Hopp til innhold

Tynnslitt tillit

Drømmen om å ha Ingvild Flugstad Østberg på startstreken i OL i Beijing ble åpenbart for fristende. Mens Østberg selv må ta en ny, lang pause, bør Skiforbundet snart ta selvkritikk.

Ingvild Flugstad Østberg

NY PAUSE: Ingvild Flugstad Østberg må på ny ta konkurransepause.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Etterpåklokskapens lys er kaldt og nådeløst, selv i den forgylte julehøytid.

Ingvild Flugstad Østberg burde aldri fått konkurrere i verdenscupen i 2021.

Ansvaret for dette burde hennes ansvarlige ledere i Norges Skiforbund tatt, om det er medisinsk ansvarlig Øystein Andersen, landslagstrener Ole Morten Iversen eller langrennssjef Espen Bjervig man vil sikte på. Som så mye annet er dette et felles ansvar.

De kan si hva de vil om at mener det var forsvarlig. Dagens dom over resten av Østbergs sesong konkluderer utvetydig det motsatte.

Skiforbundet bør faktisk bruke anledningen til en selvransakelse som på noen måter føles litt overmoden. For hver gang lederne i de enkelte grenene virker som om de er villige til å la andre hensyn enn prestasjonene og resultatene bli det man prioriterer høyest, kommer realitetene og sier noe annet. Så også her.

Returen til rampelyset

Ingvild Flugstad Østberg holdt ryggen rett og møtte alle granskende blikk da hun igjen møtte pressen i starten av november.

Men hun utstrålte like tydelig at hun ikke var komfortabel med situasjonen, selv om ingen snakket om dét da.

Dels er dette selvfølgelig et resultat av innholdet i spørsmålene hun visste kom. Om ernæring, mat, vekt og trening.

Det er sårt og egentlig dypt personlig. Men likevel noe man må orke å bli konfrontert med når man skal ut og representere nasjonen.

Østberg orket. Men det var likevel noe i blikket som syntes å mangle troen på at dette virkelig var tidspunktet for å prøve komme tilbake på det ypperste toppnivå.

Østberg i normalutgaven, i den grad noe slikt finnes for toppidrettsutøvere, stråler når hun snakker- og hun stråler naturlig. Mer enn noen andre i verdenstoppen i langrenn.

Det gjorde hun ikke, der hun satt bak et bord på Ullevaal stadion og fortalte om den tøffe veien tilbake. Og at tiden nå likevel var inne for å ta steget tilbake i verdenseliten.

Østberg

MØTTE PRESSEN: Ingvild Flugstad Østberg møtte pressen 8. november etter å ha blitt meldt klar for verdenscup.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Det olympiske mareritt

I samarbeid med ledelsen velger man selvsagt slike tidspunkter selv, når helsen og omstendighetene tilsier det.

Men likevel ikke helt.

For begivenhetene presser frem avgjørelser man kanskje burde utsatt en god stund lenger. For OL er fortsatt bare hvert fjerde år – og det soleklare høydepunkt i enhver langrennsløpers tidsbegrensende karriere. Lekene i Beijing kunne meget vel være de siste for Østberg, som fylte 31 år dagen etter seansen på Ullevaal.

Drømmen om at hun skulle ta det individuelle mesterskapsgullet hun fortsatt mangler, kan ha bidratt til å akselerere returen mer enn det som ellers ville vært ønskelig.

Og hun fikk også den nødvendige tillatelsen til å returnere til verdenscupen, som også er nødvendig for å kvalifisere seg til de åpenbare høydepunktene, som skulle startet med Tour de Ski og fortsatt til Beijing – i en ideell verden.

Østberg fikk ellers ikke starte i den nasjonale åpningen på Beitostølen uka etter at hun møtte pressen, men fikk plass i troppen til verdenscupåpningen i finske Ruka. Så små var åpenbart de helsemessige marginene.

