NRK Meny
Normal

Tyskland betaler for dopingovergrepene i DDR

Hundrevis av utøvere får erstatning for senvirkninger etter det omfattende doping-regimet i Øst-Tyskland. Dermed dukker de tragiske historiene opp igjen.

Kulestøter Heidi Krieger fra DDR

BLE DOPET: Tidligere kulestøter Heidi Krieger, som var navnet da.

Foto: DPA Code: A0009 / SCANPIX

Andreas Krieger

Andreas Krieger med et bilde av seg selv som kvinne.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Siden gjenforeningen av landet i 1990, har Tyskland jobbet med å kartlegge omfanget av DDRs omfattende dopingprogram som strakk seg over flere tiår.

Utøverne fikk ulovlige medikamenter ofte uten å vite om det, og foreløpig er det rapportert om rundt 1000 tilfeller av systematisk doping under det øst-tyske styret.

– Noen ofre rapporterer at sammen med doping, var det også tilfeller av seksuelle overgrep, fysisk vold og sadisme, forteller Ines Giepel, en tidligere DDR-sprinter som nå er president for en støtteorganisasjon for dopingofrene.

– Det haster

Den tyske regjeringen besluttet derfor onsdag å opprette et fond for å hjelpe idrettsutøvere som ble dopet i Øst-Tyskland.

Ifølge Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière skal hvert av ofrene etter hvert få 10.500 euro i bistand fra fondet.

German Interior Minister Thomas de Maiziere

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière.

Foto: FETHI BELAID / Afp

– Det haster med tanke på den dårlige helsen til ofrene, sier han.

Et av de mest kjente tilfellene fra dopingregimet til den øst-tyske staten er Heidi Krieger, også kalt «Hormon-Heidi», som vant EM-gull i kulestøt i 1986.

Idrettsutøveren ble imidlertid systematisk dopet av trenerne på det øst-tyske landslaget fra Krieger var 15 år gammel, og mener dette var en medvirkende årsak til transseksualiteten som vokste frem.

I 1997 gjennomførte Krieger til slutt en kjønnsskifteoperasjon og skiftet navn til Andreas.

– Et speilbilde av Russland

I 2005 gikk han så til sak mot Tysklands olympiske idrettsforbund (DOSB) og firmaet som produserte det anabole steroidet Oral-Turinabol.

– På noen måter er det et speilbilde av det som skjer i Russland, der høytstående personer er anklaget for å presse idrettsutøvere til ta prestasjonsfremmende midler, sa Andreas Krieger til AP i 2015.

Gerd Bonk

Gerd Bonk (til venstre) ble alvorlig syk etter dopingbruken.

Foto: © Bettmann/CORBIS

– Man kan si at de lekte Gud uten å spørre eller involere meg.

Store bivirkninger

Hundrevis av tidligere idrettsmenn og kvinner i Tyskland lider fremdeles av plager som et direkte resultat av å ta prestasjonsfremmende stoffer, ofte under tvang, for å vinne for det tidligere DDR.

I mange tilfeller fikk utøverne tabletter og ble fortalt at det var vitaminer. Stoffet ga økt ytelse, men bivirkningene var store.

Det gjaldt også for vektløfteren Gerd Bonk.

Han vant flere OL- og VM-medaljer for DDR, men måtte senere trekke seg fra jobben som bilmekaniker som 37-åring på grunn av dårlig helse. Han døde 63 år gammel i 2014 etter leversvikt og omfattende organskade, skriver AFP.

Siste nytt

 • USA tok hockeygullet

  Finalen i ishockeyturneringen for kvinner ble en neglebitende affære mellom Canada og USA. Kampen endte 2–2 etter full tid, og kampen gikk til straffeslag.

  Der var USAs Jocelyne Lamoureux-Davidson eneste målscorer, og hun sikret USA OL-gull.

  USA
  Foto: Ed Jones / AFP
 • Norendal nummer seks i Big Air

  Silje Norendal endte på sjetteplass i finalen i Big Air. Hun klarte ikke å lande et triks helt perfekt, og endte med 131.50 poeng-

  Østerrikske Anna Gasser vant etter et kjempehopp i siste omgang. 185 poeng holdt til seier foran Jamie Anderson (USA).

  Silje Norendal
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • – Russere leverer tilbake bronse

  Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS leverer de russiske curlingspillerne Alexander Krushelnitsky og Anastasia Bryzgalova tilbake OL-bronsen i mixed curling, etter en positiv dopingprøve. Det kan bety at det norske curlingparet får bronse likevel.

  Bronse
  Foto: Martin Bureau / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Alpint kombinasjon slalåm, kvinner
OL i Pyeongchang: Kombinert laghopp
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Kombinert langrenn, stafett
OL i Pyeongchang: Skiskyting, stafett kvinner
OL i Pyeongchang
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin