NRK Meny
Normal

Tror Sundby bryter en ti år lang forbannelse

LAHTI (NRK): Lørdag var det nøyaktig ti år siden sist en annen nordmann enn Petter Northug tok VM-gull på et distanserenn.

SKIING/NORDIC/WORLD

SIST FØR TØRKEN: Etter at Odd-Bjørn Hjelmeset jublet i Sapporo, er Petter Northug den eneste nordmannen som har feiret distansegull.

Foto: Toru Hanai / REUTERS

De siste ti årene har vært en gullalder for norsk langrenn. Med Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug i spissen har gullmedaljene flommet inn.

Men statistikken skjuler et dystert faktum. Lørdag 4. mars, altså i går, var det nemlig ti år siden Odd-Bjørn Hjelmeset vant VM-femmila i Sapporo.

Siden det er Petter Northug den eneste norske herreløperen som har tatt mesterskapsgull i distanselangrenn.

– Og det er ikke sikkert Odd-Bjørn hadde vunnet i 2007 heller, hvis jeg hadde fått gått. Jeg var førstereserve, påpeker Northug, som var irritert over vrakingen den gangen og som etterpå har tatt tre VM-gull på nettopp femmil.

Starter kl.13.30.

– Soleklar favoritt

Selv kommer han neppe til å stå i veien for andre nordmenn på søndagens VM-femmil i Lahti. Og Northug tror heller ikke at andre kommer til å stå i veien.

Han spår at forbannelsen endelig brytes.

– Sjansen er stor. Vi har Martin som er i kanongod form og er soleklar favoritt. Og så er det noen outsidere her også til medalje og kanskje gull på en maksimal dag. Norge er størst favoritt til å vinne gull med den troppen her, fastslår Northug overfor NRK.

Petter Northug

SPÅR NORSK GULL: Men Petter Northug tror ikke han selv vinner.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nettopp Martin Johnsrud Sundby er mannen mange har forventet skulle bli den nye norske gullgutten. I verdenscupen er Sundby den beste løperen for fjerde år på rad.

Men i mesterskap har det vært stang ut. Også i Lahti – til nå. Sergej Ustjugov henviste Sundby til sølv på tremila, Iivo Niskanen gjorde det samme på 15-kilometeren.

– Motivert for mitt livs løp

Nå er det bare femmila igjen. Så er da nettopp femmila distansen Sundby lenge har pekt på som løpet han har størst sjans og mest lyst til å vinne.

– Femmila har jeg drømt om og tenkt på veldig, veldig lenge. Det blir en batalje av en annen verden i disse løypene. Det er en ekstremt krevende trasé vi skal gå fem ganger, sier han til NRK.

Ski-VM Lahti 2017.

ENDELIG? Martin Johnsrud Sundby går for gullet han mangler.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ambisjonen er klokkeklar:

– Jeg er mer motivert enn noen gang for å gjøre mitt livs løp, sier Sundby.

Hvis værmeldinga slår til, med faste forhold, spår Petter Northug et løp som ligner på tremila.

– Hvis Ustjugov får fast føre, tror jeg han og Martin fort det blir en duo med dem etter to-tre mil, sier Northug.

I så fall er det opp til Sundby å riste av seg russeren før spurten.

 • Norges lag: Martin Johnsrud Sundby, Anders Gløersen, Hans Christer Holund, Sjur Røthe, Petter Northug (tittelforsvarer)

Siste nytt

 • Blodig slagsmål i Manchester

  Manchester City-trener Mikel Arteta fikk et blodig kutt i hodet og José Mourinho ble truffet i hodet av en vannflaske etter kampen mellom Manchester City og Manchester United i går. Det var Mourinho som startet bråket, ifølge flere britiske medier, som Daily Mail.

  Mourinho
  Foto: Bryn Lennon / Getty Images
 • Ny verdensrekord og ny norsk rekord

  Ted-Jan Bloemen gikk inn til ny verdensrekord med tiden 6:01.86 på 5000 meteren i Salt Lake City.

  – Et helt sinnssykt skøyteløp, sier NRK-ekspert Even Wetten.

  Blomen gikk i par med Sverre Lunde Pedersen, som hang godt på rekordfarten og suste inn til ny norsk rekord med tiden 6.07.61. Det holdt til en sjetteplass.

  Canada WCup Speedskating Ted-Jan Bloemen
  Foto: Mike Ridewood / AP
 • SK snudde til seier i finalen

  FaZe, med norske Håvard «Rain» Nygaard på laget, tok ledelsen 1-0, men brasilianske SK slo tilbake og vant 3-1 i finalen i CS:GO-turneringen ESL Pro League i Odense søndag kveld.

  Håvard Nygaard
  Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge