NRK Meny
Normal

Bak Anders Bardal har disse sviktet

Ser man bort fra Anders Bardals suksess i årets sesong, har de norske resultatene vært urovekkende svake denne sesongen.

Romøren, Evensen og Hilde

Bjørn Einar Romøren (t.v), Johan Remen Evensen og Tom Hilde har ikke hatt en god sesong sammenlignet med i fjor.

Foto: Scanpix

Anders Bardal

Anders Bardal har gode muligheter til å avgjøre verdenscupen til sin favør i Planica til helgen. Dersom han vinner verdenscupen, blir han første norske sammenlagtvinner siden Espen Bredesen i 1994.

Foto: Alley, Ned / SCANPIX

Bardal har alene tatt 1295 poeng, som er nesten halvparten av de totale poengene norske hoppere har sanket i løpet av sesongen.

Les også: Så mange poeng må Bardal ta for å vinne

Før helgens verdenscupavslutning i Planica hadde Norge totalt tatt 2641 poeng i verdenscupen, i fjor var poengsummen 2780 poeng.

Disse poengsummene er imidlertid inkludert Anders Bardal.

Fjerner vi Bardals poengfangst i verdenscupen, ender nemlig Norge opp med kun 1346 poeng. På samme tidspunkt i fjor var poengsummen 2451 poeng.

– Flere har skuffet

– Hvis du tar det én for én, er det flere utøvere som har skuffet i år, innrømmer landslagets sportssjef Clas Brede Bråthen.

For selv om Norge har fått frem nye stjerneskudd som Anders Fannemel, Rune Velta og Vegard Sklett i årets sesong, har flere av de mer rutinerte hopperne vært fraværende høyt oppe på resultatlistene:

 • Verdensrekordholder Johan Remen Evensen la opp tidligere i vinter, etter en særdeles svak sesong - med 9.-plass som beste plassering.
 • Tom Hilde skadet seg etter et fall under hoppuka, og har vært ute store deler av sesongen. Da han gjorde comeback, ble han vraket fra laget til skiflygings-VM i Vikersund. Har en 8.-plass som best i år.
 • Bjørn Einar Romøren har ikke vært i nærheten av tidligere storform, og har en 7.-plass som best fra årets sesong - som er hans eneste topp ti-plassering.

Ser bak resultatene

Rune Velta i VM i Vikersund

Rune Velta tok sølv under den individuelle konkurransen i Vikersund-VM.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Foruten Rune Veltas sølvmedalje under Vikersund-VM, er Bardal den eneste norske hopperen som har vært på pallen i et individuelt renn i årets verdenscup.

Sportssjef Bråthen mener Norge har hatt uflaks med hvordan sesongen har utviklet seg. Med Hildes lange skadeavbrekk og Evensens karriereslutt har laget likevel vært i verdenstoppen, mener Bråthen.

– I en sesong der sånne ting skjer, og vi fortsatt er med i kampen om å vinne verdenscupen sammenlagt og er verdens nest beste hoppnasjon, ser jeg det som et positivt trekk, sier Bråthen.

Bedring neste sesong

Stockl

Alexander Stöckl tror landslaget vil være bedre neste sesong.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Landslagstrener Alexander Stöckl, som hele tiden har sagt at planen er å bygge et godt lag over tid, synes NRKs oppsummering er en utfordring.

– Det er ikke skuffende, det er utfordrende. Hvis én hopper gjør det bra, og resten av laget ikke er inne på topp ti, er det mer arbeid å gjøre. Det skal vi prøve å rette på neste sesong, sier Stöckl.

Sesongens store lyspunkt, foruten Anders Bardal, er resultatene i kontinentalcupen. I det nest gjeveste selskapet dominerer norske hoppere. Der ligger også fremtiden, mener Bråthen.

– Etter all statistikk å dømme kommer Norge til å dominere hoppsporten også i fremtiden, sier Bråthen.

Siste nytt

 • Karamoko klar for FKH

  22 år gamle Benjamin Karamoko har signert for Haugesund.

  Karamoko er midtstopper, og kommer fra franske St. Etienne. Han har signert treårskontrakt med klubben.

  Sportssjef Jostein Grindhaug, Benjamin Kantie Karamoko og agent Traore Aboubakar
  Foto: FKH
 • Moan blir med på verdenscupfinalen

  Kombinertløper Magnus Moan avsluttet egentlig sesongen etter rennene i Granåsen sist uke. Nå har han gjort helomvending. Veteranen ønsker å bidra til at Norge kan vinne nasjonscupen. Norge ligger 40 poeng bak Tyskland før helgens finale i Tyskland.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Norges tropp mot Nord-Irland

  10. april spiller fotballkvinnene EM-kvalifiseringskamp borte mot Nord-Irland. Her er troppen:

  Ingrid Hjelmseth, Cecilie Fiskerstrand, Ingrid Moe Wold, Maria Thorisdottir, Kristine Leine, Ingrid Ryland, Ina Gausdal, Elise Thorsnes, Maren Mjelde, Vilde Bøe Risa, Ingvild Isaksen, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Guro Reiten, Emilie Haavi, Lisa-Marie Karlseng Utland, Kristine Minde, Caroline Graham Hansen, Isabell Herlovsen.

  Fotball damer
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk med håndball kvinner Kroatia - Norge