Sjokkvinneren får ingen garantier: – Da er det noe galt med systemet

BEITOSTØLEN (NRK): Han hadde tenkt å få sitt gjennombrudd for ni måneder siden. Det endte med en skulder ute av ledd, tårer og en tidlig biltur hjem fra NM på Konnerud. Derfor var det ekstremt deilig for Mikael Gunnulfsen å endelig få vist hva han er god for.

c-4SrsbQ9iA

SÅ GLAD BLIR MAN FOR SEIER: Mikael Gunnulfsen, her like etter målgang på 15 kilometer klassisk på Beitostølen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det sitter mye følelser i idrett. Dette her, det... Det er en drøm, sier en følelsesladet Gunnulfsen etter målgang.

– For meg er det her grisestort.

Mourinho-mentalitet

Han er glad og rørt på samme tid når han står i pressesonen etter å ha henvist Johannes Høsflot Klæbo til andreplass og Hans Christer Holund til en tredje på den 15 kilometer lange intervallstarten i klassisk.

27-åringen forteller om laget sitt, Team Telemark, der tidligere landslagstrener Steinar Mundal er sjef. Gunnulfsen trekker frem en spesiell og merittert trener i forsøket på å illustrere hvordan de tenker.

LEEmevqgUE4

GA ALT: Mikael Gunnulfsen, her over målstreken på Beitostølen lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi har en sånn mentalitet litt lik Jose Mourinho i fotballverden. Det er oss mot verden, ikke sant. Hver gang vi står på startstreken så er det kun oss det handler om og alle andre er fiender, sier han, og trekker blant annet frem hvordan de ikke lot seg prege av at koronapandemien slo inn.

Han mener de har vist gjennom to konkurranser på Beitostølen har vist at de er «grisegode».

– Vi jobber knallhardt for å slå landslagsløperne. Og noen ganger så klarer vi det, sier han.

Mørk dag for ni måneder siden

Følelsen lørdag står i sterk kontrast til hvordan Gunnulfsen hadde det under NM på Konnerud i februar. På den klassiske 30 kilometeren var han blant outsiderne til seier. Men han gikk rett på trynet ti sekunder ut fra startblokkene. Han endte opp med en skulder ute av ledd, noen tapre tårer og satte seg i bilen hjem mens rennet pågikk.

Revansjen fra opplevelsen den gangen ble naturligvis tema på Beitostølen lørdag.

– Når du ripper opp i sånne ting så kjenner jeg at følelsene begynner å strømme på. Jeg står her og snakker med deg i dag og det er den største dagen i min karriere. Og den dagen du nevner der det var den mørkeste dagen i min karriere.

– Skuldre ut av ledd etter ti sekunder det lønner seg ikke i skirenn. Superenkel forskning viser det. Men i dag fikk jeg virkelig vist hva jeg er god for og det er grisestort.

– Da er det noe galt med systemet

Nå er det store spørsmålet om resultatene hans er nok til å sende ham til verdenscupåpningen i Ruka i Finland neste helg. Det er to ledige plasser i det norske laget.

Gunnulfsen ble nummer ti på sprinten på Beitostølen fredag. Før han altså seiret i et landslagsspekket 15 kilometer klassisk-felt. Det er nettopp de to øvelsene og en jaktstart i fristil som skal gås i mini-touren om en snau uke.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn er klokkeklar: Han sier «ja» på spørsmål om 27-åringen bør få sjansen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener det samme – selv om hun påpeker at det skal gås én distanse søndag som skal gi landslagsledelsen hele bildet av prestasjoner.

Team Telemark-sjef og tidligere landslagstrener Steinar Mundal er så klar som det går an å bli:

94ZLfL7kaPA

VIL HA ELEVEN TIL VERDENSCUP: Trener for Team Telemark, Steinar Mundal.

Foto: Berit Roald / NTB

– Det var bare helt vilt. Hvis han ikke får gå verdenscup nå i Ruka nå, da er det noe galt med systemet. For dette er utklassing.

– Allroundtrener Nossum sier at han i utgangspunktet holder fast på prinsippet om at landslagsløpere prioriteres med mindre de har gått seg ut, hva sier du til det?

– Jeg mener at hvis ikke noen gikk seg ut nå, da skjønner ikke. Nødt til å ta ham med, det er ikke noe å lure på. De har to ledige plasser, har de ikke?

– Idiotisk å si no annet

Hovedpersonen selv sier dette:

– Jeg hadde planlagt en rolig helg på Røa (i Oslo), men det kan hende jeg må legge om litt. Jeg har sett Ruka-rennene på TV hvert år og tenkt at det kan passe meg, så kanskje vi kan prøve å ta turen dit.

– Jeg er ikke vond å be jeg hvis det dukker opp en flybillett der. Som sagt, det her er langt utenfor min… Dette er ikke min avgjørelse å ta. Eneste jeg kan gjøre er å gå fort på ski.

– Mener du at det du gjorde i dag er godt nok?

– Det ville vært idiotisk å si noe annet. Tradisjonelt er vi nordmenn ganske greie til å gå på ski, så når du vinner på Beitostølen der alle de beste norske er med, så pleier nok det å holde ganske bra i Ruka også. Alle de lærde er enige om at det kan vær eet bra skirenn og en bra søknad, men jeg må prestere i morgen også.

Sesongåpning Beitostølen 2020

OVERRASKELSE: Mikael Gunnulfsen gikk ut rett før været skiftet og utnyttet fordelen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vi er ikke ferdige med helgen

Allroundlandslagstrener Eirik Myhr Nossum vil ikke love noen billett til verdenscupåpningen. Han var imponert over Gunnulfsen, men understreker at det skal gås ett renn til på Beitostølen søndag.

Og han sier han holder på sine prinsipper om at verdenscupåpningen er forbeholdt eliteløpere.

_i0nWwwyCw0

TAR UT VERDENSCUPLAGET SØNDAG: Allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er en av fordelene ved at du i kamp med veldig mange fikk elitelagsplass i fjor, at du har muligheten til ikke nødvendigvis spisse formen her, men vente til verdenscup. Så tar jeg med meg at Gunnulfsen er klar, sier Nossum.

– Vi er ikke ferdig med helgen, og så står mitt prinsipp uansett fast. Så kan det være at vi får sykdom eller at landslagsløpere ikke er der i en formkurve at verdenscup ikke er det riktige, det kan være. Men prinsippet mitt står der.

Flere skuffet stort

Det er allerede åtte forhåndsuttatte til verdenscupen i Finland. Sprinterne Johannes Høsflot Klæbo, Håvard Solås Taugbøl, Pål Golberg og Erik Valnes er klare. Det samme er allrounderne Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Emil Iversen og Sjur Røthe.

fWSG6BOag6Q

SLET VOLDSOMT: Martin Johnsrud Sundby, her etter målgang på Beitostølen lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Dermed er det Didrik Tønseth, Martin Løwstrøm Nyenget, Sindre Bjørnestad Skar og Finn-Hågen Krogh som i utgangspunktet kjempet om de to siste plassene. Før Gunnulfsen kom inn i diskusjonen litt ut av det blå.

Det var kun Tønseth som hevdet seg i lørdagens renn. Han ble nummer fem til slutt. Skar ble nummer 13, mens Nyenget havnet så langt nede som en 34. plass.

Også Martin Johnsrud Sundby har blitt nevnt som en mulig kandidat til verdenscupåpningen. Men det ble en tung dag også for ham på 15 kilometeren. Han gikk ikke gjennom pressesonen etter en 40. plass i de krevende forholdene.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Football, Eliteserien, Molde - Bodø/Glimt

Glimt-sjefens beskjed til Ståle Solbakken: Ola (23) hører hjemme på landslaget

Bodø/Glimt og Ola Solbakken (23) fortsetter å imponere. Glimt-trener Kjetil Knutsen mener formspilleren nå bør få sjansen med flagget på brystet.

Siste nytt

 • Hamlet tapte millionkampen

  Marthin Hamlet måtte «klappe ut» i første runde, og tapte finalen i lettvekts tungvekt i PFL i MMA.

  Mannen fra Tønsberg måtte gi seg allerede etter første runde, ettersom motstanderen Antonio Carlos Jr klarte å få et «rear naked choke»-grep på nordmannen. Det klarte Hamlet aldri å komme seg ut av, og med et drøyt minutt igjen på klokka i første runde måtte han gi seg.

  Hamlet startet runden best, og satt et godt venstreslag på brasilianeren etter halvannet minutt. Carlos klarte å riste smellen av seg, og klarte å svare med et knallhardt høyreslag. Da mistet Hamlet balansen falt. Når nordmannen reiste seg, satt brasilianeren inn grepet som til slutt avgjorde kampen.

  Tapet betyr at Hamlet gikk glipp av førstepremien på én million dollar, og må ta til takke med trøstepremien på 200 000 dollar.

  Åpen trening med MMA-utøver Marthin Hamlet
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Koeman sparket som Barcelona-trener

  Barcelona-ledelsens tålmodighet med Ronald Koeman tok slutt med 0-1-tapet for Rayo Vallecano. Han fikk sparken onsdag kveld.

  Det kunngjorde klubbpresident Joan Laporta da Barcelona-laget kom hjem fra hovedstaden, melder klubben på sitt nettsted.

  Der står det at klubben takker ham for hans arbeid og ønsker ham lykke til videre i karrieren.

  Etter ti serierunder ligger Barcelona helt nede på en niendeplass i La Liga, og det var ingen bombe at klubben valgte å kvitte seg med sin nederlandske trener.

  Nå mener mange at den tidligere Barcelona-spilleren Xavi Hernandez er førstevalget til å ta over klubben fra Catalonia. Xavi er i dag trener for den Qatarske klubben Al Sadd.

  Den anerkjente journalisten Fabrizio Romano skriver på Twitter:

  – Barcelona tok kontakt med Xavi for flere uker siden. Samtalene fortsetter med Al Sadd fremover. Prosessen har så vidt startet, og Xavi ønsker seg til Barcelona.

  Ronald Koeman
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • City med cupsmell etter straffekonk

  West Ham vant straffesparkkonkurransen mot City 5-3 i den engelske ligacupen onsdag kveld.

  Kampen hadde endt 0-0 før det måtte avgjøres fra krittmerket.

  Phil Foden bommet for City, mens West Ham scoret på alle sine straffer.

  City har vunnet ligacupen fire ganger på rad, men nå får de altså ikke muligheten til å ta sin femte cuptittel på rad i turneringen.

  Kristoffer Ajer og Brentford er klar for kvartfinale i den engelske ligacupen etter 2-1-seier borte mot Stoke. Han vant den norske duellen mot Leo Østigård.

  Et B-preget Liverpool tok seg videre fra den fjerde runden i den engelske ligacupen da Preston ble slått 2-0 onsdag.

  Samtidig sørgert Lucas Moura for at Tottenham vant 1-0 mot Burnley og er klare for kvartfinale, mens Leicester er det samme etter straffeseier mot Brighton.

  djCD60Ku2FE
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal