NRK Meny
Normal

Tror sensasjonen er starten på noe stort

Verdenscupseieren til Daniel-André Tande overrasket mange. Hoppekspert Johan Remen Evensen tror bare det var den første av mange.

Germany Ski Jumping World Cup

GJENNOMBRUDD: Daniel-André Tande jubler etter å ha klinket til med 140,5 meter i finaleomgangen i Klingenthal.

Foto: Jens Meyer / Ap

– Jeg tror definitivt han kan fortsette sånn. Man har ingen garanti i hopp, men det er ikke noe som tilsier at Daniel-André ikke kan hoppe sånn i flere renn, kanskje gjennom hele sesongen, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

johan remen evensen

EKSPERT: NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen har store forhåpninger til Daniel-André Tande.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

21-åringen fra Kongsberg danket ut hele verdenseliten med Peter Prevc og Severin Freund i spissen, da han med to kjempehopp, tok seieren i verdenscupåpningen i Klingenthal. Mange, inkludert Tande selv, lot seg overraske.

– Jeg håper jo jeg kan være å regne med denne sesongen, men mitt eneste mål er egentlig å fortsette med den hoppingen jeg gjorde i sommer. Og jeg har lyst til å gjøre det bra i skiflyging, sier Tande beskjedent.

God i sommer

Resultatene i sommer har vært gode for unggutten, med blant annet to NM-gull på plast, men lørdag ble han likevel vraket til laghoppingen etter å ha vært svak på trening. Dagen etter kom den første verdenscupseieren.

– Det er det som er så imponerende. Han viser en utrolig mentalitet det bare er å ta av seg hatten for. Vi har trodd han har hoppet bra i sommer, men nå ser vi virkelig målestokken. Nivået er blant de beste i verden. Det er en god bekreftelse for hele laget, mener Evensen.

– Han har dessuten en bra fysikk for skihopping, har holdt seg skadefri og jobbet hardt og seriøst i mange år. Da kommer resultatene, legger den tidligere verdensrekordholderen til.

Endringer gir resultat

Trener Alexander Stöckl tror dette var et vendepunkt for norsk hoppsport.

– Det er en bekreftelse på at endringene vi har gjort de siste årene, begynner å fungere. Det er unge hoppere som kommer inn, som er i stand til å være i toppen og kjempe om pallen. Også Johan Forfang var fantastisk med niende plass. Det er gøy å se at de er på hugget, sier han til NRK.

– Må kose seg

Daniel-André Tande med to kjempehopp

Nå vil forventningene være langt høyere til Tande.

– Det er klart, men hvis han klarer å kose seg og ha det gøy i bakken, tror jeg det går bra.

– Hvordan klarer man det?

– Det er veldig individuelt, og det er flere som ikke klarer det. For eksempel Bjørn Einar Romøren. Men Tande virker som en type som klarer det. Jeg tror hans styrke er å holde hodet kaldt. Han kan fort bli vårt sterkeste kort denne sesongen, tror Evensen.

For hopperne er hoppuka og skiflygings-VM i januar de store høydepunktene denne sesongen.

– Gjør han dette i skiflyging, kan VM bli veldig gøy, sier Evensen.

Siste nytt

 • Ingebrigsten slutter som RBK-trener

  Rosenborg har besluttet at Kåre Ingebrigtsen fratrer som hovedtrener i Rosenborg med umiddelbar virkning.

  Rosenborg Ballklub inviterer til pressekonferanse på Brakka klokka 18.45.

  Kåre Ingebrigtsen
  Foto: Hans Olav Landsverk / NRK
 • EM i fare grunnet pølsevann

  Roer Nils Jakob Hoff står i fare for å miste EM etter at han sølte pølsevann på låret under en fjelltur, melder Bergens Tidende. Bergenseren pådro seg annengradsforbrenning, og med bare to uker til EM i Glasgow risikerer han å måtte stå over.

  Sommer-OL i Rio 2016
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Pušić ferdig etter 4 dager

  Den tidligere Brann-spilleren Martin Pušić forlater danske AC Horsens etter kun fire dager. Klubben opphever kontrakten etter at østerrikeren forklarte at han ikke lenger hadde lyst til å bo i landet. Til klubbens hjemmeside forteller han at han vil prøve lykken utenfor Danmark.

  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale