Hopp til innhold

Fnyser av IOC-sjefens uttalelser: – Det norske folk er ikke dumme

Den prisbelønte tyske journalisten Jens Weinreich fnyser av Den internasjonale olympiske komités (IOC) forsøk på å forklare den norske skepsisen som genetisk betinget.

IOC-presidenten var på sjarmoffensiv i Norge i forrige uke. I følge idrettsforbundet representerer Thomas Bach starten på en ny tid for organisasjonen. Bach har satt i gang en reformprosess som tar sikte på endre IOC i en positiv retning. Men langt fra alle tror på store endringer. Blant dem, en prisbelønt tysk journalist.

Den tyske journalisten Jens Weinreich er kjent for sin kritiske journalistikk mot verdens største idrettsorganisasjoner, IOC og FIFA. Han tror ikke den relativt ferske IOC-presidenten Thomas Bach kommer til å utgjøre den helt store forskjellen.

Gilbert Felli

Gilbert Felli, administrerende direktør i IOC, mener de norske IOC-skepsisen ligger i det norske DNA.

Foto: PEDRO ARMESTRE / Afp

– Det er kanskje noe med det norske DNA, sa den administrerende direktøren i IOC, Gilbert Felli, i et intervju med NRK før helgen.

Det var forklaringen på at norske idrettsledere har så lav tillit til IOC. I en undersøkelse NRK gjennomførte blant ledere i norske idrettskretser og særforbund, svarte 49,1 prosent at de har lav eller svært lav tillit til IOC.

– Det som ikke kommer direkte fra Norge er kanskje rart, og nordmenn tenker at ting burde vært gjort annerledes. Men først og fremst er det fordi folk som ikke er i tett kontakt med IOC ikke kjenner oss, og dømmer oss på det grunnlaget, utdypet Felli.

– Det er nonsens

Uttalelsene fra Felli faller ikke i god jord hos den prisbelønte tyske journalisten Jens Weinreich, som er kjent for sin kritiske journalistikk mot verdens største idrettsorganisasjoner, IOC og Fifa.

– Det er nonsens, fastslår Weinreich overfor NRK.no.

– Det er veldig primitiv PR. IOC argumenterer alltid med at media ikke skjønner, og at folk må ha bedre kunnskap. Det er tull. Selvsagt skjønner folk. Folk ser hva som er IOCs politikk, hvordan IOC er organisert, hvem som får alle pengene og hvem som må betale regningene. Folk er ikke dumme, fastslår den tyske journalisten.

Han har fått med seg IOCs sjarmoffensiv som pågår for å skape støtte for en norsk søknad om å arrangere vinter-OL i 2022. Men slik Weinreich ser det, er all skepsisen mot IOC og et eventuelt OL vel begrunnet.

Enorme summer i fond

IOC-bok

Den tyske journalisten Jens Weinreich gir denne uken ut boken «Macht Moneten Marionetten».

Journalisten mener IOC svikter på en lang rekke sentrale områder, som kampen for menneskerettigheter, miljøvern, antikorrupsjonsarbeid i egen organisasjon og kampen mot doping.

IOC gir over 100 millioner kroner i gave til en helt ny studentby på Lillehammer, som har ungdoms-OL i 2016. 90 prosent av organisasjonens inntekter går ut til de internasjonale, olympiske særforbundene.

Og om lag 120 millioner kroner går til kampen mot doping, kampfiksing og korrupsjon, fortalte stolte IOC-medlemmer denne uken.

Weinreich mener beløpet er latterlig lite.

– Det er minimumet de må betale. Bare se på regnskapet deres: Nå, i en periode på fire år, tjener de mer enn fem milliarder dollar (nesten 30 milliarder kroner), og de betaler kun noen få millioner til kampen mot doping og korrupsjon. De har 932 millioner dollar (over 5,5 milliarder kroner) stående på fond-konto. For hva? Spør Weinreich.

Tror ikke Bach utgjør en forskjell

Han har heller ikke tro på at reformprosessen den relativt ferske IOC-presidenten Thomas Bach har startet, skal utgjøre den helt store forskjellen.

– IOC argumenterer for at OL gjør verden til et bedre sted. Hvis det er sant, så må menneskerettigheter gjøres til det nest viktigste, eller i hvert fall det tredje eller fjerde viktigste, kravet i en OL-søknad. Hvis ikke er det bare propaganda. Og det er det, hevder Weinreich, som denne uken gir ut boken «Macht Moneten Marionetten».

Han mener dette er noe IOC lett kan gjøre, hvis de virkelig ønsker det.

– Selvsagt. De eier de olympiske lekene og OL-ringene. De har all makt. 106 medlemmer er eierne av de olympiske leker. De kan gjøre det i morgen, sier Weinreich.

Weinrich får full støtte av menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty, som hadde et møte med IOC-president Thomas Bach tidligere i uka. Amnesty mener å ha dokumentert flere brudd på menneskerettighetene i forbindelse med flere av de siste olympiske lekene, nå sist i Sotsji.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thomas Bach

IOC-president Thomas Bach var på Norge-besøk denne uken og pratet varmt om et eventuelt Oslo-OL i 2022. Her prøver han gressmatta på Ullevaal Stadion.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

IOC mener makten er begrenset

Kommunikasjonsdirektør Mark Adams i IOC mener imidlertid at organisasjonens makt er begrenset.

– Vi kan bare kontrollere det som gjelder de olympiske leker. Vi kan ikke være ansvarlige for lovene i et land. Det er FN, regjeringer og andre organisasjoner som tar seg av det, sier Adams.

Han viser til at IOC under Sotsji-lekene fikk forsikringer om at det ikke skulle være diskriminering, og føler Russland om arrangørland levde opp til lovnadene.

– Det vi kan gjøre er å endre ting innenfor idretten, og vise utøvere som bor i samme by uten diskriminering på bakgrunn av seksuell legning, rase, kjønn og så videre. Det er et bra eksempel, sier Adams.

– IOC vil aldri endre seg

Mens 49,1 prosent av norske idrettsledere har lav eller svært lav tillit til IOC, mener hele 67,2 prosent at Norge kan påvirke IOC i stor eller svært stor grad hvis vi arrangerer et vinter-OL i 2022.

Jens Weinreich har imidlertid liten tro på at Norge skal får større innflytelse enn andre arrangørland har hatt før oss.

– IOC vil alltid være sjefene. Det vil aldri endre seg. De vil ikke gi mye mer makt til arrangørlandene. Glem det, det er bare PR, sier Weinreich, som mener det til syvende og sist er ett spørsmål Norge må finne svaret på.

– Det viktigste spørsmålet er om dere vil finansiere dette i 17 dager, eller om dere vil bruke pengene på en bedre måte.

Siste nytt

  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP
  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi om helomvendingen.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De hadde lyktes med å overtale ham til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    – Det har vært en kompleks situasjon, men vi har en trener som alltid tenker på det beste for klubben. Det er gode nyheter for oss, sa Laporta under pressekonferanse.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben i lengden var for slitsom.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og han vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal