– Kan være starten på slutten for Armstrong

Antidoping Norge føler seg sikre på at deres amerikanske kolleger har gode beviser mot syklisten Lance Armstrong.

Lance Armstrong

Her er Lance Armstrong som RadioShack-rytter etter comebacket i 2009. Nå mistenkes han for å ha dopet seg også i denne perioden.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Mats Drange

Avdelingsleder i Antidoping Norge, Mats Drange.

– Det tyder på at de har gode bevis når de velger å sette i gang denne prosessen nå, sier avdelingsleder i Antidoping Norge, Mats Drange.

Fra kontoret i Oslo følger han nøye med på hva som skjer med eks-sykkelstjernen Lance Armstrong.

For i går ble det kjent at det amerikanske antidopingbyrået (USADA) formelt anmeldte syklisten Armstrong for brudd på dopingbestemmelsene.

Han står dermed i fare for å bli fratatt alle sine sju seire i Tour de France.

Anmeldelsen kan være starten på slutten for sykkelstjernen, tror Drange.

– Her er det snakk om både analytiske bevis, som unormale blodprofiler og andre former for bevis, som blant annet vitneutsagn, sier han.

Kan bli tatt uten å ha avlagt positiv prøve

Armstrong selv bedyrer at han er uskyldig.

«Jeg har aldri dopet meg. Over 500 ganger er jeg blitt kontrollert, men jeg har aldri testet positivt,» skrev amerikaneren på sin hjemmeside onsdag.

Men man trenger ikke nødvendigvis å ha testet positivt for å bli dømt, hevder Drange i Antidoping Norge.

– WADA-koden åpner for å bruke alle former for pålitelig bevis i en dopingsak, og man trenger ikke bevis hvis de bevisene er gode ellers, sier Drange, og fortsetter:

– Det finnes eksempler på at utøvere internasjonalt er dømt for innførsel og oppbevaring av doping, og andre som er dømt på bakgrunn av en blodprofil der man ser effekten av doping over tid og en unormal variasjon som samsvarer med dopingmisbruk, men at man mangler en positiv dopingprøve.

– Sier mye om Armstrong om han dopet seg etter comebacket

Ifølge Washington Post har USADA oversendt et brev til Armstrong og flere andre involverte hvor de går ut med at de har bevis for at Armstrong har vært bloddopet.

De sitter på blodprøver tatt i 2009 og 2010 der de hevder at texaneren har manipulert blodet sitt enten ved bruk av EPO eller blodoverføring.

Stemmer opplysningene vil det nok sjokkere mange sykkelkjennere og -entusiaster. Det gjelder også NRKs mangeårige sykkelkommentator, Ove Eriksen.

– Det forteller mye om den mannen hvis det nå er slik at han har hatt dopingmistanken hengende over seg i alle de årene han var aktiv, og samtidig skal ha fortsatt å ta enten EPO eller benyttet seg av bloddoping, sier Eriksen.

Hamilton: – Dette handler ikke om Lance

Armstrong

Amerikanerne Tyler Hamilton og Lance Armstrong kjempet sammen for US Postal Service fra 1995 til 2001. Nå kjemper de mot hverandre i et langvarig dopingsirkus.

Foto: DAMIEN MEYER / AFP

I saken mot Armstrong er det flere vitner som hevder å ha sett ham dope seg eller sett selve dopingpreparatene han skal ha brukt.

En av dem er tidligere lagkamerat Tyler Hamilton, som sjokkerte hele sykkelverden i et forsøk på å utlevere Armstrong overfor nyhetsmagasinet 60 minutes.

Like før anmeldelsen ble kjent onsdag kveld, skal Hamilton ha gjentatt hvor viktig det er at sannheten om Armstrong kommer fram.

– Det er et viktig og nødvendig steg videre for sykkelsporten, sa han til ESPN.com.

– Jeg har sagt det hele veien. Dette handler ikke om Lance, men om at sannheten om det som skjedde på den tida vi var aktive kommer fram, la Hamilton til.

– Viktig at vi blir ferdig med denne

Drange i Antidoping Norge kunne ikke vært mer enig med Hamilton i at saken er en verkebyll for sporten.

– Dette er kanskje den siste saken som er knyttet til den forrige generasjonen syklister. De ville ikke ha satt i gang prosessen om de følte de kunne tape. Det er viktig at sykkelsporten blir ferdig med denne saken, uansett utfall, fastslår Drange.

PS! Arrangørene av Nice Ironman har bestemt seg for å nekte syklisten Lance Armstrong å delta. Konkurransen holdes 24. juni.

– Reglene til Det internasjonale triatlonforbundet sier at ingen utøvere som er under etterforskning kan delta, sier talskvinnen Delphine Vivet.

Siste nytt

 • Uefa stanser gransking av markering

  Manuel Neuer spilte lørdagens kamp mot Portugal med et kapteinsbind med regnbuefarger, som er ment som støtte for homofiles rettigheter.

  Det vurderte Uefa i utgangspunktet straffe med bot, men nå har de stanset granskingen. Det bekrefter det tyske fotballforbundet.

  Rapportene om en mulig granskning har blitt møtt med sinne. Jan Åge Fjørtoft er én av dem som har vært kritisk.

  – Vær så snill, Uefa. Si at dette er en vits. Tusen takk, Manuel Neuer, skrev Fjørtoft på Twitter.

  Ekspertkommentator i Viasat, Lars Tjærnås, har også reagert på rapportene.

  – Dette handler ikke om en politisk markering. Dette handler om det dere snakker om i fest-taler og honnørord, om likeverd og integrering i fotballen for alle, skriver Tjærnås.

  Gjert Moldestad, som er leder i norsk supporterallianse, har også vært svært kritisk.

  – Jeg har egentlig ikke ord. Bøtelegge noen som ønsker å gjøre en forskjell. Uefa, mine damer og herrer, skriver han.

  – Det skulle bare mangle, skriver Moldestad etter at de droppet sak.

  NRK har søndag kveld sendt en henvendelse til Uefa for å få en uttalelse om saken. De bekrefter at de har droppet granskingen, ettersom de anser markeringen som støtte til en god sak.

  Germany Portugal Euro 2020 Soccer
  Foto: Philipp Guelland / AP
 • Tettey-comeback var ikke nok

  Selv en tilbakevendt Alexander Tettey og 600 tilskuere på Lerkendal var ikke nok til å skaffe Rosenborg tre poeng etter nedturen mot Strømsgodset forrige helg. Nå er det seks poeng opp til rival Molde på serielederplass.

  Selv om Rosenborgs Dino Islamovich fant veien til nettmaskene etter bare 12. minutter, stoppet dommeren den gleden. Målet ble annullert på grunn av offside.

  62. minutter skulle det ta før ballen satt i nettmaskene igjen. Det var det Joachim Thommassen som fikset - sitt første mål på over to år.

  Dermed endte gjensynet med Lerkendal poengløst for den mangeårige utenlandsproffen. Tettey avsluttet proffkarrieren i Norwich i vår.

  Rosenborg - Sarpsborg08
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Sveits med full kontroll mot Tyrkia

  Tyrkia går ut av mesterskapet med tre tap og kun én scoring etter å ha tapt 1-3 mot Sveits.

  Haris Seferovic sørget for pangstart for sveitserne, mens Xherdan Shaqiri doblet ledelsen for rødtrøyene.

  Irfan Kahveci sørget for redusering og Tyrkias første mål i årets EM. Men Sveits var klart best, og Shaqiri punkterte kampen da han scoret sitt andre for kvelden.

  Sveits havner på tredjeplass i gruppa, og dermed må de vente på resten av kampene for å finne ut om de kommer videre til åttedelsfinalen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal