Hopp til innhold
Analyse

Typisk for gubber med makt

De norske kvinnene vinner stort i sine VM-kvalifiseringskamper. UEFA dobler premiepengene foran neste års EM. Men likevel går utviklingen på mange måter i omvendt jenka-takt: Ett skritt frem og to tilbake.

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Norway - Armenia

Guro Reiten and Karina Sævik.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Det er uka man egentlig hadde drømt om for kvinnenes fotball.
Norge startet nemlig sin vei mot VM i 2023 med overlegne seiere i sine to første kvalifiseringskamper. Først slår de Armenia hele 10-0, før de følger opp med 3–0 borte mot Kosovo.

Mesterskapet er for første gang delt mellom to land, Australia og New Zealand, og består av 32 deltagerland, som er en økning fra de 24 som var i Frankrike i 2019.

Antallet er mye bedre i turneringssammenheng, men har gitt en tendens i de europeiske kvalifiseringskampene man ikke helt hvordan man skal forholde seg til.

Der kvalifiseringsspillet til de store mesterskapene på kvinnesiden har hatt en før-kvalifisering her i Europa, hvilket har gitt en større grad av kvalitativ jevnhet i de ordinære gruppene, er nå alle deltagende nasjoner med fra start.

Feilslått frislipp

Det betyr at det som var 35 land i selve kvalifiseringen sist, har nå blitt til 51. Som på papiret fremstår som enda et skritt i riktig retning i utviklingen av fotballen.

Med dette har det oppstått en så stor avstand i kvalitet at det kan gå ut over interessen og anerkjennelsen på kort sikt.

Mens vi gleder oss over de to suverene, norske seiere, ser vi fort at dette bare er uttrykk for en generell tendens. Mengden utklassingsseiere er påfallende stor.

Av 46 europeiske kvalifiseringskamper spilt så langt er 24 vunnet med 4 mål eller mer, altså over halvparten.

Som er altfor høyt ut fra hva slags produkt og hva slags spenning man faktisk ønsker å by fotballinteresserte seere rundt på kontinentet.

Norge burde gjort antallet til 25, men sløste enormt med sjansene i sin bortekamp mot Kosovo.

Grunnen til at vi kan konstatere akkurat det, er at kampen ble vist på norsk TV. Dette er ikke så selvfølgelig som det lyder.

Så sent som kvelden før VM-kvalifiseringskampen skulle spilles i Pristina, var det ingen som kunne påta seg å produsere bilder fra kampen.

Slikt lyder nesten utrolig i våre dager, der man nærmest kan få til noe slikt med to mobiltelefoner – og er dessverre symbolsk for hvor langt der er igjen til en fullverdig behandling av kvinnenes fotball.

En vei inn i noe så grunnleggende som full TV-dekning er nødvendigvis å avtalefeste en plikt til å produsere bilder av kvalifiseringskamper til et ekte verdensmesterskap.

Kvinnene vinner i prosent, mennene i penger

Før det er aktuelt med et nytt VM-sluttspill blir det norske landslaget garantert å se på TV når det endelig er klart for det utsatte EM i England neste sommer.

Der har UEFA fått masse ros for at de nå dobler de attraktive premiepengene fra forrige sluttspill. Dette betyr at man går fra ca. 80 millioner kroner sist til 160 millioner for de 16 lagene som er kvalifisert for sluttspillet.

I tillegg kommer en helt ny pott på 45 millioner kroner i kompensasjon til klubbene som må avgi spillere til landslagene.

Og ut fra dette er rosen UEFA så sterkt har ønsket seg fortjent. En fordobling er en fordobling er alltid en fordobling.

Men dobbelt så mye av altfor lite er fortsatt ofte altfor lite, som i dette tilfellet.

For avstanden til mennenes tilsvarende premier er fortsatt både enorm- og økende.

Selv om UEFA er gode på å få oss til å se i en annen og mer flatterende retning.

Den moderne toppfotball dreier seg ikke om veldedighet. Derfor er det ikke kontroversielt at fotballens menn har mye større bonuser i sine mesterskap enn det kvinnene har.

Men der dette fremstår som et steg i riktig retning, er det på mange måter det motsatte.

Mennenes EM siste sommer hadde en økning i sine prispenger på 22 % fra EM i 2016.

Problemet er at virkelig likestilling regnes i penger, ikke prosent. Og da vinner mennene overlegent, nok en gang.

En økning på 100% for kvinnene betyr 80 millioner kroner.

En økning på 22% for menn betyr 670 millioner kroner.

Det finnes nødvendigvis ikke en kvinne som ikke hadde byttet, hvis de kunne.

Man kan ikke se bort fra markedskreftene. De styrer den moderne fotballen og kommer til å fortsette å få gjøre det.

Men markedskreftene har heller aldri brydd seg om likestilling.

Ikke så rosenrødt

Og det er flere ting ved neste års EM i England som ikke er så rosenrøde som UEFA gjerne vil ha oss til å se det som. Man vil gjerne det i et land hvor rosen til og med er nasjonalsymbolet.

Et symbolsk eksempel på dette er at tre av kampene er satt opp på en stadion som tar færre enn 5000 tilskuere. Arenaen har det talende navnet Manchester City Academy Stadium.

Når UEFA svarer på norsk oppgitthet over hvilket signal dette sender, fokuserer de i sitt svar kun på stoltheten over at åpningskampen går på Old Trafford og finalen på selveste Wembley.

Men to skritt frem er altså likevel tre tilbake i dette tilfellet, og dét i et land hvor klubbfotballen for kvinnene har fått et betydelig løft i så vel anseelse som kvalitet de siste årene.

Gubber med makt

Det er flere fremskritt som dessverre er mer tilsynelatende enn de umiddelbart virker.
Den nylige startede VM-kvalifiseringen er den første hvor UEFA har bestemt at det skal være minst én kvinne som del av trenerteamet til de deltagende landslag.

Norge ansatte derfor Lena Tyriberget som del av apparatet rundt vår svenske landslagssjef Martin Sjögren.

Men i hans hjemland har denne nyvinningen skapt reaksjoner. Tydeligst er landslagssjef Marika Domanski Lyfors, som mener en slik regel også burde gjelde for de mannlige landslagene.

Først da vil man få den anerkjennelsen som kan gi den ønskede økning i antall kvinnelige trenere på øverste nivå.

Men som Lyfors lakonisk påpeker:

«Dette er typisk for gubber med makt.»
Som dessverre mest av alt er en treffende beskrivelse på det meste som skjer i moderne toppfotball.

Siste nytt

 • NBA markerte Griners hjemkomst

  Flere NBA-lag ønsket Brittney Griner velkommen hjem i torsdagens kamper etter at WNBA-stjernen ble sluppet fri fra russisk fangenskap.

  Griner ble løslatt i bytte mot en russiske våpenhandler. Griner, en av USAs beste kvinnelige basketballspillere, ble dømt til ni års fengsel i august etter at hun i februar ble stoppet på flyplassen i Moskva for besittelse av cannabisolje. Oljen brukes i e-sigaretter.

  NBA-lag har lenge lagt press på amerikanske myndigheter for å få 32-åringen hjem, og etter at nyheten om at hun er fri kom, prydet hun storskjermen i flere arenaer. Blant annet i hjemstaten Texas, der Houston Rockets møtte San Antonio Spurs i et delstatsderby.

  I tillegg var rådhuset i Houston lyst opp i USAs farger i forbindelse med hjemkomsten.

  Portland Trail Blazers hadde et bilde av henne med påskriften «OL-gullvinner Britney Griner kommer hjem», mens Miami Heat ønsket henne «velkommen hjem».

  Griner er født i Houston og spiller for Phoenix Mercury i den kvinnelige toppligaen. Der har hun vært siden 2013, samtidig som hun har spilt for russiske UMMC Jekaterinburg når WNBA-sesongen har hatt pause.

  Det var i forbindelse med dette at hun ble pågrepet på flyplassen i Moskva. (NTB)

  Rockets Spurs Basketball
  Foto: Darren Abate / AP
 • Haug scoret for Roma tross tap

  Sophie Romàn Haug scoret for Roma da Wolfsburg viste muskler og vant 4-2 i gruppespillet i mesterligaen torsdag kveld.

  Ewa Pajor sendte Wolfsburg i ledelsen etter 24 minutter, før Sveindís Jane Jónsdóttir scoret vertenes andre mål i det 40. spilleminutt.

  Andressa Alves utlignet for Roma to minutter senere, men det hjalp lite da Lena Lattwein og Pajor scoret Wolfsburgs tredje og fjerde mål i andre omgang.

  Mens Emilie Haavi startet kampen for Roma, ble Haug og Mina Bergersen henvist til gjestenes benk.

  Haug ble byttet inn etter 63 minutter og satte inn reduseringen 13 minutter senere.

  Wolfsburg topper gruppe B med ti poeng etter fire kampen. Roma følger på 2.-plass, tre poeng bak.

  Privatlandskamp fotball kvinner 2022: Norge - Brasil (1-4)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Forventer at Hamilton forlenger

  Mercedes mektige sjef Toto Wolff er klar på at superstjernen Lewis Hamilton kommer til å forlenge med Formel 1-laget til tross for en seiersløs sesong.

  – Han (Hamilton) har ingen gode grunner til å forlate Mercedes etter neste sesong, eller å sette strek for karrieren, sier Wolff i Formel 1-podkasten «Beyond the Grid», ifølge britiske Daily Mail.

  Mercedes-sjefen innrømmer samtidig at 37-åringens kontrakt, som går ut etter neste sesong, vil være «ett av temaene» laget vil se nærmere på i vinterpausen.

  – Det er ikke satt noen frist for å lande en ny kontrakt. Lewis er en del av teamet, og teamet er en del av Lewis, fortsatte Wollf. (NTB)

  F1 US Grand Prix Auto Racing
  Foto: Charlie Neibergall / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste