NRK Meny
Normal

Sykkelstjernene ble tatt i doping - nå frykter ekspert ny skandale

En av Norges fremste antidopingeksperter, Inggard Lereim, tror ikke på et rent Tour de France.

Doping i sykkel (ill)

Sykkelsporten har blitt rammet av mange skandaler de siste årene. Disse har stått for noen av dem. Øverst fra venstre: Floyd Landis, Danilo Di Luca, Ivan Basso, Alberto Contador, Michael Rasmussen og Alexandr Vinokurov.

Inggard Lereim

Ingardd Lereim har mistet tiltroen til sykkelsporten.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Inggard Lereim har vært en av de viktigste aktørene i oppbyggingen av både nasjonalt og internasjonalt antidopingarbeid.

Han har jobbet med blant annet FIS, Den europeiske olympiske komité, IOC, Norges idrettsforbund og Den olympiske og paralympiske komité.

Nå, kun én dag før Tour de France, og etter flere år med stygge dopingskandaler innenfor sykkelsporten, innrømmer han overfor NRK.no:

- Denne sporten har vært befengt med så mange skandaler at jeg ikke kan skjønne hvordan de kan komme ut av det, sier han.

Reagerer på Contador-deltagelse

Når Lereim uttaler seg så sterkt, er det med bakgrunn i flere store dopingavsløringer innen sykkelsporten de siste årene.

Michael Rasmussen, Danilo Di Luca, Ivan Basso, Floyd Landis, Riccardo Ricco - alle er de avslørt som juksemakere.

Den siste store skandalen var Alberto Contadors positive dopingprøve i fjor.

- Jeg ville bli gledelig overrasket om vi får et rent Tour de France i år, sier Lereim.

- Men om det er rent fordi det er for få kontroller, er det ingenting å glede seg over, legger han til.

Lereim reagerer sterkt på Contadors tilstedeværelse under Tour de France.

Til tross for at fjorårets Tour-vinner avla positiv dopingprøve med det forbudte stoffet clenbuterol i fjor, har han likevel fått lov til å delta både i Giro d'Italia og det franske sykkelrittet etter at ankesaken mot ham ble utsatt til etter Touren.

Les:

- Ville blitt skuffet

Contador ble heller ikke godt mottatt da han møtte publikum under åpningen torsdag. Spanjolen ble mottatt med buing, og kan nok vente seg en kjølig mottagelse i årets ritt.

Antidopingeksperten mener sykkelsporten har vist manglende evne og lyst til å rydde ordentlig opp etter dopingskandalene.

- Hadde jeg vært en av hans konkurrenter akkurat nå, ville jeg ha vært rimelig misfornøyd og skuffet. Dette burde vært avgjort før Tour de France, sier Lereim.

Kjente effekten av EPO

- Hvor stor effekt har EPO?

Mads Kaggestad

Mads Kaggestad: - Det var mye snakk om dopingproblematikken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- EPO har en veldig stor effekt i kondisjonskrevende idretter som sykling. Effekten kan være ulik fra person til person, men jeg forstår at det kan være fristende å prøve i en slik krevende idrett. Det er like fullt trist, understreker han.

At EPO faktisk virker, kan tidligere proffsyklist Mads Kaggestad bekrefte. Kaggestad syklet for det franske laget Crédit Agricole i fire sesonger.

Etter at han la opp i 2007, deltok han i et forskningsprosjekt for å kartlegge effektene av EPO.

- Etter en liten stund kjente jeg effekten og jeg følte et generelt overskudd, sa Kaggestad da han var gjest i NRK P2s "Ekko" denne uken.

Alle på pallen ble tatt

Han bekrefter at det var mye snakk om dopingproblematikken blant rytterne da han var aktiv.

- Farten var til tider høy og det var alltid sånn at vi som satt bak i feltet og slet og hadde tillit til hverandre, snakket åpent om at vi trodde farten var så høy fordi enkelte hadde fått vel mye "sukker i suppa". En litt sleivete betegnelse for at de hadde dopet seg, sier han.

- I Spania Rundt i 2006 ble både nummer 1, 2 og 3 siden tatt i doping. Da skjønner jo man hvorfor man slet.

Syklet plutselig fortere

De tre var Aleksandr Vinokurov, Alejandro Valverde og Andrej Kasjetsjkin. Tre av sykkelsportens juksemakere.

 • 8. august 2006 ble det nemlig kjent at Kasjetsjkin hadde avlagt en positiv prøve på bloddoping. Testen skal ha blitt tatt på en uanmeldt dopingkontroll den 1. august.
 • Den 11. mai 2009 fikk Caisse d'Epargne-rytteren Alejandro Valverde en to år lang dopingstraff av CONI (den italienske olympiske komite) grunnet tilknytning til Operasjon Puerto.
 • Den 24. juli 2007 ble Vinokurov tatt for bloddoping etter en seier på en tempoetappe i Tour de France.

- Jeg hadde ganske kraftige mistanker, sier Kaggestad.

- Kasjetsjkin hadde vært lagkamerat med meg i Crédit Agricole, og jeg kjente han ganske godt. Han sa til meg: Vi må komme oss ut av dette laget, for her får vi ingenting av legen. Jeg stilte ikke noe oppfølgerspørsmål, og det trengtes heller ikke. Jeg skjønte hva han mente.

- Siden forlot han Crédit Agricole, og syklet da vesentlig fortere, forteller Kaggestad.

Siste nytt

 • Glassverket trekker elitelaget

  Håndballklubben Glassverket har spilt i eliteserien denne sesongen, men rykket ned og skulle i utgangspunktet spille i 1. divisjon neste sesong. Slik blir det likevel ikke, da forslaget om å trekke laget fikk flertall på tirsdagens årsmøte, skriver Drammens Tidende. Klubben ønsker å beholde lagene i andre- og fjerdedivsjon.

  Line Bjørnsen hos Glassverket
  Foto: Per Håkon Solberg / NRK
 • Sesongen trolig over for «Ox»

  Liverpool-spiller Alex Oxlade-Chamberlain ble båret ut av banen etter 18 minutter spill i mesterligasemifinalen mot Roma tirsdag. Til tross for 5-2-seier, var «Ox»' kneskade et skår i gleden for manager Jürgen Klopp.

  – Vi mistet en fantastisk spiller i kveld, sa Klopp etter kampen og fortalte at spilleren trolig er ute resten av sesongen.

  Britain Soccer Champions League
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Panathinaikos utestengt

  Den greske klubben Panathinaikos er utestengd frå den neste europeiske turneringa dei kvalifiserer seg for dei tre neste sesongane, har UEFA bestemt.

  Årsaka er at dei ikkje har makta å få orden på økonomien, og har brote dei såkalla økonomisk fair play-reglane.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid