Hopp til innhold

– Kan være starten på slutten for Armstrong

Antidoping Norge føler seg sikre på at deres amerikanske kolleger har gode beviser mot syklisten Lance Armstrong.

Lance Armstrong

Her er Lance Armstrong som RadioShack-rytter etter comebacket i 2009. Nå mistenkes han for å ha dopet seg også i denne perioden.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Mats Drange

Avdelingsleder i Antidoping Norge, Mats Drange.

– Det tyder på at de har gode bevis når de velger å sette i gang denne prosessen nå, sier avdelingsleder i Antidoping Norge, Mats Drange.

Fra kontoret i Oslo følger han nøye med på hva som skjer med eks-sykkelstjernen Lance Armstrong.

For i går ble det kjent at det amerikanske antidopingbyrået (USADA) formelt anmeldte syklisten Armstrong for brudd på dopingbestemmelsene.

Han står dermed i fare for å bli fratatt alle sine sju seire i Tour de France.

Anmeldelsen kan være starten på slutten for sykkelstjernen, tror Drange.

– Her er det snakk om både analytiske bevis, som unormale blodprofiler og andre former for bevis, som blant annet vitneutsagn, sier han.

Kan bli tatt uten å ha avlagt positiv prøve

Armstrong selv bedyrer at han er uskyldig.

«Jeg har aldri dopet meg. Over 500 ganger er jeg blitt kontrollert, men jeg har aldri testet positivt,» skrev amerikaneren på sin hjemmeside onsdag.

Men man trenger ikke nødvendigvis å ha testet positivt for å bli dømt, hevder Drange i Antidoping Norge.

– WADA-koden åpner for å bruke alle former for pålitelig bevis i en dopingsak, og man trenger ikke bevis hvis de bevisene er gode ellers, sier Drange, og fortsetter:

– Det finnes eksempler på at utøvere internasjonalt er dømt for innførsel og oppbevaring av doping, og andre som er dømt på bakgrunn av en blodprofil der man ser effekten av doping over tid og en unormal variasjon som samsvarer med dopingmisbruk, men at man mangler en positiv dopingprøve.

– Sier mye om Armstrong om han dopet seg etter comebacket

Ifølge Washington Post har USADA oversendt et brev til Armstrong og flere andre involverte hvor de går ut med at de har bevis for at Armstrong har vært bloddopet.

De sitter på blodprøver tatt i 2009 og 2010 der de hevder at texaneren har manipulert blodet sitt enten ved bruk av EPO eller blodoverføring.

Stemmer opplysningene vil det nok sjokkere mange sykkelkjennere og -entusiaster. Det gjelder også NRKs mangeårige sykkelkommentator, Ove Eriksen.

– Det forteller mye om den mannen hvis det nå er slik at han har hatt dopingmistanken hengende over seg i alle de årene han var aktiv, og samtidig skal ha fortsatt å ta enten EPO eller benyttet seg av bloddoping, sier Eriksen.

Hamilton: – Dette handler ikke om Lance

Armstrong

Amerikanerne Tyler Hamilton og Lance Armstrong kjempet sammen for US Postal Service fra 1995 til 2001. Nå kjemper de mot hverandre i et langvarig dopingsirkus.

Foto: DAMIEN MEYER / AFP

I saken mot Armstrong er det flere vitner som hevder å ha sett ham dope seg eller sett selve dopingpreparatene han skal ha brukt.

En av dem er tidligere lagkamerat Tyler Hamilton, som sjokkerte hele sykkelverden i et forsøk på å utlevere Armstrong overfor nyhetsmagasinet 60 minutes.

Like før anmeldelsen ble kjent onsdag kveld, skal Hamilton ha gjentatt hvor viktig det er at sannheten om Armstrong kommer fram.

– Det er et viktig og nødvendig steg videre for sykkelsporten, sa han til ESPN.com.

– Jeg har sagt det hele veien. Dette handler ikke om Lance, men om at sannheten om det som skjedde på den tida vi var aktive kommer fram, la Hamilton til.

– Viktig at vi blir ferdig med denne

Drange i Antidoping Norge kunne ikke vært mer enig med Hamilton i at saken er en verkebyll for sporten.

– Dette er kanskje den siste saken som er knyttet til den forrige generasjonen syklister. De ville ikke ha satt i gang prosessen om de følte de kunne tape. Det er viktig at sykkelsporten blir ferdig med denne saken, uansett utfall, fastslår Drange.

PS! Arrangørene av Nice Ironman har bestemt seg for å nekte syklisten Lance Armstrong å delta. Konkurransen holdes 24. juni.

– Reglene til Det internasjonale triatlonforbundet sier at ingen utøvere som er under etterforskning kan delta, sier talskvinnen Delphine Vivet.

Siste nytt

  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
  • Lyon til CL-semifinale uten Hegerberg

    Tittelgrossisten Lyon er klar for mesterligaens semifinale etter å ha slått Benfica 4-1 hjemme og 6-2 sammenlagt. Det skjedde uten Ada Hegerberg.

    – Ada er ikke klar til kampen. Vi tar det dag for dag, sa Lyon-trener Sonia Bompastor før kampen på spørsmål om Hegerbergs skade.

    Forrige kamp for Hegerberg var cupsemifinalen mot Fleury 9. mars, da hun måtte ut før halvspilt første omgang. Lyon tapte den kampen etter straffesparkkonkurranse.

    Delphine Cascarino, som nylig var tilbake etter en korsbåndskade, tok ansvar i Hegerbergs fravær og scoret hjemmelagets to første mål. Kadidiatou Diani økte ledelsen to ganger på overtid. Marie Alidou scoret Benficas ene mål.

    Lyon har vunnet mesterligaen åtte ganger, hvorav seks siden Hegerberg kom til klubben i 2014. Hun har scoret 63 mesterligamål, flere enn noen annen kvinne. (NTB)

    Lyon
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal