NRK Meny
Normal

Tror Sundby bryter en ti år lang forbannelse

LAHTI (NRK): Lørdag var det nøyaktig ti år siden sist en annen nordmann enn Petter Northug tok VM-gull på et distanserenn.

SKIING/NORDIC/WORLD

SIST FØR TØRKEN: Etter at Odd-Bjørn Hjelmeset jublet i Sapporo, er Petter Northug den eneste nordmannen som har feiret distansegull.

Foto: Toru Hanai / REUTERS

De siste ti årene har vært en gullalder for norsk langrenn. Med Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug i spissen har gullmedaljene flommet inn.

Men statistikken skjuler et dystert faktum. Lørdag 4. mars, altså i går, var det nemlig ti år siden Odd-Bjørn Hjelmeset vant VM-femmila i Sapporo.

Siden det er Petter Northug den eneste norske herreløperen som har tatt mesterskapsgull i distanselangrenn.

– Og det er ikke sikkert Odd-Bjørn hadde vunnet i 2007 heller, hvis jeg hadde fått gått. Jeg var førstereserve, påpeker Northug, som var irritert over vrakingen den gangen og som etterpå har tatt tre VM-gull på nettopp femmil.

Starter kl.13.30.

– Soleklar favoritt

Selv kommer han neppe til å stå i veien for andre nordmenn på søndagens VM-femmil i Lahti. Og Northug tror heller ikke at andre kommer til å stå i veien.

Han spår at forbannelsen endelig brytes.

– Sjansen er stor. Vi har Martin som er i kanongod form og er soleklar favoritt. Og så er det noen outsidere her også til medalje og kanskje gull på en maksimal dag. Norge er størst favoritt til å vinne gull med den troppen her, fastslår Northug overfor NRK.

Petter Northug

SPÅR NORSK GULL: Men Petter Northug tror ikke han selv vinner.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nettopp Martin Johnsrud Sundby er mannen mange har forventet skulle bli den nye norske gullgutten. I verdenscupen er Sundby den beste løperen for fjerde år på rad.

Men i mesterskap har det vært stang ut. Også i Lahti – til nå. Sergej Ustjugov henviste Sundby til sølv på tremila, Iivo Niskanen gjorde det samme på 15-kilometeren.

– Motivert for mitt livs løp

Nå er det bare femmila igjen. Så er da nettopp femmila distansen Sundby lenge har pekt på som løpet han har størst sjans og mest lyst til å vinne.

– Femmila har jeg drømt om og tenkt på veldig, veldig lenge. Det blir en batalje av en annen verden i disse løypene. Det er en ekstremt krevende trasé vi skal gå fem ganger, sier han til NRK.

Ski-VM Lahti 2017.

ENDELIG? Martin Johnsrud Sundby går for gullet han mangler.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ambisjonen er klokkeklar:

– Jeg er mer motivert enn noen gang for å gjøre mitt livs løp, sier Sundby.

Hvis værmeldinga slår til, med faste forhold, spår Petter Northug et løp som ligner på tremila.

– Hvis Ustjugov får fast føre, tror jeg han og Martin fort det blir en duo med dem etter to-tre mil, sier Northug.

I så fall er det opp til Sundby å riste av seg russeren før spurten.

 • Norges lag: Martin Johnsrud Sundby, Anders Gløersen, Hans Christer Holund, Sjur Røthe, Petter Northug (tittelforsvarer)

Siste nytt

 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Mester mot legende i vintersport
Mester mot legende i vintersport