopil er verdensmester Dmytro Pidrutsjnyj nå innrullert i nasjonalgarden.

– Vi frykter ingenting, sier han til NRK.

Kontrasten er enorm fra å delta i vennlig kappestrid under OL til å skulle forsvare sin egen hjemby uka etter. Pidrutsjnyj la ut en følelsesladd hilsen til sine venner og fans for et par dager siden.

– Mitt lag og jeg blir i Ukraina for å forsvare våre hjem og våre familier mot bevæpnede russiske styrker som invaderte Ukraina den 24. februar, skrev han da.

Og så ba han om at alle som kan, hjelper til, enten ved å donere penger eller ved å gå til gatene der de er for å markere sin støtte, om å gjøre det. Han ba også ulike lands regjeringer om å handle.

IBU World Biathlon Championships - Men's 12,5km Pursuit

GULLVINNER: Dmytro Pidrutsjnyj tok gull under VM i Östersund.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

– Tragisk

Til NRK bekrefter Pidrutsjnyj nå at han er i tjeneste og utdyper hva det innebærer.

– Ja, jeg er nå i Nasjonalgarden, i den militære delen. Vi hjelper med å styrke forsvarsstrukturen og lager barrikader og festningsverk. Vår jobb er å forsvare byen vår og hjelpe militæret så godt vi kan, forklarer han.

Dmytro Pidrutsjnyj

I TJENESTE: Dmytro Pidrutsjnyj.

Foto: Dmytro Pidrutsjnyj / Instagram

Skiskytteren forteller at han tjenestegjør sammen med kombinertløperen Dmytro Mazurtsjuk, som også deltok i OL. Pidrutsjnyj er selv den beste ukrainske skiskytteren på herresiden, og i mars 2019 ble han verdensmester på jaktstart, foran Johannes Thingnes Bø.

Bø selv mener at situasjonen Pidrutsjnyj har havnet i setter perspektiv på ting.

– Et startskudd i Kontiolahti i helga er så kontrast sammenlignet med skudd i Kiyv. Det at han er i fronten og tar vare på sin by og vil beskytte sitt folk er så sterkt. Det er så langt utenfor den verden vi kjenner, og jeg sliter med å sette ord på det. Jeg synes de er så tøffe, og landet kan være stolt av innbyggerne sine som stiller opp på den måten, sier Bø til NRK.

Etter det NRK erfarer er de fleste av herreløperne til Ukraina i skiskyting nå kalt inn til tjeneste for sitt land.

– Håper virkelig dette tar slutt

Bø er bekymret for sine skiskytterkolleger.

– Man er redd for dem og for alle innbyggere i Ukraina. Jeg håper virkelig at dette tar slutt. Det er når man kjenner noen som er i en konflikt, så blir det litt nærere. Man har «leke-konkurrert» mot hverandre, og nå skal han konkurrere om liv og død. Det var ikke der jeg trodde verden var kommet. Det er et langt steg tilbake for menneskeheten, mener Bø.

NRK fikk kontakt med Pidrutsjnyj gjennom lagets norske smøresjef Ole Bjørn Tretterud. Han forteller om stor uvisshet da han skilte lag med sine kolleger i Frankfurt ved mellomlanding etter OL.

– Det er helt tragisk hele opplegget. Vi var jo usikre etter OL, men la jo planer for resten av sesongen i håp om at det skulle gå bra. Og nå er det plutselig full krig. Når jeg prater med kollegene mine på telefon, er det plutselig skyting eller smell i bakgrunnen. Da kommer det veldig tett innpå, sier Tretterud som har daglig kontakt med sine venner i Ukraina.

Tretterud

FORTVILER: Ukrainas norske smøresjef Ole Bjørn Tretterud, sammen med resten av landslagets smøreteam

Foto: Privat

– Vi er rolige

Ukraina meldte raskt at de er ferdige med sesongen i skiskyting som følge av trusselen fra nabolandet. Senere har både Russland og Hviterussland også trukket seg, etter at det internasjonale skiskytterforbundet forbød landene å konkurrere under eget flagg.

Men for det ukrainske laget er det altså selve krigen som holder dem hjemme. På Instagram ønskes Pidrutsjnyj lykke til av skiskyttervenner og fans. Selv har han ikke lov til å ta bilder fra der han er. NRK får bare noen svar via tekstmelding.

Pidrushny

KOLLEGAER: Dmytro Pidrutsjnyj og Ole Bjørn Tretterud sammen i smørebua.

Foto: Privat

– Vi er rolige og klar for hva som måtte komme. Trusselen er stor, men nå er det mest kamper i Kyiv. I dagene som kommer, vil vi vinne!, skriver Dmytro Pidrutsjnyj til NRK.

Også medlemmer av smøreteamet er kalt ut.

– En av mine smørere har reist ut for å forsvare landet og en annen snakket om å melde seg til tjeneste. Det er vondt å tenke på, sier smøresjef Tretterud.

Siste nytt

 • Frankrike utklasset USA - Selvmål sikret Israel ett poeng mot Mali

  OL tjuvstartet onsdag med både fotball og sjumannsrugby.

  I fotballkampen mellom Mali (U23) og Israel (U23) i gruppe D var det en sjansefattig og målløs første omgang.

  Mali hadde ballen mest og kom til flest avslutninger, men etter pause klarte backen Hamidou Diallo å sette ballen i eget mål.

  Få minutter senere utlignet spissen Cheickna Doumbia med hodet. Kampen endte med poengdeling.

  – Det var en vanskelig kamp, og vanskelig motstand, sier Israels kaptein Omri Gandelman til NRK.

  De israelske spillerne ble fraktet til stadion i politieskorte og det var mye sikkerhet på utsiden av stadion.

  – Vi fokuserer bare på kampen. Vi prøver å ikke høre på støyet utenfor, sier Gandelman.

  Japan leder gruppe D, etter 5-0-seieren over Paraguay. Israel og Mali deler andreplassen i gruppa.

  I kampen mellom Frankrike (U23) og USA (U23) i gruppe A, sto det også 0-0 til pause. I andre omgang sendte veteranen Alexandre Lacazette (33) Frankrike opp i ledelsen. Hvert U23 lag får ha med seg tre spillere over 23.

  Men også Frankrikes unge spillere kan å score mål. 22-årige Michael Olise doblet ledelsen fra utenfor boksen etter 70 minutter. Loïc Badé fulgte opp kvarteret senere og Frankrike vant 3-0.

  De leder med det gruppe A foran New Zealand, som slo Guinea 2-1 tidligere onsdag.

  Åpningskampen mellom Argentina og Marokko i gruppe B endte derimot i kaos, den kan du lese mer om her.

  Doumbia setter 1-1 mot Israel
  Foto: AFP
 • Fosser med kruttsterk triumf i O-ringen

  Den norske orienteringsløperen Kasper Harlem Fosser vant sprinten i O-ringen i Sverige onsdag. Verdenseneren tok seieren foran landsmann Jørgen Baklid.

  Fosser vant med 19 sekunder ned til Baklid.

  – Dette viser at sprintsatsingen til norsk orientering gir resultater. Utrolig moro at vi får til en dobbeltseier, og det har kommet opp en bra generasjon i Norge nå som presterer bra i sprint, sa duoen etter løpet.

  Verdensener Fosser klatret til 8.-plass i sammendraget. Svenske Emil Svensk leder.

  Baklid var også svært fornøyd med egen prestasjon.

  – Det var overraskende at jeg skulle slå alle disse toppløperne, bortsett fra Kasper da. Planen var å løpe fort etter at jeg kom til O-ringen uten de store ambisjonene sammenlagt. Det var utrolig moro å få det til i kveld, sa han.

  Marie Olaussen, som tirsdag slo Tove Alexandersson på mellomdistansen, ble nummer tolv på sprinten. Den ble vunnet av Fossers samboer Simona Aebersold. Olaussen er på 6.-plass sammenlagt.

  Torsdag er det hviledag for eliten i Sverige, før de siste konkurransene avholdes fredag og lørdag.

  (NTB)

  Kasper Fosser
  Foto: NTB
 • Svensk Warholm-konkurrent tatt for kokainbruk: – Jeg skammer meg

  Den svenske friidrettsutøveren Oskar Edlund (21) ble tatt for kokainbruk og dømt til bøter av politiet. Episoden skjedde på en fest i Stockholm før jul i fjor, men ble offentlig kjent først nå gjennom avisa Expressen.

  21-åringen, som konkurrerer på 400 meter hekk, har kun fortalt sine nærmeste om det som skjedde. Dermed ble ikke de svenske idrettslederne først kjent med kokaindommen like før OL.

  Kokain er ikke regnet som prestasjonsfremmende når det brukes utenfor konkurranse. Dermed har ikke Edlund brutt noen dopingbestemmelser og kan delta i OL.

  – Jeg skammer meg fryktelig mye. Det var på en fest etter sesongen der jeg ble tilbudt kokain, og jeg var dum nok til å si ja, sier han til Expressen.

  Edlund har EM-medaljer fra både U20 og U23-klassen. I år har han satt personlig rekord flere ganger. Med tiden 48,70 kvalifiserte han seg til OL, der drømmen er å avansere fra forsøksheatet i konkurranse med blant annet Karsten Warholm.

  Den svenske friidrettssjefen Kajsa Bergqvist sier deres fokus er å hjelpe Edlund. Han får blant annet tilbud om å snakke med psykolog.

  Friidrott, JVM, ankomst Arlanda, Oskar Edlund.
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal