Hopp til innhold

Tror svensk komet kan kopiere Johaug

Therese Johaug (30) slo gjennom med et brak da hun tok medalje som junior i 2007-VM. NRK-ekspert Torgeir Bjørn tror Frida Karlsson (19) kan gjøre det samme på tirsdagens ti kilometer.

Karlsson Johaug

ØNSKER Å BLI BEDRE ENN JOHAUG: Svenske Frida Karlsson kan bli den neste store skiløperen fra Sverige.

Foto: NTB

Karlsson seiler opp som den neste store skiyndlingen i nabolandet.

Den nybakte juniorverdensmesteren tok en 5.-plass på lørdagens fellesstart med skibytte i VM-debuten.

Da hadde stortalentet gått sitt første verdenscuprenn kun seks dager tidligere – hvor hun overrasket med en 7.-plass.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener svenskens aller største styrker i sporet er motbakker og den høye kapasiteten.

– Karlsson er nok den mest lovende junioren i verden på distanse. Hun har mange likheter med Johaug. Det hun viser i dette selskapet, er så sterkt at det kan være en ny skidronning fra Sverige, sier han.

Mener klisterføre vil være fordel Karlsson

I likhet med Karlsson fikk Johaug sin verdenscupdebut rett før sitt første VM. Der Karlsson tok en 7.-plass, ble Johaug nummer åtte på ti kilometer klassisk i Otepää.

Noen uker senere klarte Johaug, som da var 18 år, å holde Aino Kaisa Saarinen bak seg under tremila i Sapporo.

– Johaug slo gjennom i Sapporo-VM som junior. Karlsson er i ferd med å gjøre det samme her, sier Bjørn.

NRK-eksperten utelukker ikke at Karlsson er med å kjempe om medaljene på tirsdagens 10 kilometer

Bjørn.

IMPONERT: NRK-ekspert Torgeir Bjørn spår at Frida Karlsson får en stor karriere som langrennsløper.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det går mot et tungt klisterføre, noe som vil være en fordel for Karlsson. Johaug er soleklar favoritt, men Karlsson er blant seks utøvere som etter min mening kan ta medalje. Karlsson kan gjøre som Johaug gjorde i Sapporo, å ta en medalje som junior, sier Bjørn.

Vil bli bedre enn Johaug

På mandagens pressekonferanse var Karlsson uvanlig offensiv til en juniorløper å være. Målet hennes er nemlig å bli like god, om ikke bedre, enn Johaug.

– Jeg skal gjøre mitt beste for å bli like god som henne, og kanskje litt bedre, sa Karlsson, ifølge Aftonbladet.

Bjørn understreker imidlertid at Karlsson ikke er på Johaugs nivå med det første.

– De fleste på den alderen har litt respekt for de beste seniorene og er forsiktig i uttalelsene. Det gjelder definitivt ikke Karlsson. Men hun trenger nok et par sesonger før hun er i stand til å gå fortere enn Johaug.

Johaug fikk også spørsmål om Karlsson på det norske lagets pressekonferanse. Hun beskriver Karlssons potensial som «enormt».

– Hun har gått fort i juniorklassen lenge, og nå har hun begynt å gå verdenscuprenn og har vist at hun kan være topp ti også der. Det ble en femteplass på fellesstart med skibytte, og det er utrolig bra. Hun er absolutt en jente for fremtiden, virker uredd og offensiv, og det er veldig godt å se, sier Johaug om Karlsson.

 • Kvinnenes ti kilometer i VM begynner klokken 15.00 tirsdag.

Siste nytt

 • Gleder seg til å spille med Haaland: – En fantastisk spiller

  Kalvin Phillips signerte mandag for Manchester City og forteller i et intervju at han ser fram til samarbeidet med målmaskinen Erling Braut Haaland.

  – Han er en fantastisk spiller. Målsnittet hans taler for seg selv, og avslutningene hans er utrolige, sier Phillips til klubbens hjemmeside.

  Manchester City har forsterket seg godt denne sommeren og har hentet tre spillere allerede. I tillegg til Phillips (500 millioner kroner) og Haaland (619 millioner), har også keeper Stefan Ortega (61,54 millioner) signert for klubben.

  – Jeg tror han kommer til å komme inn i ligaen og fortsette akkurat der han avsluttet med Dortmund. Forhåpentligvis scorer han noen mål for oss tidlig i sesongen, og så flyr han videre derfra, fortsetter nysigneringen om den norske kraftspissen. (NTB)

  Fotball, Nations League: Norge - Sverige (3-2)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Gullballen-vinneren mister EM

  Tidligere i dag meldte det spanske landslaget at Alexia Putellas hadde pådratt seg en skade i det venstre kneet, men at skadeomfanget var ukjent.

  Nå bekrefter landslaget at skaden er ille. Hun har pådratt seg en korsbåndsskade og mister EM, skriver det spanske landslaget på Twitter.

  – Det er jo fryktelig synd. Det er nesten så man ikke tror det, en så alvorlig skade rett før et mesterskap der Spania var favoritter og hun den beste spilleren. Fryktelig synd på Putellas og Spania, men også for alle oss andre som liker å se gode spillere, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

  Putellas vant gullballen i 2021, og er regnet av mange som verdens beste spiller.

  Den spanske avisen COPE skriver at Real Sociedad-spiller Amaiur Sarriegi er kalt inn som erstatter.

  Dette er den andre viktige spilleren Spania mister inn mot mesterskapet. Barcelonaspiller Jenni Hermoso måtte innse at EM røk i midten av juni, det også på grunn av en kneskade.

  Før skaden var spanjolene oddsfavoritt til å vinne mesterskapet. De har første kamp mot Finland fredag.

  Alexia Putellas
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Hovland uten golfkøller før turnering

  Viktor Hovland har fått en brokete opptakt til Scottish Open. Han står uten utstyr og golfklær to dager før konkurransestart.

  Mandag ankom han Skottland via Frankfurt uten bagasje. Den ble stående igjen i Tyskland.

  – Jeg har verken golfkøller eller golfklær, forteller Hovland til Discovery.

  Det er ikke første gang i år at han har trøbbel på reise. Tidlig i januar hadde han en tilsvarende episode da bagen med golfkøllene var forsinket. 24-åringen håper at tingene hans er på plass i løpet av onsdagen.

  – Jeg krysser fingrene, sier Hovland.

  Scottish Open starter torsdag og varer ut uka. Turneringen spilles i North Berwick og er en del av både PGA- og europatouren. (NTB)

  Wright Invitational
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste