NRK Meny
Normal

Tysse raser mot ny dopingregel: – Urimelig

Kappgjenger Erik Tysse (34) har sonet en dopingdom på to år. Dermed kan han aldri få utmerkelser fra Norges Friidrettsforbund.

Tysse

KAN ALDRI VINNE KONGEPOKAL: Erik Tysse ble dømt til to års utestengelse for doping i 2010. Dermed kan han ikke lenger motta utmerkelser fra Norges friidrettsforbund.

Foto: JONAS EKSTROMER / TT / NTB scanpix

– Jeg har hele tiden fått beskjed om at jeg skulle behandles som alle andre da jeg kom tilbake. Dette er skuffende, men det føyer seg bare inn i rekken av avgjørelser som viser det motsatte, sier Tysse til NRK.

– Ingen forståelse

Onsdag vedtok NFIF-styret at dopingdømte utøvere, trenere eller ledere ikke kan motta utmerkelser fra forbundet.

Hordnes

Visepresident Tore Hordnes i Norges Friidrettsforbund.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Tysse har hele tiden bedyret sin uskyld etter at han ble tatt for doping i 2010. Nå, etter å ha sonet ferdig en toårsdom i 2012, mener kappgjengeren at det er «urimelig» at han ikke blir behandlet som alle andre.

– Jeg vet jeg ikke har gjort det, og da føler jeg det blir urettferdig, sier Tysse.

– Har du forståelse for at det er et virkemiddel for å fjerne doping?

– Jeg har egentlig ingen forståelse for det. Folk skal jo behandles likt når man har sonet ferdig i det vanlige liv, så hvorfor ikke idretten kan overholde det, lurer jeg fortsatt på.

 • Hva mener du om saken? Si din mening i kommentarfeltet nederst.

Vedtaket gjelder utmerkelser som kongepokalen, NFIF sin gullmedalje for aktiv idrett, NFIF sin sølvmedalje for administrativ innsats, erkjentlighetsbevis og NFIF sin diplom for administrativ innsats.

– Feil signal

Visepresident i NFIF Tore Hordnes mener forbundet og idretten sender et helt feil signal hvis tidligere dopingdømte hedres.

– Dette er et grep fra vår side for å ikke komme i situasjoner der tidligere dopingdømte blir hyllet av organisasjonen, forklarer Hordnes.

Han mener idretten ikke kan ta høyde for at utestengte utøvere kan være dopingtatt ved en feil.

– Vi må stole på idrettens system. Vi har en uavhengig domstol i Idrettens voldgiftsrett (CAS), vi har et uavhengig antidopingbyrå i Norge og vi må stole på at de gjør den jobben de skal gjøre og at ingen blir uskyldig dømt, sier Hordnes til NRK.

Tysse anket sin dopingdom til CAS i 2011, men han fikk ikke medhold. Ett år senere fikk han delta i OL i London.

Hordnes har forståelse for at vedtaket kan være frustrerende for de som prøver å gjøre opp for seg.

– Ja, det har jeg. Men det er en gang sånn at du hefter ved det du har gjort. Sånn er det i det sivile liv, og sånn er det i idretten. Har du gjort underslag i bank, skal det mye til å få jobb i bank igjen. Sånn må det også være i idretten. Dette (doping) er en så alvorlig trussel mot idretten at vi må sørge for en tydelig signaleffekt til unge utøvere.

Forbundet oppfordrer kretsene til å følge samme retningslinjer, og Norges Idrettsforbund (NIF) sentralt har også vært positive til de nye reglene, ifølge Hordnes.

Siste nytt

 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Huddersfield slo United: – Fortjent

  Manchester United tapte overraskende 2-1 mot nyopprykkede Huddersfield lørdag. Svenske Victor Lindelöf tabbet seg ut på det andre Huddersfield-målet. Manchester City leder nå ligaen fem poeng foran United.

  Victor Lindelöf
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal