NRK Meny
Normal

Utøvere angriper IAAF med protest-video

Flere tyske friidrettsutøvere mener de ikke kan stole på Det internasjonale friidrettsforbundet etter anklagene om utstrakt doping blant medaljevinnere.

Det er i en video publisert på YouTube at de tyske utøverne gir klar beskjed om sin misnøye overfor Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

 • Se videoen over!

– Kjære IAAF, vi kan ikke stole på dere lenger. Dere skader sporten vår. Vi må handle nå, og dette er hva vi har å si, sier diskoskaster og OL-vinner Robert Harting i begynnelsen av videoen.

Sekvensen fortsetter med flere tyske utøvere som holder opp en plakat med en melding til IAAF.

– Monstre

800-meterløper Robin Schembera sier blant annet i videoen:

– Jeg vil løpe mot rene utøvere, ikke monstre.

Diskoskaster Kathrin Klaas mener i sitt bidrag at IAAF verdsetter penger mer enn utøverne.

Protesten kommer etter at den britiske avisen Sunday Times og den tyske TV-kanalen ARD presenterte lekket informasjon som de mener viser at flere medaljer mellom 2001 og 2012 har blitt vunnet av utøvere med alt fra mistenkelige til svært mistenkelige blodverdier.

Laster Twitter-innhold

IAAF vil møte utøverne

IAAF har fått med seg videoen, som må kunne sies å være en uvanlig sterk oppfordring fra aktive utøvere.

– Vi blir glade hvis Robert (Harting) vil komme til hovedkontoret vårt eller møte oss i en konkurranse. Da kan vi forklare ham hva vi gjør og hvilke restriksjoner vi er underlagt, skriver IAAF i en uttalelse gjengitt av ARD.

– Logisk og god timing

Friidretts-VM i Beijing starter om bare halvannen uke og timingen av videoen til de tyske utøverne er neppe tilfeldig.

– Det er en logisk timing, sier Jann Post og legger til:

– Jeg vil tro at ARD har timet denne dokumentaren i grei avstand fra VM og så vil det komme sterke reaksjoner når det er så mye fokus på friidrett som det vil værei denne perioden, sier NRKs friidrettskommentator

– Under VM er det dessuten et meget viktig presidentvalg i IAAF der doping har vært en viktig del av valgkampen, timingen er god også i så måte og et klart signal til de sterkeste presidentkandidatene, Coe og Bubka, om at man vil at noe skal gjøres.

Det er de tidligere OL-vinnerne Sebastian Coe (1500 m) og Sergej Bubka (stavsprang) som kjemper om presidentvervet i IAAF.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin