Hopp til innhold

Langrennssjefen rapportert inn for regelbrudd etter Østberg-dytt

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK): Ingvild Flugstad Østberg var forbannet og irritert etter at Therese Johaug ødela staven hennes og med det spolerte seierssjansene hennes. Men etter rennet ble enda mer dramatikk som følge av at staven knakk.

BRAKK STAVEN: Therese Johaug ødela staven til Ingvild Flugstad Østberg.

Laster innhold, vennligst vent..

Da fikk nemlig langrennssjef Espen Bjervig en telefon fra det internasjonale skiforbundet. Bakgrunnen er at Østberg fikk en ny stav fra russerne da hennes egen røk fordi Therese Johaug ødela den.

Rapportert inn

Men den var for lang. Dermed måtte langrennssjef Espen Bjervig på stavpost i aksjon. Han kastet seg rundt og fikk ordnet en ny. Men på samme tid kan det se ut som han dyttet henne i gang.

TV 2 meldte først om det som ble kalt «ulovlig hjelp». Han bekrefter det overfor NRK etter rennet.

ZG9jo1HeUhY

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig (venstre), her sammen med Haakon Klæbo i Val di Fiemme torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Pierre Mignerey (renndirektør i FIS, journ.anm.) ringte meg og sa at svenskene hadde reagert på at jeg hadde dyttet henne. Han ringte fordi de rapporterte meg inn, at det hadde vært noe ureglementert og han fortalte at jeg ikke måtte gjøre det igjen, sier Bjervig.

– Men verken jeg eller Ingvild registrerte det. Jeg tok henne på skulderen. Det vet jeg at jeg ikke skal gjøre. Men det gikk greit. Det hadde ikke noe betydning for løpet.

Det har han helt rett i.

– Irriterende

For skaden var allerede skjedd. Østberg slo staven gjennom luften og var tydelig irritert da hun passerte målstreken til en femteplass.

Etterpå trengte hun tid for seg selv og orket ikke svare da Therese Johaug beklaget hendelsen som ødela løpet hennes.

– Det er irriterende at det blir som det blir, sier Østberg innledningsvis til NRK, etter at hun har fått summet seg rundt et kvarter etter målgang.

Dramatikk

For på en dag der Astrid Uhrenholdt Jacobsen med en strålende avslutning spurtslo svenske Ebba Andersson og tyske Katharina Hennig i kampen om seieren, seilte Johaug og Østberg inn til en fjerde- og femteplass på 10 kilometeren i fellesstart i Val di Fiemme.

Den norske stjerneduoen så alt annet enn fornøyde ut.

Kanskje ikke så rart. De hadde tross alt sørget for kjempedramatikk – med negativt fortegn – på tampen av løpet.

Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg etter målgang på fellesstarten i Val di Fiemme.

KLØNET DET TIL: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg gikk begge i bakken på fredagens fellesstart i Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forbannet

For med rundt én kilometer igjen av løpet, gikk Østberg først inn i den siste tøffe bakken. Like bak kom Therese Johaug. Nøyaktig hva som skjedde i forkant var det ingen som kunne gi en ordentlig forklaring på, men det endte i hvert fall med at Johaug ødela staven hennes.

Ingen av de to klarte å kjøre inn tet-trioen. Dermed måtte de ta til takke med en plass utenfor pallen for første gang på en god stund.

– Blir du forbannet?

– Ja, når jeg kan kjempe om seieren i et skirenn... Så ville noe annet vært rart. Jeg kommer for å gjøre gode enkeltløp og kjempe om seieren. Da blir man forbannet i kampens hete. Ikke på Therese, men på situasjonen.

JACOBSEN TIL TOPPS: Astrid Uhrenholdt Jacobsen vant den femte etappen av Tour de Ski.

Ville ikke svare

Da Østberg føk over målstreken 6,8 sekunder bak vinner Uhrenholdt Jacobsen, slo hun i hvert fall den nye staven gjennom luften. Hun forteller at hun bannet.

Deretter bar det helt nederst av det avgrensede målområdet. Østberg sier hun var nødt til å roe seg ned etter situasjonen og trengte to minutter for seg selv, selv om Johaug kom bort for å si noe.

På NRKs bilder går det frem at skistjernen sier «det var ikke meningen» i retning lagvenninnen. Men Østberg forteller at hun var så irritert etterpå at hun ikke ville svare.

– Jeg må ikke si så mye da, for da kan det komme stygge ting. Jeg sa ikke så mye, hun beklaget. Jeg godtok det der og da. Etterpå fikk jeg summet meg litt og sagt at jeg skjønner at det ikke var med vilje.

q-qpEWVZzSA

TOK EN PRAT: Ingvild Flugstad Østberg, her sammen med trenerne Ole Morten Iversen og Geir Endre Rogn etter rennet.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Slet med festet

Kort tid senere snakket de sammen om situasjonen før intervjurundene med pressen. Østberg forstår at Johaug ikke ødela staven hennes med vilje.

31-åringen fra Dalsbygda har følgende forklaring på hva hun tror skjedde:

– Jeg vet ikke. Jeg skulle prøve å gå inn i sporet og kommer borti med staven eller vi hektet med et ski, rett og slett, forklarer Johaug, som selv gikk i bakken i den nest siste utforkjøringen på den første runden.

HER GÅR DET GALT: I den nest siste utforkjøringen på den første runden gikk Therese Johaug i bakken selv under rennet.

Johaug så ut til å slite med gliden underveis. Hun måtte flere ganger ut av sporet. TV-bildene viste også at flere av konkurrentene kunne gli opp på siden av henne nedover.

– Festet det var... Greit, ja... sier Johaug, uten å ville utdype der noe mer.

Leder fortsatt

For stillingen i sammendraget hadde ikke uhellet like før slutt voldsomt mye å si. Det er fortsatt Therese Johaug som leder Tour de Ski etter fem etapper.

Det er 19 sekunder ned til Østberg på andreplass, 32 til Natalia Neprjajeva, 33 og 38 til Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ebba Andersson på fjerde- og femteplass.

– Det er synd, men sånn som skjer. Det var rett og slett ikke dagen i dag, men det er utrolig morsomt at Astrid vinner, sier Johaug etter rennet.

Feg9ZJZdfeI

SÅ GLAD BLIR MAN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen innser at hun har vunnet 10 kilometeren i Val di Fiemme. Her foran Ebba Andersson og Katharina Hennig.

Foto: Terje Pedersen

– Kanskje årets blideste pall

For da sammenlagtfavorittene feilet, var det Astrid Uhrenholdt Jacobsen som måtte forsvare Norges ære, og det gjorde hun med glans.

På oppløpet spurtslo hun Ebba Andersson fra Sverige og tyske Katharina Hennig.

– Dette var kanskje årets blideste pall. Jeg er veldig overrasket selv, og synes det er ekstra gøy med Katharina (Hennig), sier Uhrenholdt Jacobsen.

Og hvordan skal Hennig feire en sjelden pallplass?

– Jeg har besøk av familien. Så i kveld skal jeg ta meg en øl, sier det som kanskje er den blideste tyskeren i Italia akkurat nå.

Siste nytt

 • Solberg på sjuande i New Zealand

  Oliver Solberg (21) følgjer i pappa Petters fotspor og ligg på 7.-plass etter de første sju fartsprøvene i Rally New Zealand.

  Solberg har 1.28,3 minutt opp til leiande Ott Tänak frå Estland.

  Det står att seks fartsprøver laurdag og fire fartsprøver søndag før det heile er over.

  – Det er tøft og vanskeleg der ute, men vi byggjer fartskjensle og håpar å halde fram med det laurdag, skriv Solberg på Twitter etter å ha vore femte raskast på fredagens femte fartsprøve.

  Det er i år 18 år sidan Petter Solberg tok sin sjette av i alt 13 VM-rundesigrar i rally nettopp i New Zealand.

  Oliver Solberg fylte 21 år sist veke og køyrer VM-runde i New Zealand for første gang.

  I den førre VM-runden i Belgia enda Oliver Solberg på 4.-plass.

  Rally New Zealand er årets siste VM-runde.

  Oliver Solberg
  Foto: JOHN COWPLAND / AFP
 • Zucca i form før NHL-starten

  Mats Zuccarello (35) har ikkje gløymt gamle kunstar og scora 2-1-målet då Minnesota Wild slo Dallas Stars 5–2 i ein treningskamp i NHL.Det var spelt 15.57 minutt av 1. periode då Zucca scora i overtalsspel fem mot fire. Nordmannen sette inn pucken via ein motspelar.

  Dei andre måla til Minnesota Wild blei sett inn av Marco Rossi (1-0), Jonas Brodin (3-1), Jared Spurgeon (4–1) og Sam Steel (5-2).

  Mats Zuccarello var innom Dallas Stars ein kort periode i 2019 før han blei Minnesota Wild-spelar seinare same år.

  Minnesota startar NHL-sesongen mot Zuccarellos gamle klubb New York Rangers 13. oktober.

  Mats Zuccarello
  Foto: Tony Gutierrez / AP
 • VG: Fide etterforsker Carlsen og Niemann

  Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) har startet en etterforskning av både Magnus Carlsen og Hans Niemann, skriver VG. Nordmannen har beskyldt amerikaneren for å jukse ved flere anledninger.

  Fides kommisjon for fair play bekrefter dette overfor t-online, melder avisen. Der sier Fide at de vil sjekke om det er nok fakta til å rettferdiggjøre en anklage om juks, og hvis de konkluderer med det så vil de finne en passelig straff gjennom Fides etiske og disiplinære komité. De ønsker også å undersøke om det har kommet falske anklager.

  Det var tidligere denne uken at Carlsen publiserte et innlegg.

  Niemann og Carlsen
  Foto: NRK/AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste