Hopp til innhold

Tror Sundby bryter en ti år lang forbannelse

LAHTI (NRK): Lørdag var det nøyaktig ti år siden sist en annen nordmann enn Petter Northug tok VM-gull på et distanserenn.

SKIING/NORDIC/WORLD

SIST FØR TØRKEN: Etter at Odd-Bjørn Hjelmeset jublet i Sapporo, er Petter Northug den eneste nordmannen som har feiret distansegull.

Foto: Toru Hanai / REUTERS

De siste ti årene har vært en gullalder for norsk langrenn. Med Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug i spissen har gullmedaljene flommet inn.

Men statistikken skjuler et dystert faktum. Lørdag 4. mars, altså i går, var det nemlig ti år siden Odd-Bjørn Hjelmeset vant VM-femmila i Sapporo.

Siden det er Petter Northug den eneste norske herreløperen som har tatt mesterskapsgull i distanselangrenn.

– Og det er ikke sikkert Odd-Bjørn hadde vunnet i 2007 heller, hvis jeg hadde fått gått. Jeg var førstereserve, påpeker Northug, som var irritert over vrakingen den gangen og som etterpå har tatt tre VM-gull på nettopp femmil.

Starter kl.13.30.

– Soleklar favoritt

Selv kommer han neppe til å stå i veien for andre nordmenn på søndagens VM-femmil i Lahti. Og Northug tror heller ikke at andre kommer til å stå i veien.

Han spår at forbannelsen endelig brytes.

– Sjansen er stor. Vi har Martin som er i kanongod form og er soleklar favoritt. Og så er det noen outsidere her også til medalje og kanskje gull på en maksimal dag. Norge er størst favoritt til å vinne gull med den troppen her, fastslår Northug overfor NRK.

Petter Northug

SPÅR NORSK GULL: Men Petter Northug tror ikke han selv vinner.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nettopp Martin Johnsrud Sundby er mannen mange har forventet skulle bli den nye norske gullgutten. I verdenscupen er Sundby den beste løperen for fjerde år på rad.

Men i mesterskap har det vært stang ut. Også i Lahti – til nå. Sergej Ustjugov henviste Sundby til sølv på tremila, Iivo Niskanen gjorde det samme på 15-kilometeren.

– Motivert for mitt livs løp

Nå er det bare femmila igjen. Så er da nettopp femmila distansen Sundby lenge har pekt på som løpet han har størst sjans og mest lyst til å vinne.

– Femmila har jeg drømt om og tenkt på veldig, veldig lenge. Det blir en batalje av en annen verden i disse løypene. Det er en ekstremt krevende trasé vi skal gå fem ganger, sier han til NRK.

Ski-VM Lahti 2017.

ENDELIG? Martin Johnsrud Sundby går for gullet han mangler.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ambisjonen er klokkeklar:

– Jeg er mer motivert enn noen gang for å gjøre mitt livs løp, sier Sundby.

Hvis værmeldinga slår til, med faste forhold, spår Petter Northug et løp som ligner på tremila.

– Hvis Ustjugov får fast føre, tror jeg han og Martin fort det blir en duo med dem etter to-tre mil, sier Northug.

I så fall er det opp til Sundby å riste av seg russeren før spurten.

  • Norges lag: Martin Johnsrud Sundby, Anders Gløersen, Hans Christer Holund, Sjur Røthe, Petter Northug (tittelforsvarer)

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal