– Det virker som et desperat forsøk

Vasaloppet-vinneren John Kristian Dahl har ingen tro på at vedtaket om kortere staver vil stoppe stakerevolusjonen.

John Kristian Dahl

STAKEREVOLUSJON: To ganger har John Kristian Dahl gått inn til seier i Vasaloppet uten festesmurning.

Foto: ULF PALM / TT / NTB scanpix

– Det virker som et desperat forsøk på å bremse en utvikling som går sin gang. Jeg vet ikke helt om jeg har tru på det som et virkemiddel som vil fungere, sier Dahl til NRK.

35-åringen fra Kirkenes vant Vasaloppet både i 2014 og i 2016. Begge ganger uten festesmurning under skiene.

De to siste sesongene har stakerevolusjonen spredd seg til verdenscupen. Både Aleksej Poltoranin og Martin Johnsrud Sundby har vunnet klassiske distanserenn uten et eneste diagonaltak underveis.

En samlet langrennskomité i Det internasjonale skiforbundet (FIS) er bekymret for at klassisk stil kan forsvinne dersom det det bare blir stakekonkurranser.

Kraftige reaksjoner

Derfor testes stakefrie soner i nasjonale renn i Norge til vinteren. Og fredag ble det vedtatt at man fra og med nå ikke kan ha staver som er lengre enn 83 prosent av kroppslengden (med skisko) i klassisk.

Årsaken er at både forskning og praksis viser at lange staver er en fordel i staking, i hvert fall i motbakker. Jo brattere bakker, jo større fordel med lange staver.

NRK vet at vedtaket har skapt kraftige reaksjoner, særlig i langløpsmiljøet. Samtidig har de tatt regelendringen til etterretning – selv om løperne har forberedt seg på å gå med staver de ikke lenger har lov til å bruke.

– Jeg har ingen kommentarer til de nye endringene, skriver Petter Eliassen i en sms til NRK.

Vinneren av langløpscupen Ski Classics de to siste sesongene har vært en pionér i bruken av lange staver de siste sesongene.

Petter Eliassen

PIONÉR: Petter Eliassen går inn til løyperekord i Birkebeineren. Til tross for de tøffe motbakkene, går han uten feste.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Må tilvennes

John Kristian Dahl forklarer hva vedtaket betyr for ham.

– Jeg gikk opp på stavlengden sist sesong. Nå må jeg tilbake til den stavlengden jeg brukte før. Det betyr at jeg må begynne å trene med kortere staver igjen, for det er en annen belastning på muskulaturen. Det må tilvennes, forklarer han.

Dahl er sikker på at langløperne vil fortsette å stake uansett.

– Selv Birken vil det fortsatt lønne seg å stake. Denne utviklinga har så vidt begynt, og stavlengde er bare en del av det. Det er mye annet vi kan forbedre.

– Klassisk kan forsvinne

– Det minner meg litt om skøytefrie soner på 80-tallet. Det var også et forsøk på å stoppe utviklinga, sier Dahl.

Som de fleste vet, skøytes det fortsatt. Og dagens bekymring er altså at det bare skal bli skøyting igjen.

– Det kan skje at klassisk forsvinner, men jeg føler det er veldig langt fram i tid. For min del synes jeg stakinga har tilført en ny dimensjon. Det taktiske spillet om man skal gå med eller uten feste, gjør det bare mer spennende, sier John Kristian Dahl.

Siste nytt

 • Casper Ruud videre i Miami

  Casper Ruud slo mandag Jason Jung fra Taiwan i to strake sett og er videre til 2. kvalifiseringsrunde i Miami Open, som er siste hinder før turneringen. Nå venter vinneren av oppgjøret mellom australske Alex Bolt og Jevgenij Donskoj fra Russland.

  Tennis - Australian Open - Casper Ruud of Norway v Quentin Halys of France - Court 19, Melbourne, Australia
  Foto: Thomas Peter / Reuters
 • Ajer klar til Spania-kampen

  Kristoffer Ajer blir klar til den første EM-kvalifiseringskampen borte mot Spania på lørdag, i følge landslagssjef Lars Lagerbäck. 20-åringen fullførte ikke for Celtic mot Dundee lørdag, etter at han fikk en smell i ansiktet og måtte ha behandling.

  A-landslag fotball menn 2018 Norge-Bulgaria
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sundby ferdig for sesongen

  Martin Johnsrud Sundby står over verdenscupavslutningen i Canada, skriver Norges Skiforbund i en pressemelding. «Luften har rett og slett gått ut av ballongen», heter det. Totalt skal 20 norske utøvere delta i minitouren i Quebec.

  Sundby.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal