NRK Meny
Normal

Uhrenholdt Jacobsen kollapset: – Dette er ikke normalt

LENZERHEIDE (NRK): Astrid Uhrenholdt Jacobsen var helt utslitt etter fellesstarten og trengte hjelp til å komme seg på beina igjen. Men ifølge landslagslegen går 28-åringen søndagens jaktstart.

Astrid Uhrenholdt

KOLLAPSET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble liggende lenge etter den 15 kilometer lange fellesstarten.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

– Jeg har snakket med Astrid nå, og intensjonen er at hun skal gå i morgen, forteller landslagslege Fredrik Bendiksen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var helt utslitt etter 15 kilometeren lørdag. Hun ble nummer 11, og havnet hele 2 minutter og 42 sekunder bak suverene Therese Johaug.

– Det er lov å være sliten, men dette er ikke normalt. Det tyder nok på at det er noe som ikke er som det skal, sier NRKs langrennskommentator Jann Post.

Jacobsen gikk rett i snøen etter målgang, og ble liggende der i flere minutter mens bekymrede lagvenninner og konkurrenter bøyde seg ned og sjekket om det gikk bra. Til slutt greide hun å stable seg på beina, og fikk hjelp av medisinsk personell i hjelpeteltet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kollapset i målområdet etter ellevteplassen. Hun ble liggende i flere minutter og det spekuleres i om det kan ha noe med pusten å gjøre.

SE VIDEO: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk det tungt etter målgang.

– Ikke snakk om sykdom

Landslagslege Fredrik Bendiksen forteller at Jacobsen slet med kvalme på slutten av rennet.

– Astrid ble kvalm på slutten av løpet etter å ha brukt alle kreftene. Hun kjempet seg bra i mål, og måtte legge seg ned fordi hun var så kvalm. Nå har hun fått drukket og skiftet tøy, og så tar vi henne rett til hotellet og begynner restitusjonen vår, forteller Bendiksen.

Han forteller at det mest sannsynlig ikke er noe alvorlig som har skjedd med 28-åringen.

– Astrid synes dette var tøft, men hun sitter oppe igjen og prater. Det er ikke snakk om noen sykdom så vidt vi vet. Vi følger godt med henne i løpet av kvelden, men akkurat nå tyder det på at hun starter søndagens jaktstart, sier Bendiksen.

Uhrenholdt Jacobsen

MÅTTE HJELPES UT AV MÅLOMRÅDET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen føres ut etter å ha ligget lenge i snøen.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

Kjente at noe ikke stemte fra start

Astrid Uhrenholdt Jacobsen leverte en god sprint fredag, og ble nummer fem.

– Astrid så veldig bra ut under sprinten, så det var litt rart at dette skulle skje i dag. Hun kjente at det var noe som ikke stemte allerede på førsterunden, forteller landslagstrener Egil Kristiansen.

Landslagstrener i sprint, Roar Hjelmeset, hjalp Astrid Uhrenholdt Jacobsen ut av målområdet, men presiserer at han ikke har fått pratet så mye med Jacobsen selv.

– Hun fikk litt pusteproblemer. Hun får det av og til, noen ganger i året. Så det trenger ikke være så alvorlig. Samtidig så kan det henge litt i noen dager. Det er jo ikke så ideelt under Tour de Ski. Men vi får se hva som skjer, forteller Hjelmeset.

Får støtte fra lagvenninnene

Ingvild Flugstad Østberg så ikke så mye av hendelsen med lagvenninnen.

– Det er veldig godt å høre at hun føler seg bedre. Jeg vet jo ikke helt hva det var, men i en slik Tour vil alle møte større og mindre utfordringer. Vi skal i alle fall bruke kvelden til å støtte og backe henne før i morgen, sier Østberg.

Hun tror Jacobsen kan hevde seg helt i teten under jaktstarten søndag.

– Det er en bra distanse for Astrid i morgen, der hun sikkert kommer til å være en av favorittene, smiler hun.

Siste nytt

 • CAS opnar dopingsak mot russar

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS seier at dei vil opne dopingsak mot den rusisske curlingspelaren Alexander Krusjelnitskij.

  Krusjelnitskij spela på miks-double-laget som tok bronse. Blir laget diska, kan det gi bronse til Norge.

  Alexander Krusjelnitskij
  Foto: Aaron Favila / AP
 • Watson tok sin tiende PGA-tittel

  Golferen Bubba Watson (39) har slitt med helseproblemer og elendig spill. I helgen gikk Watson til topps i PGA-turneringen i Pacific Palisades, California. Watson har vært så langt nede de siste årene at han har vurdert å legge opp.

  SPO-GLF-USP-GENESIS-OPEN---FINAL-ROUND
  Foto: Dylan Buell / AFP
 • Ny verdensrekord på 60 meter

  Den amerikanske sprinteren Christian Coleman (21) har satt ny innendørs verdensrekord på 60 meter med tiden 6,34 sekunder. Den tidligere rekorden på 6,39 sekunder har amerikaneren Maurice Green hatt i 20 år, altså siden 1998.

  ATHLETICS-WORLD/M100-SEMIS
  Foto: Lucy Nicholson / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter 500 m menn
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang