Uhrenholdt Jacobsen kollapset: – Dette er ikke normalt

LENZERHEIDE (NRK): Astrid Uhrenholdt Jacobsen var helt utslitt etter fellesstarten og trengte hjelp til å komme seg på beina igjen. Men ifølge landslagslegen går 28-åringen søndagens jaktstart.

Astrid Uhrenholdt

KOLLAPSET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble liggende lenge etter den 15 kilometer lange fellesstarten.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

– Jeg har snakket med Astrid nå, og intensjonen er at hun skal gå i morgen, forteller landslagslege Fredrik Bendiksen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var helt utslitt etter 15 kilometeren lørdag. Hun ble nummer 11, og havnet hele 2 minutter og 42 sekunder bak suverene Therese Johaug.

– Det er lov å være sliten, men dette er ikke normalt. Det tyder nok på at det er noe som ikke er som det skal, sier NRKs langrennskommentator Jann Post.

Jacobsen gikk rett i snøen etter målgang, og ble liggende der i flere minutter mens bekymrede lagvenninner og konkurrenter bøyde seg ned og sjekket om det gikk bra. Til slutt greide hun å stable seg på beina, og fikk hjelp av medisinsk personell i hjelpeteltet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kollapset i målområdet etter ellevteplassen. Hun ble liggende i flere minutter og det spekuleres i om det kan ha noe med pusten å gjøre.

SE VIDEO: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk det tungt etter målgang.

– Ikke snakk om sykdom

Landslagslege Fredrik Bendiksen forteller at Jacobsen slet med kvalme på slutten av rennet.

– Astrid ble kvalm på slutten av løpet etter å ha brukt alle kreftene. Hun kjempet seg bra i mål, og måtte legge seg ned fordi hun var så kvalm. Nå har hun fått drukket og skiftet tøy, og så tar vi henne rett til hotellet og begynner restitusjonen vår, forteller Bendiksen.

Han forteller at det mest sannsynlig ikke er noe alvorlig som har skjedd med 28-åringen.

– Astrid synes dette var tøft, men hun sitter oppe igjen og prater. Det er ikke snakk om noen sykdom så vidt vi vet. Vi følger godt med henne i løpet av kvelden, men akkurat nå tyder det på at hun starter søndagens jaktstart, sier Bendiksen.

Uhrenholdt Jacobsen

MÅTTE HJELPES UT AV MÅLOMRÅDET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen føres ut etter å ha ligget lenge i snøen.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

Kjente at noe ikke stemte fra start

Astrid Uhrenholdt Jacobsen leverte en god sprint fredag, og ble nummer fem.

– Astrid så veldig bra ut under sprinten, så det var litt rart at dette skulle skje i dag. Hun kjente at det var noe som ikke stemte allerede på førsterunden, forteller landslagstrener Egil Kristiansen.

Landslagstrener i sprint, Roar Hjelmeset, hjalp Astrid Uhrenholdt Jacobsen ut av målområdet, men presiserer at han ikke har fått pratet så mye med Jacobsen selv.

– Hun fikk litt pusteproblemer. Hun får det av og til, noen ganger i året. Så det trenger ikke være så alvorlig. Samtidig så kan det henge litt i noen dager. Det er jo ikke så ideelt under Tour de Ski. Men vi får se hva som skjer, forteller Hjelmeset.

Får støtte fra lagvenninnene

Ingvild Flugstad Østberg så ikke så mye av hendelsen med lagvenninnen.

– Det er veldig godt å høre at hun føler seg bedre. Jeg vet jo ikke helt hva det var, men i en slik Tour vil alle møte større og mindre utfordringer. Vi skal i alle fall bruke kvelden til å støtte og backe henne før i morgen, sier Østberg.

Hun tror Jacobsen kan hevde seg helt i teten under jaktstarten søndag.

– Det er en bra distanse for Astrid i morgen, der hun sikkert kommer til å være en av favorittene, smiler hun.

Siste nytt

 • To nye navn i Sjögrens tropp

  Vilde Hasund og Elisabeth Terland er for første gang tatt ut til den norske landslagstroppen i fotball. Norge møter Nord-Irland 8. november. Norge står foreløpig med full pott og 26-1 i målforskjell. Det holder til ledelse i gruppen.

  – Vilde er en spiller som har prestert på et godt nivå, både for U23-landslaget og i Lyn. Vi synes hun har en del kvaliteter som er interessante for oss. Elisabeth er en av våre største talenter, som vi har hatt på radaren i ganske lang tid, sier landslagssjef Martin Sjögren til fotball.no. (NTB)

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Granåsen får 180 millioner

  Regjeringen vil gi 180 millioner kroner til utbygging av Granåsen skisenter dersom ski-VM 2025 blir lagt til Trondheim, skriver NTB. Trondheim har ikke formelt blitt utpekt som arrangør av VM i nordiske grener i 2025, men trønderhovedstaden er eneste søker.

  Granåsen
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Jansrud vil sette uslåelig rekord

  Kjetil Jansrud er klar for ny sesong. Der har han satt seg en rekke mål. Men Vinstra-gutten har pekt seg ut ett spesielt. Han har gjennom karrieren nemlig seks verdenscupseire i Kvitfjell.

  Det betyr at han allerede er «kongen av Kvitfjell», men Jansrud vil ha mer.

  – Jeg har lyst til å sette en rekord i Kvitfjell som bare står, en rekord på fartssiden som ingen kommer til å slå noensinne, det er målet. Det er jo mitt sted, mitt lokalmiljø og der jeg har vokst opp. Så jeg har lyst å gjøre den så vanskelig som mulig, sier Jansrud til NTB.

  Jvd7rT2tuG0
  Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal