Hopp til innhold

Ukrainsk OL-mester auksjonerer bort medaljer til inntekt for hjemlandet

Tidligere OL-padler Jurij Tsjeban skal selge to gull- og én bronsemedalje for å hjelpe Ukraina i krigen mot Russland.

36-åringen er landets mest fremgangsrike mannlige olympier. Nå skal medaljene gå til et godt formål, ifølge Insidethegames. Inntektene doneres til en veldedighetsorganisasjon grunnlagt av idrettsutøvere.

Organisasjonen er basert i byen Mykolajiv sør i Ukraina.

– Det er på tide å gå videre. Jeg vil at disse medaljene skal gagne det ukrainske folket igjen, sier Tsjeban.

Han tok bronse på C1 500 meter i OL i 2008, mens det ble strake gull på C1 200 meter i 2012 og 2016.

– Det var noen av de beste øyeblikkene i mitt liv og kan bare sammenlignes med mitt barns fødsel, sier Tsjeban.

Bokseren Vasil Lomatsjenko er den andre mannlige ukraineren som har tatt to OL-gull, men Tsjeban er den eneste med tre medaljer. Svømmeren Jana Klotsjkova er den mestvinnende ukraineren i OL-sammenheng med sine fem medaljer (fire gull).

(NTB)

Ukraine Medals Auction
Foto: Matt York / AP

Siste nytt

 • Botheim fikk medhold mot Krasnodar – hadde rett til å terminere kontrakten

  Erik Botheim ble klaget inn for Fifa etter at han terminerte kontrakten med russiske Krasnodar. Nå har han fått fullt medhold i Fifas konfliktråd, melder VG.

  Botheim ble rett før jul i 2021 solgt fra Bodø/Glimt til Krasnodar. Han ble da den dyreste spiller som er solgt fra en norsk klubb. Etter den russiske invasjonen i Ukraina, åpnet Fifa for at spillere i russiske klubber kunne suspendere kontrakten. Botheim valgte å terminere sin. Han var første utlending i russisk fotball som gjorde det.

  Da Krasnodar anket saken inn for Fifa, argumenterte Botheims støttespillere med artikkel 14 i Fifas regelverk om overganger, der det står at en kontrakt kan termineres uten konsekvenser når det foreligger saklig grunn.

  – Det har vært en lang reise fra mars i fjor. Det har vært mye jobb rundt det juridiske og ganske høye kostnader forbundet med saken. De beste advokatene i England rundt fotballjus har vært koblet på, så det er stor glede knyttet til denne kjennelsen, sier Jørgen Ingebrigtsen i Botheims agentselskap til VG.

  – Erik er selvfølgelig veldig glad og fornøyd. Det var egentlig to saker: Krasnodar saksøkte Erik, og motsatt. Når dommen er så tydelig, er det veldig positivt for ham.

  Etter å ha terminert kontrakten, signerte Botheim for Salernitana, som spiller i italiensk Serie A.

  Fotball, menn, U21, EM-kvalifisering Norge - Aserbajdsjan (2-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Carlsen i føringen etter remis mot Erigaisi

  Magnus Carlsen spilte remis med sorte brikker i semifinalen mot indiske Arjun Erigaisi i sesongåpningen i Champions Chess Tour. Han leder kampen 1,5-0,5.

  Etter 50 trekk var det første av fire hurtigpartier i kampen over med Carlsen som vinner. Det andre partiet endte i en dramatisk remis etter 48 trekk.

  Carlsen spiller fra Toronto i Canada hjemme hos sin venn Eric Hansen.

  Carlsen innledet turneringen med seier i to partier og remis i det tredje da han slo russiske Aleksej Sarana mandag. Arjun Erigaisi slo da den iranskfødte franskmannen Alireza Firouzja.

  I den andre semifinalen møtes Wesley So og Hikaru Nakamura. De to spilte remis i de to første partiene.

  De spilles etter et nytt system der man ikke er ute av turneringen før man har tapt to ganger.

  I tapersluttspillet slo Sarana ut Firouzja, mens Dommaraju Gukesh slo ut Rauf Mamedov. Sarana og Gukesh henger altså med i turneringen og skal møte taperne av semifinalene.

  (©NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Landslagsbacken Rønningen klar for Storhamar

  Lillehammer-backen Sverre Rønningen har meldt overgang til Storhamar og er blitt enig om en kontrakt ut sesongen 2024-25, melder Storhamar på sine nettsider.

  Rønningen ble sammen med sine lagkamerater fristilt fra sine kontrakt med Lillehammer etter at klubben havnet i økonomisk uføre.

  Tidligere har målvakten Trym Gran forlatt LIK til fordel for rivalene i Hamar.

  21 år gamle Rønningen har vist seg som en meget spennende back og har tatt store skritt under Alexander Smirnovs ledelse i Lillehammer. Han har signert for resten av sesongen pluss to år og blir den andre i klubbens historie til å spille i drakt nummer 77 (etter Smirnov), skriver sil.no.

  Den storvokste backen har notert seg for 24 poeng, fordelt på seks mål og 18 assist på 38 kamper. Halvparten av målene har kommet mot Storhamar. Han var egentlig uttatt til landslaget som reiser til Danmark denne uka, men en liten skade gjorde at han meldte forfall.

  Eliteserien i ishockey 2023: Manglerud Star - Lillehammer (3-1)
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste