NRK Meny
Normal

IOC om grunnen til lav tillit: – Norsk DNA

Halvparten av Norges mektigste idrettsledere har lav tillit til IOC. – Fordi de ikke kjenner oss, kontrer IOC.

IOC-FELLI

Gilbert Felli var i dag i Bergen for å fortelle norske idrettsledere om hvordan IOC arbeider.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

En undersøkelse NRK har gjort blant topplederne i norsk idrett forteller en sørgelig historie om tilliten norske idrettsledere har til IOC.

Undersøkelsen er sendt ut til særforbundspresidentene og idrettskretslederne, og 57 av de 73 spurte har svart på undersøkelsen. Av dem svarer 49,1 prosent at de har lav eller svært lav tillit til IOC.

Undersøkelsen er gjort på samme tid som IOC-president Thomas Bach var på sjarmoffensiv i Norge, og viser tydelig at IOC har en lang vei å gå før de får idretten på sin side.

– Må skape tillit

Harald Tiedemann Hansen

Harald Tiedemann Hansen forstår hvorfor IOC har så lav tillit blant norske idrettledere.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

En av dem som har uttalt seg kritisk til IOC ved tidligere anledninger, er president i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen.

– Først og fremst er det et problem for IOC. Ikke for oss. IOC bør jo gjøre noe med omdømmet sitt. De må skape tillit, og da må de drive samspill med idretten og bakkenivået i idretten, sier han til NRK.

Sjarmoffensiv

Som et ledd i det arbeidet var i dag Gilbert Felli, executive director i IOC, på plass på idrettens ledermøte for å svare på de spørsmål idretten måtte ha. Han mente den lave tiliten skyldes liten kunnskap om hvordan IOC jobber.

– Vi er alltid bekymret over at noen har lav tillit til oss, men på den andre siden er jeg selvsikker, fordi de som jobber med IOC og er involvert med IOC skifter mening veldig raskt, sier en smørblid Felli på bergensbesøk, før han lanserer sin egen teori på hvorfor tilliten er lav.

– Det er kanskje noe med det norske DNA. Det som ikke kommer direkte fra Norge er kanskje rart, og nordmenn tenker at ting burde vært gjort annerledes. Men først og fremst er det fordi folk som ikke er i tett kontakt med IOC ikke kjenner oss, og dømmer oss på det grunnlaget, sier han.

Heiberg scorer dårlig

En annen som scorer dårlig i undersøkelsen er Gerhard Heiberg. 75-åringen har nesten like lav tillit som organisasjonen han er en del av.

– Jeg ønsker ikke å gå i dybden på hva idrettsstyremedlemmene tenker om Gerhard Heiberg, sier generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen.

– Det er ingen tvil om at Heiberg nyter stor respekt internasjonalt, men utover det synes jeg Heiberg skal få svare på det selv, han er en godt voksen mann som klarer det fint selv, sier Andersen.

NRK har ikke lyktes å komme i kontakt med Heiberg for en kommentar på undersøkelsen.

Tror på endring med norsk hjelp

Men det var ikke bare negativitet i undersøkelsen. Nesten 70 prosent av de spurte tror Norge har muligheten til å påvirke IOC i positiv retning dersom vi arrangerer vinter-OL i 2022. Et resultat som får Inge Andersen til å trekke på smilebåndet.

– Det synes jeg er flott. Det viser en fortsatt tiltro til Norge som idrettsnasjon, til Norge som en demokratisk nasjon og en tiltro til at IOC er villig til å endre seg. Det er de allerede i ferd med, og det har IOC-president Thomas Bach vist gjennom programmet han kaller «Olympic Agenda 2020», sier Andersen.

Tiedemann Hansen er ikke like sikker.

– Jeg tror vår påvirkningskraft er liten. Mulig vi kan gjøre noe, men først og fremst går det gjennom personene som sitter i IOC fra Norge.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag