Hopp til innhold

Tynnslitt tillit

Drømmen om å ha Ingvild Flugstad Østberg på startstreken i OL i Beijing ble åpenbart for fristende. Mens Østberg selv må ta en ny, lang pause, bør Skiforbundet snart ta selvkritikk.

Ingvild Flugstad Østberg

NY PAUSE: Ingvild Flugstad Østberg må på ny ta konkurransepause.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Etterpåklokskapens lys er kaldt og nådeløst, selv i den forgylte julehøytid.

Ingvild Flugstad Østberg burde aldri fått konkurrere i verdenscupen i 2021.

Ansvaret for dette burde hennes ansvarlige ledere i Norges Skiforbund tatt, om det er medisinsk ansvarlig Øystein Andersen, landslagstrener Ole Morten Iversen eller langrennssjef Espen Bjervig man vil sikte på. Som så mye annet er dette et felles ansvar.

De kan si hva de vil om at mener det var forsvarlig. Dagens dom over resten av Østbergs sesong konkluderer utvetydig det motsatte.

Skiforbundet bør faktisk bruke anledningen til en selvransakelse som på noen måter føles litt overmoden. For hver gang lederne i de enkelte grenene virker som om de er villige til å la andre hensyn enn prestasjonene og resultatene bli det man prioriterer høyest, kommer realitetene og sier noe annet. Så også her.

Returen til rampelyset

Ingvild Flugstad Østberg holdt ryggen rett og møtte alle granskende blikk da hun igjen møtte pressen i starten av november.

Men hun utstrålte like tydelig at hun ikke var komfortabel med situasjonen, selv om ingen snakket om dét da.

Dels er dette selvfølgelig et resultat av innholdet i spørsmålene hun visste kom. Om ernæring, mat, vekt og trening.

Det er sårt og egentlig dypt personlig. Men likevel noe man må orke å bli konfrontert med når man skal ut og representere nasjonen.

Østberg orket. Men det var likevel noe i blikket som syntes å mangle troen på at dette virkelig var tidspunktet for å prøve komme tilbake på det ypperste toppnivå.

Østberg i normalutgaven, i den grad noe slikt finnes for toppidrettsutøvere, stråler når hun snakker- og hun stråler naturlig. Mer enn noen andre i verdenstoppen i langrenn.

Det gjorde hun ikke, der hun satt bak et bord på Ullevaal stadion og fortalte om den tøffe veien tilbake. Og at tiden nå likevel var inne for å ta steget tilbake i verdenseliten.

Østberg

MØTTE PRESSEN: Ingvild Flugstad Østberg møtte pressen 8. november etter å ha blitt meldt klar for verdenscup.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Det olympiske mareritt

I samarbeid med ledelsen velger man selvsagt slike tidspunkter selv, når helsen og omstendighetene tilsier det.

Men likevel ikke helt.

For begivenhetene presser frem avgjørelser man kanskje burde utsatt en god stund lenger. For OL er fortsatt bare hvert fjerde år – og det soleklare høydepunkt i enhver langrennsløpers tidsbegrensende karriere. Lekene i Beijing kunne meget vel være de siste for Østberg, som fylte 31 år dagen etter seansen på Ullevaal.

Drømmen om at hun skulle ta det individuelle mesterskapsgullet hun fortsatt mangler, kan ha bidratt til å akselerere returen mer enn det som ellers ville vært ønskelig.

Og hun fikk også den nødvendige tillatelsen til å returnere til verdenscupen, som også er nødvendig for å kvalifisere seg til de åpenbare høydepunktene, som skulle startet med Tour de Ski og fortsatt til Beijing – i en ideell verden.

Østberg fikk ellers ikke starte i den nasjonale åpningen på Beitostølen uka etter at hun møtte pressen, men fikk plass i troppen til verdenscupåpningen i finske Ruka. Så små var åpenbart de helsemessige marginene.

27. november endte hun på 33.-plass på 10 km i comebacket. Avstanden til vinneren Frida Karlsson var nesten 2 minutter. To uker senere var Østberg på 8.-plass på samme distanse i fristil i Davos. Avstanden opp til vinneren Therese Johaug var plutselig under halvminuttet. OL-håpet virket plutselig atskillig mer reelt.

Verdenscup i Ruka

COMEBACKET: Ingvild Flugstad Østberg sto over sesongåpningen på Beitostølen, men var tilbake på start i verdenscupåpningen i finske Ruka.

Foto: Torstein Bøe / NTB

For Norges Skiforbund er Ingvild Flugstad Østberg nødvendigvis også en utøver man veldig gjerne vil ha på startstrek i de største mesterskapene. Dels for hennes åpenbare kommersielle verdi, men nødvendigvis mest for hennes veldige sportslige potensial. Sist Østberg var med i et mesterskap, i VM i Seefeld i 2019, tok hun hele fem medaljer.

Nå blir det ingen OL-start i Beijing, til unison skuffelse. Men denne gang er det vanskelig å skjønne at alle nødvendige forbehold ble tatt på veien.

Utenfra fremstår det mer enn man skulle ønsket som om Østbergs helsesituasjon nærmest ender som et slags eksperiment for de ansvarlige i Skiforbundet, der man tester grensene for hva man kan få av ytelse, tross hennes langvarige problemer knyttet til ernæring.

Realitetene er forhåpentligvis noen ganske andre, men det endrer ikke på inntrykket de siste ukene etterlater.

Skiforbundets offentlige behandling av Østbergs helsemessige problemer har aldri vært særlig elegant. Heller ikke nå.

VM ski 2019. Medaljeseremoni

MEDALJER: Ingvild Flugstad Østberg fikk med seg fem medaljer fra VM i Seefeld i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Skulle aldri vært sendt til start

Eksempelvis er det ganske så bekymringsfullt å høre at landslagslege Øystein Andersen ikke ser noen betenkeligheter i å ha latt henne gå verdenscuprenn for å prøve å kvalifisere seg til konkurranser som OL og Tour de Ski, inkludert å dra rett fra nevnte renn i Davos til høydetrening, på et tidspunkt hun helt åpenbart heller burde fortsatt den langsiktige gjenoppbyggingen.

Øystein Andersen

LANDSLAGSLEGE: Øystein Andersen

Foto: Terje Pedersen / NTB

Alt dette er nødvendigvis sett utenfra, da det bare er leger og ledere som sammen med Østberg selv sitter på de reelle helseopplysningene, men det er veldig, veldig vanskelig å skjønne at det som skal ha vært en ansvarlig beslutning for bare halvannen måned siden nå kan ende i at alt settes på pause på ubestemt tid.

Selv om det for landslagslege Andersen er vanskelig å stoppe en utøver som har bestått helseattest å konkurrere, burde man valgt en mer gradvis retur rent sportslig. Olympiske drømmer eller ei.

Østberg trenger åpenbart en helt annen oppfølging enn det en OL-oppkjøring innebærer, og det burde noen ha tatt ansvaret for.

At det nå settes en stopp, er et utslag for den nevnte ansvarlighet. Den kommer bare halvannen måned for sent.

Slutten av stormen

Da det i november 2020 ble bestemt at hele forrige sesong gikk uten Østbergs deltagelse i konkurranser, la hun ut et innlegg på Instagram med tekst fra favorittlaget Liverpools hymne You’ll never walk alone.

Ingvild Flugstad Østberg, faksimile Instagram-post
Foto: Instagram

Samme dag som beskjeden om at Østberg ikke får gå OL ble offentlig, har Liverpools kamp mot Leeds symbolsk nok også blitt utsatt.

2. juledag i 2021 ble nok ikke helt som Ingvild Flugstad Østberg hadde håpet.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsaklig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    – På renndager mobiliserer jeg og håndterer smertene i et run. Treningsdager er en helt annen historie, skriver Fossland på Instagram.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belstning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal