Tror svensk komet kan kopiere Johaug

Therese Johaug (30) slo gjennom med et brak da hun tok medalje som junior i 2007-VM. NRK-ekspert Torgeir Bjørn tror Frida Karlsson (19) kan gjøre det samme på tirsdagens ti kilometer.

Karlsson Johaug

ØNSKER Å BLI BEDRE ENN JOHAUG: Svenske Frida Karlsson kan bli den neste store skiløperen fra Sverige.

Foto: NTB

Karlsson seiler opp som den neste store skiyndlingen i nabolandet.

Den nybakte juniorverdensmesteren tok en 5.-plass på lørdagens fellesstart med skibytte i VM-debuten.

Da hadde stortalentet gått sitt første verdenscuprenn kun seks dager tidligere – hvor hun overrasket med en 7.-plass.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener svenskens aller største styrker i sporet er motbakker og den høye kapasiteten.

– Karlsson er nok den mest lovende junioren i verden på distanse. Hun har mange likheter med Johaug. Det hun viser i dette selskapet, er så sterkt at det kan være en ny skidronning fra Sverige, sier han.

Mener klisterføre vil være fordel Karlsson

I likhet med Karlsson fikk Johaug sin verdenscupdebut rett før sitt første VM. Der Karlsson tok en 7.-plass, ble Johaug nummer åtte på ti kilometer klassisk i Otepää.

Noen uker senere klarte Johaug, som da var 18 år, å holde Aino Kaisa Saarinen bak seg under tremila i Sapporo.

– Johaug slo gjennom i Sapporo-VM som junior. Karlsson er i ferd med å gjøre det samme her, sier Bjørn.

NRK-eksperten utelukker ikke at Karlsson er med å kjempe om medaljene på tirsdagens 10 kilometer

Bjørn.

IMPONERT: NRK-ekspert Torgeir Bjørn spår at Frida Karlsson får en stor karriere som langrennsløper.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det går mot et tungt klisterføre, noe som vil være en fordel for Karlsson. Johaug er soleklar favoritt, men Karlsson er blant seks utøvere som etter min mening kan ta medalje. Karlsson kan gjøre som Johaug gjorde i Sapporo, å ta en medalje som junior, sier Bjørn.

Vil bli bedre enn Johaug

På mandagens pressekonferanse var Karlsson uvanlig offensiv til en juniorløper å være. Målet hennes er nemlig å bli like god, om ikke bedre, enn Johaug.

– Jeg skal gjøre mitt beste for å bli like god som henne, og kanskje litt bedre, sa Karlsson, ifølge Aftonbladet.

Bjørn understreker imidlertid at Karlsson ikke er på Johaugs nivå med det første.

– De fleste på den alderen har litt respekt for de beste seniorene og er forsiktig i uttalelsene. Det gjelder definitivt ikke Karlsson. Men hun trenger nok et par sesonger før hun er i stand til å gå fortere enn Johaug.

Johaug fikk også spørsmål om Karlsson på det norske lagets pressekonferanse. Hun beskriver Karlssons potensial som «enormt».

– Hun har gått fort i juniorklassen lenge, og nå har hun begynt å gå verdenscuprenn og har vist at hun kan være topp ti også der. Det ble en femteplass på fellesstart med skibytte, og det er utrolig bra. Hun er absolutt en jente for fremtiden, virker uredd og offensiv, og det er veldig godt å se, sier Johaug om Karlsson.

 • Kvinnenes ti kilometer i VM begynner klokken 15.00 tirsdag.

Siste nytt

 • Nyland ferdig i Norwich

  Ørjan Håskjold Nyland er ferdig i Norwich. Det bekrefter klubben på sine nettsider. Hans kontrakt med klubben går ut 30. juni, og nå kan han gå gratis til en ny klubb.

  – Alle i Norwich City ønsker Ørjan alt godt i hans fremtidige karriere, skriver klubben i pressemeldingen.

  Nyland fungerte som en reservekeeper for Norwich, og han fikk ingen offisielle kamper for klubben.

  Fotball, treningskamper: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Gullpucken til Lesund

  Gullpucken er den eldste og mest prestisjefylte individuelle utmerkelsen en spiller i norsk ishockey kan motta. I år går den høythengende prisen til Erlend Lesund.

  Selv om sesongen hjemme også her ble avlyst tidlig i januar mener NIHF at tildelingskriteriene for Gullpucken Menn er innfridd. Det skyldes i hovedsak at man her fikk gjennomført VM.

  I begrunnelsen fra Norges Ishockeyforbund står det blant annet: «Erlend Lesund har utviklet spillet sitt sesong for sesong, der han denne sesongen var en av de viktigste spillerne til Rögle i svensk eliteserie. Under årets VM tok han enda ett steg på den internasjonale arenaen, gjennom å videreføre utviklingen fra klubblaget. Dette gjorde han til en av lagets absolutt nyttigste spillere.»

  2021 IIHF Ice Hockey World Championship, Day 3, Norway - Italy. Erlend Lesund
  Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 • Uefa svarer på kritikken

  Det siste døgnet har Uefa fått mye kritikk for å avslå bruken regnbuefarger på Allianz Arena i München. Nå svarer de på kritikken.

  – Noen har tolket det slik at Uefas beslutning om å avslå Münchens forespørsel om å opplyse arenaen i regnbuefarger er politisk. Men på den andre siden, så var forespørselen i seg selv politisk, og den var koblet til Ungarns fotballandslags tilstedeværelse på kveldens kamp i Tyskland, skriver Uefa på Twitter.

  De understreker at de støtter bruken av regnbuefarger.

  – For Uefa, så er ikke regnbuen et politisk symbol, men et tegn på støtte til mer likeverd og inkludering i samfunnet, skriver organiasjonen.

  I Twitter-meldingen bruker de et bilde av Uefa-logoen med regnbuefarger. Det er også Uefas nye profilbilde.

  Hungary Orban's Message
  Foto: Tobias Hase / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal