Hopp til innhold

– Vanskelig for russerne å være i superform under OL

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde tror russerne kommer til å presse egne utøvere for hardt frem mot OL. Mandag måtte også de beste russiske skiskytterne delta i et amerikanske uttak for å kvalifisere seg til verdenscupåpningen.

Jevgenij Garanitsjev

Jevgenij Garanitsjev og de andre russiske skiskytterne lever med et voldsomt forventnigspress om medaljefangst under Sotsji-OL. Her er Garanitsjev under verdenscupen i Holmenkollen i 2012.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Det er usikkerhet i den russiske skiskyttertroppen før verdenscupåpningen i Østersund om en uke.

I stedet for å ta ut de antatt beste løperne på forhånd, slik Norge gjør, kjører de amerikansk uttak før sesongens første verdenscuprenn.

– Det er litt typisk russisk å gjøre drastiske ting når det er noe som ikke fungerer. Det blir litt rart for oss, sier Emil Hegle Svendsen som selv er forhåndsuttatt til verdenscupåpningen i svenske Østersund.

Argumentet fra den norske ledelsen er å gi løperne mer ro med forhåndsuttaging.

Helomvending

Ola Lunde

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Ifølge NRKs skiskytterekspert Ola Lunde hadde egentlig det russiske laget også tatt ut sine fire beste løpere fra i fjor til Østersund-rennet.

Men før helgen gjorde landslagsledelsen plutselig en helomvending. Løperne fikk beskjed om at ingen er forhåndsuttatt likevel og at det ville bli et amerikanske uttak i Østersund mandag denne uken.

– Det er fordi det er så mange sterke regionslag i Russland som alle vil ha med sine løpere til OL. De lagene som får OL-løpere får nemlig mye penger. Det er en veldig hard intern kamp i Russland om OL-deltakelse, sier Lunde.

Verdenscupdeltakelse er et must for å være med i kampen om OL-plass.

I et amerikansk uttak stiller alle likt uansett merittliste og bare de første i mål får gå i Østersund.

Null gull

De russiske vinteridrettsutøverne lever med et vanvittig press før OL på hjemmebane i februar, og skiskytterne er intet unntak.

Historien viser imidlertid at det russiske skiskytterlandslaget har for vane å ødelegge for seg selv med å presse utøverne for hardt. Dét skjedde for eksempel i 2009 da russerne arrangerte skiskytter-VM i Khanty-Mansijsk. En massiv satsing kulminerte i null gull.

– Vi så også litt av det samme under VM i Nove Mesto i fjor. Da presterte mange av russerne bra helt fram VM, så fikk de en liten down under mesterskapet, sier Lunde.

Nå tror han det samme kan skje i OL.

– De må antageligvis toppe formen så voldsomt at det blir veldig, veldig vanskelig for dem å være i superform under OL, sier Lunde.

Siste nytt

 • Mol og Sørum åpnet med seier i Mexico

  Sandvolleyball-stjernene Anders Mol og Christian Sørum vant i strake sett mot italienske Samuele Cottafava og Paolo Nicolai i Tepic, Mexico Torsdag. De fikk med det en perfekt start på verdenstouren i sandvolleyball.

  Verdensmesterne spilte seg til 21-19, 21–13 mot de italienske motstanderne.

  Mol og Sørum havnet aldri under på veien mot åpningsseieren i Tepic. De har vunnet samtlige fire møter med Cottafava/Nicolai, men for første gang ble de ikke nødt til å spille et tredje sett, skriver NTB.

  Nordmennene møter qatarerne Cherif Younousse og Ahmed Tijan i neste puljekamp som spilles natt til fredag norsk tid.

  Christian Sørum og Anders Mol
  Foto: Ksenia Novikova / NRK
 • Haaland undersøkt i Barcelona etter landslagsforfall

  Erling Braut Haaland ble sendt rett til Manchester Citys spesialister i Barcelona etter at han måtte trekke seg fra Norges landslagssamling med lysketrøbbel.

  Haaland pådro seg skaden i FA-cupkampen mot Burnley noen dager før det norske landslaget samlet seg i Spania foran de to første EM-kvalifiseringskampene.

  Der ble det tidlig klart at jærbuen ikke kunne være med videre og ta del i oppgjørene mot Spania og Georgia. Han forlot laghotellet tirsdag og reiste deretter til Barcelona for videre undersøkelser, opplyser far Alfie Haaland til TV 2.

  – Det var veldig overraskende. Jeg visste ingenting. Han ringte meg og sa at de hadde tatt noen bilder og funnet noe som ikke var bra, sier pappa Haaland.

  Manchester City sender ofte spillere til et samarbeidssykehus i den katalanske hovedstaden for å undersøke skader.

  – Ja, Manchester City har et samarbeid med et sykehus i Barcelona. Han har vært der for ytterligere sjekker og behandling. Nå har han vært her (Marbella) et par dager sammen med fysio fra klubben. Så han får god oppfølging, forteller Alfie Haaland.

  Haaland kjemper mot klokken for å bli klar til storkampen mot Liverpool i ligaen 1. april. Jærbuen har scoret 28 mål i Premier League denne sesongen.

  (©NTB)

  mfkcpex_XCs
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Bø og Røiseland står over NM

  Tarjei Bø og Marte Olsbu Røiseland er rammet av sykdom og står over helgens NM i Alta.

  – Det er selvsagt veldig kjedelig, og jeg hadde gledet meg til å oppleve NM i Alta, sier Tarjei Bø i en pressemelding fra Norges Skiskytterforbund.

  Bø har pådratt seg en forkjølelse og er ikke i form til å reise skriver forbundet.

  Marte Olsbu Røiseland er imidlertid på plass i Alta, selv om hun ikke skal delta i konkurransene.

  – Kroppen er sliten og har gitt signaler om at jeg trenger hvile. Jeg gleder meg til å få med meg stemningen fra sidelinja, det er jo noe jeg må bli vant til fremover. Det blir fint å få avsluttet sesongen med laget selv om jeg dessverre ikke får med meg konkurransene, smiler den nylig pensjonerte skiskytteren.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste