Hopp til innhold

Trosset Fifas nei – tidligere statsminister gikk inn med denne kjolen

Supportere og journalister i Qatar har blitt stoppet med regnbue-effekter. Det brydde Danmarks tidligere statsminister seg lite om.

Qatar

– Det er en flott kjole. Jeg er helt sikker på at jeg kommer inn, sier Helle Thorning-Schmidt til NRK i Qatar.

Den tidligere danske statsministeren, som nå jobber for det danske fotballforbundet, trosser dermed Fifas regler om at regnbuebind ikke er tillatt.

NRK så at Thorning-Schmidt fikk komme inn på stadion med kjolen. Det er i stor kontrast til behandlingen som supportere og journalister har fått de første VM-dagene.

Her ankommer den tidligere danske statsministeren Helle Thorning stadion med pride-armbånd

PÅ DANMARK-KAMP: Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Walisiske Laura McAllister fikk ikke komme inn på åpningskampen mot USA med en regnbuehatt, mens den amerikanske journalisten Grant Wahl ble nektet adgang etter å ha gått med en T-skjorte med regnbue-effekt.

– Det er åndssvakt at de ikke får lov til å bruke regnbuebind, sier en dansk supporter til NRK i Qatar.

– I vår kultur er det ikke lov. Vi må støtte religionen vår. Vi støtter Qatar og vi ønsker ikke å se regnbueflagget på banen, sier en tunisisk supporter til NRK.

Også den danske journalisten Jon Pagh ble stoppet av qatarsk politi etter at han hadde fått låne et «OneLove»-armbind under et TV-innslag for TV 2.

– Blir en form for fengsel

Under et Teams-møte 20. oktober med alle rettighetshaverne for fotball-VM, greide Fifa ut om hvilke symboler som var lov, og hvilke som ikke var det.

Bildet under viser Fifas opplæringsprogram til sikkerhetsvaktene i Qatar. Der kan man tydelig se at regnbue-symbolet er et av flere symboler som sikkerhetsvaktene skal tillate. Dette har ikke vært tilfelle for en rekke supportere i Qatar.

Qatar, regnbue, wales

REGNBUE-SYMBOL: På et møte i forkant av VM opplyste Fifa hva som var tillatt i Qatar og hva som ikke var det. Men walisiske Laura McAllister ble stoppet.

Foto: Skjermdump/NRK

– Jeg blir helt matt. Dette går inn i rekken av merkelige maktdemonstrasjoner som arrangørene med støtte fra Fifa har bestemt seg for å drive med, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Hele VM blir en form for fengsel hvor man bare kan gå i de tildelte fangedraktene. Selv ikke helt uskyldige symboler som vi ser på som grunnlegge menneskerettigheter blir tillat, sier Saltvedt.

Fotballpresident Lise Klaveness forteller til NRK at det var avklart og garantert fra VM-komiteen i forkant av mesterskapet at regnbue-flagg skulle være tillatt.

Lise Klaveness

VELDIG UGREIT: Det mener fotballpresident Lise Klaveness etter at supportere blir stoppet med regnbueflagg.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det skal være tillatt å gå med regnbueflagg, selvfølgelig, for supportere. Det er veldig, veldig ugreit at supportere blir stoppet på den måten, sier Klaveness til NRK.

– Møtet vi hadde med Fifa var også veldig ugreit, hvor Fifa var kompromissløse og virket opptatt av å få en slutt på disse diskusjonene. Det gode med det var at Uefa-landene sto sammen om det, og så får vi nå fordøye det og diskutere hva vi skal gjøre videre, sier fotballpresidenten.

NRK har kontaktet FIFA om hvorfor de har snudd i sitt regelverk til regnbuebind, foreløpig uten hell.

– De må respektere vår religion

Wall, som ble stoppet etter at T-skjorten hans var for politisk, forteller at mobilen hans ble tatt fra han av en vakt og at han ble anholdt i 25 minutter.

Det skjedde samme dag som Fifa kom med trusler om sportslig straff dersom kapteiner brukte regnbue-armbind under kampene i VM. Danmark har heller ikke planer om dette tirsdag.

– Det er virkelig trist. DBU (det danske fotballforbundet) har kjempet fra dag én for at noe skal skje i Fifa, sier Thorning-Schmidt til Ekstra Bladet og NRK.

Helle Thorning-Schmidt

GÅR INN: Her går Thorning-Schmidt inn på VIP-inngangen til kampen mellom Danmark og Tunisia.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Den tidligere danske statsministeren sier at Fifa har vært litt vage med hvilke sanksjoner som kunne komme, men at det også kunne blitt mer enn «bare» et gult kort.

– Man må stille seg spørsmålet om man vil akseptere noen sportslige konsekvenser, som enten handler om et gult kort eller en hel kamp (karantene) for kapteinen, sier hun, og fortsetter:

– Man kan risikere en hel kamp. Det er det jeg forstår Fifa har truet med, sier hun.

one-love-kapteinsbind

– Jeg er glad for de syv forbundene som har arbeidet sammen om dette, men nå er kanskje tiden for å si at nå skal vi spille fotball. Det betyr ikke at noen gir opp kampen for at LHBT-rettigheter har en plass i fotballen. Man skal huske at det bare var syv av 211 medlemsland i Fifa som synes dette var en god ide. Jeg synes DBU har kjempet en fair kamp og jeg er også glad for å kjempe, sier Thorning-Schmidt.

Den tunisiske supporteren NRK møtte før kampen mot Danmark synes det er provoserende at VM-lag ønsker å markere med regnbue-symboler.

– De må respektere vår religion og kultur. Når vi reiser til Danmark, så respekterer vi dansk kultur og religion. Når du kommer til Doha, et arabisk land eller muslimsk land, så må du respektere det. Det er problemet, sier han.

Les også Bild: Tyskland vil ta rettslige skritt mot Fifa etter regnbuenekt

Tyskland under en trening i Qatar.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal