Raser mot tilhengerne etter nazi-rop: – De har påført oss skam

STUTTGART (NRK): Tyske tilskueres oppførsel har fullstendig overskygget oppkjøringen til kampen mot Norge. Landslagssjef Joachim Löw sier han er rasende.

Soccer WCup 2018 Czech Republic Germany

Tilskuerne fikk det meste av oppmerksomheten under Tysklands møte med Tsjekkia i VM-kvalfiseringen. Her løper en tilskuer på banen under kampen, og får tilsnakk av Thomas Müller.

Foto: Petr David Josek / AP

Med nazi-rop – og hets mot den tyske spissen Timo Werner – skjemmet deler av det tyske publikummet seg ut og satte Tysklands fotballforbund i forlegenhet under fredagens VM-kvalifiseringskamp mot Tsjekkia.

Under kampen ropte en del av de tyske tilskuerne «sieg!» og fikk «heil» til svar.

Publikums oppførsel gjorde at det tyske laget etter sin 2-1-seier unnlot å gå bort til den tyske tribuneseksjonen og takke for støtten.

Rasende Löw

low

Tysklands landslagssjef Joachim Löw sier han er rasende etter hendelsene.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

På søndagens pressekonferanse, som egentlig skulle handle om Tysklands møte med Norge mandag, var det en rasende Joachim Löw som møtte journalistene.

– 24 timer etter kampen føler jeg på raseri, ikke sorg, men raseri. Jeg er definitivt sint på det som har skjedd fra såkalte supportere. De har utnyttet scenen på en internasjonal fotballarena. De har påført skam. De burde ikke vært på arenaen, sier den tyske landslagstreneren.

Han startet pressekonferansen med en flere minutter lang monolog om det som har skjedd, noe NRK får gjengitt av en tolk som også var til stede.

– Når vi reiser utenlands ønsker vi å representere landet så godt vi kan. At vi respekterer verdier som toleranse og åpenhet. Disse personene ødelegger ryktet til Tyskland. Jeg er klar på at vi må ha de tøffest mulige sanksjoner mot disse personene, sier Löw bestemt, før han understreker:

– Vi er ikke landslaget til disse personene. Dette er ikke supportere.

«Ikke deres lag»

FBL-WC-2018-QUALIFIER-CZE-GER

Timo Werner hetses til stadig på fotballarenaer rundt om i Tyskland, etter at han filmet seg til et straffespark i fjor.

Foto: ROBERT MICHAEL / AFP

Også spillerne reagerer kraftig på det som skjedde på tribunen.

– Ropene var en katastrofe. Det var virkelig ille. Vi tar fullstendig avstand fra det, og det var derfor vi ikke gikk bort dit, sa matchvinner Mats Hummels ifølge Bild.

– Når det synges nazistsanger, er det ingen grunn til å takke tilskuerne etter kamp, samstemmer Julian Brandt.

Grindel stiller seg ubetinget bak den avgjørelsen.

– Vi kan være stolte av dette laget, som tydelig tok avstand fra oppførselen til en del av de tyske tilskuerne i Praha, sier han i en uttalelse.

– Det sender et klart signal: «Dere er ikke våre tilhengere. Dere er bråkmakere, og vi er ikke deres lag».

Hetses

Timo Werner hetses til daglig på fotballarenaer rundt om i Tyskland som følge av at han i fjor filmet seg til et straffespark i kamp for den upopulære, Red Bull-eide klubben RB Leipzig. Fredag opplevde han det også i landslaget, selv om han scoret lagets første mål.

– Jeg ble ikke preget av det, for jeg merker ikke publikums rop under kampen. Samtidig lurer jeg på om det hadde mindre å gjøre med min person enn med naboforhold, sa Werner til Bild.

Fra Praha er det bare ti mil til Dresden, som er bitter rival av Leipzig.

Löw synes det hele er tåpelig.

– Det er flaut å høre på vår egen spiller bli buet på og trakassert. Han elsker landet sitt og scoret fire mål på sju kamper. Han trenger vår fulle støtte og ikke bli skjelt ut. Jeg ber om at han blir behandlet med respekt, sier landslagssjefen.

Hummels vil ha strengere tiltak for å holde uønskede elementer borte fra tribunen.

– Når det skjer slike ting, må de kaste dem ut av stadion, sier han.

Også Tysklands fotballpresident har uttalt seg om saken.

– Vi kommer aldri til å tåle fascistiske, rasistiske, krenkende og homofobiske tribunerop eller vold. Sammen må laget, tilhengerne og forbundet stå imot disse pøblene, skrev Reinhard Grindel på Facebook.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Superduoen til semifinale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for semifinale i verdsserieturneringa i sandvolleyball i mexicanske Cancun etter 2-0-siger over Arthur/Guto måndag.

  Etter å ha vunne innleiinga av turneringa, sparte ikkje den norske superduoen på noko i kvartfinalen. Dei vann til slutt med settsifra 21-14 og 21-14.

  Dermed skal duoen til semifinale som blir spela natt til tysdag. Der møter dei den tsjekkiske duoen Perusic/Schweiner som slo russiske Semenov/Leshukov 2-1.

  Turneringa er den første nordmennene spelar på halvanna år. Mol har slite med skade i fleire månader.

  Anders Mol og Christian Sørum
  Foto: Alejandro Gutiérrez Mora / Fivb / NTB
 • Klopp: - Eg har ikkje endra meining

  Liverpool-manager Jürgen Klopp er klar på at han framleis ikkje er tilhengar av planane om ein ny europeisk superliga i fotball.

  Det sa tyskaren då han blei intervjua av Sky Sports før Premier League-møtet med Leeds.

  Klopp har tidlegare uttrykt skepsis mot planane om ein lukka europeisk superliga.

  – Eg har ikkje endra meining. Eg høyrde om dette for første gong i går. Vi har fått litt informasjon, men ikkje mykje, for å være ærleg. Det er mest det ein meir eller mindre kan lese om i aviser, sa Klopp før kampen måndag.

  – Vi har ikkje vore involvert i nokon prosessar, verken eg eller spelarane. Vi visste ikkje om det. No er fakta ute, så får vi sjå korleis det utviklar seg, sa Klopp.

  Jürgen Klopp
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Handball-sluttspelet er avlyst

  Handballen kuttar sluttspelet i eliteserien, på grunn av korona-restriksjonanen.

  Forbundet håpar å avslutte sesongen med ein finalekamp mellom Vipers og Storhamar i kvinneklassen i løpet av mai. Forbundet håper også å kunne avvikle cupfinalen mellom Vipers og Sola.

  I klassen for menn blir sluttspelet heilt avlyst. Der håpar forbundet å kunne avvikle tre kvalifiseringskampar om opprykk.

  I begge klassene blir det 14 klubbar neste sesong.

  Vipers Henny Ella Reistad under eliteseriekampen i håndball mellom Vipers Kristiansand og Storhamar Håndball Elite.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal