Hopp til innhold

Knust Tufte gråt etter OL-nedturen: – Jeg har skuffet

TOKYO/OSLO (NRK): Olaf Tuftes sjuende OL ble ikke som han så for seg. Det endte i tårer og knuste drømmer.

Olaf Tufte OL i Tokyo

TRØSTER HVERANDRE: Olaf Tufte og lagkameratene. Se løpet her.

Den norske dobbeltfireren bestående av Tufte, Erik Solbakken, Oscar Helvig og Martin Helseth, måtte nemlig ut i oppsamlingsheat for å komme seg til finalen, etter det mislykkede forsøket fredag.

Der røk alt håp om OL-medalje.

Det er kjedelig, sier en gråtkvalt Tufte til NRK før han stopper opp og må hente seg inn igjen.

– Jeg føler jeg har vært kommandant i denne båten i tre år, på godt og vondt, og har vært j... streng til tider, for jeg vet hva som venter oss. Jeg føler jeg har skuffet tre unge karer og treneren. Poenget var å ta dem med til finalen og starte tre nye olympiske epoker. Det er ikke så veldig kult.

En gedigen skuffelse

Storbritannia og Estland var båtene som trakk det lengste strået i oppsamlingsheatet. Nederland, Australia, Polen og Italia var fra før finaleklare.

Etter nordmennene kom seg i mål som nummer fire, så det ut som fire knuste roere på stadion.

De satt helt stille i båten på vannet, hang over årene og ristet på hodet. De innså at de ikke var i nærheten av OL-medaljen de drømte om.

Dobbeltfirer

NEDERLAG: Den norske dobbeltfireren etter at glippet om A-finalen var en realitet.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg har vel hatt det bedre. Det er skuffende, sier Martin Helseth til NRK.

– Det er vanskelig å fordøye nok et skuffende løp, sier Solbakken.

Rotrener Undset var også langt nede da han møtte NRK etter det mislykkede forsøket.

– Nå har jeg det veldig tungt. Jeg er veldig lei meg på guttas vegner og det er drømmer som er knust. De har lagt så mye i kurven for å få det til, og når det ikke betaler seg, så er det fryktelig trist, sårt og tungt, sier Undset.

Tufte og co. OL i Tokyo

LEI SEG: En knust Tufte måtte også trøste lagkameratene sine.

Foto: Lise Åserud / NTB

Svake prestasjoner

Roerne har ikke fått samhandlinga til å stemme i dette mesterskapet, og er selvsagt langt nede etter at det har vært «stang ut» på prestasjonene.

På spørsmål om hvorfor det har blitt slik, svarer Solbakken dette:

– Hovedutfordringa er det å ro sammen. Vi er sterke nok til å ro fort nok, og det er kjedelig når det ikke klaffer. Det er vanskelig å si akkurat hva det er som vipper oss av pinnen, men uansett er ikke dette noe vi så for oss.

Rotreneren mener det handler om fysikk.

– Fra mitt ståsted ser det ut om vi har én prosent mindre å by på enn de andre. Vi klarer ikke å henge med på noe. Det ser ut som vi har en god grunnstamme å jobbe ut fra, men det er ekstremt høyt nivå og da faller man fort gjennom hvis man ikke har alt på plass, sier Undset.

Tokyo 2020 Olympics, Day 0, Rowing, Heats

SLEIT: Den norske kvartetten har ikke fått roinga til å fungere i årets OL.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Opptrer profesjonelt

Dermed blir en B-finale tirsdag avslutningen på karrieren for Tufte sin del. For de tre andre, var dette deres første OL.

– Hvordan blir det å motivere seg mot en B-finale nå?

– Det er «dritkjipern», men vi er profesjonelle utøvere. Hvis vi kan få lov og riste av oss litt skuffelse og skalle hodet litt i veggen, så plukker Kjetil oss opp i morgen tidlig. Da begynner vi å forberede oss til neste løp, og da er målet å plukke olympiske poeng, gå med hevet hode og vise for oss selv at vi kan ro, sier Tufte.

Undset håper gutta tar det med fatning.

– Vi vil ikke reise fra Tokyo uten å kjenne på godfølelsen. Nå må vi bli litt tøffe i trynet og la det briste eller bære, avslutter han.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal