Simone Biles trekker seg fra nok en øvelse - vil pleie sin mentale helse

Simone Biles (24), en av OLs aller største stjerner, mislyktes i lagfinalen for USA. Dagen etter kom beskjeden om at hun også trekker seg fra mangekampfinalen.

APTOPIX Tokyo Olympics Artistic Gymnastics

UTE: Simone Biles kan miste resten av OL.

Foto: Ashley Landis / AP

USAs turnyndling Simone Biles var åpen om de mentale utfordringene hun sliter med da hun møtte pressen etter tirsdagens dramatiske lagfinale i turn, og onsdag melder AP at Biles trekker seg fra nok en øvelse.

Dermed vil hun ikke forsvare tittelen om regjerende OL-mester i mangekamp.

– Jeg føler at jeg ikke har det så gøy. Jeg ville at de olympiske lekene skulle være for meg selv, men det føltes som om jeg fortsatt gjorde det for andre mennesker - og det gjør vondt i hjertet mitt når det jeg elsker er blitt tatt fra meg, sa Biles etter tirsdagens dramatiske lagfinale.


Dramatisk

I lagfinalen ødela hun for USA da hun misset i den innledende sprangøvelsen. Biles så ut til å skli i landingen og landet nesten på knærne.

24-åringen forsvant deretter ut av turnhallen i Tokyo sammen med en fysioterapeut, før hun senere vendte tilbake. Da var den ene foten hennes bandasjert stramt.

yH8MI6F5BhA

Sofie Bråten kommenterte hendelsen for Discovery.

Foto: Christian Thomassen / NTB

I etterkant valgte hun å trekke seg og ble erstattet i det amerikanske laget av Jordan Chiles.

«Simone har trukket seg fra lagfinalen av medisinske årsaker. Hun vil bli vurdert daglig for å få medisinsk klarhet rundt kommende konkurranser», sa USAs turnforbund til nyhetsbyrået AFP i en uttalelse.

– Mentale årsaker

Men NBC-journalist Monica Alba skriver på Twitter tirsdag at Biles' trenerapparat senere skal ha oppgitt mentale forklaringer på at Biles valgte å trekke seg fra konkurransen.

Overfor Reuters bekrefter superstjernen dette.

– Ingen skade, nei. Kun stoltheten fikk en liten skade, sier Biles til Reuters.

Og legger til:

– Jeg må gjøre det som er rett for meg og fokusere på min mentale helse. Jeg kan ikke sette min egne helse og velvære på spill.

Biles: – Tilbake torsdag

I et intervju med BBC sa hovedpersonen følgende om årsaken til at hun trakk seg fra konkurransen.

– Jeg håndterer noen personlige ting som vil bli fikset i løpet av de neste dagene, sa hun kort.

På spørsmål fra kanalen om hun ser for seg å konkurrere i torsdagens allround-finale, svarte Biles bekreftende «ja».

Biles la ikke lokk på at hun sliter med indre demoner, og allerede mandag la hun ut et innlegg på Instagram der hun var åpen om hun kjenner på det enorme forventningspresset.

– Jeg føler virkelig at jeg til tider har verdens tyngde på skuldrene mine, skrev hun i innlegget.

– Jeg er helt ødelagt

Den amerikanske turnprofilen Aly Raisman er blant dem som ser med vantro på tirsdagens Biles-nyhet.

– Det er fryktelig. Jeg vet at alle idrettsutøverne drømmer om dette øyeblikket hele livet, og derfor er jeg bare helt ødelagt. Jeg er åpenbart veldig bekymret på hennes vegne og håper bare at Simone har det bra, sier Raisman i et intervju med Today.

Biles er en av OLs aller største profiler. Hun tok fire gull under sommerlekene i Rio for fem år siden.

– Jeg tenker bare på den mentale innvirkningen dette må ha på Simone. Jeg har sett hvor mye press som har vært på henne i månedene frem mot lekene. Det er bare hjerteskjærende, jeg føler meg forferdelig, sier Raisman.

Tidligere toppturner Sofie Bråten kommenterte konkurransen direkte som ekspert for Discovery. Hun synes synd på den amerikanske utøveren.

– Hun har tidligere vært ærlig på at hun har slitt med det vanvittige presset som legges på henne. Det er forventet at hun skal være den beste. Ikke bare her og nå, men gjennom tidene. Det har også alltid vært veldig viktig for henne å ha familien på tribunen. Det har hun ikke nå. Alt dette kan ha hatt noe å si, tror Bråten.

Biles, som normalt er en av verdens beste i sprang, skulle også ha konkurrert i skranke, bom og frittstående for USA i lagfinalen.

24-årige Biles har i en årrekke vært en av turnsportens aller største frontfigurer. Hun står med totalt 30 medaljer i VM- og OL-sammenheng. Det kan få vise maken til.

Enorme forventninger

Den amerikanske jentas prestasjoner så langt under OL i Tokyo har samtidig fått enkelte til å stille spørsmål ved hennes form. Biles kvalifiserte seg for finale i alle de fire apparatfinalene og hadde beste poengsum i kvalifiseringen til den individuelle mangekampen, men hun gjorde en uvanlig feil i frittstående og var nær ved å misse finalen i skranke.

Tokyo Olympics Artistic Gymnastics

Simone Biles er en stor profil.

Foto: Gregory Bull / AP

Forventningene til turnstjernen er enorme, og Biles har tidligere i OL satt ord på det presset hun lever under.

Til tross for at hun måtte bryte konkurransen får Biles sølvmedaljen det amerikanske laget endte med i lagfinalen. Det russiske laget tok gullet med poengsummen 169,258. Amerikanerne ble slått med nesten tre og et halvt poeng etter at Biles-erstatter Chiles klikket i frittstående.

Bronsemedaljen gikk til Storbritannia. (NTB/NRK)

Siste nytt

 • Obaidli storspilte mot Follo

  Anniken Obaidli var kampens dominerende spiller da Storhamar inntok tabelltoppen med 35-25 borte mot Follo i eliteserien i håndball for kvinner.

  Anniken Obaidli stoppet på ti fulltreffere i kampen hvor det sto 17-11 ved pause.

  Sola hadde små problemer borte mot Oppsal. Det endte med 34-29. Kaja Horst Haugseng og Kristian Sirum Novak stoppet på sju mål hver, mens Lina Marie Jensen ble Oppsals storscorer med åtte mål.

  Tertnes vant med 35-29 hjemme mot Larvik. (NTB)

 • Ødegaard ikke i Arsenals tropp

  Martin Ødegaard er ikke med når Arsenal møter AFC Wimbledon i 3. runde av ligacupen onsdag 20.45.

  Arsenal-manager Mikel Arteta har valgt å hvile mange av profilene mot klubben fra nivå tre.

  Ødegaard mottok ros fra Arteta etter at han ble matchvinner i helgens kamp mot Burnley.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Anthony Devlin / AP
 • Drømmedebut for Sakor

  Dagen etter at Vajebah Sakor ble klar for Brann, scoret han sitt første mål. Innbytteren trengte litt mindre enn fire minutter på banen for å gjøre seg bemerket da Brann slo Harstad 5–0 i 3. runde av cupen.

  Bergenserne ledet 1–0 mot 4-divisjonslaget til pause etter mål av Mathias Rasmussen. I 2. omgang ble forskjellene mellom topp og bredde synligere. Moonga Simba la på til 2–0, før to raske mål av Aune Heggebø doblet ledelsen til 4–0.

  Sakor fastsatte sluttresultatet til 5–0 i det 71. spilleminutt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal