Ukjent hjertemedisin avslørt som doping i Øst-Europa

Stoffet er ukjent i Vesten, men mye tyder på at hjertemedisinen Meldonium er blitt utbredt som dopingmiddel hos øst-europeiske idrettsutøvere.

Eduard Vorganov

TESTET POSITIVT: Eduard Vorganov.

Foto: Tim De Waele / © Tim De Waele/Corbis

Meldonium er det samme stoffet som Katjusja-rytteren Eduard Vorganov testet positivt på fredag i forrige uke.

Stoffet brukes opprinnelig som hjertemedisin i Øst-Europa, men kom på WADAs liste over forbudte stoffer fra 1. januar i år.

Nytt dop

Medisinen Meldonium er ukjent utenfor Øst-Europa.

Få visste imidlertid noe om Meldonium (også kjent som Mildronate) før Vorganov ble tatt. Det kan treneren til Katjusja-rytter Alexander Kristoff, Stein Ørn, bekrefte.

– Jeg er hjertelege og har aldri vært borti det. Jeg vet ikke om det brukes i det hele tatt i Vest-Europa, sier han til NRK.

– Ble brukt stadig mer

Stoffet har imidlertid vært på markedet i Øst-Europa i flere år, men i Norge er det foreløpig relativt ukjent siden det ikke er registrert. Det er heller ikke registrert i USA.

Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, forteller at stoffet mest sannsynlig er utbredt blant øst-europeiske idrettsutøvere.

I tillegg til Vorganov ble også skiskytteren Olga Abramova fra Ukraina nylig tatt i dopingkontroll for bruk av Meldonium.

Testen ble tatt etter et verdenscuprenn i januar.

– Det stod på overvåkningslisten i hele 2015 da man begynte å skjønne at dette var et stoff som kanskje var i bruk innen idretten. Ved hjelp av analyser så vi at dette ble brukt

Olga Abramova

TESTET POSITIVT: Olga Abramova.

Foto: Felice Calabro' / Ap

stadig mer, og da gikk det inn på dopinglisten for 2016, sier han.

– Flere som bruker det

Stoffet har flere positive «bivirkninger» utover det å være hjertemedisin.

Meldonium kan bedre både utholdenheten og restitusjonen, gi bedre stressmestring og gi en sentralstimulerende effekt.

Johansen tror derfor at det mest sannsynlig er flere idrettsutøvere som bruker dette stoffet.

– Det er sikkert flere som bruker stoffet, men hvor utbredt det er vet vi egentlig ingenting om. Det vil videre dopingkontroller avdekke, men hvis stoffet har så mange positive effekter innen idretten som det er sagt, da vil idrettsutøvere forsøke å bruke dette, sier han.

Les også: Kristoffs lag slipper straff etter dopingsakene

Siste nytt

 • Hirscher vant – trippelt østerriksk

  Marcel Hirscher hadde et hav av tid etter den første omgangen. Den ledelsen tok han vare på, og østerrikeren vant slalåmrennet i Åre. På plassene bak fulgte lagkameratene Michael Matt og Marco Schwarz. Henrik Kristoffersen endte til slutt på en 9.- plass.

  Alpine Skiing - FIS Alpine World Ski Championships - Men's Slalom
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • To rekorder og seier for Lundby

  Maren Lundby satte like så godt to kvinne-bakkerekorder i Oberstdorf søndag. I 1. omgang ble det 135 meter, og i finaleomgangen landet Toten-hopperen på 135,5 meter. Hun vant med ni poeng ned til tyske Juliane Seyfarth. Sara Takanashi tok 3.-plassen. – For tiden driver Maren skihopping på et nivå ingen norsk skihopper, noensinne, har vært på før henne, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK.

 • Pinlig tap for Real Madrid

  Real Madrids gullsjanser er i ferd med å forsvinne etter at de rotet bort en 1-0-ledelse og tapte 1–2 hjemme mot bunnlaget Girona søndag. Hovedstadsklubben ligger på en tredjeplass i den spanske ligaen og har nå ni poeng opp til ledende Barcelona.

  Spain La Liga
  Foto: Andrea Comas / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal