NRK Meny
Normal

Tysk legende vil la færre nordmenn få gå

LILLEHAMMER (NRK): Jochen Behle ser ingen annen redning for langrennsinteressen internasjonalt enn å begrense antallet nordmenn. Sannsynligvis får han det som han vil.

Lederen i langrennskommiteen i FIS, Vegard Ulvang, innser at noe må gjøres for å begrense den norske dominansen i sporten. Den tidligere tyske landslagssjefen Jochen Behle, vil at hver nasjon får stille med bare 6 løpere i et verdenscuprenn.

BEKYMRET: Norsk storeslem er ikke god TV-underholdning i Tyskland, fastslår Jochen Behle.

– Det er ikke det norske lagets feil. Det er resten som må gjøre noe. Men hvis det bare er én nasjon som dominerer alt, så er det ikke bra for sporten, sier Jochen Behle til NRK.

Behle er tidligere storløper og tysk landsagssjef i en årrekke. I helga var han på Lillehammer som ekspertkommentator for Eurosport.

Selv om helgens verdenscupkonkurranser i langrenn ble sendt på tysk TV, er Behle redd for at den totale norske dominansen skal drepe interessen.

– Reglene må endres

Nå mener han Det internasjonale skiforbundet (FIS) må ta drastiske grep.

– Kanskje må det være et mindre startfelt, slik at reglene må endres. Ikke 20 norske på start, men kanskje bare seks fra hver nasjon. Og så må det innføres en B-verdenscup for de unge som kommer bak, sier Behle til NRK.

– Vil det gjøre tyskerne bedre at det er færre nordmenn på start?

– Nei. Men det vil se bedre ut. For hvis bare seks nordmenn får starte, vil det ikke være sju nordmenn blant de åtte beste, som lørdag. Men vinneren blir det samme.

– Synd for de nest beste norske?

– Definitivt. Men det blir som med alpint i Østerrike og løping i Kenya. Det er en del av gamet, fastslår Behle.

Han mener en eventuell B-verdenscup kanskje bør være en ren U23-cup, der konkurransene arrangeres parallelt med A-verdenscupen.

Norge

HELNORSK: 12 nordmenn på pallen selger dårlig ute i verden.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Ikke salgbart

– Har FIS dårlig tid?

– Jeg mener det, ja. Hvis dette fortsetter, og det ser sånn ut framover, får alle problemer med etterveksten. Det vil være farlig. Det er ikke det internasjonalt langrenn ønsker.

Vegard Ulvang er Behles tidligere konkurrent – og nå leder i den langrennskomiteen i FIS. Han deler bekymringen.

Vegard Ulvang

KLAR FOR ENDRING: Vegard Ulvangs komité i FIS innser at noe må gjøres for å redde langrennssportens status internasjonalt.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– Det vi så på Lillehammer er god underholdning i Norge, men ikke så salgbart i andre nasjoner, dessverre, konstaterer Ulvang.

FIS vil endre

Han mener det er sannsynlig at mindre kvoter for Norge blir vedtatt på FIS-kongressen i Mexico i juni.

– Det går mot mindre kvoter per nasjon til neste år. I går stilte Norge med over 20 herrer. Det kan gå mot makskvote på seks. Det kan også gå mot at hver nasjon får stille færre stafettlag, sier Ulvang.

– Men blir internasjonalt langrenn bedre av at de nest beste norske ikke får være med?

– Nei, derfor må vi tenkte to ting samtidig. Vi må både regulere kvoter i hovedcupen og lage en cup til for de nest beste, så man har et attraktivt konkurransetilbud, sier Ulvang.

Siste nytt

 • Norsk duo til Flensburg-Handewitt

  Den norske landslagsduoen Magnus Jøndal og Gøran Søgard Johannessen bytter ut danske GOG med det tyske storlaget Flensburg-Handewitt foran neste sesong. Det bekreftet Flensburg-Handewitt på sin hjemmeside mandag. Duoen vil slutte seg til sin nye klubb sommeren 2018.

  Magnus Jøndal
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Warholm nominert til nok en pris

  Karsten Warholm ble nylig kåret til årets mannlige nykommer i europeisk friidrett. I november kan 21-åringen vinne samme pris på verdensbasis. På Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) galla i Monaco i 24. november er han nominert til prisen som «2017 Rising Star».

  VM i friidrett i London 2017
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Everton sparket Koeman

  Ronald Koeman er ferdig som Everton-manager etter en svak sesonginnledning. Everton opplyser mandag ettermiddag i en pressemelding at Koeman har forlatt klubben. Nederlenderen var manager for blåtrøyene i ett år og fire måneder.

  Ronald Koeman
  Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Odd - Lillestrøm