Uefa vil nekte stjerner å spille for landslaget: – Dette er dramatisk

Uefa truer både klubber og spillere som velger å delta i superligaen. Det kan få ringvirkninger også for det norske fotballandslaget.

Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard

USIKKER FREMTID: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard er gode nok til at de kan havne i superligaklubber. Hva vil det bety for landslaget?

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og president Aleksander Ceferin slår knallhardt tilbake mot planene om en superliga.

– Alle skal kunne kvalifisere seg til våre turneringer. Det skal ikke bare være for en liten eksklusiv grådig gruppe. Uefa og fotballverdenen står sammen mot de klubbene som bare er drevet av grådighet. Dette er kyniske planer, sier Ceferin ifølge NTB.

– Spillerne som deltar i den mulige nye serien, vil bli utelukket fra EM og VM. Vi er allerede i gang med å vurdere de juridiske sidene ved dette, legger Uefa-presidenten til.

Čeferin

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og president Aleksander Čeferin slår knallhardt tilbake mot planene om en superliga.

Foto: HANDOUT / Reuters

Konsekvensene kan komme raskt.

– Uefa vil sansynligvis kaste Real Madrid, Manchester City og Chelsea ut av semifinalene i årets mesterliga, sier Danmarks fotballpresident Jesper Møller til Danmarks Radio.

Møller er også medlem av styret i Uefa, som har ekstraordinært styremøte fredag.

– Klubbene må ut, og det forventer jeg vil skje fredag. Så får vi avgjøre hvordan vi skal avslutte meiterligaen denne sesongen, sier Møller.

Semifinalene skal spilles 27.og 28. april, med returkamper 4. og 5. mai. PSG skal etter planen møte Manchester City, og Chelsea møter Real Madrid.

Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard

USIKKER FREMTID: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard er gode nok til at de kan havne i superligaklubber. Hva vil det bety for landslaget?

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Nektes landslagsspill

Samtidig kan Uefas harde linje være dramatiske nyheter for det norske landslaget, som har flere spillere som er gode nok til å havne i superliga-aktuelle klubber.

Martin Ødegaard er det allerede som Arsenal-spiller, Jens Petter Hauge er i Milan, mens Erling Braut Haaland kobles til flere av klubbene som har tatt initiativ til turneringen.

Landslagssjef Ståle Solbakken rister på hodet av de nye planene. På spørsmål om han vil akseptere en utestengelse av sine spillere, svarer han:

– Jeg tror det vil bli et helt nytt scenario. Jeg tror landslagsfotballen nå, hvis man kommer så langt som det her, er død. Hvis ikke de beste spillerne er med, heller. Det er så mye som spiller inn, sier Solbakken til NRK.

Han kaller planene for «surrealistiske».

– Det (eventuell utestengelse, journ. anm.) er det minste problemet i dette. Det største er at hele fotballens grunnverdier og fotballens base blir helt ødelagt og borte, sier Solbakken.

En glad Ståle Solbakken jubler på sidelinjen

Ståle Solbakken er bekymret.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB

NFF er rolige

NFFs juridiske seksjonsleder Espen Auberg sier til NRK at han tror Uefa har tenkt til å lene seg på artikkel 49 i Uefa-statuttene hvis de ønsker å utestenge klubber fra hjemlig seriespill.

Han tror det er mer åpent hva som skjer med spillerne som deltar. Der har neppe Uefa like store muligheter til å sanksjonere, vurderer han.

– Jeg er sikker på at det kommer til å være møter og forhandlinger mellom partene. Jeg tror ikke man begynner med sanksjoner, sier Auberg.

NRK har spurt idrettsjuristene Kenneth A. Leren og Gunnar-Martin Kjenner om hva de tror kan bli konsekvensen for de norske spillerne ved superligadeltakelse.

– Veldig dramatisk

Kjenner sier dette minner han om hvordan Verdens antidopingbyrå (Wada) kan utestenge dopingtatte utøvere. Dette reguleres på overordnet nivå, det dreier seg om hvem som er konkurranseberettiget.

– Dette vil i så fall være veldig dramatiske nyheter for norske profiler som Martin Ødegaard, som allerede spiller for en av de 12 superligaklubbene, og Erling Braut Haaland som trolig er aktuell for mange av disse klubbene?

– Ja, det er klart det. Dette er dramatisk for veldig mange, spesielt de store stjernene, sier han.

– Bør NFF koble seg på her for å gi råd til de største stjernene sine her?

– Det tror jeg ligger litt utenfor NFFs rolle. NFF og forbundet går sjelden inn og gir råd til spillere i slike saker, og jeg tror ikke de vil gå ut og advare spillere mot å gå til for eksempel Manchester City eller Arsenal, sier Kjenner.

– Det kan jo i ytterste konsekvens bety at Haaland spiller i superligaen for en storklubb og ikke blir tilgjengelig for Norge?

– Ja, og han vil da tjene noen milliarder ved å spille der i stedet for landslaget, sånn er vurderingene.

Gunnar-Martin Kjenner.

Gunnar-Martin Kjenner tror dette vil gi utslag for norske spillere.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– I ditt hode er dette realistisk?

– Ja, det vil jeg absolutt si. Men det er først og fremst rådgiveren til den enkelte spilleren som har et ansvar her. Og jeg setter spørsmålstegn rundt kvaliteten på mange av agentene i dag, den er ikke veldig imponerende. Det er ikke naturlig at det er NFF som tar en rolle når det gjelder rådgiving av spillere her.

Leren ber på sin side om at man trekker pusten før man konkluderer.

– Jeg synes det er for tidlig å spekulere i det, jeg tror ting må få lande og roe seg litt, så må man se hva dette innebærer. Akkurat nå tror jeg dette er et utspill i en maktkamp, og det er umulig å se akkurat nå hvilke implikasjoner det vil få om seks eller 12 måneder, sier Leren.

Laster Twitter-innhold

Truer med liganekt

I tillegg til å true med landslagsnekt for spillere har også Uefa og Fifa truet med at deltakende klubber ikke får spille i hjemlig liga.

«De gjeldende klubbene vil bli utvist fra å spille i noen turneringer på hjemlig eller internasjonalt nivå, og spillerne deres kan bli nektet muligheten til å representere sine respektive landslag» skrev Uefa i pressemeldingen søndag kveld.

Også Premier League rykket ut med en offentlig uttalelse der de tar sterk avstand til planene for den såkalte superligaen.

– Dette vil undergrave hele spillets appell og ha en svært ødeleggende effekt for Premier League og ligaens medlemsklubber, skriver Premier League i en pressemelding.

Siste nytt

 • Real Madrid utnyttet ikke mulighet

  Real Madrid kunne kommet à jour med byrival Atlético, men de ble bare 2-2 mot Sevilla i La Liga søndag. Toni Kross ordnet den viktige 2-2-scoringen helt på tampen.

  Det er ekstremt tett i toppen med Atlético Madrid to poeng foran Real Madrid og Barcelona. Sevilla ligger seks poeng bak på fjerdeplassen. Det gjenstår tre serierunder.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Zlatan ut med skade i Milan-seier

  Milan kjørte over Juventus og vant hele 3-0 på bortebane i Serie A søndag kveld. Brahim Díaz sendte Milan i ledelsen på overtid i første omgang. Deretter var det to kjappe mål i det 78. og 82. minutt av Ante Rebic og Fikayo Tomori som sørget for at resultatet ble 3-0.

  Det betyr at Milan inntok tredjeplassen på tabellen med 72 poeng tre serierunder før slutt. Juventus er nede på femteplass med 69 poeng, og dermed utenfor mesterligaplass.

  Zlatan Ibrahimovic måtte ut med skade i det venstre kneet i andre omgang, en det er uvisst hvor alvorlig skaden er. Skaden er dårlig nytt for Sverige én måned før EM-sluttspillet starter. Jens Petter Hauge satt på benken til Milan gjennom hele kampen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP
 • NFL-stjerne løp 100 meter på 10,36

  Det har vært enorm oppmerksomhet i USA knyttet til at NFL-stjernen DK Metcalf skulle stille på 100 meter i USATF Golden Games i California søndag kveld.

  Seattle Seahawks-spilleren fikk en god start, men klarte ikke å holde tempoet til sprintspesialistene mot slutten av løpet. 10,36 er hans nye, høyst respektable personlige rekord.

  Metcalf endte likevel sist i sin semifinale og fikk 15. beste tid av de 17 som startet. 10,21 hadde holdt til en plass i finalen, som går senere søndag kveld.

  DK Metcalf
  Foto: Stephen Brashear / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal