Hopp til innhold

Tror Loeb-exit åpner for Solberg-gull

Motorsportkommentator Atle Gulbrandsen mener neste år blir Petter Solbergs siste sjanse til å bli verdensmester.

Petter Solberg

I år har Petter Solberg fightet for å vinne enkeltrally. Neste år sikter han mot VM-sammendraget der han aller helst vil til topps

Foto: FREDERICK FLORIN / Afp

– Jeg tror Petter har en bra sjanse til å bli verdensmester i 2013. Men det blir hans siste sjanse. Klarer han det ikke da, blir han det aldri igjen, sier Atle Gulbrandsen.

Rallysporten kommer til et veiskille neste år. Da trekker nemlig suverene Sebastien Loeb seg nesten helt ut , og VM-tronen blir ledig.

Loeb jakter på nye utfordringer og skal nå satse på asfaltracing. Derfor kommer han til å droppe så mange VM-runder i rally neste år at han ikke har sjanse til å bli verdensmester. – Jeg trenger nye utfordringer, sier Loeb.

– I en Citroën hadde de kjempet om VM-tittelen

Da åpner det seg muligheter for kjørerne som hittil har kjempet bak den suverene franskmannen.

– Hvis Petter eller Mads (Østberg) hadde sittet i en Citroën, hadde de kjempet om VM like på linje med hvem som helst ellers, sier Petters bror Henning.

Han tror de to nordmennene er gode nok, men at de trenger riktig apparat rundt seg.

– De kjører gode nok biler, men Citroën har bedre struktur i teamet, sier Henning Solberg.

– Loeb er større enn Schumacher

Petter Solberg ble verdensmester i 2003. Etter det har Sebastien Loeb vært utilnærmelig og vunnet ni strake. Han sikret seg det niende i sin egen hjemby Haugenau i franske Alsace søndag ettermiddag.

Video: I år har Petter Solberg kjørt hardt for å vinne enkeltrally, og det har ofte gått galt. Her fra det spektakulære krasjet i Frankrike lørdag.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Petter Solberg har brutt Rally Frankrike etter et ublidt møte med franske vinranker og en kraftmast.

Her krasjer Petter Solberg

– Det er en helt fantastisk prestasjon. Jeg vurderer det slik at han er den største motorport-utøveren i historien, større enn Michael Schumacher, sier Solberg, og refererer til den sjudoble formel 1-vinneren.

– Ny taktikk neste sesong

– Hva betyr dette for dine sjanser til å bli verdensmester igjen?

– Det betyr at vi har sjansen, og at vi kommer til å legge en annen taktikk for neste sesong enn vi har gjort i år, sier Petter Solberg til NRK.

– Hva innebærer det?

– I år har vi fightet for å bli best mulig i hvert enkelt rally, vi har ikke tenkt på sammendraget. Neste år vil vi nok se mer på sammenlagtlista, sier Solberg, som har hatt flere uhell i rallyene denne sesongen.

– Jeg føler nok at vi kunne blitt nummer to i VM i år hvis vi hadde gått for sammenlagtplassering, sier Petter Solberg.

– Neste år eller aldri

Atle Gulbrandsen

– 2013 blir Petter Solbergs siste sjanse. Deretter kommer Volkswagen til å dominere, tror Atle Gulbrandsen

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Motorsportkommentator Atle Gulbrandsen tror Solberg har en bra sjanse til å stå på toppen av pallen når neste års VM-gull skal deles ut. Men det er hans eneste sjanse.

– Jeg tror på mange måter at han har passert sitt toppnivå. Men neste år kan bli nokså spesielt. Ikke bare fordi Loeb er borte, men også fordi Jari-Matti Latvala etter alt å dømme går over til det nystartede Volkswagen-laget, sier Gulbrandsen til NRK.

Gulbrandsen begrunner dette slik:

– Volkswagen gjør ting skikkelig og grundig når de satser, og de kommer til å bli store. Men historien viser at det er vært vanskelig for et lag å vinne allerede i sin første sesong, derfor tror jeg ikke at Volkswagen tar seieren allerede i 2013.

– Derfor kan Petter vinne. Han har en god bil og et godt lag, og jeg vurderer ham som en minst like god fører som Mikko Hirvonen. Han er nok dårligere enn Latvala, men jeg tror som sagt ikke Latvala vinner i sin første sesong med et nytt lag.

– Derfor tror jeg Petter Solberg kan bli verdensmester i 2013 – ti år etter at han ble det sist. Klarer han ikke det, får han ingen ny reell sjanse. Da blir Volkswagen og Latvala for sterke, sier Atle Gulbrandsen.

– For gammel for Volkswagen

Petter Solberg og kartleser Philip Mills

Det var tider: Petter Solberg kjører inn til seier og VM-tittel i Wales i november 2003

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Men kan Solberg få tilbud fra Volkswagen hvis han kjører godt og blir verdensmester neste år?

– Nei, det tror jeg ikke. Volkswagen vil ha unge førere, og Petter er for gammel, sier Gulbrandsen om 37-årige Solberg.

Solberg selv bekrefter at han kommer til å kjøre for fullt også neste sesong. Han tror det fortsatt blir for Ford, og skal ha kontraktsmøter i løpet av den nærmeste framtiden.

Tror Petter har VM-sjanse

Henning Solberg tror broren har sjanse til en VM-tittel neste år. Men sjansen hadde vært enda større om han hadde kjørt for Citroën, mener han.

– Hvis Petter eller Mads (Østberg) hadde fått tilbud om å sitte i en Citroën, hadde de kjempet om VM på lik linje med hvem som helst annen, sier eldstebror Solberg.

– Trenger et fabrikkteam

Henning Solberg

Henning Solberg tror både Petter Solberg og Mads Østberg kunne kjempet om en VM-tittel like godt som noen andre hvis de satt i en Citroën

Foto: Fransson, Micke / SCANPIX

Mads Østberg har hatt sitt store gjennombrudd denne sesongen, og ligger i øyeblikket foran Petter Solberg i VM-sammendraget.

– Men han må komme seg inn i et fabrikkteam for å ha en sjanse til å gå helt til topps, sier Henning Solberg.

Sebastien Loeb kjører for Citroën, det samme gjør Mikko Hirvonen som er nummer to i sammendraget når to rally gjenstår i år.

Henning Solberg begrunner dette med at Citroën er det eneste teamet som er en del av selve fabrikken. Alle de andre fabrikkene leier inn sine team.

– De andre bilene er kanskje like gode som de Citroën har. Men Citroën har en bedre struktur på sitt team, sier Henning Solberg.

Siste nytt

 • Idrettsstyret snur etter feide med Antidoping Norge

  Styret i Norges idrettsforbund drar i bremsen og ber likevel ikke tinget stemme over å gi Antidoping Norge ansvaret for doms- og appellorganet i dopingsaker.

  I stedet besluttet idrettsstyret på sitt styremøte i Bergen torsdag å fremme et endringsforslag der det bes om tingets tilslutning til at styret fortsatt skal arbeide for etablering av en nasjonal antidopinglov, med etablering av en domsfunksjon i dopingsaker uavhengig av idretten og Antidoping Norge.

  Kulturdepartementet har overfor NIF varslet at et høringsutkast til en slik lov kan foreligge allerede våren 2024.

  Helomvendingen skjer få dager etter at Antidoping Norges styreleder Rune Andersen gikk hardt ut mot forslaget i et VG-intervju. Han ga det merkelapper som «radikalt» og «alvorlig for norsk idrett». (NTB)

  NIF valgkomite
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Carlsen-parti ferdig etter 12 minutter

  Magnus Carlsen spilte remis mot Hikaru Nakamura i 3. runde i Norway Chess torsdag. Langsjakkpartiet varte i bare 12 minutter.

  Spillerne får ett poeng hver. De skal møtes i armageddon om et ekstra halvpoeng.

  Partiet artet seg mer som et lynsjakkparti. Etter 31 trekk var det over. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • VG: Bekrefter forhold med Ødegaard

  Den tidligere proffdanseren Helene Spilling bekrefter overfor VG at hun og Arsenal-spiller Martin Ødegaard er et par.

  Ødegaard selv har delt flere bilder av de to sammen på Instagram torsdag.

  Romanseryktene har florert i flere måneder etter at de ble avbildet sammen under London Football Awards i mars.

  Martin Ødegaard er en av Norges mest profilerte fotballspillere, og er kaptein på det norske landslaget og klubblaget Arsenal. Drammenseren var en stor bidragsyter i laget som ble nummer to i Premier League denne sesongen.

  Helene Spilling er på sin side en merittert danser, som tidligere i år var aktuell i NRK-serien «Mesternes mester».

  Ødegaard og Spilling
  Foto: odegaard.98/Instagram

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste