UDI anmelder flere hockeyklubber

Utlendingsdirektoratet (UDI) har funnet mange tilfeller av bruk av ulovlige spillere i eliteserien i ishockey. Nå venter anmeldelse for flere av dem.

Brendan Brooks

Saken begynte å rulle da det ble kjent at blant andre Vålerengas Brendan Brooks ikke hadde hatt arbeidstillatelse.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i UDI forteller til NRK at halvparten av klubbene som er blitt undersøkt, har brukt spillere uten arbeidstillatelse.

Karl Erik Sjøholt

Avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i UDI.

Foto: UDI

De første politianmeldelsene kan være bare dager unna.

– Jeg tror nok vi kan si at det er utbredt. Vi er blitt litt overrasket over det vi har sett, sier Sjøholt til NRK.

Vi har vært i kontakt med alle klubbene , og det viser seg at omtrent halvparten av dem (klubbene) har brukt spillere som ikke har arbeidstillatelse i Norge. Da er det vanlig praksis fra vår side at vi leverer anmeldelse, og det kommer vi til å gjøre også her, legger han til.

– Vet ikke helt hvor mange tilfeller

Sjøholt vil foreløpig ikke si hvor mange klubber det gjelder. De har ikke gått grundig nok gjennom alle sakene ennå.

– Men det er helt klart at flere klubber har brutt regelverket, sier han.

Flere tilfeller er allerede blitt offentlig kjent.

Både Tønsberg , Rosenborg og Vålerenga er klubber som har brukt spillere uten arbeidstillatelse den siste sesongen.

Spørsmålet som må vurderes er hvor mange spiller uten arbeidstillatelse klubbene har brukt, når de er brukt, og om spillerne hadde arbeidstillatelse på de aktuelle tidspunktene.

– Det er nok flere (enn de seks tilfellene som er kjent, journ.anm.), men vi er ikke helt sikre på hvor mange ennå.

– Hadde fått tillatelse om de hadde søkt

Sjøholt sier UDI sliter med å se hva motivene kan være for å ikke kreve arbeidstillatelse av spillerne.

Han kan heller ikke svare på om de aktuelle spillerne har betalt skatt. Det ligger utenfor UDIs ansvarsområde å kontrollere.

– Men resultatene av våre undersøkelser vil også bli sendt til Skattedirektoratet, opplyser Sjøholt.

– Årsaken kan være forglemmelse, at man ikke har fulgt godt nok med i timen, eller andre årsaker. Vi vet ikke hva motivene kan være, fordi det ser ut som om disse spillerne hadde fått arbeidstillatelse hvis de hadde søkt om det, sier han.

Saken fortsetter under video

Utlendingsdirektoratet anmelder ishockeyklubber som har brukt spillere uten oppholds og arbeidstillatelse. Langt flere klubber enn tidligere kjent skal ha brukt utlendinger i strid med loven.

Anmelder fortløpende

– Men uvitenhet er ingen unnskyldning. Det holder ikke for vår del. Da anmelder vi, så får politiet vurderer anmeldelsen, sier han.

Sakene vil bli anmeldt fortløpende, mest sannsynlig i løpet av få dager. Sjøholt presiserer at det er klubbene som arbeidsgivere blir anmeldt, ikke spillerne.

– Når det gjelder spillerne, vil vi vurdere om det er grunnlag for utvisninger. Det er en tøff avgjørelse, men det er en mulighet, sier Sjøholt.

Basketforbundet ønsker gransking

Han forteller også at UDI hadde noen saker mot fotballklubber for noen år siden. Nå kan også andre idretter bli gransket.

– Vi trodde nok at klubbene hadde skjønt poenget, men nå har vi sett at iallfall hockeyen ikke har vært helt oppdatert på hva de skal gjøre. Vi har også hatt henvendelser fra andre idretter om å granske deres idrett, og det kommer vi også til å gjøre, sier Sjøholt.

– Hvilke idretter?

– I første omgang har vi fått en henvendelse fra basketballforbundet som lurer på om de kan ha misforstått noe og ikke fulgt regelverket. Det kommer vi til å følge opp.

– Tar forbund og klubber kontakt med oss, skal de få hjelp, sier han.

Siste nytt

 • United mot Northampton eller Derby

  Manchester United skal ut mot enten Northampton eller Derby i 5. runde av FA-cupen. Regjerende mester Manchester City møter Sheffield Wednesday. Det ble klart da 5. rundekampene ble trukket mandag.

  Slik spilles 5. rundekampene:

  Sheffield Wednesday – Manchester City, Reading/Cardiff – Sheffield United, Chelsea – Shrewsbury/Liverpool, West Bromwich – Newcastle/Oxford, Leicester – Coventry/Birmingham, Northampton/Derby – Manchester United, Southampton/Tottenham – Norwich, Portsmouth – Bournemouth/Arsenal.

  MENTALT SLITNE: Ole Gunnar Solskjær vedgikk i et intervju etter kampen at spillerne virket mentalt slitne.
  Foto: CARL RECINE / REUTERS
 • – Føltes som om verden raste

  Frida Karlsson sier hun er usikker på om hun hadde kommet gjennom den tunge tiden etter startnekten uten familiens støtte.

  I desember i fjor ble 20-åringen ilagt startnekt som følge av at hun ikke hadde oppfylt det svenske skiforbundets helsekrav. Siden har hun ikke konkurrert i verdenscupen.

  Langrennsstjernen har også holdt en svært lav profil i mediene, men i et intervju med Aftonbladet i forbindelse med mandagens svenske idrettsgalla setter hun ord på egen reaksjon etter startnekten.

  – Det var veldig tøft, og jeg ble veldig lei meg. Der og da føltes det som om verden raste sammen. Men det er bare å forsøke å se positivt på det og at man kommer sterkere ut av det, sier Karlsson til avisen.

  VNLNV7faqr8
  Foto: Terje Pedersen / NTB scan

Sendeplan

Kl. Program Kanal