Hopp til innhold

Uenige om Carlsens hårete mål: – Helt urealistisk er det ikke

2. juledag starter Magnus Carlsen jobben med å forsvare to VM-gull i lyn- og hurtigsjakk. Så skal han gjøre noe ingen sjakkspillere har klart før. – Utenkelig, men ikke umulig, mener sjakkekspert.

Magnus Carlsen

BEST: Etter VM-seieren i Dubai er Magnus Carlsen suveren på verdensrankingen i sjakk.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

BEST: Etter VM-seieren i Dubai er Magnus Carlsen suveren på verdensrankingen i sjakk.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Etter VM-seieren mot Jan Nepomnjasjtsjij tok det ikke mange dager før Carlsen la ut følgende melding på Twitter: «2900».

Han har nå 2865 ratingpoeng og mangler 35 poeng på å nå den magiske grensen. Ingen sjakkspillere har vært rangert så høyt før.

Bak ham er det et stort gap ned til nummer to på listen, Alireza Firouzja, som er den eneste som også er over 2800 poeng.

Med tanke på at konkurrentene har fallende rating, det er færre rangert over 2700 nå, er det en svært utfordrende tanke. Det overrasket meg litt, men han har det med å tenke gjennom slike ting. Det er nok noe han anser for å være et mål som kan bidra til motivasjon i hans karriere i klassisk sjakk fremover, sier pappa og manager Henrik Carlsen.

Magnus Carlsen og Henrik Carlsen

PAPPA: Henrik Carlsen sammen Magnus under VM i lynsjakk i romjula 2019.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Det var helt utenkelig

Den «magiske» grensen har tidligere vært et tema, og Carlsen har to ganger hatt 2882 å den offisielle rankingen, altså 18 poeng unna. Sist gang var i august 2019.

I 2014 hadde han 2889 poeng på «liveratingen», altså en direkteoppdatering som oppdateres fortløpende etter alle partier, ikke bare hver måned.

Helt urealistisk er det jo ikke ... Men han må ha et halvår som han hadde våren 2019, og kanskje vel så det, sier Henrik Carlsen.

Fra januar til august 2019 klatret Magnus Carlsen fra 2835 til 2882 poeng – og tok med det 47 ratingpoeng på åtte måneder.

Det er vel vanskeligere nå som det er færre rangerte over 2700?

Litt kanskje. Hvis motstandernes lavere rating vil bety at han kommer til 2895 i stedet for 2900 vil ikke det være noe dårlig scenario. Han har satt et konkret mål, og det er det sjelden han har satt seg tidligere. Det er veldig interessant, sier Henrik Carlsen.

Opprinnelig trodde jeg det var helt utenkelig at han skulle klare det. Så tok han et lite jafs i VM-kampen nå og er 35 poeng unna, sier sjakkekspert Tarjei Joten Svendsen.

Han er journalist i sjakknettstedet chess24, som eies av PlayMagnus.

– Nå tenker jeg at det er utenkelig, men ikke umulig, mener sier Svendsen.

Torstein Bae mener dette er overkommelig for den femdobbelte verdensmesteren fra Lommedalen.

– Jeg mener det er realistisk fordi det er ganske nære, han var bare 11 poeng unna å klare dette. Ut ifra det kan det være mulig for ham, men jeg tror det er noe han må bruke hele 2022 på. Selv om han gjør det kjempebra, trenger han flere turneringer på å bygge seg opp, sier Bae.

Henrik Carlsen, Tarjei Joten Svensen og Peter Heine Nielsen

EKSPERT: Tarjei Joten Svendsen (i midten), her sammen med Henrik Carlsen (til venstre) og Peter Heine Nielsen under VM i 2014.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Én dårlig turnering kan ødelegge

Siden han er rangert som verdens desidert beste spiller, er det forventet at Carlsen vinner mesteparten av partiene han spiller. Hver gang han spiller uavgjort eller taper mister han poeng.

– Han må levere turneringer der han er opp mot karrierebeste, og må vinne alle turneringer han stiller opp i. Hvis han gjør en veldig god turnering kan han kanskje ta ti-femten poeng. Med 35 poeng opp trenger han tre-fire turneringer på rekke og rad, sier Svendsen.

– Men har han en dårlig turnering, er han tilbake på null, legger han til.

Kort fortalt: Magnus Carlsen må møte verdens beste spillere – og vinne nesten alt. Det siste året har flere i verdenseliten mistet rankingpoeng, noe som gjør det «umulige» målet enda mer vrient.

Første mulighet til å ta seg enda nærmere målet er turneringen i Wijk aan Zee, som starter 14. januar. VM i hurtig- og lynsjakk i romjula vil ikke påvirke hans rating, som blir stående på 2865 fram til 2022.

Magnus Carlsen

TOPPER RANKINGEN: Magnus Carlsen, her med VM-pokalen i Dubai i desember.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Storhamar sikret gullet foran hjemmefansen etter «sudden death»

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten.

    Dermed er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal