Hopp til innhold

Krüger og Holund knust av sønnen til fysioen: – Ingenting gleder meg mer

Andreas Fjorden Ree så ut til å få det knalltøft på den aller siste runden av NM-femmila, men 21-åringen våknet til liv og holdt unna til et NM-sjokk.

– Du verden for et løp. Det hjelper ikke å være olympisk mester eller verdensmester. Han fikk ikke være med i fjor – han går fra null til gull her. Andreas Fjorden Ree – en sensasjonsseier! sa NRKs kommentator Jann Post da han passerte målstreken.

– Vi har kastet hatten og lua for lengst her i kommentatorbua, supplerte ekspert Torgeir Bjørn.

Selv tok ikke mannen fra Støren av i målområdet.

– Jeg har det bra. Det er artig, er det første han sier til NRK etter målgang.

– Hvordan er det å vinne en NM-femmil?

– Det er stort det. Det er en litt av en distanse å vinne.

– Hva er bakgrunnen for at du kommer som en komet og slår alle i dag?

– Jeg har trent veldig bra, sier trønderen kortfattet.

– Gjør en enorm treningsjobb

Hans Christer Holund så ut til å kunne true Ree på slutten, men måtte ta til takke med sølvet. Iver Tildheim Andersen tok en overraskende bronsemedalje, over tre minutter bak.

Holund mener det er et generasjonsskifte på gang.

– Uten tvil. Han er jo sønnen til fysioterapeuten vår. Han har brukt covid-tiden på å trene. Det er ingenting som gleder meg mer enn at han tar seieren i dag. Han er et arbeidsjern, og da er det fortjent at han får betalt på femmila her i dag.

NM på ski i Harstad 2022

IMPONERT: Hans Christer Holund.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Andreas Fjorden Rees far Martin har vært tilknyttet Skiforbundet i flere år som trener og fysioterapeut. Da Arild Monsen ble koronasmittet like før OL i Beijing, var det nettopp Martin Ree som steppet inn som vikar.

Også Holunds Lyn-kollega Simen Hegstad Krüger var mektig imponert.

– Jeg kjenner han godt, og jeg har sett Andreas fra han var 15 år. Han er ydmyk og har plukket opp mye av det vi gjorde, sier Krüger.

– Han gjør en enorm treningsjobb. Det er kult at han får betalt for det òg. Det å stå en femmil her i dag, krever sin mann. Dette var et skikkelig tøft skirenn.

Selv fikk Krüger det tungt i NM-løypa. Han endte på femteplass, 4.44,3 sekunder bak Ree.

Treningssmell i høst

Seieren er et klart foreløpig karrierehøydepunkt for Ree. Fra før var hans beste resultat andreplassen på 15 kilometer fri teknikk i Skandinavisk cup i Falun i januar.

Det resultat kom etter at han i høst hadde gått på en treningssmell.

– Jeg vet ikke hvor mye de andre har trent, men jeg har i hvert fall trent bra – kanskje i overkant mye. Det var en høst der med veldig mye trening, sier Ree.

– Har du vært overtrent?

– Det var litt for mye der en periode. Men det er tydelig at man har hentet seg godt inn nå.

NM på ski i Harstad

SENSASJON: Andreas Fjorden Ree kunne juble etter at sensasjonen var et faktum.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Rask fra start

Fjorden Ree gikk fort fra start og fikk fort et halvminutt på Holund. Den avstanden var lenge omtrent den samme, men fra 33,3 til 38,5 kilometer, i tøft terreng, ble det imidlertid klart at det var Ree som kom var den sterkeste løperen i NM-løypene.

– Se på dette her, har du sett. 50 sekunder, han øker med nye 18, sa Post da han passert.

Også Fredrik Aukland var mektig imponert over løperen fra Støren i Trøndelag.

– Vi må huske på hvilket terreng det er. Det er tungt motbakketerreng der Holund har sin forse. Han hadde en plan om å gå fort i dette partiet, men så går Ree fortere, sa Aukland.

Les også: Smedås mistet faren i trafikkulykke – oppløst i tårer etter bronseløpet

NM på ski i Harstad
NM på ski i Harstad

– Fikk han et wienerbrød?

Ved 42,8 kilometer var avstanden økt til 55,7 sekunder, men 4 kilometer senere var avstanden halvert og den unge trønderen så seig ut i motbakkene.

– Jeg følte aldri at jeg kom til å slukne. Jeg skulle stå distansen bra hele veien. Det var nok bare at når Holund girer om, så går det fort, sier hovedpersonen selv.

Og Støren-gutten holdt koken hele veien inn. I mål var han 39 sekunder foran Holund.

– Han har våknet igjen. Kanskje fikk han et wienerbrød fra Størens bageri? spurte Torgeir Bjørn og henviste til Johan Falkbergets historie om Bør Børson jr.

– For en skøyter han er. Han skøyter så lett og fint på ski. Det så litt skummelt ut ved 47 kilometer, men han kviknet fort igjen

Siste nytt

 • Mitrovic og Silva kan bli straffet hardt etter bråk

  Englands fotballforbund har opprettet disiplinærsaker mot Fulham-manager Marco Silva og spissen Aleksandar Mitrovic etter FA-cuptapet for Manchester United.

  Da stoppet Willian et skudd fra Jadon Sanchos med hånden. Etter en videosjekk ble det dømt straffe til United og rødt kort til Fulhams brasilianer. Utvist ble også manager Marco Silva og målscorer Mitrovic for å ha protest illsint mot avgjørelsen.

  Mandag skriver det engelske fotballforbundet at Silva må svare for anklager om at han brukte uakseptable og krenkende ord mot både dommeren og fjerdedommeren i forbindelse med bråket.

  Fulham-sjefen anklages også for å ha kastet en vannflaske mot fjerdedommeren.

  Videre skriver forbundet at straffen Mitrovic normalt vil få for å ha pådratt seg rødt kort «åpenbart ikke er tilstrekkelig» i dette tilfellet. Dermed kan det bli en ekstra lang utelukkelse for serberen.

  Mitrovic skal også ha brukt krenkende ord etter utvisningen. (NTB)

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Jon Super / AP
 • Stavanger Oilers festet grepet om finalebilletten

  Stavanger Oilers scoret to tidlige mål og beseiret Sparta med 3-0 i den andre NM-semifinalen i ishockey lagene imellom mandag.

  Dermed har Oilers for alvor festet grepet om kampserien som spilles best av sju.

  Gjestene fra Stavanger kom klart best i gang mandag og tok ledelsen etter snaut åtte minutters spill ved Dan Kissel. Etter drøyt halvspilt periode doblet Nick Dineen ledelsen.

  Drøyt ti minutter gjensto da Anders Tangen Henriksen prikket pucken opp i krysset og punkterte oppgjøret.

  Neste kamp mellom Stavanger Oilers og Sparta spilles onsdag i Stavanger. (NRK/NTB)

  Hockey 1 semifinale: Stavanger Oilers - Sparta
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Norsk braktap i curling-VM etter japansk snuoperasjon

  Det norske kvinnelaget i curling røk 10-3 for Japan under under verdensmesterskapet i Sverige mandag kveld.

  Kampen var Norges femte i det innledende spillet i VM. Så langt står det norske laget, anført av skip Marianne Rørvik, med tre seirer og to tap.

  Mot Japan festet det norske laget et grep med tre poeng i fjerde omgang. Da sto det 3-1. Deretter var det imidlertid japansk dominans. Ett poeng i hver av de påfølgende omgangene ble etterfulgt av tre japanske poeng i omgang nummer sju.

  Dermed var 1-3 snudd til 6-3-ledelse. Den kalddusjen klarte aldri de norske kvinnene å reise seg etter. I stedet ble det nye fire japanske poeng i de to neste omgangenem og kampen ble tapt 3-10. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste