NRK Meny
Normal

Marta tjener 168.000 i måneden – klubben var nær konkurs

Pengerot og milliongjeld holdt på å knekke den svenske toppklubben Tyresö. Nå vil konkurrentene at laget kastes ut av damallsvenskan.

Marta da Silva

Marta Vieira da Silva (28) og resten av Tyresö-spillerne fikk ikke utbetalt lønn i februar på grunn av klubbens økonomiske situasjon.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Graham Hansen

Stabæk- og Norge-spiller Caroline Graham Hansen (19) synes det er trist å høre om de økonomiske vanskelighetene i gamleklubben.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– De har kanskje tenkt som en herreklubb, sier tidligere Tyresö-spiller Caroline Graham Hansen (19).

I januar bestemte den norske fotballspilleren seg for å forlate Tyresö og flytte hjem til Norge for å fullføre videregående skole og samtidig spille fotball for Stabæk.

Hun fikk aldri inntrykk av at pengeproblemene skapte trøbbel for klubben. Graham Hansen frykter at klubben rett og slett har gapt over for mye.

– De tenker veldig stort, og det er bra. Men de har kanskje tenkt som en herreklubb, og så var det ikke marked for det. Kvinnefotball er ikke like populært, og sponsorene kom ikke, dessverre, sier hun.

Spillerne fikk ikke lønn

Men selv om ikke Graham Hansen merket noe til problemene mens hun var i klubben, er det mye som har ulmet under overflaten.

I en serie artikler avslører Aftonbladet hvordan svært høye lønnsutgifter og en stor mengde gjeld var nær ved å få klubben til å gå under.

I siste liten fikk klubben en ny sjanse, da Nacka tingrett bestemte at Tyresö Fotboll AS får muligheten til å ordne opp i rotet.

Til sammen har storklubben – som satser steinhardt på kvinnefotball – fire og en halv millioner kroner i gjeld, både til skattevesenet og i lån som de ikke har klart å betale.

Dette førte til at verken spillere eller ledere fikk lønn forrige måned.

Hans Öden, mannen som av tingretten er utnevnt til administrator i klubben, forteller til avisen at den statlige lønnsgarantien skal sørge for at det utbetales lønn.

Over 160.000 i måneden

I samme artikkel kommer det fram at den brasilianske stjernespilleren Marta Vieira da Silva (28) har en månedslønn på 168.000 kroner i måneden før skatt og spanske Veronica Boquete (26) får drøye 165.000.

Tyresös talsmann Hans Lindberg sier klubben aldri så for seg at lønnsutgiftene skulle bli et problem.

– Om vi hadde trodd noe annet, så hadde vi ikke kunnet ha spillerne, sier han.

Det har tidligere ryktes at flere spillere kom til nettopp Tyresö på grunn av gode lønnsbetingelser.

En kjapp beregning viser at Martas lønn i to år tilsvarer klubbens totale gjeld.

Selv om Tyresö nå har fått muligheten til å unngå konkurs ved å rydde opp i økonomien, risikerer klubben likevel å bli flyttet ned en divisjon som straff for pengerotet.

– Etter reglene skal Tyresö egentlig flyttes ned en divisjon. Det gjelder både ved rekonstruksjon og konkurs. Nå er det opp til fotballforbundet å avgjøre saken, sier sjefjurist i det svenske fotballforbundet, Krister Malmsten til avisen Mitti.

Likevel kan klubben reddes av at det er kort tid til seriestart, eller at det kommer inn kapital utenfra, opplyser juristen.

Krever at klubben flyttes ned

Ifølge Aftonbladet krever mer enn halvparten av trenerne i damallsvenskan at forbundet skal følge regelverket og flytte klubben ned til nest øverste divisjon.

– Jeg håper at lisensnemnda tar ansvar og at det får konsekvenser for Tyresö. Jeg tenker at det mest rettferdige er at de fjerner laget fra damallsvenskan før seriestart, sier damallsvenskan-klubben Vittsjös trener Thomas Mårtensson.

Han får støtte fra Kristianstads trener, Elisabeth Gunnarsdottir.

– Hvis de ikke kan betale for seg innen to-tre måneder så bør de flyttes ned. Jeg ser ikke noen mening i at de skal få lov til å spille kamper hvis de ikke klarer å betale spillerne sine. Da kan jo jeg også ta inn spillere uten å betale dem også, sier hun.

Siste nytt

 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Huddersfield slo United: – Fortjent

  Manchester United tapte overraskende 2-1 mot nyopprykkede Huddersfield lørdag. Svenske Victor Lindelöf tabbet seg ut på det andre Huddersfield-målet. Manchester City leder nå ligaen fem poeng foran United.

  Victor Lindelöf
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal