Hopp til innhold

Var «veldig attraktiv» etter EM-suksessen – havnet i norsk nedrykksstrid

Storeksporten av norske U21-spillere uteble etter EM-suksessen i fjor. – Det var jo nærmest snakk om at det kom til å bli en folkevandring til europeiske toppklubber, sier agent Stig Lillejord. Men for Marcus Pedersen gikk ferden motsatt vei.

Marcus Pedersen og Jordan Henderson

FRA UTLANDET TIL NORGE: Norge slo England og Liverpool-spiller Jordan Henderson 3-1 i Israel. Marcus Pedersen ble nevnt som et av de heteste objektene for å gå til en større klubb, men gikk i stedet fra Vitesse til Brann.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Stefan Strandberg

FORTSATT I RBK: Stefan Strandberg havnet på drømmelaget i U21-EM, men er fortsatt i norsk fotball.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Etter at det norske laget spilte seg til bronsemedalje under U21-EM i Israel i fjor sommer, var det ikke bare nåværende Molde-trener Tor Ole Skullerud som høstet lovord for sin jobb med laget.

Agenter og eksperter spådde at flere av spillerne kunne vente seg tilbud fra store europeiske klubber etter innsatsen. Stefan Strandberg og Marcus Pedersen var blant dem som ble trukket frem.

– Marcus Pedersen får seg lett en ganske god klubb hvis han gjør to-tre mål i turneringen. Strandberg trenger neppe mer enn en til to gode kamper før speiderne vil vise interesse, sa talentspeider Stig Torbjørnsen på spørsmål om hvem som var Norges heteste salgsobjekter før U21-EM-sluttspillet.

«Veldig attraktiv for klubbene i Europa»

Strandberg leverte et strålende EM, og havnet også på all star-laget. Men selv om han i sommer skal ha gjort forsøk på å komme seg bort fra Lerkendal, er han fortsatt i Rosenborg.

Marcus Pedersen måtte nøye seg med ett mål, men agenten hans var likevel optimistisk på vegne av den daværende Vitesse-spillerens karrieremuligheter.

– Marcus Pedersen er i en god klubb allerede, men har gjort seg veldig attraktiv for klubbene i Europa og har vært et hett tema i Israel, sa Jack Karadas til Aftenposten etter mesterskapet.

Nå har Pedersen altså signert for Brann, som ligger på nedrykksplass i norsk eliteserie, til tross for at de slo Strandberg og Rosenborg lørdag.

– Mye ligger i kulturforskjellene

Fotballagent Stig Lillejord, som blant annet representerer flere av Branns største talenter, som Kasper Skaanes, Andreas Vindheim og Emil Hansson, mener norsk fotball var i overkant optimistiske etter EM-bragden.

Stig Lillejord

BRANN SOM SPRINGBRETT: Fotballagent Stig Lillejord tror Marcus Pedersen bruker Brann som springbrett for å komme ut igjen til en større europeisk klubb.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Jeg var ekstremt kritisk til det som ble skrevet media etter EM. Det var jo nærmest snakk om en folkevandring av U21-spillere til utlandet. Jeg ba norsk fotball stikke fingeren i jorden og se hvor vi er. Selv om vi gjorde det bra i EM, fungerer ikke markedet slik at alle spillerne enkelt kan velge mellom toppklubbene, sier han.

Jeg tror nok en del av dem har vært litt for snare med å komme hjem igjen.

Stig Lillejord

Han trekker frem den massive medieomtalen av Strømsgodsets Martin Ødegaard (15) som eksempel på hvordan det skapes urealistiske forventninger til norske spillere.

– Blant de unge spillerne som har reist til utlandet, er det veldig mange som har kommet tilbake til Norge. Jeg tror nok en del av dem har vært litt for snare med å komme hjem igjen. Mye kan nok ligge i kulturforskjellene mellom norsk og internasjonal fotball. Profesjonaliteten og kommunikasjonen mellom spillere og trenere er helt annerledes, sier Lillejord.

Ikke overrasket over Molde-vrakingen

Den bergensbaserte agenten er ikke overrasket over at Marcus Pedersen er blitt Brann-spiller.

– Det handler om tidligere prestasjoner. Det er en grunn til at han havner i Norge, og ikke i Tyskland, Frankrike eller England. Prestasjonene har ikke vært gode nok, sier Lillejord.

Mange stusset over at Pedersen vraket serieleder Molde til fordel for bergensklubben som sliter i bunnen. Lillejord hever ikke øyenbrynene nevneverdig.

– Brann er en av de norske klubbene som har best økonomiske forutsetninger for det. Samtidig var kanskje Brann det mest riktige alternativet i Norge for Pedersen nå. Der han vil få det han trenger av backing og support, og hvis han leverer på et godt nivå, vil han også få oppmerksomhet fra utlandet, sier Agenten.

Mener Brann gjorde et godt kjøp

Lillejord mener Pedersen har alle forutsetninger for å komme seg til en utenlandsk klubb igjen.

Om de har betalt 800.000 kroner eller 2,5 millioner, så er det «peanuts» hvis han presterer og han kan selges til utlandet.

Stig Lillejord

– Han har fart, styrke, og det som skal til mentalt sett. Jeg går ut fra at han har gjort dette for å få en ny start i karrieren. Han har vært mye på lån fra Vitesse. Nå tipper jeg begge parter er klare på at han skal prestere i Brann, samtidig som Pedersen vet at han kan komme seg ut igjen hvis han gjør det bra.

Overgangssummene media har spekulert i for Pedersen har ligget på rundt millionen. Lillejord tror summen er høyere. Men selv om Vitesse skal ha sikret seg en videresalgsklausul og Pedersen kan plusse flere bonuser på lønnen, mener han uansett Brann har gjort en god handel.

– Om de har betalt 800.000 kroner eller 2,5 millioner, så er det «peanuts» hvis han presterer og han kan selges til utlandet.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal