Hopp til innhold

Uenige før EM – kun halve familien Ingebrigtsen håper på opprykk

SANDNES (NRK): Det er uenighet i Team Ingebrigtsen før helgens lag-EM i Sandnes. Både Jakob og Filip Ingebrigtsen reagerer på at resten av familien og friidrettsforbundet ikke har som mål å rykke opp til øverste nivå.

Jakob og Henrik Ingebrigtsen

UENIGE: For Jakob Ingebrigtsen er kun seier godt nok i lag-EM, mens storebror Henrik (bak) er vel så opptatt av å teste ut både kropp og utstyr.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Jeg har ikke sett på startlista, og vet ikke hvilke nasjoner som er med, sier Henrik Ingebrigtsen.

Han er nok ikke alene om å ha det sånn to dager før lag-EM starter i Sandnes.

Norge er i 1. divisjon, altså på andre nivå, og skal kjempe mot Belgia, Nederland, Hviterussland, Tyrkia, Slovakia, Romania, Irland, Portugal, Ungarn og Litauen om førsteplassen som gir opprykk til superligaen.

Fnyser av manglende målsetting

Men vil egentlig Norge det? Det er det i hvert fall uenighet om.

– Vi har ikke diskutert noen målsetting. Det har ikke vært et tema på landslaget om vi skal rykke opp eller ei. Folk får gjøre jobben sin, så får vi se hva det blir, sier toppidrettssjef Erlend Slokvik.

Slokvik og brødrene Ingebrigtsen

FOR NORGE: Toppidrettssjef i Friidrettsforbundet, Erlend Slokvik (nr. to fra venstre) sammen med brødrene Ingebrigtsen i Sandnes.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Det er en heller laber målsetting, mener i hvert fall halve Team Ingebrigtsen.

– Nei, altså. Hvem er det som setter mål da? Jeg setter meg som mål å vinne, og jeg regner med at de andre utøverne her har tøffe mål. Vi som nasjon har som mål å være en av de beste nasjonene, og målet er jo alltid å vinne totalt. Å ha en annen målsetting enn det, vil ikke jeg kjenne meg igjen i, sier Jakob Ingebrigtsen, som stiller på 1500 meter.

– Vi er jo ikke fornøyd med å være i førstedivisjon. Jeg vil opp på det beste nivået. Vi er kanskje i en liga der Norge som land kanskje passer best inn, men vi vil yppe oss mot de beste landene som preger medaljestatistikken i mesterskap, mener Filip Ingebrigtsen.

– Ikke noe å gjøre på øverste nivå

Hver nasjon må igjennom 18 øvelser, pluss to stafetter for både kvinner og menn. Vinneren får 11 poeng, andreplassen 10 og så videre. At 400-meterfavoritt Karsten Warholm måtte trekke seg på grunn av sykdom, er med andre ord dårlig nytt for Norge – som antas å få tøffest konkurranse fra Nederland, Hviterussland og Belgia.

– Det er små marginer og vi må kare til oss de poengene vi klarer. Det var sure poeng at Karsten måtte melde forfall. Vi har toppen, men mangler bredden, og vi har ikke så mange å gå på som en del av de andre nasjonene her, sier Filip Ingebrigtsen.

Men han og lillebroren får ikke støtte fra resten av familien.

– Jeg er veldig godt fornøyd på nivå to. Jeg synes det er en fin plass å være på, og realistisk sett har man ikke den bredden i norsk friidrett til at man har noe langsiktig sett å gjøre på øverste nivå egentlig, sier Gjert Ingebrigtsen, som ikke tror Warholms forfall vil bli avgjørende.

– Selv med Karsten så hadde vi ikke rykket opp. Det er nok andre øvelser vi sliter vesentlig mer i.

Henrik og Gjert Ingebrigtsen

MED FAMILIE: Henrik Ingebrigtsens kone Liva tar bilde av mannen og svigerfar Gjert, med datteren Charlotte på armen etter lag-EMs første pressetreff.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Mindre viktig

Alle de tre brødrene Ingebrigtsen er favoritter på sine distanser (Jakob, 1500m, Henrik 3000m og Filip 5000m), og det er første gang de deltar i lag-EM sammen. For to år siden ble flyet fra Sveits kansellert, mens eldstebror stilte for Norge for fire år siden. Og for Henrik Ingebrigtsen er det andre ting enn opprykk som er viktig denne helgen.

– Jeg synes egentlig det er greit å være på andre nivå. Da kan man teste litt på hvordan man responderer på å trene helt opp til konkurransedag, man kan teste litt nye taktikker, sko og prøve seg litt frem. Det er et mesterskap, men det er mindre viktig enn mye annet vi springer. Vi bruker det som fin mesterskapstrening, forteller han.

For Jakob handler uansett alt om å vinne konkurranser mot de beste.

– Hvis man vil velge å konkurrere mot dem som er nest best så er det jo fordi man er redd for ett eller annet. Målet med det man driver med er å være på topp, og da holder det ikke i divisjon to, slår 18-åringen fast.

  • Lag-EM i friidrett vises på NRK 1 lørdag fra kl. 14.40 og søndag kl. 13.00.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    Fredrikstad tok seg også videre torsdag kveld etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal