Hopp til innhold

Tynnslitt tillit

Drømmen om å ha Ingvild Flugstad Østberg på startstreken i OL i Beijing ble åpenbart for fristende. Mens Østberg selv må ta en ny, lang pause, bør Skiforbundet snart ta selvkritikk.

Ingvild Flugstad Østberg

NY PAUSE: Ingvild Flugstad Østberg må på ny ta konkurransepause.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Etterpåklokskapens lys er kaldt og nådeløst, selv i den forgylte julehøytid.

Ingvild Flugstad Østberg burde aldri fått konkurrere i verdenscupen i 2021.

Ansvaret for dette burde hennes ansvarlige ledere i Norges Skiforbund tatt, om det er medisinsk ansvarlig Øystein Andersen, landslagstrener Ole Morten Iversen eller langrennssjef Espen Bjervig man vil sikte på. Som så mye annet er dette et felles ansvar.

De kan si hva de vil om at mener det var forsvarlig. Dagens dom over resten av Østbergs sesong konkluderer utvetydig det motsatte.

Skiforbundet bør faktisk bruke anledningen til en selvransakelse som på noen måter føles litt overmoden. For hver gang lederne i de enkelte grenene virker som om de er villige til å la andre hensyn enn prestasjonene og resultatene bli det man prioriterer høyest, kommer realitetene og sier noe annet. Så også her.

Returen til rampelyset

Ingvild Flugstad Østberg holdt ryggen rett og møtte alle granskende blikk da hun igjen møtte pressen i starten av november.

Men hun utstrålte like tydelig at hun ikke var komfortabel med situasjonen, selv om ingen snakket om dét da.

Dels er dette selvfølgelig et resultat av innholdet i spørsmålene hun visste kom. Om ernæring, mat, vekt og trening.

Det er sårt og egentlig dypt personlig. Men likevel noe man må orke å bli konfrontert med når man skal ut og representere nasjonen.

Østberg orket. Men det var likevel noe i blikket som syntes å mangle troen på at dette virkelig var tidspunktet for å prøve komme tilbake på det ypperste toppnivå.

Østberg i normalutgaven, i den grad noe slikt finnes for toppidrettsutøvere, stråler når hun snakker- og hun stråler naturlig. Mer enn noen andre i verdenstoppen i langrenn.

Det gjorde hun ikke, der hun satt bak et bord på Ullevaal stadion og fortalte om den tøffe veien tilbake. Og at tiden nå likevel var inne for å ta steget tilbake i verdenseliten.

Østberg

MØTTE PRESSEN: Ingvild Flugstad Østberg møtte pressen 8. november etter å ha blitt meldt klar for verdenscup.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Det olympiske mareritt

I samarbeid med ledelsen velger man selvsagt slike tidspunkter selv, når helsen og omstendighetene tilsier det.

Men likevel ikke helt.

For begivenhetene presser frem avgjørelser man kanskje burde utsatt en god stund lenger. For OL er fortsatt bare hvert fjerde år – og det soleklare høydepunkt i enhver langrennsløpers tidsbegrensende karriere. Lekene i Beijing kunne meget vel være de siste for Østberg, som fylte 31 år dagen etter seansen på Ullevaal.

Drømmen om at hun skulle ta det individuelle mesterskapsgullet hun fortsatt mangler, kan ha bidratt til å akselerere returen mer enn det som ellers ville vært ønskelig.

Og hun fikk også den nødvendige tillatelsen til å returnere til verdenscupen, som også er nødvendig for å kvalifisere seg til de åpenbare høydepunktene, som skulle startet med Tour de Ski og fortsatt til Beijing – i en ideell verden.

Østberg fikk ellers ikke starte i den nasjonale åpningen på Beitostølen uka etter at hun møtte pressen, men fikk plass i troppen til verdenscupåpningen i finske Ruka. Så små var åpenbart de helsemessige marginene.

27. november endte hun på 33.-plass på 10 km i comebacket. Avstanden til vinneren Frida Karlsson var nesten 2 minutter. To uker senere var Østberg på 8.-plass på samme distanse i fristil i Davos. Avstanden opp til vinneren Therese Johaug var plutselig under halvminuttet. OL-håpet virket plutselig atskillig mer reelt.

Verdenscup i Ruka

COMEBACKET: Ingvild Flugstad Østberg sto over sesongåpningen på Beitostølen, men var tilbake på start i verdenscupåpningen i finske Ruka.

Foto: Torstein Bøe / NTB

For Norges Skiforbund er Ingvild Flugstad Østberg nødvendigvis også en utøver man veldig gjerne vil ha på startstrek i de største mesterskapene. Dels for hennes åpenbare kommersielle verdi, men nødvendigvis mest for hennes veldige sportslige potensial. Sist Østberg var med i et mesterskap, i VM i Seefeld i 2019, tok hun hele fem medaljer.

Nå blir det ingen OL-start i Beijing, til unison skuffelse. Men denne gang er det vanskelig å skjønne at alle nødvendige forbehold ble tatt på veien.

Utenfra fremstår det mer enn man skulle ønsket som om Østbergs helsesituasjon nærmest ender som et slags eksperiment for de ansvarlige i Skiforbundet, der man tester grensene for hva man kan få av ytelse, tross hennes langvarige problemer knyttet til ernæring.

Realitetene er forhåpentligvis noen ganske andre, men det endrer ikke på inntrykket de siste ukene etterlater.

Skiforbundets offentlige behandling av Østbergs helsemessige problemer har aldri vært særlig elegant. Heller ikke nå.

VM ski 2019. Medaljeseremoni

MEDALJER: Ingvild Flugstad Østberg fikk med seg fem medaljer fra VM i Seefeld i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Skulle aldri vært sendt til start

Eksempelvis er det ganske så bekymringsfullt å høre at landslagslege Øystein Andersen ikke ser noen betenkeligheter i å ha latt henne gå verdenscuprenn for å prøve å kvalifisere seg til konkurranser som OL og Tour de Ski, inkludert å dra rett fra nevnte renn i Davos til høydetrening, på et tidspunkt hun helt åpenbart heller burde fortsatt den langsiktige gjenoppbyggingen.

Øystein Andersen

LANDSLAGSLEGE: Øystein Andersen

Foto: Terje Pedersen / NTB

Alt dette er nødvendigvis sett utenfra, da det bare er leger og ledere som sammen med Østberg selv sitter på de reelle helseopplysningene, men det er veldig, veldig vanskelig å skjønne at det som skal ha vært en ansvarlig beslutning for bare halvannen måned siden nå kan ende i at alt settes på pause på ubestemt tid.

Selv om det for landslagslege Andersen er vanskelig å stoppe en utøver som har bestått helseattest å konkurrere, burde man valgt en mer gradvis retur rent sportslig. Olympiske drømmer eller ei.

Østberg trenger åpenbart en helt annen oppfølging enn det en OL-oppkjøring innebærer, og det burde noen ha tatt ansvaret for.

At det nå settes en stopp, er et utslag for den nevnte ansvarlighet. Den kommer bare halvannen måned for sent.

Slutten av stormen

Da det i november 2020 ble bestemt at hele forrige sesong gikk uten Østbergs deltagelse i konkurranser, la hun ut et innlegg på Instagram med tekst fra favorittlaget Liverpools hymne You’ll never walk alone.

Ingvild Flugstad Østberg, faksimile Instagram-post
Foto: Instagram

Samme dag som beskjeden om at Østberg ikke får gå OL ble offentlig, har Liverpools kamp mot Leeds symbolsk nok også blitt utsatt.

2. juledag i 2021 ble nok ikke helt som Ingvild Flugstad Østberg hadde håpet.

Siste nytt

 • Hovland misset cuten – ute av British Open etter kriserunde

  Viktor Hovland var ikke i nærheten av å spille seg ut av trøbbel i British Open. Han fikk seks bogeyer på fredagens runde og røk ut.

  Med totalt ti slag over par var Hovland langt unna å klare cuten.

  Det er tredje gang i år at den norske golfproffen ikke tar seg til helgespillet i en majorturnering. Den ene gangen han greide det, slo han til med en 3.-plass i PGA-mesterskapet.

  Hovland var på etterskudd etter en åpningsrunde på 75 slag, og det skulle bli enda verre dagen derpå. Nordmannen pådro seg fire bogeyer på sine sju første hull og falt kraftig nedover resultatlistene. Tre av smellene kom etter hverandre.

  Åtte hull på par fulgte før det igjen kladdet skikkelig for Hovland. Han fikk bogey på både tredje og nest siste hull på den tøffe banen i skotske Troon. Det ga en 77-runde og delt 113.-plass.

  British Open er årets fjerde og siste majorturnering. Der har Hovland en 4.-plass fra 2022 som karrierebeste.

  Shane Lowry fra Irland er på topp før helgens to siste runder. Han leder med sju slag under par, mens engelskmennene Daniel Brown og Justin Rose er nærmest på -5.

  Om under to uker går Hovland i gang med OL-golfen. Håpet er at han skal kjempe om medalje, men 2024-formen er ikke er godt tegn før Paris-lekene.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Carlsen med perfekt kvartfinale – satte rivalen i sjakk matt

  Magnus Carlsen tok seg lett av Jan Nepomnjasjtsjij i kvartfinalen i årets tredje Champions Chess Tour-turnering. Han vant tre strake partier.

  Carlsen gjorde unna duellen på et nettbrett. Vanligvis spiller han onlinesjakken på en datamaskin, men ikke denne gangen.

  Første parti så ut til å ebbe ut i remis, men i sluttfasen tippet det i Carlsens favør. Det neste avgjorde han på nådeløst vis med svarte brikker etter litt over 40 trekk.

  – Her er det sjakk matt på brettet! Veldig uvanlig, spillerne gir ofte opp før partiet avgjøres (på den måten), utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  Carlsen fortsatte storspillet også i det tredje partiet. Han trengte bare remis for å ta kvartfinaleseieren, men vant overbevisende.

  – For en prestasjon av Magnus, sa Hammer.

  Nepomnjasjtsjij var utfordrer da Carlsen i 2021 forsvarte og vant VM-tittelen i langsjakk for siste gang.

  Årets tredje Champions Chess Tour-turnering spilles som et sluttspill og har et dobbelt utslagssystem. Det gjør at taperne får en ny sjanse til å ta seg videre.

  Carlsen vant årets første CCT-turnering, men tapte i mai den andre utgaven. Begge finalene var mot Alireza Firouzja

  (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: NTB
 • Knutsen beklager etter massiv kritikk

  Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen innrømmer ovenfor TV 2 at han utøvde «dårlig ledelse» etter den mye omtalte situasjonen mellom han og Sandefjords lege lørdag.

  Knutsen ble kritisert for å ikke ta Jostein Gundersen av banen etter to hodesmeller i kampen mot Sandfjord, selv om legen til hjemmelaget mente han burde det.

  – Det er av og til sånn at du trenger litt betenkningstid. Jeg har ikke taklet det spesielt bra. Det er egentlig hele saken for meg: Jeg føler jeg setter vikarlegen til Sandefjord i en vanskelig situasjon. Det beklager jeg, sier Knutsen til TV 2.

  I et intervju med NRK tirsdag sa treneren følgende:

  – Han såkalte legen fra Sandefjord har jeg aldri sett før og aldri møtt før, før han er i min tekniske sone og fysisk holder tilbake vår spiller. Det er det jeg reagerer på.

  Før kveldens kamp mot Odd, tar Knutsen selvkritikk:

  – Jeg må understreke at jeg har aldri ment at det er en trener som skal vurdere en hodeskade på en spiller. Sånn som settingen ble, mener jeg spilleren burde blitt tatt ut, sier han til TV 2.

  kjetil Knutsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal