Hopp til innhold

– Vanskelig for russerne å være i superform under OL

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde tror russerne kommer til å presse egne utøvere for hardt frem mot OL. Mandag måtte også de beste russiske skiskytterne delta i et amerikanske uttak for å kvalifisere seg til verdenscupåpningen.

Jevgenij Garanitsjev

Jevgenij Garanitsjev og de andre russiske skiskytterne lever med et voldsomt forventnigspress om medaljefangst under Sotsji-OL. Her er Garanitsjev under verdenscupen i Holmenkollen i 2012.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Det er usikkerhet i den russiske skiskyttertroppen før verdenscupåpningen i Østersund om en uke.

I stedet for å ta ut de antatt beste løperne på forhånd, slik Norge gjør, kjører de amerikansk uttak før sesongens første verdenscuprenn.

– Det er litt typisk russisk å gjøre drastiske ting når det er noe som ikke fungerer. Det blir litt rart for oss, sier Emil Hegle Svendsen som selv er forhåndsuttatt til verdenscupåpningen i svenske Østersund.

Argumentet fra den norske ledelsen er å gi løperne mer ro med forhåndsuttaging.

Helomvending

Ola Lunde

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Ifølge NRKs skiskytterekspert Ola Lunde hadde egentlig det russiske laget også tatt ut sine fire beste løpere fra i fjor til Østersund-rennet.

Men før helgen gjorde landslagsledelsen plutselig en helomvending. Løperne fikk beskjed om at ingen er forhåndsuttatt likevel og at det ville bli et amerikanske uttak i Østersund mandag denne uken.

– Det er fordi det er så mange sterke regionslag i Russland som alle vil ha med sine løpere til OL. De lagene som får OL-løpere får nemlig mye penger. Det er en veldig hard intern kamp i Russland om OL-deltakelse, sier Lunde.

Verdenscupdeltakelse er et must for å være med i kampen om OL-plass.

I et amerikansk uttak stiller alle likt uansett merittliste og bare de første i mål får gå i Østersund.

Null gull

De russiske vinteridrettsutøverne lever med et vanvittig press før OL på hjemmebane i februar, og skiskytterne er intet unntak.

Historien viser imidlertid at det russiske skiskytterlandslaget har for vane å ødelegge for seg selv med å presse utøverne for hardt. Dét skjedde for eksempel i 2009 da russerne arrangerte skiskytter-VM i Khanty-Mansijsk. En massiv satsing kulminerte i null gull.

– Vi så også litt av det samme under VM i Nove Mesto i fjor. Da presterte mange av russerne bra helt fram VM, så fikk de en liten down under mesterskapet, sier Lunde.

Nå tror han det samme kan skje i OL.

– De må antageligvis toppe formen så voldsomt at det blir veldig, veldig vanskelig for dem å være i superform under OL, sier Lunde.

Sportsnyheter

Se alle målene i mesterligaen for kvinner, Barcelona - Wolfsburg.

Ellevill snuoperasjon da Graham Hansen og Barcelona vant mesterligaen

Caroline Graham Hansen (28) herjet da Barcelona snudde 0-2 til 3-2, og vant mesterligafinalen.

Siste nytt

 • PSG tapte i Messis avskjedskamp

  Lionel Messi spilte lørdag kveld sin siste kamp for PSG. Det ble ingen minneverdig opplevelse, for argentineren gikk målløs av banen i et 2-3-tap mot Clermont.

  PSG ledet 2-0 takket være en avskjedsscoring fra Sergio Ramos (som også spilte sin siste kamp) og Kylian Mbappé, men Clermont slo knallhardt tilbake og snudde kampen til 3-2.

  Messi kunne - og burde - notert seg for scoring etter at han ble spilt alene med keeper av Mbappé, men på ukarakteristisk vis blåste han ballen høyt over fra en god posisjon.

  Messi forlater PSG med to seriegull og leverte 21 mål og 20 målgivende pasninger denne sesongen. Hvor han spiller neste sesong er foreløpig ikke klart.

  Ligue 1 - Paris St Germain v Clermont
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Nyland ble cupmester i Tyskland

  Christopher Nkunku og Dominik Szoboszlai scoret målene da RB Leipzig vant den tyske cupen lørdag kveld.

  RB Leipzig slo Eintracht Frankfurt 2-0 i finalen.

  Dermed ble Ørjan Håskjold Nyland cupmester i Tyskland. Den norske landslagskeeperens kontrakt utløper 30. juni og han satt på benken hele kampen.

  DFB Cup - Final - RB Leipzig v Eintracht Frankfurt
  Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters
 • Norsk bestenotering av Jæger på 300 meter

  Henriette Jæger satte soleklar norsk bestenotering på 300 meter med 36,92 under Trond Mohn Games i Bergen lørdag.

  – Jeg er kjempeglad. Det er mitt første løp utendørs i år. Tiden er kjempebra, sa Jæger til NRK.

  I slegge satte Eivind Henriksen ny årsbeste med 76,09, men ble slått av landsmannen Thomas Mardal. Han fikk opp et bestekast på hele 77,46 meter. Gloppen-utøverens tidligere personlig rekord lød på 76,74.

  Narve Gilje Nordås løp en solid 3000 meter, og vant den med en sterk sisterunde på tiden 7.43,94.

  Tobias Grønstad løp nok en gang en god 800 meter og vant den på 1.46,61. Kun tre nordmenn har løpt distansen raskere enn Grønstad gjennom tidene.

  I stav ble det seier til Pål Haugen Lillefosse. Han oppnådde 5,72 meter, men måtte gi seg på 5,82 meter med krampetendenser i leggene. (NTB)

  NM Friidrett 2020. Henriette Jæger.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste