Hopp til innhold

Bak Anders Bardal har disse sviktet

Ser man bort fra Anders Bardals suksess i årets sesong, har de norske resultatene vært urovekkende svake denne sesongen.

Romøren, Evensen og Hilde

Bjørn Einar Romøren (t.v), Johan Remen Evensen og Tom Hilde har ikke hatt en god sesong sammenlignet med i fjor.

Foto: Scanpix

Anders Bardal

Anders Bardal har gode muligheter til å avgjøre verdenscupen til sin favør i Planica til helgen. Dersom han vinner verdenscupen, blir han første norske sammenlagtvinner siden Espen Bredesen i 1994.

Foto: Alley, Ned / SCANPIX

Bardal har alene tatt 1295 poeng, som er nesten halvparten av de totale poengene norske hoppere har sanket i løpet av sesongen.

Les også: Så mange poeng må Bardal ta for å vinne

Før helgens verdenscupavslutning i Planica hadde Norge totalt tatt 2641 poeng i verdenscupen, i fjor var poengsummen 2780 poeng.

Disse poengsummene er imidlertid inkludert Anders Bardal.

Fjerner vi Bardals poengfangst i verdenscupen, ender nemlig Norge opp med kun 1346 poeng. På samme tidspunkt i fjor var poengsummen 2451 poeng.

– Flere har skuffet

– Hvis du tar det én for én, er det flere utøvere som har skuffet i år, innrømmer landslagets sportssjef Clas Brede Bråthen.

For selv om Norge har fått frem nye stjerneskudd som Anders Fannemel, Rune Velta og Vegard Sklett i årets sesong, har flere av de mer rutinerte hopperne vært fraværende høyt oppe på resultatlistene:

  • Verdensrekordholder Johan Remen Evensen la opp tidligere i vinter, etter en særdeles svak sesong - med 9.-plass som beste plassering.
  • Tom Hilde skadet seg etter et fall under hoppuka, og har vært ute store deler av sesongen. Da han gjorde comeback, ble han vraket fra laget til skiflygings-VM i Vikersund. Har en 8.-plass som best i år.
  • Bjørn Einar Romøren har ikke vært i nærheten av tidligere storform, og har en 7.-plass som best fra årets sesong - som er hans eneste topp ti-plassering.

Ser bak resultatene

Rune Velta i VM i Vikersund

Rune Velta tok sølv under den individuelle konkurransen i Vikersund-VM.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Foruten Rune Veltas sølvmedalje under Vikersund-VM, er Bardal den eneste norske hopperen som har vært på pallen i et individuelt renn i årets verdenscup.

Sportssjef Bråthen mener Norge har hatt uflaks med hvordan sesongen har utviklet seg. Med Hildes lange skadeavbrekk og Evensens karriereslutt har laget likevel vært i verdenstoppen, mener Bråthen.

– I en sesong der sånne ting skjer, og vi fortsatt er med i kampen om å vinne verdenscupen sammenlagt og er verdens nest beste hoppnasjon, ser jeg det som et positivt trekk, sier Bråthen.

Bedring neste sesong

Stockl

Alexander Stöckl tror landslaget vil være bedre neste sesong.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Landslagstrener Alexander Stöckl, som hele tiden har sagt at planen er å bygge et godt lag over tid, synes NRKs oppsummering er en utfordring.

– Det er ikke skuffende, det er utfordrende. Hvis én hopper gjør det bra, og resten av laget ikke er inne på topp ti, er det mer arbeid å gjøre. Det skal vi prøve å rette på neste sesong, sier Stöckl.

Sesongens store lyspunkt, foruten Anders Bardal, er resultatene i kontinentalcupen. I det nest gjeveste selskapet dominerer norske hoppere. Der ligger også fremtiden, mener Bråthen.

– Etter all statistikk å dømme kommer Norge til å dominere hoppsporten også i fremtiden, sier Bråthen.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal