Turnsensasjonen får verden til å måpe: – Skjønner ikke hvordan det er mulig

Russiske Nikita Nagornyj har fått turn-verden til å måpe etter at han gjennomførte en trippel baklengs pikert salto i turn-EM. Nå blir trikset oppkalt etter russeren.

Russeren gjennomførte elementet på imponerende vis, til tross for en liten ustøhet, under EM i turn i Basel i Sveits.

Vanskelighetsgraden er svært høy, og Nagornyj skal være den første gymnasten som har utført dette elementet i konkurransesammenheng.

Ifølge the Olympic Channel, var Nagornyjs gjennomføring så bra at elementet vil bli oppkalt etter ham: Altså en «Nagornyj».

Gymnaster kan nemlig få et element oppkalt etter seg om de gjennomfører det med suksess i en større konkurranse.

2021 European Artistic Gymnastics Championships

Russiske Nikita Nagornyj imponerer i EM og seiler opp som OL-favoritt.

Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

– Det er helt sykt

Norges turner Mali Trongmo Neurauter deltok også i EM.

Hun har nettopp returnert fra mesterskapet, og er i likhet med de andre i turnmiljøet imponert over den helt spesielle prestasjonen til russeren.

– Jeg har fått sett det på video. Det er helt sykt, det ser jo ut som om han bare gjør en dobbel. Han har kjempehøyde, jeg skjønner ikke hvordan det er mulig, sier hun.

– Det er ekstremt kult, kommenterer hun.

Nagarnyy viste med dette at han blir en alvorlig utfordrer til OL-gullet i Tokyo i sommer. Han tok seg videre til finalen med en total poengsum på 87.097 og gikk også videre til fem av de seks individuelle apparatfinalene.

I lørdagens finale var han som ventet i egen klasse. Han slo Benjamin Gischard, Sveits og italienske Nicola Bartolini som tok henholdsvis sølv og bronse.

I bøylehest og ringer ble det sølv til russeren. Men det er flere medaljemuligheter søndag.

Laster Twitter-innhold

– Utrolig morsomt

Den olympiske mesteren Valeri Liukin var for øvrig den første som gjennomførte en baklengs trippel salto i konkurranse i 1987. Den versjonen har imidlertid ikke samme vanskelighetsgrad som den Nagornyj gjennomførte i EM.

Nagornyj hoppet blant annet med strake bein, mens Liukin bøyde knærne.

Mali deltok i sitt første EM, og er fornøyd med at hun kjørte gjennom hele konkurransen uten fall.

Til slutt endte hun faktisk opp som Norges beste i mangekamp.

– Det var utrolig morsomt, det var ikke forventet, forteller hun.

– Jeg er superfornøyd. Det var en fantastisk opplevelse. Det har vært en drøm for meg, sier hun om EM-deltagelsen.

Siste nytt

 • Thor Helland er død

  Friidrettsprofilen Thor Helland døde natt til 2. august, 84 år gammel. Han løp inn til åttendeplass på 5000 meter i Tokyo-OL i 1964.

  Helland gikk bort mens han var innlagt på Aker sykehus, skriver VG. BUL omtaler dødsfallet i et minneord på Oslo-klubbens nettsider.

  – Det er veldig spesielt at Thor skulle sovne inn midt under OL i Tokyo 57 år senere. Han har betydd enormt mye for BUL og norsk friidrett, sier Rune Stenersen til VG.

  Stenersen var selv aktiv i BUL gjennom mange år. I en periode var han trener sammen med Helland for klubbens mellom- og langdistanseløpere.

  Helland tok i alt tolv NM-gull på 1500, 5000 og 10.000 meter samt terrengløp. Han ble nummer åtte på 5000-meteren i 1964-OL i Tokyo med tiden 13.57,0. USAs gullvinner Bob Schul vant på 13.48,8. Plasseringen var den beste av Norges friidrettsutøvere i lekene.

  Thor Helland og Ron Clarke
  Foto: Jan Greve / NTB
 • Peter Sagan klar for nytt lag

  Stjernerytteren Peter Sagan melder ved årsskiftet overgang til franske TotalEnergies. Slovaken forlater Bora-hansgrohe etter fem sesonger.

  Forrige uke bekreftet Bora-laget at Sagan ikke forlenger kontrakten når den løper ut etter inneværende sesong. Tirsdag kveld kom bekreftelsen på det som var alt annet enn en skjult hemmelighet.

  31-åringen skal de to neste sesongene kjempe om seirer for TotalEnergies, der Edvald Boasson Hagen er på utgående kontrakt.

  – Dette nye eventyret er veldig spennende. Jeg håper å vinne mange løp under nye farger, sier Sagan i en pressemelding.

  Slovaken vant sykkel-VM tre år på rad mellom 2015 og 2017. Han står med tolv etappeseirer i Tour de France, der han har også har vunnet den grønne poengtrøya hele sju ganger. Sagan måtte bryte årets utgave og stå over OL på grunn av knetrøbbel.

  Slovakiske Peter Sagan
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Malmö held liv i meisterligadraumen

  Malmö var på veg mot ein solid siger over Rangers i 3. runde i meisterligaen. Med to mål og ingen baklengs ville utgangspunktet framfor returmøtet i Skottland neste veke vere godt.

  Men Steven Davies' redusering fem minutt på overtid kan vise seg kostbart for svanskane. For med berre 2-1 å gå på, blir oppgåva langt vanskelegare.

  Søren Rieks og Veljko Birmancevic scora to raske for Malmö like etter pause. Jo Inge Berget spela heile kampen for Malmö.

  Men det gjekk betydeleg verre for den danske meister. Midtjylland tapte 0-3 for PSV Eindhoven i Nederland. PSV scora tre mål på 13 minutt i første omgang, og gir danskane eit veldig vanskeleg utgangspunkt i heimekampen.

  Andre kampar i kveld: Sparta Praha - Monaco 0-2, Cluj - Young Boys 1-1, Genk - Shakhktar Dontesk 1-2, Olympiakos - Ludogorets 1-1, Czvena Zvezda - Sheriff Tiraspol 1-1.

  Oscar Lewicki, Scott Arfield
  Foto: Andreas Hillergren / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal