Hopp til innhold

Varsler rystende funn i ny dopingforskning

Tidligere antakelser om hvor utbredt dopingbruk er kan bli gjort til skamme. Ny forskning kan vise at så mange som én av ti utøvere internasjonalt jukser.

Løper

Idrettsbanen er kanskje ikke en så uskyldig arena som tidligere antatt. WADA antyder at doping er mer utbredt enn man har trodd frem til nå. Illustrasjonsfoto: AP.

Foto: AP

David Howman

David Howman, generaldirektør i Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), varsler at en langt større andel idrettsutøvere enn antatt til nå kan være juksemakere.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Det er Det internasjonale antidopingsbyret (WADA) selv som kommer med de dystre spådommene. Bakgrunnen er forskningsprosjekter rundt utbredelsen av doping - prosjekter WADA selv støtter.

– Vi kan ikke lene oss selvtilfredse tilbake og tenke at bare 1-1,5 prosent av utøverne jukser. Andelen kan være langt høyere, og svar fra den tidlige delen av denne forskningen viser at den er nettopp det, sier WADAs generaldirektør David Howman til nyhetsbyrået AP.

Uttalelsene fra Howman faller samme som sykkelstjernen Alberto Contador fikk sin endelige dopingdom.

Antyder ti prosent

Et vidt anerkjent overslag har i lang tid vært at mellom en og to prosent av utøvere som konkurrerer i idrett internasjonalt har jukset, ifølge Howman.

Han antyder nå en fordobling, og kanskje enda mer, et halvt år før OL i London.

– Hvis mer enn ti prosent av utøverne i verden fristes til å ta snarveien det er å bruke forbudte stoffer, da har vi et problem som ikke konfronteres like godt som det burde, sier Howman.

– Den verste skammen

Han vil ikke si veldig mye om hvordan forskningen utføres, metode eller hvem som gjennomfører den. Og Howman er klar på at man ikke på nåværende tidspunkt kan slå fast at ti prosent av utøverne i sommerens OL i London kan være juksemakere.

– Folk som kommer til OL vet at om de gjør en slik feil så er det den verste skammen de kan påføre seg selv og sin familie. Derfor er det lite trolig at så mange tar en slik snarvei, sier Howman.

Han mener «de dumme» kommer til å bli tatt, sannsynligvis før OL starter - mens «de mer sofistiskerte» kanskje vil prøve seg på å komme unna med det.

– Men testprogrammet kommer til å være omfattende, advarer WADA-sjefen.

Aldri vært større sjanse for å bli tatt

Anders Solheim

Anders Solheim, daglig leder av Antidoping Norge, vil ikke spekulere i hvor høy andel av idrettsutøvere internasjonalt som jukser.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Leder av Antidoping Norge, Anders Solheim, har ikke tilgang til forskningsdataene Howman snakker om. Men han er klar på at det verken før eller nå er mulig å ta absolutt alle som har urent mel i posen.

– Vi avslører neppe alle i dag. Verken testregimer eller analysemetoder er så «finvasket» at alle stoffer kan avsløres, og vi tester jo ikke alle utøvere hele tiden, sier han til NRK.no, og tegner følgende bilde:

– Akkurat som det er noen som kan kjøre i fylla uten å bli tatt, er det også mulig for en utøver å dope seg uten å bli tatt. Og hvor mange det måtte være, har jeg ikke noe grunnlag for å spekulere i.

Det som er sikkert, er at antidopingarbeidet verden over har gjort fremskritt - og stadig gjør det. Analysemetodene for å avsløre EPO-bruk har blitt mye bedre.
For få år siden var det heller ikke mulig å påvise juks ved bruk av veksthormoner, slik det er nå. Det førte blant annet til at langrennsstjernen Andrus Verpalu ble tatt i fjor - etter å ha levd med mistanker over seg i ti år.

– Sjansen er for å bli avslørt er mye større nå enn for ti år siden, for de som driver med juks og fanteri. Men samtidig vet vi at dopingbruken også blir mer og mer sofistikert, sier Solheim.

– Ikke all doping er tilsiktet

Det er nettopp denne sofistikerte juksemakeren som er verst å hanskes med, ifølge Howman.

– De dumme doperne er lette å ta. Den sofistikerte blir vanskeligere å oppdage, og det er en stor utfordring for antidopingbevegelsen, sier han.

Solheim mener det fortsatt kan gjøres veldig mye for å få med seg så mange land som mulig i antidopingarbeid. Antidoping Norge har i flere år jobbet tett opp mot RUSADA i Russland, for å få opp kompetansen hos vår nabo i øst.

– Det er flere afrikanske nasjoner som gjør det godt i idrett internasjonalt som er viktig å få på banen også i antidopingarbeidet, deriblant Kenya. Det handler om at de enkelte har et bevisst forhold til antidoping. Det er ikke alltid gitt at utøveren en gang vet at han gjør noe forbudt. Ting kan skje utilsiktet. Derfor er det viktig å utvikle en ryggmargsrefleks, sier Solheim.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal