NRK Meny
Normal

Tyson Gay tatt for doping: – Jeg er blitt sviktet

Tyson Gay, verdens raskeste mann i år, har avgitt en positiv dopingtest. Han har trukket seg fra VM i Moskva.

Tyson Gay

Tyson Gay har avlagt positiv dopingprøve og kommer ikke til VM i Moskva.

Foto: ALAIN GROSCLAUDE / Afp

Gay

Her jubler Tyson Gay etter å ha blitt verdensmester i Osaka i 2007.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Ifølge nyhetsbyrået AP skal Tyson Gay fredag har blitt informert av det amerikanske antidopingbyrået om den positive dopingprøven. Det er ikke kjent hvilket ulovlig stoff det dreier seg om.

Han har fått vite at A-prøven som ble tatt i en tilfeldig test 16. mai, er positiv, og det virker klart at han vil be om at B-prøven blir testet så raskt som mulig.

– Har ingen historie om sabotasje

Tyson Gay har den siste tiden ligget i treningsleir i Amsterdam, og der var fra sitt treningssted der han ga sine gråtkvalte uttalelser søndag ettermiddag.

– Jeg har ingen historie om sabotasje. Jeg har kort og godt stolt på noen og blitt lurt, sier Gay selv.

Senere søndag gjentok Gay at han ikke kan uttale seg om den positive dopingprøven.

– Akkurat nå hverken kan eller vil jeg si så mye om dette. Det dreier seg om tillit. Jeg er blitt sviktet, men kan ikke si noe om hvem som har sviktet meg, sier Gay.

Bolt-utfordrer

Gay har løpt 100 meter på 9,79 sekunder og 200-meter på 19,74 denne sesongen. Han var dermed en seriøs utfordrer til Usain Bolt om sprinttronen før VM i Moskva.

Tyson Gay

Tyson Gay fra Diamond League-stevnet i Lausanne 4. juli i år.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Nå er den superduellen altså avlyst.

Ved siden av at han har trukket seg fra VM, sier han også at han selvfølgelig ikke kommer til å stille i Diamond League-stevnet i Monaco.

Det var meningen at amerikaneren skulle brukt det stevnet som oppkjøring til VM som starter 10. august i den russiske hovedstaden

– Må ta ansvaret

Tyson Gay holder den amerikanske rekorden på 100 meter med 9,69 sekunder.

– Jeg forstår veldig godt hva det er jeg har puttet i kroppen min, og jeg må bare ta ansvaret for det. Derfor kommer jeg til å ta den straffen jeg måtte få etter dette som en mann, sier Tyson Gay.

Han sier også ta han er innstilt på å være ærlig og legge alle kort på bordet for USADA (antidopingmyndighetene i USA), og mest av alt håper han å kunne løpe igjen, når dette dopingmarerittet er over.

– Jeg vet temmelig nøyaktig hva som har foregått, men kan ikke diskutere det med noen akkurat nå. Familien min, vennen mine, lagkameratene min og moren min vet at det er snakk om en form for en ulykke, sier Gay, uten å nekte for prøveresultatet.

Skadeplaget

Gay ble verdensmester i 2007, men har slitt mye med skader de siste årene. I 2011 måtte amerikaneren gjennomå en hofteoperasjon som satte ham tilbake.

Tyson Gay er derfor svært opptatt av ikke å bli skadet igjen. Konsekvensen er at han bruker mindre tid på trening og mer tid på egen helse.

– Det føles godt, det viser at vi utøvere er best når vi er friske, fortalte Gay i et intervju med NRK tidligere i sommer.

– Jeg har jobbet hardt for å komme tilbake. Men kombinert med litt flaks har jeg greid å komme meg dit jeg er i dag, sa Gay.

Tidligere OL-vinner på 800-meter og NRK-ekspert, Vebjørn Rodal, ble ikke overrasket da nyheten om Gays dopingprøve slo ned søndag ettermiddag.

– Jeg tror ikke at vi skal være så naiv at vi tror at friidretten er helt ren. Det er nok mer enn det vi tror rundt omkring, dessverre, sier han til NRK.no.

– Jeg har vært med litt for lenge til at jeg lar med overraske, forklarer han.

Siste nytt

 • Solberg leder på Silverstone

  Petter Solberg leder etter første dag i VM-runden i rallycross på legendariske Silverstone lørdag.

  Etter to innledende runder leder østfoldingen foran svenskene Mattias Ekstrom og Timmy Hansen.

  Solberg vant den første runden og kjørte inn til tredjeplass i den neste.

  RALLYCROSS-FRA-MOTOR-RACE
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Chris Froome sikret seieren

  Chris Froome sto imot alle angrep på siste fjelletappe i Giro d'Italia og forsvarte den rosa ledertrøya. Søndag sykler han i mål i Roma som sammenlagtvinner.

  Froome vil dermed være regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Riccardo i pole position

  Red Bull-føraren Daniel Riccardo var best i kvalifiseringa og startar fremst i Monaco Grand Prix søndag. Ferraris Sebastian Vettel startar ved sida av Riccard i løpet. Vettel vann løpet i fjor.

  Monaco Grand Prix er einaste formel 1-løpet som går i bygater, ikkje på spesielle baner.

  Monaco Grand Prix
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Eugene