Tung luft kan ha ødelagt for Carlsen – arrangøren maktesløse

TROMSØ (NRK.no): Magnus Carlsen innrømmer at den tunge luften i spillelokalet påvirket ham i sjakk-OL. Arrangøren visste om problemet allerede før turneringen, men fant ingen løsning.

Carlsen

Magnus Carlsen beskriver forholdene i sjakkhallen i Tromsø som «vanskelige».

Foto: Mads Nyborg Støstad/NRK.no

Simen Agdestein

Simen Agdestein mener luftkvaliteten gjør spillerne slitne.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Det er ganske tett i lokalet der, noe som gjør at det er litt lite oksygen. Slike forhold åpner for tilfeldigheter. Dette kan jo ikke Magnus si rett ut, for han skylder aldri på noen ting. Men det gjør at han blir sliten, sier Simen Agdestein til NRK.no.

Magnus Carlsen leverte sin svakeste turneringsprestasjon på fire år før han dro hjem fra OL. Etter ni partier på rad var han så utslitt at «hjernen ikke fungerte».

Lagkamerat og læremester Simen Agdestein mener en del av grunnen er luftkvaliteten i det svære spillelokalet i Tromsø. Sjakk-OL spilles i en gammel bryggeribygning, hvor det er det blir varmt og tett med 2000 mennesker – til tross for at det er godt med plass under taket.

– Det er vanskelige forhold

Norges førstelag har spilt alle sine partier innerst i lokalet, omtrent så langt unna luftelukene det er mulig å komme, fordi det er der NRKs kameraer er satt opp.

Verdensmesteren er ikke spesielt glad i å skylde på omstendighetene når han har gjort det dårlig. Når NRK.no spør ham hva han synes om luften i hallen, smiler han lurt, tenker seg om og svarer så diplomatisk han kan.

Hehe… Det er vanskelige forhold. Jeg er ikke vant til det, og jeg taklet det dårlig. Det var én av flere grunner til at jeg presterte på et nivå jeg egentlig ikke kan være bekjent av, sier Carlsen.

2000 mennesker i samme rom

Børge Robertsen

Administrerende direktør i Tromsø-OL, Børge Robertsen, sier det ikke er til å unngå at luften blir dårlig i løpet av dagen.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

23-åringen mener det er flere årsaker til at han gikk på to overraskende tap, men kommer stadig tilbake til at han var sliten og «tom». Allerede på tirsdag nevnte han luften i lokalet som en årsak til manglende energi.

– Det er rett og slett mange folk som kjemper om den samme luften. Denne gangen var ikke det forenlig med å prestere på aller høyeste nivå for meg, sa Carlsen rett etter tapet mot Kroatia.

Arrangøren av sjakk-OL var klar over at det kunne bli dårlig luft allerede før OL startet, men mener de ikke kunne gjort noe annerledes.

– Vi var spente på hvordan luftkvaliteten kom til å bli med 2000 mennesker i så mange timer. Det har gått ganske bra, men man merker på slutten av dagene at lufta ikke er spesielt god. Det er nesten ikke til å unngå, sier administrerende direktør i Tromsø-OL, Børge Robertsen, til NRK.no.

Dårligste på 22 turneringer

Robertsen mener det ville blitt for dyrt – og kanskje ikke spesielt effektivt – å installere kraftige ventilasjonspumper. Andre muligheter hadde de ikke, mener han.

– Vi har prøvd å optimalisere forholdene ved å sette inn en ekstra luke i taket, og etter noen dager innførte vi også lufting på natta. Det tar omtrent 15 timer å bytte ut all luft i det store rommet der, så vi har brukt nattetimene til å fylle arenaen med sjøluft, sier han.

Carlsen endte med en såkalt «ratingprestasjon» på 2799 – et briljant resultat for de fleste i verden, men et litt bittert tall for nordmannen. Tallet viser hvor godt man har prestert i en turnering. Ifølge manager Espen Agdestein endte Carlsen under 2800 for første gang på hele 22 turneringer – og det med ett poengs margin.

Hvis nordmannen kun hadde tenkt på ratingen – og på et individuelt gull – kunne han stått over mot Kroatia da han var på sitt mest utslitte, noe flere sjakkeksperter forventet. Det var imidlertid aldri aktuelt, sier han.

– Jeg kunne kanskje stått over matchen mot Kroatia, men jeg tenkte at det var lagets siste sjanse til å få til noe i OL. Så det var egentlig ikke noe tema, sier Carlsen.

Sportsnyheter

Selvmål felte Tyskland i storkampen - får krass kritikk av ekspert: – Helt uforståelig

Etter bare en kamp i «dødens gruppe», har Tyskland plutselig kniven på strupen. Det kan de skylde et selvmål av Mats Hummels.

Siste nytt

 • Johannessen sikter mot OL-plass

  Kristian Krogh Johannessen (26) kan sikre seg plass i Tokyo-OL. Avgjørelsen faller på Challenge-touren denne uken.

  Nordmannen ligger for øyeblikket akkurat innenfor på rankinglisten over hvilke spillere som får sjansen i Tokyo-OL. Johannessen er nummer 60 og ligger per nå an til å slå følge med Viktor Hovland (8.-plass) til Tokyo. (NTB)

  Golfball
  Foto: Frank May / NTB
 • Norges landslag knust av Nederland

  Norges landslag i fotball for kvinner gikk på en skikkelig smell i privatlandskampen mot regjerende europamester Nederland tirsdag. Nederlenderne slo Norge hele 7-0.

  Det er Norges styggeste tap noensinne. Fra før var 0-5 mot Sverige i 1985 og Kina i 1999 (VM-semifinale) resultatmessig bunnotering.

  Landskampen var for øvrig Ingrid Moe Wold (31) sin siste kamp på toppnivå. Hun var norsk kaptein i sin 87. og siste landskamp. Wold tegnet seg i målprotokollen i avskjedskampen, men dessverre var ballen i eget mål.

  Norge måtte greie seg uten tre av sine største navn i Caroline Graham Hansen, Guro Reiten og Maren Mjelde.

   Ingrid Moe Wold
  Foto: Vincent Jannink / AFP
 • Åpner opp for 600 tilskuere

  Tirsdag offentliggjorde statsminister Erna Solberg at totalt antall personer til stede på offentlige utendørs arrangementer økes fra 200 til 600.

  - Det er gode nyheter for alle fotballsupportere, det blir litt flere tilskuere på stadioner fremover, sa Solberg på pressekonferansen.

  Lite folk på tribunen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal