Hopp til innhold

Ukrainsk verdensmester kalt inn til militær tjeneste: – Frykter ingenting

Den ukrainske skiskytteren Dmytro Pidrutsjnyj tok VM-gull i 2019. Nå skal han forsvare eget land mot den pågående russiske invasjonen av Ukraina.

IBU World Biathlon Championships - Men's 12,5km Pursuit

I TJENESTE: Skiskytter Dmytro Pidrutsjnyj (i midten) blir ikke å se i konkurranse i nærmeste fremtid.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Skiskyttersesongen endte brått for de ukrainske utøverne. I byen Ternopil er verdensmester Dmytro Pidrutsjnyj nå innrullert i nasjonalgarden.

– Vi frykter ingenting, sier han til NRK.

Kontrasten er enorm fra å delta i vennlig kappestrid under OL til å skulle forsvare sin egen hjemby uka etter. Pidrutsjnyj la ut en følelsesladd hilsen til sine venner og fans for et par dager siden.

– Mitt lag og jeg blir i Ukraina for å forsvare våre hjem og våre familier mot bevæpnede russiske styrker som invaderte Ukraina den 24. februar, skrev han da.

Og så ba han om at alle som kan, hjelper til, enten ved å donere penger eller ved å gå til gatene der de er for å markere sin støtte, om å gjøre det. Han ba også ulike lands regjeringer om å handle.

IBU World Biathlon Championships - Men's 12,5km Pursuit

GULLVINNER: Dmytro Pidrutsjnyj tok gull under VM i Östersund.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

– Tragisk

Til NRK bekrefter Pidrutsjnyj nå at han er i tjeneste og utdyper hva det innebærer.

– Ja, jeg er nå i Nasjonalgarden, i den militære delen. Vi hjelper med å styrke forsvarsstrukturen og lager barrikader og festningsverk. Vår jobb er å forsvare byen vår og hjelpe militæret så godt vi kan, forklarer han.

Dmytro Pidrutsjnyj

I TJENESTE: Dmytro Pidrutsjnyj.

Foto: Dmytro Pidrutsjnyj / Instagram

Skiskytteren forteller at han tjenestegjør sammen med kombinertløperen Dmytro Mazurtsjuk, som også deltok i OL. Pidrutsjnyj er selv den beste ukrainske skiskytteren på herresiden, og i mars 2019 ble han verdensmester på jaktstart, foran Johannes Thingnes Bø.

Bø selv mener at situasjonen Pidrutsjnyj har havnet i setter perspektiv på ting.

– Et startskudd i Kontiolahti i helga er så kontrast sammenlignet med skudd i Kiyv. Det at han er i fronten og tar vare på sin by og vil beskytte sitt folk er så sterkt. Det er så langt utenfor den verden vi kjenner, og jeg sliter med å sette ord på det. Jeg synes de er så tøffe, og landet kan være stolt av innbyggerne sine som stiller opp på den måten, sier Bø til NRK.

Etter det NRK erfarer er de fleste av herreløperne til Ukraina i skiskyting nå kalt inn til tjeneste for sitt land.

– Håper virkelig dette tar slutt

Bø er bekymret for sine skiskytterkolleger.

– Man er redd for dem og for alle innbyggere i Ukraina. Jeg håper virkelig at dette tar slutt. Det er når man kjenner noen som er i en konflikt, så blir det litt nærere. Man har «leke-konkurrert» mot hverandre, og nå skal han konkurrere om liv og død. Det var ikke der jeg trodde verden var kommet. Det er et langt steg tilbake for menneskeheten, mener Bø.

NRK fikk kontakt med Pidrutsjnyj gjennom lagets norske smøresjef Ole Bjørn Tretterud. Han forteller om stor uvisshet da han skilte lag med sine kolleger i Frankfurt ved mellomlanding etter OL.

– Det er helt tragisk hele opplegget. Vi var jo usikre etter OL, men la jo planer for resten av sesongen i håp om at det skulle gå bra. Og nå er det plutselig full krig. Når jeg prater med kollegene mine på telefon, er det plutselig skyting eller smell i bakgrunnen. Da kommer det veldig tett innpå, sier Tretterud som har daglig kontakt med sine venner i Ukraina.

Tretterud

FORTVILER: Ukrainas norske smøresjef Ole Bjørn Tretterud, sammen med resten av landslagets smøreteam

Foto: Privat

– Vi er rolige

Ukraina meldte raskt at de er ferdige med sesongen i skiskyting som følge av trusselen fra nabolandet. Senere har både Russland og Hviterussland også trukket seg, etter at det internasjonale skiskytterforbundet forbød landene å konkurrere under eget flagg.

Men for det ukrainske laget er det altså selve krigen som holder dem hjemme. På Instagram ønskes Pidrutsjnyj lykke til av skiskyttervenner og fans. Selv har han ikke lov til å ta bilder fra der han er. NRK får bare noen svar via tekstmelding.

Pidrushny

KOLLEGAER: Dmytro Pidrutsjnyj og Ole Bjørn Tretterud sammen i smørebua.

Foto: Privat

– Vi er rolige og klar for hva som måtte komme. Trusselen er stor, men nå er det mest kamper i Kyiv. I dagene som kommer, vil vi vinne!, skriver Dmytro Pidrutsjnyj til NRK.

Også medlemmer av smøreteamet er kalt ut.

– En av mine smørere har reist ut for å forsvare landet og en annen snakket om å melde seg til tjeneste. Det er vondt å tenke på, sier smøresjef Tretterud.

Siste nytt

 • Uno-X-rytter imponerte: På pallen i Dauphiné

  Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard tok en suveren soloseier på den femte etappen i Critérium Dauphiné. Et drøyt halvminutt bak kom det en mindre gruppe som spurtet om de gjenværende plassene på podiet.

  Der viste norske Tobias Halland Johannessen seg frem. Tidligere verdensmester Julian Alaphilippe klarte akkurat å slå Johannessen i spurten, men nordmannen tok med seg en svært fin tredjeplass.

  Det er 23-åringens første pallplass for sesongen.

  Johannessen blir etter alle solemerker en av de viktigste rytterne til Uno-X i sommerens Tour de France, hvor laget deltar for første gang.

  Rittet avsluttes søndag.

  Tobias Halland Johannessen
  Foto: Tuva Åserud / NTB
 • Svimlet på startstreken - så tok nordmannen VM-gull

  Stian Hovind Angermund (36) ble torsdag verdensmester i fjelløp.

  – Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det var et virkelig tøft løp, da er det deilig å klare målet jeg hadde satt meg, sier han til NRK.

  På engelsk kalles det VM i «mountain and trail running», mens det på norsk kan oversettes med fjell- og terrengløp. Arrangøren opererer med en lengde på den korte løypa på 40 kilometer.

  Angermund klokket inn på 4 timer og 19 minutter i Innsbruck-Stubai, og han slo annenmann Thomas Roach fra Storbritannia med 2.18 minutter.

  For å klare det måtte nordmannen grave dypt.

  – Jeg var meget langt nede i kjelleren i dag. Jeg følte meg dårlig på start. Jeg var svimmel og følte at jeg skulle gå i bakken. Heldigvis bedret det seg etter hvert og jeg fikk en luke halvveis. Jeg måtte gi alt for å holde de andre bak meg, forteller han.

  Italieneren Luca Del Pero tok bronsen med 3.04 minutter opp til vinneren fra Norge. (NRK/NTB)

  Stian Hovind Angermund
  Foto: Norsk Friidrett
 • Granerud dropper sommer-EM

  Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud er ikke med i den norske hopptroppen til European Games i Krakow, som arrangeres i perioden 27. juni til 1. juli. Årsaken er fallet på trening i Lysgårdsbakken tirsdag.

  – Han er forslått og får ikke trent som normalt, og derfor har han selv valgt å ikke delta, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

  Norge stiller med åtte utøvere.

  Kvinner: Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Eirin Kvandal og Kjersti Græsli.

  Menn: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Marius Lindvik og Bendik Jakobsen Heggli.

  Det skal gjennomføres totalt fem hoppkonkurranser i anleggene i Zakopane.

  Halvor Granerud
  Foto: Frode Søreide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste