Hopp til innhold

Ukrainsk gullvinner til NRK: – Jeg er glad for at krigen startet under Paralympics

Avsløringen om at Kina skal ha bedt Russland om å vente med å invadere Ukraina til etter OL, får Paralympics-profilene til å reagere svært ulikt.

Oksana Sjysjkova og guide Andriy Marchenko

MARKERING: Oksana Sjysjkova og ledsager Andrij Marsjenko har brukt flere anledninger til å markere underveis i det pågående mesterskapet.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Samtidig som hjemlandet er under kraftig angrep på den andre siden av jordkloden, har ukrainske Oksana Sjysjkova sanket fem medaljer i Beijing.

De ekstreme kontrastene til tross, 30-åringen er glad for at Russland ikke ventet med invasjonen av Ukraina, dersom de uansett skulle gjennomføre den.

Oksana, synlig

SYNLIG: Oksana Sjysjkova konkurrerer i både langrenn og skiskyting, og hun er glad for å være synlig nå som hjemlandet angripes.

Foto: MOHD RASFAN / AFP

Jeg er glad for at krigen startet under Paralympics. Nå kan vi snakke til journalister og fortelle hva som faktisk foregår, sier hun til NRK.

Før lekene begynte, avslørte New York Times at vertsnasjonen Kina skal ha bedt Russland om å vente med invasjonen til etter OL. Det er ikke meldt om et tilsvarende ønske fra Kinas side om at Russland skulle avvente til også Paralympics var arrangert.

Det er altså Sjysjkova fornøyd med.

Hun trekker frem viktigheten av at folk får høre om hva som faktisk skjer i Ukraina, og at hun derfor synes det er bra å ha en plattform og et publikum mens angrepet pågår.

Mange mennesker, særlig folk som bor i Russland, vet ikke hva som foregår. De tror det er fredelige handlinger. De tror ikke på at det er krig, sier hun, og konkluderer:

– Nå kan verden se Putin og den russiske regjeringens sanne ansikt.

– Enda verre at de ikke kunne vente

Langrennsløper Kjartan Haugen reagerer temmelig annerledes på Kinas angivelige rolle når det kommer til timingen av invasjonen.

For det første så er det forferdelig at de har invadert Ukraina, og så er det enda verre at de ikke kunne vente til etter Paralympics, sier trønderen.

Kjartan Haugen, Paralympics 2022

REAGERER: Kjartan Haugen.

Foto: Louise Samnøy / NRK

Han konkurrerer i disse dager i sitt femte Paralympics, og veteranen har vært både utøverrepresentant i idrettsstyret og hatt ulike roller i IPC (Den internasjonale paralympiske komité).

Det gir seg litt selv, svarer veteranen på spørsmål om hva han synes om at vertsnasjonen skal ha bedt Russland om å vente til etter OL.

Samtidig trekker han frem at de norske utøverne har vært opptatt av mye av det utenomsportslige kaoset som har vært i forbindelse med Paralympics. Særlig IPCs vingling vedrørende russisk deltakelse, opptok den norske troppen.

Vi har vært ganske engasjert i den norske leiren. Den første beskjeden irriterte mange av oss. Vi syntes at den var feil.

– All timing er dårlig timing

Også Birgit Skarstein er opprørt over både invasjonen og konsekvensene av den, og hun er tydelig preget av situasjonen i Ukraina.

– De lidelsene vi er vitne til der borte nå, er bare helt grusomme og forferdelige å se på. Og en utrolig dårlig måte å rekruttere til Paralympics på, påpeker den norske profilen.

Birgit Skarstein etter sprinten

LEI SEG: Birgit Skarstein.

Foto: Markus Olsen / NRK

Likevel understreker hun at hun ikke vet noe om samtalene som skal ha vært mellom Kina og Russland, og at hun derfor ikke kan si noe om Kinas rolle i krigen.

– All timing er dårlig timing for å invadere en annen nasjon og ta livet av uskyldige mennesker, sier Skarstein, som bruker anledningen til å trekke frem «den olympiske og paralympiske fred».

Det er en avtale som skal sikre våpenhvile mellom deltakende nasjoner i den tidsperioden OL og Paralympics pågår.

– Hvis man kan bruke den olympiske og paralympiske ild til å mane til nettopp det, altså å ha en fredelig sameksistens, så er jo det veldig fint. Så hadde vi jo aller helst sett at man hadde hatt nok respekt for hverandre til å gjøre det hele året, avslutter Skarstein.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal