Tror på dårligste norske OL på 30 år

Siden 2004 har Norges gullfangst bare blitt dårligere og dårligere i sommer-OL. Ett år før OL i Rio de Janeiro mener et stort analyseselskap at Norge bare har ett stort gullhåp.

Kristoffer Brun and Are Strandli

BEDRING: Kristoffer Brun and Are Strandli tar sølv i OL tror Infostrada. Det er langt bedre enn 9.plassen fra OL i London.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Det går an å drømme om flere medaljer, men samtidig skal vi være veldig nøkterne når vi ser på sommeridrettsresultater internasjonalt, det er ingen store resultater per dags dato, sier sommeridrettssjef i Olympiatoppen (OLT), Marit Breivik.

Hun har fått spørsmål om OLT har mål om forbedre medaljefangsten fra London, men vil ikke komme med et mer konkret mål enn at «det ikke ligger noen begrensinger i ønsket om forbedring».

Statistikkselskapet Infostrada har gått gjennom tallmaterialet ett år før OL, og gjennom resultatanalyse har de kommet fram til at Norges medaljefangst blir som følger:

 • Gull til håndballjentene
 • Sølv til Norges lettvekts dobbeltsculler ved Are Strandli og Kristoffer Brun.
 • Bronse til Stig-Andre Berge i bryting.
 • Bronse til Alexander Kristoff i landeveisrittet.
Tom A. Schanke

PESSIMIST: Tom A. Schanke tror på bare ett norsk gull i neste års OL.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Dersom det slår til blir dette Norges dårligste sommer-OL siden Los Angeles i 1984.

Da tok vi ingen gull, men tok sølv i maraton ved Grete Waitz, mens Dag Otto Lauritzen sikret en bronse i sykkel og duoen Hans Magnus Grepperud og Sverre Løken gjorde det samme i roing.

Tror på svakt OL for Norge

Kun ett gull høres dessverre riktig ut, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke.

– Jeg ser for meg et veldig dårlig sommer-OL for Norge, sier han og viser til den nedadgående medaljetrenden. Schanke mener kun håndballjentene er opplagte gullkandidater.

Sommer OL i London 2012

GULLJENTER: Håndballjentene tok gull i OL i London i 2012, og er Norges største håp også i OL neste sommer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Schanke tror imidlertid Norge har flere medaljesjanser i flere andre idretter.

Han nevner dobbeltscullerne i roing, syklistene, skytterne Ole Kristian Bryhn og Tore Brovold. Om Andreas Thorkildsen skulle komme tilbake etter skade er han en medaljekandidat mener han, og nevner også Suzann «Tutta» Pettersen siden golf er på programmet for første gang.

I tillegg tror han også kvinnelandslaget i fotball vil slåss om medalje dersom de skulle kvalifisere seg.

Mange håp – få favoritter

Idretten selv har større forhåpninger til norske medaljer. NRK har snakket med aktører og eksperter i de idrettene der Norge skal ha medaljesjanser.

Olaf Tufte

HÅPER PÅ MEDALJER: Olaf Tufte tror de norske roerne kan ta så mange som tre medaljer.

Foto: NRK

Ett år før det braker løs, har NRK utfordret flere av våre eksperter og utøvere til å gjøre opp status i «sin» idrett.

Olaf Tufte tok OL-gull i både 2004 og 2008, og satser mot OL neste sommer. Han håper på flere enn en norsk medalje i roing.

– Vi har definitivt to medaljekandidater i dobbelsculler, både lett og tung, og så får vi se hva som skjer med gamlefar, om han får børstet støvet av gamle kunster. Men to til tre medaljekandidater har vi.

I sykkel tror NRK-ekspert Dag Erik Pedersen også på edelt valør.

– Vi har to soleklare medaljekandidater i Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, forteller han og mener det er en klar styrke for Norge at vi fort kan få stille med hele fem norske ryttere. Pedersen legger også til en gullkandidat på kvinnesiden.

– Jeg har tro på at Gunn Rita Dahle kan være med å kjempe om medalje i terrengsykling i Rio i en alder av 43 år. Det er ingen umulighet, sier han.

OS 2012 WRESTLING WEB_SPORT

MEDALJEHÅP: Stig Andre Berge står for en av fire norske medaljer i Rio, tror Infostrada.

Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / NTB scanpix

Gunn Rita Dahle ble nylig verdensmester for tiende gang. Det var imidlertid i marathon, og det er ikke OL-gran. Der må Dahle konkurrere i rundbane, en gren hun også ble olympisk mester i i 2004.

Tre kandidater i OL

Generalsekretær Vidar Jørgensen i Bryteforbundet tror naturlig nok også på medalje, og mener de er bedre stilt enn i OL i London. Da var det kun Stig-Andre Berge som deltok, men i 2016 mener kommed den norske troppen med tre medaljekandidater, sier Jørgensen.

– Både Stig Andre Berge, Martin Hamlet Nilsen og Grace Bullen er medaljekandidater. Samtidig vet vi at det er utrolig tett i bryting og det er små detaljer, så det går ikke an å innkassere noe på forhånd, sier han.

Bryteforbundet har jobbet hardt med satsingen fram mot OL i Rio.

– Etter forrige OL i London satte vi ned en satsingsgruppe som skulle satse mot OL i Rio. Det har fungert veldig bra, så vi har kommet et godt stykke, sier han.

Lite i siktet for skytterne

I skyting synes ikke Ola Lunde det ser spesielt lovende ut akkurat nå.

Ola Lunde

MULIGHET FOR BRYHN: Ola Lunde er ikke spesielt optimistisk på skytternes vegne ett år før Rio.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Ut fra det som er prestert i år er det vel bare Ole-Kristian Bryhn som har en sjans, men nå har han fått problemer med helsa og har vært litt ute på grunn av diverse sykdommer.

Lunde sier imidlertid at Bryhn har vist at han har nivået inne, og at han er Norges beste håp, om han får orden på helsa. I tillegg må han forbedre skytingen sin i stående, sier Lunde.

Tore Brovold tok sølv i skeet i OL i 2008, men i den øvelsen har ikke Norge noen opplagte medaljekandidater akkurat nå, mener Lunde.

– Ingen av skeet-gutta har sikret seg kvoteplass, så det ser ikke så veldig lyst ut, ett år før, mener han.

Må gjennom tøff kvalifisering

For kvinnelandslaget i fotball, så mener NRKs kommentator Olav Traaen, at den største bøygen er kvalifiseringen i mars. Kommer vi gjennom den, er medaljesjansene gode.

Der kjemper Norge mot Nederland, Sverige og Sveits.

– Europa har bare tre plasser i OL, så flere gode lag vil ikke få delta, forteller Traaen.

Med bare tolv lag på plass i OL-turneringen, så kan Norge blande seg inn i toppen, dersom de får delta. Norge røk ut av åttedelsfinalen i årets VM, og er følgelig ikke noen opplagt favoritt, sier Traaen.

Suzann Pettersen

VIL PUTTE MEDALJEN I LOMMA: Suzann Pettersen er et av Norges medaljehåp i Rio.

Foto: Russell Cheyne / Reuters

– Norge er en outsider, men like bak de aller beste i verden. Trekning og marginer vil bli viktig, i tillegg til å ha med seg de beste spillerne. Caroline Graham Hansen var for eksempel ikke med til VM, minner han om.

Stabiliteten viser at hun kan ta medalje

President i Norges Golfforbund, Finn H. Andreassen håper og tror at Suzann «Tutta» Pettersen kan blande seg inn i medaljekampen i Rio.

Det hadde vært fenomenalt. Det er første gang på hundre år at golf står på OL-programmet, og jeg tror vi har en god mulighet til å ta medalje.

«Tutta» er rangert som verdens sjette beste golfspiller, men favorittstempel betyr ikke alltid så mye i en sport som golf.

– Det er små marginer i sporten at det er vanskelig å spå noe. Det å klare å hevde seg stabilt i så lang tid som hun har gjort det forteller at «Tutta» er en toppkandidat uansett, mener han.

Golfpresidenten håper å få med to norske jenter til OL-turneringen, og sier til NRK at det er åpenbart at «Tutta» får den ene plassen, mens det er åpent om den andre.

Siste nytt

 • Asgautsen vann Oslo maraton

  Thomas Asgautsen frå Stavanger vann suverent Oslo Maraton. Etter 42,2 kilometer gjennom gatene i Oslo kryssa han målstreken etter 2.26.54. Sebastian Conrad Håkansson kom sterkt på slutten og tok 2. plassen med ny personleg rekord, 1,21 bak vinnartida. Magnus Warvik frå NTNUI sikra seg 3.-plassen. Mezgebu Alemu Molla frå Etiopia leia maratonen heilt fram til ti kilometer stod att, men fekk det tungt på slutten, og var nesten ni minutt bak vinnartida i mål.

 • VAR-annullert King-mål

  Bournemouth tok sin aller første bortesiger mot Southampton med 3-1 i sørkyst-derbyet i Premier League fredag kveld, og kleiv opp til ein sterk tredjeplass på tabellen.

  Joshua King kom ikkje på scoringslista. Han avslutta eit angrep med å setje ballen i mål, men var hårfint offside. King rakk å juble, men det var før dommaren konsulterte VAR og annullerte.

  Då leia allereie Bornemouth 1-0 etter scoring av Nathan Aké. Like før pause sette Harry Wilson inn 2-0. James Ward-Prowse reduserte på straffe, og Southampton pressa for utlikning det meste av andre omgang, men lykkast ikkje.

  I staden utnytta Callum Wilson ein gigatabbe av Bournemouth-keeper Angus Gunn og kunne trille inn 3-1 fire minutt på overtid.

  Joshua King
  Foto: Tony O'brien / Reuters
 • Norges gruppemotstander straffes

  EM-kvalifiseringsmøtet mellom Romania og Norge skal spilles for tomme tribuner. Romania straffes hardt av UEFA for supporternes oppførsel i tidligere kamper, det melder NTB. Bakgrunnen for straffen var supporternes oppførsel i kampene mot Spania og Malta, hvor kampen ble utsatt i ett minutt på grunn av at det ble kastet fyrverkeri inn på banen. Det rumenske fotballforbundet har i tillegg fått en bot på 83.000 euro, tilsvarende cirka 820.000 kroner. Romania og Norge møtes i Bucuresti 15. oktober. Norge trenger trolig seier dersom det skal være et reelt håp om å gå videre fra sin EM-kvalifiseringsgruppe.

  Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal