NRK Meny
Normal

Bak Anders Bardal har disse sviktet

Ser man bort fra Anders Bardals suksess i årets sesong, har de norske resultatene vært urovekkende svake denne sesongen.

Romøren, Evensen og Hilde

Bjørn Einar Romøren (t.v), Johan Remen Evensen og Tom Hilde har ikke hatt en god sesong sammenlignet med i fjor.

Foto: Scanpix

Anders Bardal

Anders Bardal har gode muligheter til å avgjøre verdenscupen til sin favør i Planica til helgen. Dersom han vinner verdenscupen, blir han første norske sammenlagtvinner siden Espen Bredesen i 1994.

Foto: Alley, Ned / SCANPIX

Bardal har alene tatt 1295 poeng, som er nesten halvparten av de totale poengene norske hoppere har sanket i løpet av sesongen.

Les også: Så mange poeng må Bardal ta for å vinne

Før helgens verdenscupavslutning i Planica hadde Norge totalt tatt 2641 poeng i verdenscupen, i fjor var poengsummen 2780 poeng.

Disse poengsummene er imidlertid inkludert Anders Bardal.

Fjerner vi Bardals poengfangst i verdenscupen, ender nemlig Norge opp med kun 1346 poeng. På samme tidspunkt i fjor var poengsummen 2451 poeng.

– Flere har skuffet

– Hvis du tar det én for én, er det flere utøvere som har skuffet i år, innrømmer landslagets sportssjef Clas Brede Bråthen.

For selv om Norge har fått frem nye stjerneskudd som Anders Fannemel, Rune Velta og Vegard Sklett i årets sesong, har flere av de mer rutinerte hopperne vært fraværende høyt oppe på resultatlistene:

 • Verdensrekordholder Johan Remen Evensen la opp tidligere i vinter, etter en særdeles svak sesong - med 9.-plass som beste plassering.
 • Tom Hilde skadet seg etter et fall under hoppuka, og har vært ute store deler av sesongen. Da han gjorde comeback, ble han vraket fra laget til skiflygings-VM i Vikersund. Har en 8.-plass som best i år.
 • Bjørn Einar Romøren har ikke vært i nærheten av tidligere storform, og har en 7.-plass som best fra årets sesong - som er hans eneste topp ti-plassering.

Ser bak resultatene

Rune Velta i VM i Vikersund

Rune Velta tok sølv under den individuelle konkurransen i Vikersund-VM.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Foruten Rune Veltas sølvmedalje under Vikersund-VM, er Bardal den eneste norske hopperen som har vært på pallen i et individuelt renn i årets verdenscup.

Sportssjef Bråthen mener Norge har hatt uflaks med hvordan sesongen har utviklet seg. Med Hildes lange skadeavbrekk og Evensens karriereslutt har laget likevel vært i verdenstoppen, mener Bråthen.

– I en sesong der sånne ting skjer, og vi fortsatt er med i kampen om å vinne verdenscupen sammenlagt og er verdens nest beste hoppnasjon, ser jeg det som et positivt trekk, sier Bråthen.

Bedring neste sesong

Stockl

Alexander Stöckl tror landslaget vil være bedre neste sesong.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Landslagstrener Alexander Stöckl, som hele tiden har sagt at planen er å bygge et godt lag over tid, synes NRKs oppsummering er en utfordring.

– Det er ikke skuffende, det er utfordrende. Hvis én hopper gjør det bra, og resten av laget ikke er inne på topp ti, er det mer arbeid å gjøre. Det skal vi prøve å rette på neste sesong, sier Stöckl.

Sesongens store lyspunkt, foruten Anders Bardal, er resultatene i kontinentalcupen. I det nest gjeveste selskapet dominerer norske hoppere. Der ligger også fremtiden, mener Bråthen.

– Etter all statistikk å dømme kommer Norge til å dominere hoppsporten også i fremtiden, sier Bråthen.

Siste nytt

 • Liverpool bestod testen

  Mange spådde en vrien bortekamp for Liverpool og det ble det også. Crystal Palace gav seg ikke, selv med ti mann etter Wan Bissakas røde kort, men i jakten på utligningen viste istedet Mohammed Salah og Sadio Mané frem kontringsfotball fra øverste hylle. Sistnevnte scoret, og doblet dermed ledelsen James Milner sørget for fra straffemerket før pause.

  salah
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Poengdeling på Aspmyra

  Oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Odd i kveldens eliteserie i fotball endte 1-1. Kristian Fardal Opseth sendte hjemmelaget i føringen 22 minutter ut i første omgang, men fire minutter senere utlignet Espen Ruud på et frispark fra 18 meter. Odd hopper med det til en tiende plass på tabellen med sine 23 poeng. Bodø/Glimt er tre poeng bak på 12. plass etter 19 kamper.

  Kristian Fardal Opseth, Espen Ruud og Sondre Rossbach
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Gustav Valsvik vant «norsk» duell

  Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbreds Hertha Berlin vant 2-1 borte mot Gustav Valsviks Eintracht Braunschweig i den tyske cupen.

  Valsvik spilte hele oppgjøret. Det samme gjorde Jarstein mens Skjelbred ble sittende på Hertha-benken.

  Gustav Valsvik
  Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal