NRK Meny
Normal

Var «veldig attraktiv» etter EM-suksessen – havnet i norsk nedrykksstrid

Storeksporten av norske U21-spillere uteble etter EM-suksessen i fjor. – Det var jo nærmest snakk om at det kom til å bli en folkevandring til europeiske toppklubber, sier agent Stig Lillejord. Men for Marcus Pedersen gikk ferden motsatt vei.

Marcus Pedersen og Jordan Henderson

FRA UTLANDET TIL NORGE: Norge slo England og Liverpool-spiller Jordan Henderson 3-1 i Israel. Marcus Pedersen ble nevnt som et av de heteste objektene for å gå til en større klubb, men gikk i stedet fra Vitesse til Brann.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Stefan Strandberg

FORTSATT I RBK: Stefan Strandberg havnet på drømmelaget i U21-EM, men er fortsatt i norsk fotball.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Etter at det norske laget spilte seg til bronsemedalje under U21-EM i Israel i fjor sommer, var det ikke bare nåværende Molde-trener Tor Ole Skullerud som høstet lovord for sin jobb med laget.

Agenter og eksperter spådde at flere av spillerne kunne vente seg tilbud fra store europeiske klubber etter innsatsen. Stefan Strandberg og Marcus Pedersen var blant dem som ble trukket frem.

– Marcus Pedersen får seg lett en ganske god klubb hvis han gjør to-tre mål i turneringen. Strandberg trenger neppe mer enn en til to gode kamper før speiderne vil vise interesse, sa talentspeider Stig Torbjørnsen på spørsmål om hvem som var Norges heteste salgsobjekter før U21-EM-sluttspillet.

«Veldig attraktiv for klubbene i Europa»

Strandberg leverte et strålende EM, og havnet også på all star-laget. Men selv om han i sommer skal ha gjort forsøk på å komme seg bort fra Lerkendal, er han fortsatt i Rosenborg.

Marcus Pedersen måtte nøye seg med ett mål, men agenten hans var likevel optimistisk på vegne av den daværende Vitesse-spillerens karrieremuligheter.

– Marcus Pedersen er i en god klubb allerede, men har gjort seg veldig attraktiv for klubbene i Europa og har vært et hett tema i Israel, sa Jack Karadas til Aftenposten etter mesterskapet.

Nå har Pedersen altså signert for Brann, som ligger på nedrykksplass i norsk eliteserie, til tross for at de slo Strandberg og Rosenborg lørdag.

– Mye ligger i kulturforskjellene

Fotballagent Stig Lillejord, som blant annet representerer flere av Branns største talenter, som Kasper Skaanes, Andreas Vindheim og Emil Hansson, mener norsk fotball var i overkant optimistiske etter EM-bragden.

Stig Lillejord

BRANN SOM SPRINGBRETT: Fotballagent Stig Lillejord tror Marcus Pedersen bruker Brann som springbrett for å komme ut igjen til en større europeisk klubb.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Jeg var ekstremt kritisk til det som ble skrevet media etter EM. Det var jo nærmest snakk om en folkevandring av U21-spillere til utlandet. Jeg ba norsk fotball stikke fingeren i jorden og se hvor vi er. Selv om vi gjorde det bra i EM, fungerer ikke markedet slik at alle spillerne enkelt kan velge mellom toppklubbene, sier han.

Jeg tror nok en del av dem har vært litt for snare med å komme hjem igjen.

Stig Lillejord

Han trekker frem den massive medieomtalen av Strømsgodsets Martin Ødegaard (15) som eksempel på hvordan det skapes urealistiske forventninger til norske spillere.

– Blant de unge spillerne som har reist til utlandet, er det veldig mange som har kommet tilbake til Norge. Jeg tror nok en del av dem har vært litt for snare med å komme hjem igjen. Mye kan nok ligge i kulturforskjellene mellom norsk og internasjonal fotball. Profesjonaliteten og kommunikasjonen mellom spillere og trenere er helt annerledes, sier Lillejord.

Ikke overrasket over Molde-vrakingen

Den bergensbaserte agenten er ikke overrasket over at Marcus Pedersen er blitt Brann-spiller.

– Det handler om tidligere prestasjoner. Det er en grunn til at han havner i Norge, og ikke i Tyskland, Frankrike eller England. Prestasjonene har ikke vært gode nok, sier Lillejord.

Mange stusset over at Pedersen vraket serieleder Molde til fordel for bergensklubben som sliter i bunnen. Lillejord hever ikke øyenbrynene nevneverdig.

– Brann er en av de norske klubbene som har best økonomiske forutsetninger for det. Samtidig var kanskje Brann det mest riktige alternativet i Norge for Pedersen nå. Der han vil få det han trenger av backing og support, og hvis han leverer på et godt nivå, vil han også få oppmerksomhet fra utlandet, sier Agenten.

Mener Brann gjorde et godt kjøp

Lillejord mener Pedersen har alle forutsetninger for å komme seg til en utenlandsk klubb igjen.

Om de har betalt 800.000 kroner eller 2,5 millioner, så er det «peanuts» hvis han presterer og han kan selges til utlandet.

Stig Lillejord

– Han har fart, styrke, og det som skal til mentalt sett. Jeg går ut fra at han har gjort dette for å få en ny start i karrieren. Han har vært mye på lån fra Vitesse. Nå tipper jeg begge parter er klare på at han skal prestere i Brann, samtidig som Pedersen vet at han kan komme seg ut igjen hvis han gjør det bra.

Overgangssummene media har spekulert i for Pedersen har ligget på rundt millionen. Lillejord tror summen er høyere. Men selv om Vitesse skal ha sikret seg en videresalgsklausul og Pedersen kan plusse flere bonuser på lønnen, mener han uansett Brann har gjort en god handel.

– Om de har betalt 800.000 kroner eller 2,5 millioner, så er det «peanuts» hvis han presterer og han kan selges til utlandet.

Siste nytt

 • Svensk smell

  Sverige tapte 1-2 for Chile heime i Stockholm i kveld. Marco Bolados blei matchvinnar etter 90 minutt i sin landslagsdebut. Arthuro Vidal (Chile) og Ola Toivonen (Sverige) scora i første omgang. Sverige skal spele VM i sommar, det skal ikkje Chile.

  Marcos Bolados og Arturo Vidal
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS
 • Lorentzen og Bøkko leier sprint-NM

  Håvard Holmefjord Lorentzen og Hege Bøkko leier etter første dag av sprint-NM på skøyter i Bjugn. Lorentzen vann 500 m på 35,49 og 1000 m på 1.10,48. Han er 1,58 poeng framfor Henrik Fagerli Rukke.

  Njåtun vann også begge distansane på 39,17 og 1.17,61. Ida Njåtun er nr 2.

  Håvard Holmefjord Lorentzen
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal