– Gidder ikke være irritert en gang

Olaf Tufte (38) gjorde internasjonalt comeback i roing i dag, men det gikk ikke helt etter planen og sjansene for finaleplass i EM i Beograd ble spolert.

Olaf Tufte

Olaf Tufte rodde EM i Beograd, men det gikk ikke helt etter planen. Her fra OL i London i 2012 som var forrige gang han rodde et internasjonalt løp. Nå vender han fokus mot neste OL.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / NTB scanpix

Olaf Tufte

Olaf Tufte er fokusert og målrettet i sitt arbeid mot OL i Rio 2016. Helgens EM i Beograd ble derimot et lite skjær i sjøen og ga ham ikke de resultatene han ønsket.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

NRK sender direkte fra EM i roing på søndag fra 11.40!

– Jeg hadde ambisjoner om å komme til finalen, men det gikk ikke, sier Olaf Tufte til NRK.no etter dagens løp.

Det var en skuffet roer som snakket etter sitt comeback. Forrige gang han rodde et internasjonalt løp var under sommer-OL i London i 2012.

– Når jeg ror godt, så ror jeg godt, men i dag holder det ikke helt inn. Det er ikke godt nok, sier Tufte som ikke klarte å kvalifisere seg direkte til semifinalen etter en andreplass i første heat.

– Sånn som i dag, så gidder jeg ikke være irritert en gang, sier en tydelig oppgitt Tufte med høyere ambisjoner.

I ettermiddagens oppsamlingsheat, der de to beste gikk til semifinale, fikk Tufte en god åpning og lå på andreplass ved 500 meter.

Han hang godt med frem til 1500 meter der han var bare ett sekund bak plassen som hadde sikret ham semifinalen.

– Jeg henger godt med til 1000 meter og derfra er jeg med til 1500, men er ikke i nærheten til slutt, oppsummerer 38-åringen som i mål var åtte sekunder bak andreplassen og fortsatt finalehåp.

I morgen 09.42 skal han ro for plasseringene 13 til 24 og tar det hele som en treningsøkt. Ambisjonene for EM var finaleplass og dermed topp seks.

– Ja, nå venter det to løp for plasseringer i morgen, og det er i hvert fall god trening om ikke annet, sier Tufte.

Satser mot OL i Rio

«To år er gått siden du gikk bort, så altfor tidlig. Og fullstendig meningsløst! Ved grava di ga jeg deg et løfte. Jeg feilet! Nå vil jeg oppfylle det jeg lovet deg, og meg selv», skriver Olaf Tufte på bloggen sin 1. mai, ett år etter at kompisen Alexander Dale Oen gikk bort.

Løftet han ga var å bruke Dale Oen som inspirasjon i satsingen mot Rio-OL, hvor han lover å prestere for den avdøde svømmeren.

Helgens EM var første konkurranse på veien mot nye OL-bragder, og nå går roeren inn i en viktig periode.

– Nå er det trening, trening, utstyrstesting og atter trening, sier Tufte om veien videre.

– Det blir å følge vanlig verdenscupsyklus i tillegg, med første løp om noen uker, avslutter Tufte.

Tapte for regjerende verdensmester

I fredagens første kvalifiseringsheat gjorde Tufte en hederlig innsats og rodde inn til andreplass, kun slått av den regjerende verdensmesteren Ondrej Synek.

Siden det bare var vinnerens om gikk direkte til semifinalen måtte han ut i oppsamlingsheat for å kvalifisere seg til lørdagens semifinale.

Tufte gikk forsiktig ut tidsmessig, og var over fire sekunder bak Synek etter 1500 meter av det 2000 meter lange løpet.

Men på de siste 500 meterne dro Tufte til og i mål var avstanden redusert til 2.13 sekunder.

Dobbeltscullerne fosser fremover

Tufte er ikke eneste norske utøver i EM i Beograd. Tale Fiskerstrand Gjørtz (20) røk ut på samme måte som Tufte i dag, og skal i morgen ro for en plassering og ikke A- eller B-finaleplass.

– Tale hadde som målsetting å komme til en B-finale, men traff ikke helt med teknikken i dag, sier roernes sjef Per-Helge Brun-Svendsen til NRK.no.

Norge stiller også med to dobbeltscullere som begge fosset videre i sine heat. Kristoffer Brun og Are Strandli i lettvektsklassen vant enkelt sitt heat fredag morgen. Se deres kamp for å komme i matchvekt i videoen nederst i saken.

Nils Jakob Hoff og Kjetil Borch vant sitt heat med hele tolv sekunder og gikk dermed rett til semifinalen i dobbeltsculler.

Are Strandli og Kristoffer Brun

Siste nytt

 • England-kaptein slit før Norge-møte

  Det er uvisst om England sin kaptein, Steph Houghton, vil bli speleklar til kvartfinalen mot Norge. Landslagssjef Phil Neville seier til Daily Mirror at kapteinen framleis har store smerter. Ho stod over treninga tysdag, etter ankelskaden som ho pådrog seg i åttandedelsfinalen.

  Women's World Cup - Round of 16 - England v Cameroon
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Italia tok seg til kvartfinalen

  Kina tapte 2–0 mot Italia i åttandedelsfinalen, og dermed er italienarane klare for kvartfinalen i VM. Valentina Giacinti sørga for italiensk leiing alt etter 15 minutt. Få minutt ut i andre omgang sørga Aurora Galli for 2–0.

  Foto: Claude Paris / AP
 • Kjetil Haug har signert for VIF

  Målvakt Kjetil Haug har teikna kontrakt med Vålerenga fram til juli 2022. 22-åring har vore på utlån ifrå Sogndal sidan april. Han har ei fortid i mellom annan Manchester City og Sarpsborg, og har 39 landskampar bak seg i aldersbestemte klassar.

  Kjetil Haug
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal