Tysse raser mot ny dopingregel: – Urimelig

Kappgjenger Erik Tysse (34) har sonet en dopingdom på to år. Dermed kan han aldri få utmerkelser fra Norges Friidrettsforbund.

Tysse

KAN ALDRI VINNE KONGEPOKAL: Erik Tysse ble dømt til to års utestengelse for doping i 2010. Dermed kan han ikke lenger motta utmerkelser fra Norges friidrettsforbund.

Foto: JONAS EKSTROMER / TT / NTB scanpix

– Jeg har hele tiden fått beskjed om at jeg skulle behandles som alle andre da jeg kom tilbake. Dette er skuffende, men det føyer seg bare inn i rekken av avgjørelser som viser det motsatte, sier Tysse til NRK.

– Ingen forståelse

Onsdag vedtok NFIF-styret at dopingdømte utøvere, trenere eller ledere ikke kan motta utmerkelser fra forbundet.

Hordnes

Visepresident Tore Hordnes i Norges Friidrettsforbund.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Tysse har hele tiden bedyret sin uskyld etter at han ble tatt for doping i 2010. Nå, etter å ha sonet ferdig en toårsdom i 2012, mener kappgjengeren at det er «urimelig» at han ikke blir behandlet som alle andre.

– Jeg vet jeg ikke har gjort det, og da føler jeg det blir urettferdig, sier Tysse.

– Har du forståelse for at det er et virkemiddel for å fjerne doping?

– Jeg har egentlig ingen forståelse for det. Folk skal jo behandles likt når man har sonet ferdig i det vanlige liv, så hvorfor ikke idretten kan overholde det, lurer jeg fortsatt på.

 • Hva mener du om saken? Si din mening i kommentarfeltet nederst.

Vedtaket gjelder utmerkelser som kongepokalen, NFIF sin gullmedalje for aktiv idrett, NFIF sin sølvmedalje for administrativ innsats, erkjentlighetsbevis og NFIF sin diplom for administrativ innsats.

– Feil signal

Visepresident i NFIF Tore Hordnes mener forbundet og idretten sender et helt feil signal hvis tidligere dopingdømte hedres.

– Dette er et grep fra vår side for å ikke komme i situasjoner der tidligere dopingdømte blir hyllet av organisasjonen, forklarer Hordnes.

Han mener idretten ikke kan ta høyde for at utestengte utøvere kan være dopingtatt ved en feil.

– Vi må stole på idrettens system. Vi har en uavhengig domstol i Idrettens voldgiftsrett (CAS), vi har et uavhengig antidopingbyrå i Norge og vi må stole på at de gjør den jobben de skal gjøre og at ingen blir uskyldig dømt, sier Hordnes til NRK.

Tysse anket sin dopingdom til CAS i 2011, men han fikk ikke medhold. Ett år senere fikk han delta i OL i London.

Hordnes har forståelse for at vedtaket kan være frustrerende for de som prøver å gjøre opp for seg.

– Ja, det har jeg. Men det er en gang sånn at du hefter ved det du har gjort. Sånn er det i det sivile liv, og sånn er det i idretten. Har du gjort underslag i bank, skal det mye til å få jobb i bank igjen. Sånn må det også være i idretten. Dette (doping) er en så alvorlig trussel mot idretten at vi må sørge for en tydelig signaleffekt til unge utøvere.

Forbundet oppfordrer kretsene til å følge samme retningslinjer, og Norges Idrettsforbund (NIF) sentralt har også vært positive til de nye reglene, ifølge Hordnes.

Siste nytt

 • Fulham rykker ned

  Med 0-2-tap for Burnley er det klart at Fulham blir det tredje laget som rykker ned fra Premier League denne sesongen. Det er tre kamper igjen, men London-laget har 10 poeng opp til Southampton, og følger dermed West Bromwich og Sheffield United ned til Championship. Det er første gang nedrykksstriden avgjøres med så mange som tre kamper igjen, skriver OptaJoe på Twitter.

  Ashley Westwood sendte gjestene i ledelsen etter 35 minutter, før Chris Wood doblet like før pause.

  – Det har kommet nærmere og nærmere, men det gjør ikke skuffelsen mindre. Jeg føler smerte og tristhet i kveld. Det er uunngåelig nå, sier Fulham-manager Scott Parker til BBC.

 • Negative tester i Odd

  Mandag fikk Odd svar på koronatestene som ble tatt etter at en spiller testet positivt i forkant av seriepremieren mot Sandefjord. Alle de andre spillerne og støtteapparatet hadde negative prøvesvar, opplyser klubben på egne nettsider. Spillerne er fortsatt likevel i karantene og klubben vet ikke om de kan spille kampen mot Stabæk den 16. mai.

  Teningskamp i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Odd
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Reginiussen legger opp

  Forsvarsspiller Tore Reginussen (35) annonserer på sin Instagram-konto at han legger fotballskoene på hylla etter denne sesongen. Etter å ha spilt i Rosenborg siden 2012, signerte han for den tyske klubben FC St. Pauli i januar. Siste seriekamp er 23. mai.

  – Det har vært en utrolig reise, med endeløse høydepunkter og opplevelser, skriver han.

  Reginiussen har 31 landskamper og ble blant annet kåret til årets spiller i eliteserien i 2017.

  – Tiden er inne for å ta fatt på et nytt kapittel i livet mitt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal