NRK Meny
Normal

Tyskland betaler for dopingovergrepene i DDR

Hundrevis av utøvere får erstatning for senvirkninger etter det omfattende doping-regimet i Øst-Tyskland. Dermed dukker de tragiske historiene opp igjen.

Kulestøter Heidi Krieger fra DDR

BLE DOPET: Tidligere kulestøter Heidi Krieger, som var navnet da.

Foto: DPA Code: A0009 / SCANPIX

Andreas Krieger

Andreas Krieger med et bilde av seg selv som kvinne.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Siden gjenforeningen av landet i 1990, har Tyskland jobbet med å kartlegge omfanget av DDRs omfattende dopingprogram som strakk seg over flere tiår.

Utøverne fikk ulovlige medikamenter ofte uten å vite om det, og foreløpig er det rapportert om rundt 1000 tilfeller av systematisk doping under det øst-tyske styret.

– Noen ofre rapporterer at sammen med doping, var det også tilfeller av seksuelle overgrep, fysisk vold og sadisme, forteller Ines Giepel, en tidligere DDR-sprinter som nå er president for en støtteorganisasjon for dopingofrene.

– Det haster

Den tyske regjeringen besluttet derfor onsdag å opprette et fond for å hjelpe idrettsutøvere som ble dopet i Øst-Tyskland.

Ifølge Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière skal hvert av ofrene etter hvert få 10.500 euro i bistand fra fondet.

German Interior Minister Thomas de Maiziere

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière.

Foto: FETHI BELAID / Afp

– Det haster med tanke på den dårlige helsen til ofrene, sier han.

Et av de mest kjente tilfellene fra dopingregimet til den øst-tyske staten er Heidi Krieger, også kalt «Hormon-Heidi», som vant EM-gull i kulestøt i 1986.

Idrettsutøveren ble imidlertid systematisk dopet av trenerne på det øst-tyske landslaget fra Krieger var 15 år gammel, og mener dette var en medvirkende årsak til transseksualiteten som vokste frem.

I 1997 gjennomførte Krieger til slutt en kjønnsskifteoperasjon og skiftet navn til Andreas.

– Et speilbilde av Russland

I 2005 gikk han så til sak mot Tysklands olympiske idrettsforbund (DOSB) og firmaet som produserte det anabole steroidet Oral-Turinabol.

– På noen måter er det et speilbilde av det som skjer i Russland, der høytstående personer er anklaget for å presse idrettsutøvere til ta prestasjonsfremmende midler, sa Andreas Krieger til AP i 2015.

Gerd Bonk

Gerd Bonk (til venstre) ble alvorlig syk etter dopingbruken.

Foto: © Bettmann/CORBIS

– Man kan si at de lekte Gud uten å spørre eller involere meg.

Store bivirkninger

Hundrevis av tidligere idrettsmenn og kvinner i Tyskland lider fremdeles av plager som et direkte resultat av å ta prestasjonsfremmende stoffer, ofte under tvang, for å vinne for det tidligere DDR.

I mange tilfeller fikk utøverne tabletter og ble fortalt at det var vitaminer. Stoffet ga økt ytelse, men bivirkningene var store.

Det gjaldt også for vektløfteren Gerd Bonk.

Han vant flere OL- og VM-medaljer for DDR, men måtte senere trekke seg fra jobben som bilmekaniker som 37-åring på grunn av dårlig helse. Han døde 63 år gammel i 2014 etter leversvikt og omfattende organskade, skriver AFP.

Siste nytt

 • Norge holdt liv i håpet

  Norges U19-gutter snudde til 3-2 med to sene mål av Erik Botheim og Christian Borchgrevink mot Finland. Jens Hauge sendte først Norge i ledelsen.

  Dermed er Norge på tredjeplass i EM-gruppen, bak Portugal på målforskjell etter at de tapte 2-3 mot gruppeleder Italia, som Norge møter søndag.

 • Sarpsborg på cruise-kontroll

  Sarpsborg tok seg enkelt videre til andre kvalifiseringsrunde i Europaligaen etter 2-0(1-0) over IBV Vestmannaeyjar (Island). Sammenlagt ble det 6-0.

  Mikkel Agger scoret begge målene foran 3552 tilskuere.

  Europa League, Sarpsborg 08 - IBV ( Island).
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Nibali sendt til sykehus

  Tidligere Tour de France-vinner Vincenzo Nibali ble torsdag sendt til sykehus med mulig brudd i en ryggvirvel etter et sammenstøt med en politimotorsykkel. Uhellet skjedde mot slutten av torsdagens kongsetappe til Alpe d'Huez.

  Nibali
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 13. etappe
Tour de France: 13. etappe
X Games Minneapolis
Sport i dag