27. november endte hun på 33.-plass på 10 km i comebacket. Avstanden til vinneren Frida Karlsson var nesten 2 minutter. To uker senere var Østberg på 8.-plass på samme distanse i fristil i Davos. Avstanden opp til vinneren Therese Johaug var plutselig under halvminuttet. OL-håpet virket plutselig atskillig mer reelt.

Verdenscup i Ruka

COMEBACKET: Ingvild Flugstad Østberg sto over sesongåpningen på Beitostølen, men var tilbake på start i verdenscupåpningen i finske Ruka.

Foto: Torstein Bøe / NTB

For Norges Skiforbund er Ingvild Flugstad Østberg nødvendigvis også en utøver man veldig gjerne vil ha på startstrek i de største mesterskapene. Dels for hennes åpenbare kommersielle verdi, men nødvendigvis mest for hennes veldige sportslige potensial. Sist Østberg var med i et mesterskap, i VM i Seefeld i 2019, tok hun hele fem medaljer.

Nå blir det ingen OL-start i Beijing, til unison skuffelse. Men denne gang er det vanskelig å skjønne at alle nødvendige forbehold ble tatt på veien.

Utenfra fremstår det mer enn man skulle ønsket som om Østbergs helsesituasjon nærmest ender som et slags eksperiment for de ansvarlige i Skiforbundet, der man tester grensene for hva man kan få av ytelse, tross hennes langvarige problemer knyttet til ernæring.

Realitetene er forhåpentligvis noen ganske andre, men det endrer ikke på inntrykket de siste ukene etterlater.

Skiforbundets offentlige behandling av Østbergs helsemessige problemer har aldri vært særlig elegant. Heller ikke nå.

VM ski 2019. Medaljeseremoni

MEDALJER: Ingvild Flugstad Østberg fikk med seg fem medaljer fra VM i Seefeld i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Skulle aldri vært sendt til start

Eksempelvis er det ganske så bekymringsfullt å høre at landslagslege Øystein Andersen ikke ser noen betenkeligheter i å ha latt henne gå verdenscuprenn for å prøve å kvalifisere seg til konkurranser som OL og Tour de Ski, inkludert å dra rett fra nevnte renn i Davos til høydetrening, på et tidspunkt hun helt åpenbart heller burde fortsatt den langsiktige gjenoppbyggingen.

Øystein Andersen

LANDSLAGSLEGE: Øystein Andersen

Foto: Terje Pedersen / NTB

Alt dette er nødvendigvis sett utenfra, da det bare er leger og ledere som sammen med Østberg selv sitter på de reelle helseopplysningene, men det er veldig, veldig vanskelig å skjønne at det som skal ha vært en ansvarlig beslutning for bare halvannen måned siden nå kan ende i at alt settes på pause på ubestemt tid.

Selv om det for landslagslege Andersen er vanskelig å stoppe en utøver som har bestått helseattest å konkurrere, burde man valgt en mer gradvis retur rent sportslig. Olympiske drømmer eller ei.

Østberg trenger åpenbart en helt annen oppfølging enn det en OL-oppkjøring innebærer, og det burde noen ha tatt ansvaret for.

At det nå settes en stopp, er et utslag for den nevnte ansvarlighet. Den kommer bare halvannen måned for sent.

Slutten av stormen

Da det i november 2020 ble bestemt at hele forrige sesong gikk uten Østbergs deltagelse i konkurranser, la hun ut et innlegg på Instagram med tekst fra favorittlaget Liverpools hymne You’ll never walk alone.

Ingvild Flugstad Østberg, faksimile Instagram-post
Foto: Instagram

Samme dag som beskjeden om at Østberg ikke får gå OL ble offentlig, har Liverpools kamp mot Leeds symbolsk nok også blitt utsatt.

2. juledag i 2021 ble nok ikke helt som Ingvild Flugstad Østberg hadde håpet.

Sportsnyheter

Masseslagsmål i gatene før finalen – kastet stoler etter hverandre

I Sevilla var stemningen langt fra harmonisk foran europaligafinalen. Store folkemengder barket sammen i gatene, og flere kastet stoler mot hverandre.

Siste nytt

 • Frankfurt vant dramatisk europaliga-finale

  Tidligere Arsenal-stjerne Aaron Ramsey ble syndebukk for Rangers da Eintracht Frankfurt og Jens Petter Hauge kom seirende ut av straffesparkkonkurransen.

  – Jeg kan ikke tro det. Vi er søren meg mestere! utbrøt Kevin Trapp i intervju med Viaplay.

  Det var Rafael Santos Borré som satte det avgjørende straffesparket.

  Dermed vant tyskerne europaligafinalen, og er klare for mesterligaen.

  Rangers var laget som tok ledelsen, etter at Joe Aribo sendte skottene i ledelsen. Men Frankfurt brukte bare ti minutter på å svare, da Rafael Santos Borré skled inn utligningen fra kloss hold. Dermed var lagene like langt med 20 minutter igjen av ordinær tid.

  Etter det var det ingen som klarte å få ballen i nettet, og kampen måtte gå til ekstraomganger i Sevilla.

  Rangers hadde en gigantisk mulighet til å ta ledelsen på tampen av ekstraomgangene, men en ellevill redning fra Kevin Trapp sørget for at det måtte avgjøres på straffekonk.

  Europa League - Final - Eintracht Frankfurt v Rangers
  Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters
 • Storhamar finaleklare etter thriller

  Storhamar var best da det gjaldt som mest og slo Sola 35-30 etter ekstraomganger i andre semifinalekamp i eliteseriesluttspillet i håndball.

  Dermed er Hamar-laget klar for finale med 2-0-seier i best av tre-serien. Det ble 37-27-seier på hjemmebane i det første oppgjøret.

  Sola ledet 14-13 til pause og var stort sett hele kampen ett eller to mål foran gjestene. Vendepunktet kom da Storhamar kvitterte til 29-29 på straffekast i siste sekund av ordinær tid.

  I ekstraomgangen var bortelaget overlegent. Sola maktet bare å score ett mål, mens Storhamar scoret seks og vant med fem mål.

  Anniken Obaidli og Kristin Venn var sentrale med sju mål hver for Storhamar. Fire spillere, blant dem veteranvingen Camilla Herrem, scoret seks mål for Sola. (NTB)

  Europaligaen håndball kvinner, kvartfinale 2. kamp, Viborg - Storhamar.
  Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix / NTB
 • 16-åring scoret i Lyn-debuten

  Lyn tok seg komfortabelt videre til cupens tredje runde, etter 4-0-seier over Ull/Kisa. Miriam Mjåseth skrev seg først opp på scoringslista da hun limte ballen opp i krysset, og Kristin Holmen sørget for at det stod 2-0 til Lyn til pause.

  Scoringene lot vente på seg i andre omgang, men etter 75 minutter løsnet det igjen. 16 år gamle Tuva Henriksen var iskald alene med keeper og satte inn 3-0, bare syv minutter etter at hun ble byttet inn og fikk A-lagsdebuten for Lyn. Una Søyland punkterte kampen ti minutter før slutt.

  Det ble spilt ti kamper i cupen onsdag, og alle toppserielagene tok seg videre. LSK Kvinner og Brann tok seg begge enkelt videre, begge med 12-0-seiere over henholdsvis Tynset og Loddefjord.

  Vålerenga er også klare for tredje runde etter 9-0 mot Fart. Det samme er Røa, som knuste Runar 8-0.

  John Arne Riise og Avaldsnes fikk seg også et oppløftende resultat etter blytunge 0-10 for Brann i Toppserien. I cupens 2. runde vant Avaldsnes 3-1 over Viking.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste