Hopp til innhold

Berger om sine ukrainske konkurrenter: – Har hatt vondt av dem det siste døgnet

SOTSJI (NRK.no): Tora Berger er mektig imponert over hvordan ukrainerne klarer å mobilsere krefter til å gå skirenn mens volden herjer i hjemlandet. Selv orket ikke Berger å se de forferdelige tv-bildene fra Kiev kvelden før OL-stafetten.

Semerenko

Juliya Dzhyma, Olena Pidhrushna, Valj og Vita Semerenko gikk inn til gull på skiskytterstafetten. Etterpå ba de om ett minutts stillhet for ofrene i opptøyene i hjemlandet.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Tora Berger

Tora Berger var alvorlig da hun snakket om situasjonen i Ukraina.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– På grunn av det som skjer i Ukraina vil jeg be dere om ett minutts stillhet til minne om de som døde der de siste dagene.

Slik startet Ukrainas ankerkvinne Olena Pidrushna pressekonferansen etter OL-gullet på stafett.

Skrivingen opphørte og alle journalistene reiste seg.

– Forferdelig

Fredagens stafettseier handler om mye mer enn bare et OL-gull for det ukrainske laget. I hjemlandet er det store opptøyer mellom demonstranter og myndighetene og bare det siste døgnet er mange titalls mennesker drept.

Uroen i Kiev har også gått inn på de norske skiskytterkvinnene som fredag gikk inn til OL-bronse.

Tora Berger var tydelig preget da hun ble bedt om å kommentere prestasjonen til de ukrainske jentene.

– Jeg føler med dem. Jeg så bilder fra uroen på nyhetene i går og synes det var så forferdelige at jeg til slutt måtte gå vekk fra tv-en. Jeg klarte ikke å se på.

– Jeg har hatt vond av dem det siste døgnet, sier Tora Berger til NRK.no.

Etter stafetten gikk hun bort til sine ukrainske kokurrenter og sa at hun føler med dem.

Darja Domratsjeva

Det ble femteplass til OL-dronning Darja Domratsjeva og Hviterussland i skyskytterstafetten. Likevel gleder hun seg over Ukrainas seier i en vanskelig tid.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Familie hjemme

De ukrainske skiskytternes opplevelse av den spente situasjonen i hjemlandet preget feiringen fredag kveld.

– Vi dediserer denne seieren til Ukraina, sier Pidrushna og forteller at de siste dagene har vært en kamp mellom å konsentrere seg om idrett og å følge med på situasjonen i hjemlandet.

For å kunne klare å fokusere på OL forteller Ukrainas ankerkvinne at de er blitt skjerme noe mot alt som skjer hjemme.

– Det har vært vanskelige dager og tøft å bare tenke på konkurransen, men vi har fått støtte fra mange forskjellige folk som gir oss energi, blant andre trenere, venner og familie hjemme i Ukraina, sier Pidrushna.

Applaus

Det er en spesiell stemning i pressekonferanserommet. Etter hvert svar Pidrushna gir, klapper de som er der fra det ukrainske støtteapparatet og ukrainske journalister.

I salen er også den ukrainske stavlegenden Serhij Bubka, som også er president i Den ukrainske olympiske komité.

Sergej Bubka

Stavlegenden Sergej Bubka håper stafettseieren i OL skal bidra til å forene det ukrainske folket.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Før løpet sa vi at vi vil gjøre vårt beste for Ukraina, at vi vil gi seier til Ukraina. Det er tøft, men vi trenger dette, positiviteten, sier Bubka, som hadde et møte med de ukrainske jentene to dager før stafetten, sier Bubka

– Redde for å reise hjem

OLs siskytterdronning Darja Domratsjeva sendte også varme tanker til sine ukrainske konkurrenter fredag.

– Jeg snakket med noen av de ukrainske jentene for noen dager siden, og noen av dem er redde for å reise hjem, sier hun til NRK.no.

Siden hun og det hviterussiske laget ikke klarte å kjempe helt i toppen, og til slutt endte på femteplass, er hun glad for at det var akkurat jentene fra det herjede Ukraina som vant.

– Jeg håper denne seieren blir en slags støtte til det ukrainske folket, og at det kommer til å bli bedre i landet framover.

Nervøs

På selve stafetten var Ukraina med i tetkampen hele veien. Norge klarte aldri å få kontakt.

Tora Berger måtte bruke ett ekstraskudd på den siste skytinga, og sekundene hun tapte, var akkurat nok til at hun aldri hadde noen reell sjanse til å ta igjen de Russland på andreplass og Ukraina i tet.

I mål var Norge 37,6 sekunder bak gullvinner Ukraina og 11,2 bak sølvvinner Russland.

Allerede på den første etappen måtte Norge og Fanny Welle-Strand Horn bruke tre ekstraskudd. Hun slapp strafferunder, men var likevel 50 sekunder bak ledende Italia. Det holdt til niendeplass ved veksling.

Tirl Eckhoff

Tiril Eckhoff og de andre norske skiskytterjentene sikret seg OL-bronse - bare den tredje norske stafettmedaljen for kvinner i OL-historienhistorie

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Det er litt for dårlig. Jeg var sikker på at jeg traff med alle på liggende, jeg så ikke at jeg bommet. Det gikk fryktelig fort i starten. Men jeg var litt for nervøs, sa en noe mellomfornøyd Horn til NRK.

Hun reiste seg halvveis opp før hun forsto at hun hadde en bom. Så måtte hun legge seg ned igjen

Dramatikken på åpningsetappen var det Frankrike som stod for. Marie Laure Brunet skjøt feilfritt på første liggende, men i bakken etter standplass kollapset hun plutselig og ble liggende .

– Var tungt i dag

På andre etappe fulgte Tiril Eckhoff opp med strålende skyting og fullt hus på liggende. På stående måtte hun bruke ett ekstraskudd, men gikk ut som nummer fire. Ved veksling hadde hun gått seg opp til tredjeplass, bare 25,7 sekunder bak Ukraina, som ledet foran Tsjekkia.

– Jeg er fornøyd. Ett ekstraskudd er bra. Det var tungt i dag, jeg skulle ønske jeg hadde et gir til, men det gikk jo ikke så verst likevel, sier Eckhoff til NRK.

Ann Kristin Flatland fulgte opp med to perfekte skytinger, og inn mot mål passerte hun Russland og vekslet på sølvplass, 28,4 sekunder bak Ukraina.

Kongen, dronninga og Bøygard

Kongen Harald og Dronning Soja var på plass for å følge skiskytterjentenes medaljekamp

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal