– Det virker som et desperat forsøk

Vasaloppet-vinneren John Kristian Dahl har ingen tro på at vedtaket om kortere staver vil stoppe stakerevolusjonen.

John Kristian Dahl

STAKEREVOLUSJON: To ganger har John Kristian Dahl gått inn til seier i Vasaloppet uten festesmurning.

Foto: ULF PALM / TT / NTB scanpix

– Det virker som et desperat forsøk på å bremse en utvikling som går sin gang. Jeg vet ikke helt om jeg har tru på det som et virkemiddel som vil fungere, sier Dahl til NRK.

35-åringen fra Kirkenes vant Vasaloppet både i 2014 og i 2016. Begge ganger uten festesmurning under skiene.

De to siste sesongene har stakerevolusjonen spredd seg til verdenscupen. Både Aleksej Poltoranin og Martin Johnsrud Sundby har vunnet klassiske distanserenn uten et eneste diagonaltak underveis.

En samlet langrennskomité i Det internasjonale skiforbundet (FIS) er bekymret for at klassisk stil kan forsvinne dersom det det bare blir stakekonkurranser.

Kraftige reaksjoner

Derfor testes stakefrie soner i nasjonale renn i Norge til vinteren. Og fredag ble det vedtatt at man fra og med nå ikke kan ha staver som er lengre enn 83 prosent av kroppslengden (med skisko) i klassisk.

Årsaken er at både forskning og praksis viser at lange staver er en fordel i staking, i hvert fall i motbakker. Jo brattere bakker, jo større fordel med lange staver.

NRK vet at vedtaket har skapt kraftige reaksjoner, særlig i langløpsmiljøet. Samtidig har de tatt regelendringen til etterretning – selv om løperne har forberedt seg på å gå med staver de ikke lenger har lov til å bruke.

– Jeg har ingen kommentarer til de nye endringene, skriver Petter Eliassen i en sms til NRK.

Vinneren av langløpscupen Ski Classics de to siste sesongene har vært en pionér i bruken av lange staver de siste sesongene.

Petter Eliassen

PIONÉR: Petter Eliassen går inn til løyperekord i Birkebeineren. Til tross for de tøffe motbakkene, går han uten feste.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Må tilvennes

John Kristian Dahl forklarer hva vedtaket betyr for ham.

– Jeg gikk opp på stavlengden sist sesong. Nå må jeg tilbake til den stavlengden jeg brukte før. Det betyr at jeg må begynne å trene med kortere staver igjen, for det er en annen belastning på muskulaturen. Det må tilvennes, forklarer han.

Dahl er sikker på at langløperne vil fortsette å stake uansett.

– Selv Birken vil det fortsatt lønne seg å stake. Denne utviklinga har så vidt begynt, og stavlengde er bare en del av det. Det er mye annet vi kan forbedre.

– Klassisk kan forsvinne

– Det minner meg litt om skøytefrie soner på 80-tallet. Det var også et forsøk på å stoppe utviklinga, sier Dahl.

Som de fleste vet, skøytes det fortsatt. Og dagens bekymring er altså at det bare skal bli skøyting igjen.

– Det kan skje at klassisk forsvinner, men jeg føler det er veldig langt fram i tid. For min del synes jeg stakinga har tilført en ny dimensjon. Det taktiske spillet om man skal gå med eller uten feste, gjør det bare mer spennende, sier John Kristian Dahl.

Siste nytt

 • Sarri går fra Chelsea til Juventus

  Maurizio Sarri er ferdig i Chelsea, opplyser London-klubben. Den italienske manageren tar over storklubben Juventus. Chelsea-direktør Marina Granovskaia sier at Sarri etter triumfen i Europaligaen fortalte klubben at han ønsket seg tilbake til Italia.

  X03806
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Tok seg til finalen i Polen

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for finalen i sandvolleyball i Polen, etter ein dramatisk semifinale mot russiske Vjatsjeslav Krasilnikov og Oleg Stojanovskij. Den norske duoen vann til slutt 2-1 i sett. Dermed er dei klare for å kjempe om sin fjerde strake siger i firestjernesturneringar.

  Anders Mol & Christian Sørum
  Foto: NORGES VOLLEYBALLFORBUND
 • Sterk prestasjon av Hovland

  Viktor Hovland held fram med å imponere og leverte bra i tredje runde i US Open. 21-åringen ligg på 27.-plass, likt med mellom annan golflegenda Tiger Woods. Dette gjere han til den nest beste amatøren som er att i turneringa. Måndag går han over til å bli proff.

  Viktor Hovland i aksjon under andre runde av U.S. Open
  Foto: Orlando Ramirez / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal